Urtekildens Butikk
Urtekildens fordøyelseste
 

Startsiden > Urtekilden > Urtekildens Butikk > Urtekildens produkter > Urtekildens fordøyelseste

Urtekildens fordøyelseste består av en kombinasjon av urter som kan bidra til å lindre ulike plager knyttet til fordøyelsessystemet, som f.eks. diaré, betennelser i tarmene, syreoverskudd, oppblåsthet, mye tarmgass eller generelt dårlig fordøyelse.

Denne teen inneholder flere bitre urter (bl.a. bukkeblad, ryllik og løvetann), og kan av mange oppleves som temmelig besk og bitter. Husk da at innslaget av bitterurter kanskje er hovedgrunnen til at denne teen har så gunstig effekt på fordøyelsen. Mangel på bitterstoffer i maten er nemlig en av de viktigste årsakene til at folk sliter med dårlig fordøyelse. Selv om teen smaker for bittert, bør den ikke søtes med honning.

Bruk to teskjeer av urteblandingen til en stor kopp (2.5 dl) kokende vann. La teen få trekke i 5-7 minutter før urtene siles fra og teen drikkes. Man kan gjerne drikke 2-3 kopper av denne teen daglig over en periode på 1-2 uker. Hvis teen har virkning på dine fordøyelsesplager, bør du ha erfart det i løpet av denne perioden. Etter to ukers bruk vil det være lurt å gjøre et opphold i inntaket i en uke, før man eventuelt begynner på en ny "kur".

Teen inneholder følgende urter (mengde av hver urt er angitt i vektprosent):
   
Ryllik blomster (Achillea millefolium) 15% Sitronmelisse blad (Melissa officinalis)  10%
Peppermynte blad (Mentha x piperita) 15 % Mjødurt blad (Filipendula ulmaria)  10%
Geitrams blad (Chamerion angustifolium) 10 % Løvetann rot (Taraxacum officinale)  10 %
Fennikel frø (Foeniculum vulgare)  10 % Bukkeblad (Menyanthes trifoliata)  5 %
Kamille blomst (Matricaria recutita) 10 % Ringblomst kronblad (Calendula officinalis)  5 %


Her kan du lese om virkningen på fordøyelsessystemet av urtene i teen:

 
Ryllik anvendes ofte i form av te ved mage- og fordøyelsesproblemer. Urten stimulerer appetitten og bedrer fordøyelsen, mens ryllikens sammentrekkende egenskaper bidrar til å stoppe diaré og dysenteri, og stanser blødninger fra veggene i fordøyelseskanalen. De antiseptiske og betennelseshemmende egenskapene til ryllik helbreder infeksjoner og irritasjoner som magekatarr og tarmkatarr, bitterstoffene stimulerer lever- og gallefunksjonen, mens den krampeløsende virkningen lindrer luftplager, kramper, kolikk og nervøs dyspepsi. Les mer om ryllik.

Peppermynte brukes først og fremst som en aromatisk bitterstoffdroge som kan ha god virkning ved nedsatt appetitt og generelt dårlig fordøyelse. Urten stimulerer utskillelsen av fordøyelsesvæsker fra mage, tarm og galleblæren. Den har dessuten krampeløsende og antibakterielle egenskaper, noe som gjør peppermynte til et ypperlig middel mot gjæring og gassdannelser i tarmene, og ved kolikksmerter. Urten inneholder 5-7% garvestoff, og en sterk peppermyntete kan derfor brukes som et lett stoppende middel ved diaré. Peppermynte kan ha en kvalmestillende effekt, og lunken peppermyntete før måltidene kan dempe kvalme og stimulere matlysten. Det er gjennom sin mildt bedøvende virkning på mageslimhinnene at peppermynte kan virke som et antibrekkmiddel. Les mer om peppermynte.

Geitrams kan brukes som et blodstillende og betennelsesdempende middel ved mage- og tarmproblemer som sår og magekatarrer. Geitrams kan på grunn av garvestoffinnholdet brukes ved diaré, men urten kan også virke avførende. Selv om den i våre dager ikke brukes særlig mye, finnes det noen urteleger som tyr til geitrams for å lette forstoppelser som skyldes inntak av ugunstig mat. Geitrams stimulerer også enzymproduksjonen både i magen og bukspyttkjertelen. I følge urtelegen Henriette Kress i Finland kan geitrams ha virkning på gjærsoppen Candida albicans. Hun sier at hvis man inntar noen kopper geitramste daglig i minst to måneder, vil det kunne ta knekken på candida som har løpt løpsk i blodet. Geitrams hindrer ikke sporer av candida å vokse, men gjør at formeringen av soppen stopper opp. Geitrams virker visstnok ikke på andre gjærsopper enn candida. Les mer om geitrams.

Fennikel kan bidra til å dempe tarmgassproduksjonen etter inntak av mat som ofte fører til gassdannelse, f.eks. kål. Urten virker avslappende på den glatte muskulaturen i fordøyelseskanalen og dreper noen typer bakterier. Det gjør at den kan løse opp kramper i innvollene og virke lindrende ved generelt dårlig fordøyelse, halsbrann, forstoppelse, luftplager, kolikk og hikke. Les mer om fennikel.

Kamille har vært brukt i århundrer mot plager i fordøyelsessystemet. Den er en mild og effektiv urt som er svært velegnet til barn. Urten kan være fin å anvende ved magesår, sår på tolvfingertarmen, mage- og tarmkatarr, mye tarmgass, kolikk, overskudd av magesyre, Crohn's sykdom og irritabel tykktarm. Les mer om kamille.

Sitronmelisse har en beroligende virkning, noe som kan være gunstig også ved magebesvær, og da spesielt ved nervøs mage. Det skyldes drogens sedative komponenter, ved siden av den krampeløsende og lett luftdrivende virkning som urten har. Den roer fordøyelsessystemet og lindrer kvalme, oppkast, dårlig appetitt, kolikk, dysenteri og stressrelaterte fordøyelsesproblemer. Bitterstoffene virker mildt stimulerende på lever og galleblære, og styrker fordøyelsen og næringsopptaket. Les mer om sitronmelisse.

Mjødurt kan virke syrenøytraliserende ved sure oppstøt, halsbrann, magekatarr, magesår og irritabel tarm syndrom. Denne virkningen oppnås ved at garvestoffene i urten beskytter og heler slimhinnene i de øvre delene av fordøyelsessystemet. Urten kan også være til hjelp ved diaré som skyldes mageinfeksjoner, og mjødurt regnes som særlig virkningsfull ved diaré hos barn. Det er salisylsyrekomponenten i urten som er ansvarlig for den betennelseshemmende og smertestillende virkningen. Mjødurt kan lindre luftplager og oppblåsthet, og bør vurderes som medisin ved enhver betennelsestilstand i magesekken eller tarmene. Den mildt antiseptiske virkningen bidrar til å hindre infeksjoner, og de avslappende egenskapene lindrer plager som magesmerter og kolikk. Les mer om mjødurt.

Løvetann inneholder bitre stoffer som stimulerer den første fasen av fordøyelsen ved å fremme appetitten og øke utskillelsen av magesyre og andre fordøyelsesvæsker. Videre øker løvetann frigjøringen av galle fra leveren og galleblæren. Den økte gallestrømmen skyldes både at leveren påvirkes til å øke produksjonen av galle, og at galleblæren trekker seg sammen og således øker strømmen av galle til tarmen. Dette er særlig gunstig hvis man sliter med dårlig nedbrytning og opptak av fettstoffene i maten. Studier både på mennesker og dyr viser at inntak av løvetannrot kan være gunstig ved sykdommer som hepatitt og gulsott, og at urten kan bidra til å forebygge dannelsen av gallesteiner. Den stimulerende effekten til løvetann omfatter også bukspyttkjertelen, hvor den øker insulinsekresjonen, noe som kan være til nytte ved diabetes. Roten av løvetann virker ellers mildt avførende. Les mer om løvetann.

Bukkeblad er en svært bitter urt. Bitterstoffer påvirker kroppen primært ved å stimulere fordøyelsessystemet. Det begynner i munnen, hvor den bitre smaken påvirker spyttkjertlene til å utskille mer spytt, noe som videre gir signaler til magen om at den skal begynne å arbeide. For at dette skal skje, må bittersmaken altså registreres av smaksløkene bakerst på tunga, og det er årsaken til at urter med bitterstoffer ikke må inntas i form av kapsler eller piller. Bukkeblad stimulerer alle fordøyelseskjertlene og øker produksjonen av spytt, magesyre og galle. Urtete med bukkeblad blir derfor ordinert ved ulike former for fordøyelsesplager, som appetittmangel, for lite magesyre, svekket tarmfunksjon, dårlig næringsopptak, mild forstoppelse og magetarmkatarr. Les mer om bukkeblad.

Ringblomst virker krampeløsende, galledrivende og blodrensende, noe som er en god grunn til å la ringblomster inngå i teblandinger ved mage-, lever- og gallebesvær. Det er bitterstoffene i planten som stimulerer lever og galle, og bidrar til å rense kroppen for giftstoffer. Den gode virkningen av ringblomster ved ulike plager i fordøyelsessystemet skyldes også de sammentrekkende og antiseptiske egenskapene til flyktige oljer, garvesyrer og et gult harpiks som kalles calendulin. Disse stoffene kan bidra til å lindre magesår, magekatarr, tynntarms- og tykktarmsbetennelse, samt stoppe diaré. Ringblomst har en kraftig antibakteriell virkning som kan bekjempe infeksjoner av Heliobacter pylori, en bakterie som er assosiert med både gastritt og magesår. Les mer om ringblomst.


Urtekildens fordøyelseste selges i poser á 50 g. En pose koster kr. 100,-.


Tilbake til Urtekildens Butikk

Urtekilden
© Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7340 Oppdal