Urtekildens Butikk
Urtekildens avgiftende urtete
 

Startsiden > Urtekilden > Urtekildens Butikk > Urtekildens produkter > Urtekildens avgiftende urtete

Urtekildens avgiftende urtete består av en kombinasjon av urter som kan hjelpe kroppen med å kvitte seg med avfallsstoffer. Mange av urtene i teen har såkalt "blodrensende" effekt og teen vil kunne støtte leveren og andre utskillingsorganer i deres arbeid med å nøytralisere og skille ut avfallsstoffer fra blod og lymfe. Dette kan bidra til å lindre mange plager og teen vil f.eks. kunne være til hjelp for personer som sliter med kroniske hudproblemer.

Bruk en strøken spiseskje av urteblandingen til en stor kopp (2.5 dl) kokende vann. La teen få trekke i 10 minutter før urtene siles fra og teen drikkes. Man kan gjerne drikke tre kopper av denne teen daglig over en periode på to til tre uker. Etter det vil det være lurt å gjøre et opphold i inntaket i én uke, før man eventuelt fortsetter med en ny "kur".

Teen inneholder følgende urter (mengde av hver urt er angitt i vektprosent):
   
Løvetann blad (Taraxacum officinale)  15% Storborre rot (Arctium lappa)  10%
Rødkløver blomst (Trifolium pratense)  15 % Stemorsblomst (Viola tricolor)  10%
Sarsaparilla rot (Smilax utilis)  10 % Einerbær, knuste (Juniperus communis)  5 %
Klengemaure (Galium aparine)  10 % Ingefær (Zingiber officinale)  5 %
Brennesle urt (Urtica dioica)  10 %  


Her kan du lese om den avgiftende virkningen til urtene som finnes i teen:

 
Løvetann er et av de mest effektive avgiftende midlene man har i urtemedisinen. Urten har stor terapeutisk virkning ved en rekke sykdommer og plager, heriblant forstoppelse, revmatiske sykdommer, væskeansamlinger i kroppen, høyt blodtrykk og hudlidelser som kviser, eksem og psoriasis. Urten er kjent som et mildt, utrensende styrkemiddel som renser kroppen ved å øke utskillelsen av giftstoffer, avfallsstoffer og forurensinger både via leveren og nyrene. Som urindrivende middel fjerner løvetann ikke bare væskeoverskudd, men stimulerer også saltutskillelsen. Bitterstoffene i løvetann stimulerer dannelsen av fordøyelsesvæsker, garvestoffene virker bindende, og de organiske syrene virker, sammen med slimstoffer i urten, mildt avførende. Ettersom urten har en vanndrivende virkning og stimulerer utskillingen av urinsyre fra kroppen, er den nyttige i bekjempelse av urinsyregikt, leddbetennelse og revmatisme. Den stoffskifte-stimulerende virkningen av løvetann har dessuten en svært gunstig effekt på bindevevet i kroppen, og på dette området er løvetann bedre enn de fleste andre medisinplanter. Les mer om løvetann.

Rødkløver har lange historiske tradisjoner som en blodrensende urt, som også fortynner blodet, fremmer fordøyelsen og stimulerer avgifting av kroppen gjennom leverens og galleblærens funksjon. Planten er blitt brukt i rensende styrkemidler som ble inntatt om våren for å gi økt energi etter en vinter med liten aktivitet. Rødkløver er spesielt rik på jern og vitamin K, i tillegg til kumariner, stoffer som er kjent for å være blodfortynnende. Urtekyndige anser rødkløver for å være en urt som hjelper blodet med å fjerne giftstoffer og andre avfallsstoffer, samtidig som den tilfører blodet et rikt utvalg av næringsstoffer. Rødkløver kan derfor karakteriseres som et ”medisinsk næringsmiddel”. Les mer om rødkløver.

Sarsaparilla regnes som en blodrensende urt. En mulig virkningsmekanisme er at sarsaparilla binder kolesterol og bakteriegifter (såkalte endotoksiner) i tarmene. Endotoksiner er stoffer fra celleveggene til bakterier som kan absorberes fra tarmen. Normalt vil leveren filtrere bort disse og andre skadelige stoffer i tarmen før de når blodbanen, men hvis mengden endotoksiner er stor, eller hvis leveren ikke fungerer optimalt, kan leveren bli overbelastet og endotoksiner vil havne i blodet. Hvis endotoksiner får mulighet til å sirkulere i blodet, vil kroppen aktivere andre beskyttelsesmekanismer, noe som bl.a. kan forverre betennelsesprosesser og være ansvarlig for mange av de betennelsene og celleskadene som oppstår ved en del sykdommer, inklusive urinsyregikt, artritt og psoriasis. Det er vist at pasienter med psoriasis ofte har høye verdier av sirkulerende endotoksiner. Ved å binde endotoksinene i tarmen kan man oppleve kliniske forbedringer hos disse individene. Sarsaparilla kan også framvise noe antibiotisk virkning, men dette er muligens underordnet den endotoksinbindende virkningen. Les mer om sarsaparilla.

Klengemaure er en svært verdifull urt for lymfesystemet, og hører i så måte med blant de beste rensende og styrkende urtene som finnes. Den har en blodrensende og urindrivende virkning, og kan trygt brukes ved en rekke plager knyttet til lymfesystemet. Det kan være oppsvulmede lymfekjertler hvor som helst i kroppen, hovne bryst, opphovnede mandler eller kjertelplager generelt. Kroppen er avhengig av et lymfesystem som fungerer og som kan drenere bort giftstoffer og avfallsprodukter. Ved bruk av klengemaure vil man stimulere utskillingen av disse stoffene gjennom urinen. Å drikke en urtete med klengemaure og andre blodrensende urter er nyttig når kroppen har behov for å renses, og når man lider av sykdommer som urinsyregikt. Den utrensende effekten er også bakgrunnen for at klengemaure kan være til hjelp ved hudplager, særlig tørre typer som flass, seborré, eksem og psoriasis. Les mer om klengemaure.

Brennesle er en urt med kraftige blodrensende egenskaper. Den driver gifter ut av kroppen gjennom å løse opp slaggproduktene fra stoffskiftet, og samtidig stimulerer den nyrene til å øke urinutskillelsen. Tradisjonelt har brennesle vært brukt som styrkemiddel om våren for å øke energien og næringsomsetningen, og forberede kroppen på en travel tid etter en vinter med inaktivitet. Farmakologiske studier viser at brennesle øker utskillingen av klorider og urinstoff gjennom nyrene. Å innta brennesle kan derfor være bra når det gjelder å løse opp urinsyre i leddene og på den måten lindre smertene ved urinsyregikt. Den rensende virkningen av te av brennesle kan man lett se ved at urinen ofte er mørkere enn vanlig og lukter stramt de første dagene etter at man startet en utrenskingskur. Brennesle virker dessuten stimulerende på fordøyelsessystemet og er gunstig ved fordøyelsesplager som diaré, oppblåst mage, magesår og innvollsormer. En annen verdifull egenskap hos brennesle er at den reduserer sukkerinnholdet i blodet, noe som er gunstig for diabetikere. Les mer om brennesle.

Storborre er som medisinplante først og fremst en blodrenser som virker avgiftende på kroppen og som kan løse opp forstoppelser i hjertekarsystemet, lymfesystemet, åndedrettssystemet og urinveissystemet. Den kan hjelpe til med å fjerne overskudd av væske i kroppen, og den stimulerer utskillelsen av giftige avfallsstoffer, noe som letter belastningen på leveren. Storborrerot virker avgiftende på nyrene og galleblæren, i tillegg til at den øker svettingen, noe som også bidrar til å fjerne giftige avfallsstoffer. I denne sammenhengen er storborrerot brukt til å behandle lidelser som har oppstått etter overbelastning av giftstoffer, f.eks. infeksjoner og hudlidelser som kviser, byller og furunkler. Storborre virker ellers generelt stimulerende på fordøyelsen. Langvarig bruk av en urtete storborrerot kan lette leddbetennelser, gikt og isjias ved å redusere opphovningen rundt leddene og hjelpe kroppen med å løse opp forkalkninger. Urteleger i både Asia og Europa har lenge brukt rot og frø av storborre ved behandling av kroniske hudsykdommer, særlig eksem. Les mer om storborre.

Stemorsblomst virker blodrensende og urindrivende, noe som bidrar til å gi den en god effekt ved gikt og andre revmatiske lidelser, blærebetennelse og vannlatingsproblemer. Stemorsblomst er dessuten slimløsende og brukes mot bronkitt, kikhoste, katarrer og infeksjoner. Grunnen til alle disse virkeområdene finner vi i plantens høye innhold av stoffer som virker spesielt stimulerende på kroppens utskillingsfunksjoner, som urin, svette og slimhinner. Te av stemorsblomst forbedrer også evnen til opptak av kalsium, formodentlig også av sink og selen. Les mer om stemorsblomst.

 


Einer er et godt urindrivende antiseptikum som kan være til hjelp ved urinveisinfeksjoner. Å drikke te av einerbær er dessuten et vanlig husråd også mot plager som forkjølelse, nyrestein, revmatisme, gikt, podagra og blærekatarr, og har i tillegg vært brukt mot astma, kikhoste, vattersott, diaré og luft i magen. Einerbær har et høyt innhold av en eterisk olje som er effektiv til å rense ut giftstoffer som er lagret i kroppen, og er spesielt gunstige mot gikt som skyldes oppbygging av urinsyre i leddene. Einebærolje er særlig kjent for sin urindrivende egenskap og sin antiseptiske virkning på urinveiene. Den kan ha en gunstig virkning ved tallrike plager, f.eks. forgiftninger, væskeansamlinger, blærekatarr, nyrestein, utflod, sparsom eller uregelmessig menstruasjon, hemoroider, kviser, dårlig appetitt, revmatisme, podagra og artritt. Oljen virker også styrkende på immunforsvaret, og kan være med å bekjempe infeksjoner, forkjølelse og influensa. Les mer om einer.


Ingefær er en urt som påvirker mange av kroppens systemer, men anses primært for å være en god kvalmedemper og et godt middel for fordøyelsen og luftveiene. Urten virker varmende og styrkende på fordøyelseskanalen. Den setter fart i magesekk og tarmer, bedrer appetitten og fremmer fordøyelsen ved at den stimulerer til økt utskillelse av fordøyelsesenzymer. Ingefær øker produksjonen og sekresjonen av galle fra lever og galleblære. Dette bedrer fordøyelsen av fett, og hjelper til å senke innholdet av kolesterol i blodet. Ingefær forbedrer også fordøyelsen av proteiner, og virker effektivt mot enkelte tarmparasitter. Ingefær virker ellers svettedrivende og febersenkende, og kan være bra ved forkjølelse, influensa og katarrer idet den fremkaller en rennende svette. Urten har videre milde betennelseshemmende og smertestillende egenskaper, og forskning har vist at inntak av ingefær kan ha en gunstig effekt på leddgikt. Les mer om ingefær.

Urtekildens avgiftende urtete selges i poser á 50 g. En pose koster kr. 100,-.

Urtekilden har også laget en avgiftende tinktur (sprituttrekk) med lignende innhold som urteteen. Ta kontakt for informasjon om flaskestørrelser og priser.

Tilbake til Urtekildens Butikk

Urtekilden
© Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7340 Oppdal
Tel. 72 42 46 72