Urtekildens Butikk
Urtekildens Trollkjerringdrikk
En urtete mot influensa og lungebetennelse (og dårlig fordøyelse)
 

Startsiden > Urtekilden > Urtekildens Butikk > Urtekildens produkter > Urtekildens Trollkjerringdrikk

 

Fra ei "trollkjerring" i Hammerfest har vi fått oppskrift på en urtete som skal være svært effektiv ved influensa og lungebetennelse. Lokalt i Finnmark går teen under navnet "Trollkjerringdrikk". Den har vært brukt med hell for å dempe symptomene og korte ned sykdomsperioden ved influensa, men skal også være god ved lungebetennelse.

Teen består av like deler av følgende tre urter: Bukkeblad (Menyanthes trifoliata), peppermynte (Mentha x piperita) og ryllik (Achillea millefolium). Alle disse urtene er i Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel, og det er derfor ingen restriksjoner på å selge denne urteblandingen.

På grunn av det store innholdet av bukkeblad i denne teblandingen, smaker den "forferdelig". Bukkeblad er en av de bitreste urten vi har i norsk flora, men er av den grunn også en virksom medisinplante. Så "bit tennene sammen" og drikk teen når en influensa er i ferd med å bryte ut. Husk at ondt skal ondt fordrive!

Siden Urtekildens Trollkjerringdrikk består av urter med høyt innhold av bitterstoffer, kan den også være svært nyttig for personer med svak og dårlig fungerende fordøyelse (dyspepsi). Hvis du drikker en kopp av teen 10-15 minutter før du inntar mat, vil den bidra til å fremme sekresjonen av fordøyelsesvæsker og hjelpe til så maten blir lettere fordøyd.

Her er oppskriften på hvordan man lager teen når den skal brukes mot influensa:

Man tar 7,5 dl vann til 15 g av urteblandingen og koker opp dette i en stålkasserolle (bruk aldri aluminiumskjele til urteteer!). Etter et kort oppkok skal blandingen stå og trekke under lokk i 20 minutter før urtene siles fra. Hvis noe av vannet har fordampet, tilsettes mer varmt vann til man har 7,5 dl ferdig drikke, som inntas gjennom dagen. Man kan gjerne helle 7,5 dl med kokende vann over de urtene man har silt fra, og la det trekke i 20 minutter på ny. Denne siste teen kan brukes til "etterbehandling", hvis man ikke er blitt frisk av den første porsjonen.

Slik tilberedes Urtekildens Trollkjerringdrikk som fordøyelsesmiddel:

Når Urtekildens Trollkjerringdrikk skal brukes som et middel for å bedre fordøyelsen, kan man trekke teen på samme måte som man gjør med vanlig te. Bruk 1-2 teskjeer av urteblandingen til en stor kopp (2,5 dl) kokende vann og la teen trekke i ca. 5 minutter under lokk før urteblandingen siles fra og teen drikkes. Når teen skal brukes for å få en bedre fordøyelse, er det viktig at man ikke forsøker å dempe den bitre smaken ved å tilsette sukker eller honning. Hvis man vil ha en urtete mot svak fordøyelse som ikke smaker fullt så bittert som trollkjerringdrikken, kan man forsøke Urtekildens fordøyelseste.

Bukkeblad

 

Peppermynte

 

Ryllik

Urtekildens Trollkjerringdrikk selges i poser á 50 g. En pose koster kr. 100,-.


Tilbake til Urtekildens Butikk

Urtekilden
© Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7340 Oppdal