Bildegalleri medisinplanter | ||
Medisin-, krydder- og matplanter fotografert av Rolv Hjelmstad | ||
Startside > Bilder > Medisinplanter > Jordnøtt |
||
Jordnøtt | ||
Conopodium majus | ||
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Bildet viser grunnbladene til jordnøttplanter tidlig på våren. | ||
![]() |
||
De spiselige rotknollene til jordnøtt. |
||
Jordnøtt er en flerårig skjermplante med en rund og knudrete rotknoll som sitter 10 cm eller dypere nede i jorda. I Norge finnes jordnøtt på slåtteeng og beitemark langs kysten fra Sørlandet til Trøndelag (med noen få forekomster i Nordland), men arten mangler i de østlige delene av landet. Rotknollen er på størrelse med en stor hasselnøtt eller større, og har en mild, nøtte- eller mandelaktig smak og konsistens. Under første verdenskrig var det vanskelig å få kjøpt mandler i Bergen og da brukte man jordnøtter som erstatning både ved baking og ellers. Jordnøttene kan tørkes, men ble tidligere helst spist friske av barn som på vår- og forsommerdager hadde stor glede av å grave opp disse knollene. Etter at man har skrelt bort det brune skallet på knollene, kan de skjæres i skiver og stekes lett i smør, eller brukes i salat som et smakfullt garnityr. Knollene, som er spesielt rike på stivelse, kan også kokes, men det lar seg vanskelig gjøre å samle nok av dem til at de kan utgjøre et næringstilskudd av betydning. Det beste er derfor å spise de friske knollene som snacks. Det er ingen urtemedisinske tradisjoner knyttet til jordnøtt. |
||
|
||
Foto ©: Rolv Hjelmstad |
||
OBS! Bildene må ikke kopieres, lastes ned, eller publiseres andre steder uten skriftlig tillatelse fra fotografen. | ||
ATTENTION!
Images may not be copied, downloaded, or used in any way without a written
permission of the photographer. |