Antioksidanter er i skuddet
som aldri før. I den siste tiden har det dukket opp en te på markedet som
kalles rooibos (uttales royboss), og som markedsføres med påstander om at den
er svært helsebringende fordi den inneholder store mengder antioksidanter.
Rooibosplanten er en sørafrikansk
busk i ertefamilien som man lager en rødfarget te av. Teen inneholder ikke
koffein eller teofyllin, svært lite garvestoffer, men mye antioksidanter av
polyfenoltypen. Selv om teen foreløpig er lite kjent blant folk flest i Norge,
har den vært brukt i generasjoner i områdene ved Cedarbergfjellene i Sør-Afrika.
Mange av de som selger teen påstår at den har en rekke positive virkninger på
vår helse, og viser til nylig utførte studier som forteller at antioksidantene
som finnes i rooibos-teen kan beskytte mot kreft, hjertesykdommer og slag. Men
hva ligger det i disse påstandene?
Historisk bakgrunn
Det er mer enn 300 år siden de
innfødte i fjellområdene i de vestlige områdene av Sør-Afrika først samlet
vill rooibos og brukte den til å lage te av. Disse folkene oppdaget at de kunne
brygge en søt og smakfull te av blad og stilker på rooibosplanten. De kuttet
av stilkene, knuste dem med en trehammer, la dem i hauger og gjæret dem, for
deretter å soltørke plantedelene. Botanikere ble først kjent med rooibos da
teen ble introdusert for dem av Khoifolket i 1772.
Rooibos ble en kulturplante
tidlig på 1930-tallet, og har blitt dyrket kommersielt siden andre verdenskrig.
I våre dager eksporteres rooibos til land over hele verden, inklusive Tyskland,
Japan, Nederland, England, Malaysia, Sør-Korea, Polen, Kina og USA. I 1999 ble
29% av Sør-Afrikas totale rooibosproduksjon eksportert til 31 land. Eksporten i
2000 var to og en halv gang så stor som i 1999, og siden da har eksporten bare
fortsette å vokse. Den internasjonale etterspørselen etter rooibos har økt
mye etter at handelssanksjonene mot Sør-Afrika ble lempet på i løpet av 1990-årene.
Høsting og foredling av rooibos
Når rooibos blir dyrket
kommersielt, blir de nålelignende bladene og stilkene høstet om sommeren, som
i Sør-Afrika er fra januar til mars. Plantene kuttes om lag 30 cm over bakken,
og utvikling av nye greiner og blad vil neste vår starte fra det som står
igjen av planten. Rooibos kan behandles på to forskjellige måter, noe som
resulterer i to ulike typer te. De grønne bladene og stilkene blir enten tørket
umiddelbart for å unngå oksydasjon, eller de blir knust og gjæret. Den
tradisjonelle gjærete teen blir laget på prinsipielt samme måte i dag som det
de innfødte gjorde for hundrevis av år siden, noe som også gjelder soltørkingen.
Redskapene som benyttes i våre dager er imidlertid litt mer sofistikerte. For
å sikre at rooibosteen ikke inneholder bakterier eller forurensninger blir teen
damp-pasteurisert som et siste trinn før den pakkes og eksporteres.
Den gjærede typen kalles rød
te, da gjæringen forandrer fargen på bladene til oransjerød, en farge som også
teen får. Det er denne særegne fargen som har ført til det afrikanske navnet
rooibos, som betyr rød busk. Den ugjærede typen, ofte kalt grønn rooibos,
inneholder høyre nivåer av polyfenol-antioksidanter, da planten mister en del
av polyfenolene under gjæringsprosessen.
Begge typene av rooibos er
tilgjengelig på verdensmarkedet som ren te eller som te med smakstilsetninger.
I Norge er det imidlertid den røde teen som er lettest å få tak i. Teen kan
kjøpes i løs vekt eller i teposer, og den kan stamme fra planter som enten er
dyrket konvensjonelt eller etter organiske dyrkingsmetoder. Rooibos er gradert
etter farge, smak og hvor mye bladene er knust, og den beste kvaliteten kalles
”supergrade”. Teen har en mild smak, er ikke bitter, og kan drikkes både
varm og avkjølt. Den ugjærede varianten har en meget mild ”grønn” smak
som ligner den hos grønn te, men uten dennes snerpende egenskaper. Den gjærede
typen er helt forskjellig, med en sterkere søt og fruktlignende smak. Den milde
smaken på rooibos har gjort at teen er populær å bruke i ulike
urteteblandinger.
Antioksidanter i rooibos
Man mener at såkalte frie
radikaler (ustabile molekyler som har mistet et elektron) kan skade DNA i
cellene og bl.a. kunne føre til kreft. De frie radikalene kan også oksydere
kolesterolet i blodet, noe som kan føre til avleiringer i blodårene,
hjerteinfarkt og hjerneslag. Antioksidanter virker ved at de binder seg til
disse frie radikalene før de gjør skade. Noen antioksidanter kalles
polyfenoler fordi de inneholder fenolringer i sin kjemiske struktur. Polyfenoler
er vanlige i planteriket, og har flere funksjoner. De danner pigmenter som bl.a.
kan virke som beskyttelse mot intenst sollys, de kan virke både tiltrekkende og
avskrekkende på insekter, og de kan dessuten fungere som antibiotika og
antioksidanter. Polyfenolene er inndelt i undergruppene flavonoider og
fenolsyrer. Undersøkelser har vist at rooiboste inneholder ganske mye
polyfenol-antioksidanter, både som flavonoider og fenolsyrer, som begge er gode
til å bekjempe frie radikaler. Også svart og grønn te inneholder polyfenoler,
men av en annen type enn i rooibos, slik at det er vanskelig å sammenligne den
antioksidative virkningen av de ulike teslagene.
Selv om rooibos påstås å
bidra til å forhindre utviklingen av kreft, er lite foreløpig kjent om
effekten av rooibos på ulike kreftformer. Forskere trenger å finne ut hvilke
antioksidanter i rooibosteen som absorberes av kroppen og hvor mye te som trengs
for å få en målbar effekt. I så henseende er ingen studier på mennesker ennå
foretatt.
Rooiboste mot mange helseplager
Av de innfødte i Sør-Afrika
blir rooiboste ansett for å ha en sterkt helbredende kraft, og er blant dem
kjent som "The Miracle Tea". Mye
av tradisjonen som var knyttet til de innfødtes tidligere medisinske bruk av
teen har nok gått tapt, og i Sør-Afrika er teen i nyere tid stort sett bare
blitt inntatt som en velsmakende drikk. Interessen for teens mange gode
egenskaper har imidlertid igjen kommet i fokus i løpet av de siste tiårene.
Mange av de som distribuerer rooiboste påstår ofte at den kan hjelpe ved
allergier, søvnproblemer, fordøyelsesproblemer, hodepine og andre plager, selv
om disse påstandene ikke bestandig er blitt verifisert gjennom vitenskapelige
studier.
Den aller største interessen
for teens helsebringende effekter kom etter 1968, da en sørafrikansk kvinne,
Annekie Theron, fant ut at rooiboste lindret kolikken til hennes baby. Når hun
søkte i litteraturen fant hun imidlertid ingen skriftlig dokumentasjon på
rooibosteens gode egenskaper, og begynte derfor selv med eksperimenter på
babyer som hadde kolikk og allergier. Hun konkluderte med at rooibos hjalp disse
barna, og publiserte i 1970 sine oppdagelser i en bok med tittelen ”Allergies
- an Amazing Discovery”. Etter det patenterte hun en rooibosekstrakt som nå
brukes i kosmetiske produkter, og hun lagde også sin egen serie med helse- og
kosmetikkprodukter.
I våre dager anbefaler sørafrikanske
leger rooibos mot barnekolikk, og man gir da babyen rooiboste fra tåteflaske.
Dette kan dempe krampene, bedre fordøyelsen og gi en dyp og god søvn. I Sør-Afrika
brukes rooibos mot oppblåst mage også hos voksne. Siden rooibos inneholder
lite garvestoffer, vil den ikke påvirke jern- og proteinopptaket i tarmen i
nevneverdig grad. Rooibos vil heller ikke gi halsbrann eller forstoppelse. I
tillegg vil kalsium i teen bidra til å styrke tenner og beinbygningen. Sink og
magnesiuminnholdet fremmer en frisk hud og et velutviklet nervesystem. Utvortes
kan rooiboste påføres for å lindre eksem, hudallergier og bleieutslett. Med
bakgrunn i alle disse anvendelsesmåtene kan rooiboste være en fin gave til
foreldre med små barn.
Forskning på rooibos
Den folkelige bruken av rooibos
har vist at teen har effekt ved mange helseplager, selv om det så langt ikke er
gjort særlig mange vitenskapelige undersøkelser som kan bekrefte dette. Man
har heller ikke med sikkerhet identifisert de stoffene i teen som kan være årsak
til de gode medisinske virkningene ved bl.a. hudplager og fordøyelsesproblemer.
Studier nylig utført i Japan
og Sør-Afrika viser at rooibos kan hjelpe til med å bekjempe virus. Denne
antivirale egenskapen kan være spesielt nyttig for toppidrettsutøvere som er
mer utsatt for virusinfeksjoner enn andre. De samme studiene viste at rooiboste
signifikant kunne redusere opphovninger, og rooibos kan i så måte være nyttig
for å lindre muskel- og leddbetennelser. Det ble videre funnet at rooiboste har
krefthemmende egenskaper. Disse siste resultatene stammer fra laboratorieundersøkelser
på dyr, men forskerne tror at rooibos kan ha samme effekt på levende
mennesker.
En velsmakende og sunn drikk
Blant de mange gode egenskapene
til rooibosteen som ofte trekkes fram, er at den ikke inneholder koffein eller
teofyllin, og at den har et lavt innhold av garvestoffer. Mangelen på koffein
og teofyllin gjør at teen kan inntas av personer som er redd for disse
stoffenes stimulerende effekt, og den kan også inntas i store mengder som en tørstedrikk
uten at det gir negative effekter. Rooibos inneholder bare små mengder
garvestoff, noe som gjør at den ikke har den samme snerpende virkningen som
vanlig te, og at den ikke blir bitter selv om den trekkes lenge. Rooiboste kan
derfor anbefales som et godt alternativ til de som foretrekker en lite
astringerende te med mild smak, eller for de som får problemer med fordøyelsen
etter å ha inntatt te med mye garvestoffer. Rooibos har ellers et høyere
fluoridinnhold enn vanlig te, noe man mener kan virke beskyttende mot tannråte.
En annen stor fordel med rooiboste er at den er naturlig søt. Det medfører at
man ikke trenger å søte den på noe vis, verken med sukker, honning eller
annet søtstoff.
Bok om roobibos
I Norge har det kommet ut en
bok som beskriver rooibosteens mange velgjørende egenskaper. Den heter
”Rooibos – mer enn vann med te i”, og er skrevet av Kirsten Santelmann.
Boka har utførlig omtale av rooibosteen, og en rekke oppskrifter som viser
hvordan teen kan benyttes i mat, drikke og hudpleie.
|
|
Rooibosteen er rødbrun av
farge |
Utbredelsen av rooibosplanten
i Sør-Afrika. |
Litt
om rooibosplanten
Rooibos
er en buskformet vekst i ertefamilien, og er hjemmehørende i fjellområdene
i det vestlige Sør-Afrika. Planteslekta Aspalathus inneholder mer
enn 200 arter som er viltvoksende i de sørlige delene av Afrika. Aspalathus
linearis, den arten som kalles rooibos, er en svært formrik plante.
Mange av variantene som er funnet i naturen er beskrevet i litteraturen,
hver og en med et karateristisk utseende og særegen geografisk
utbredelse. Noen former er krypende og blir ikke høyere enn 30 cm, mens
andre har en opprett vekst og kan nå høyder på 2 meter. De typene av
viltvoksende rooibos som har blitt brukt til å lage te av er enkelte
ganger blitt benevnt som rød, svart, grå eller rødbrun rooibos. Den
rooibosen som dyrkes kommersielt til te, er den røde typen, også kjent
som Rockland-typen. Den er hjemmehørende i den nordlige
Cedarberg-regionen. Rockland-typen vokser opprett, og blir opp til 1,5 m høy.
Den har en enkelt stamme fra basis som deler seg rett over bakkenivå i
mange tynne greiner som bærer glinsende grønne, nålelignende blad som
er 1 – 4 cm lange. Planten har små gule, gyvel-lignende blomster om våren
eller tidlig på sommeren, og fra hver blomst utvikler det seg en ertebelg
med ett frø.
Rooibos
er tilpasset et næringsfattig, surt jordsmonn og varme, tørre somrer. I
tillegg til et nettverk av røtter i jordoverflaten har planten en lang
pelerot som kan gå hele to meter ned i bakken og hjelper planten å finne
vann under tørkeperioder gjennom sommeren. Siden rooibos er en erteplante,
har den nitrogenfikserende bakterieknoller på røttene, noe som gjør at
den kan overleve i de karrige Cedarbergfjellene, og disse bakterieknollene
reduserer også behovet for nitrogengjødsling på plantasjene.
Rooibosplantene skal visstnok kunne tåle noe frost, men vil ikke klare
seg utendørs i de kjølige og fuktige vintrene som vi har her i landet, så
vi nok bare glemme tanken på å kunne dyrke rooibos i Norge.
Litt
om te
Strengt
tatt skal ordet te være reservert uttrekk i vann av bladene til den
alltidgrønne tebusken (Camellia sinensis), mens uttrekk laget av
urter som rooibos, i vitenskapelig treminologi skal kalles tisaner.
Gjennom tidene har det imidlertid blitt vanlig å bruke betegnelsen te om
varmtvannsuttrekk av mange forskjellig urter, og den utvidete måten å
bruke betegnelsen te på anvendes også når det gjelder rooibos. Den blir
ofte kalt rød te da den vanligste utgaven av den har en rødbrun farge.
Fordeler
med rooiboste
■ Rooiboste er en ren drikk som ikke er tilsatt kunstige fargestoffer,
konserveringsmidler eller andre tilsetningsstoffer. Den er naturlig søt
og trenger ikke å søtes med sukker, honning eller andre søtningsmidler.
■ Teen har vist god
effekt på spedbarnskolikk, og kan lindre mange ulike plager i fordøyelsessystemet
hos både barn og voksne, f.eks. forstoppelse, kvalme, oppkast, halsbrann
og magesår.
■
Rooibos kan ha en dempende effekt på forskjellige typer allergier som høysnue,
eksem og astma.
■
Det høye innholdet av antioksidanter i rooibos gjør at den styrker
immunforsvaret og har en positiv effekt i forhold til aldringsprosessen i
cellene.
■
Når teen brukes utvortes, kan den ha en velgjørende virkning på huden.
Den lindrer kløe og kan lette hudirritasjoner som eksem, bleieutslett og
kviser. Vask ansiktet med rooiboste i stedet for vann for å friske opp
hudfargen.
■
Rooibos har en generelt beroligende virkning og kan med hell drikkes av
folk som plages av søvnproblemer, tendens til nervøsitet og depresjon,
hodepine eller høyt blodtrykk. En kopp rooiboste ved leggetid kan bidra
til å sikre deg en god natts søvn.
■
Hvis teen ikke tilsettes sukker, vil den inneholde minimale mengder
kalorier. Derimot tilfører den kroppen mange viktige vitaminer og
mineraler. Da den inneholder svært lite garvestoffer, vil den ikke hemme
opptaket av jern eller proteinene i maten slik andre teer kan gjøre.
Rooibos inneholder ikke oksalsyre, og kan derfor drikkes uten problemer av
personer som lider av nyrestein.
■
I matlagingen kan rooiboste erstatte melk eller vann i nesten alle
oppskrifter. Den kan brukes som en base i marinader for kjøtt og kylling,
da den er en naturlig kjøttmørner.
■
Rooibos er svært økonomisk i bruk da brukte blad eller teposer kan
trekke på nytt i varmt vann uten at det blir dårlig ettersmak. Dette kan
gjøres fordi rooibos inneholder lite garvestoffer.
■
Også potteplanter liker rooiboste. Bruk eventuelt overskytende te som er
blitt kald til å vanne blomstene med.
■
Bad kjæledyr i rooiboste for å lindre eventuelt eksem. Man kan også
tilsette rooiboste til maten deres.
■
Rooibos kan oppbevares i lufttette beholdere over lang tid uten å miste
duft og smak.
Av
de grunnene som er nevnt over, er rooiboste en fin drikk for både voksne
og barn i alle aldre. Også gravide og ammende kvinner kan nyte denne teen
uten betenkeligheter. Det er en drikk som passer godt som morgendrikk, som
tørsteslukker i løpet av dagen, eller som en avslappende drikk før
sengetid.