Bildegalleri medisinplanter
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad

Startside > Bilder > Medisinplanter > Kjørvel  

Kjørvel
Anthriscus cerefolium
Illustrasjonen er hentet fra Thomé: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz
Illustrasjonen er hentet fra Eugen Fischer: Unsere Heilplanzen in Neuer Wertung und Geltung. Zürich 1941

Kjørvelblad som spises rå er rike på vitamin C, karoten, jern og magnesium. De kan trekkes til en te som virker appetittvekkende, stimulerende på fordøyelsen og har gunstig virkning ved oppblåsthet. På samme måte som mange andre planter i skjermplantefamilien, virker kjørvel lett vanndrivende og svakt svettedrivende, og kan være til hjelp ved feber og forkjølelse. Omslag med friske blad kan brukes ved overflatiske sår, hudbetennelser, kronisk eksem, skader og smertefulle ankler og knær. Kjørvel brukes i våre dager mest som en kulinarisk urt. Den har en frisk, svakt søtlig og anisaktig smak, og bladene kan anvendes i frisk tilstand i salater og til ost, eggerøre, omeletter, tomatretter, supper, sauser, kylling, fisk og grillretter, samt til marinade og kryddersmør. I supper og andre varme retter skal den tilsettes i siste øyeblikk, fordi smaken forsvinner lett ved lang koking.

Faktaside om kjørvel

Bildeoversikt medisinplanter


Foto ©:  Rolv Hjelmstad

OBS!  Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen.
ATTENTION!  Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written permission of the photographer.