Lenker til sider på internett om urter og urtemedisin 

Startside > Urtemedisin > Lenker

 

På denne siden finner du lenker til en rekke steder på Internett som kan være verdt å besøke hvis du er interessert i urter og urtemedisin. For oversiktens skyld har jeg forsøkt å gruppere lenkene i ulike kategorier.

Vet du om internettsider som du mener jeg bør ha med i denne oversikten, håper jeg at du gir meg et tips ved å sende en e-post til: urtekilden@oppdal.com

Kategorier Beskrivelse
Viktige sider om urtemedisin Svært sentrale sider på Internett med tanke på urtemedisin
Databaser over medisinplanter Sider med søkemuligheter for opplysninger om medisinplanter
Plantenes innholdsstoffer Sider som har informasjon om ulike planters innholdsstoffer
Plantenavn og nomenklatur Om navn på medisinplanter på ulike språk, synonymer o.l.
Frøfirmaer Lenker til frøfirmaer som selger frø til urter og medisinplanter
Forhandlere av urteprodukter Importører og forhandlere av spesielle urteprodukter
Urtehager i Norge Lenker til urtehager som har egne hjemmesider på Internett
Foreninger og skoler Foreninger og skoler for urter eller urtemedisin
Vibrasjonsessenser Sider om blomstermedisin og andre vibrasjonsessenser
Helsesider Svært informative nettsteder om alternativ medisin
Lenkesamlinger Sider med massevis av lenker til andre sider om urtemedisin
Fotografier av urter Ulike nettsider med bilder av medisinplanter og andre planter
Diverse Aktuelle sider som ikke passer inn i de andre kategoriene
 

      Til toppen

Viktige sider
American Botanical Council   Gir bl.a. ut bladet Herbalgram. Inneholder mye troverdig informasjon. Man må være medlem for å kunne se alt.
ESCOP   The European Scientific Cooperative On Phytotherapy. ESCOP ble stiftet I 1989 som en paraplyorganisasjon for nasjonale urteterapiforeninger rundt om i Europa. Organisasjonen ønsker å styrke statusen til urtemedisinen og bidra til å harmonisere regelverket for urtemedisin i Europa.
Herb Research Foundation   En side for troverdig, vitenskapelig informasjon om medisinske planter.
Internet Directory for Botany   Her finner du lenker til det aller meste om botanikk, også urtemedisin. Et skikkelig bra sted å søke informasjon.
Michael Tierra's Planet Herbs   Fin side å kikke innom for den som søker kunnskap om urtemedisin.
Henriettes Herbal Homepage   En av de eldste og største informasjonssidene om urter på internett. Henriette Kress som står bak siden, bor i Finland, men mesteparten av innholdet på nettstedet er på engelsk.
Shenet  Et svensk nettsted med enormt nye informasjon om urter, eteriske oljer og andre ingredienser som brukes i hudpleiemidler. Siden har søkefunksjon.
Botanical.com   Den store og betydningsfulle boken A Modern Herbal av Mrs. Maud Grieve ligger på dette nettstedet.
Rain-tree   Et nettsted med informasjon om mange medisinplanter fra den tropiske regnskogen i Amazonas.

      Til toppen

Medisinplantedatabaser
Health Worlds Materia Medica   En stor engelskspråklig database om medisinplanter.
HerbMed   En stor database om urter.
Office of Dietary Supplements   The National Institutes of Health har en stor database hvor studier omkring kosttilskudd er samlet.
Plants For A Future   Et meget nyttig nettsted hvis man søker informasjon om medisinplanters egenskaper, bruk og dyrking.

      Til toppen

Plantenes innholdsstoffer
Dr. Duke's database   Dr. Duke's plantekjemiske og etnobotaniske databaser.
INDEX of Poisonous Plants   Fra "A Modern Herbal" av Mrs. M. Grieve.
Michael Moore's oversikt   Michael Moore's oversikt over plantenes innholdsstoffer.
Poisonous Plants Informational Database

      Til toppen

Plantenavn og nomenklatur
Den grønne ordboka på nettet   En oversikt over mer enn 7000 "grønne" faguttrykk på norsk, engelsk, tysk og latin. Ordboka er utarbeidet av Universitetet for miljø- og biovitenskap.
Dictionary of Botanical Epitets   En oversikt over betydningen av det vitenskapelige artsnavnet på planter. Epitetene er hovedsakelig hentet fra North American Rock Garden Society's frøliste og plantekataloger.
International Organization for Plant Information   Hjemmesiden til The International Organization for Plant Information der man kan søke på vitenskapelige navn.
Referense-guide til plantemedisin   Erik Godtfredsens oversikt over bl.a. navn på medisinske planter på ulike språk (dansk side).
The International Plant Name Index   The International Plant Names Index (IPNI) er en database med navnene på alle frøplanter. Formålet med databasen er å fjerne behovet for å gå til primærkildene for å finne bibliografisk informasjon om plantenavn.

      Til toppen

Frøfirmaer 
Solhatt økologisk hagebruk  Tilbyr et stort sortiment frø av grønnsaker, urter og blomster. Alle sortene er økologiske og GMO-frie. De er selektert på avling, smak og motstandsdyktighet.
Brødrene Nelsons   Et svensk frøfirma som kan være verd et besøk.
Strictly Medicinal Seeds  Et amerikansk firma som har spesialisert seg på frø av medisinske planter. Er du på jakt etter frø av uvanlige medisinplanter, sjekk ut dette firmaet (og evt. Richters) først!
Impecta   Stort svensk frøfirma som også har frø av mange medisinplanter.
Richters    Et firma i Canada som har spesialisert seg på urter. Selger frø, planter, bøker og mye annet aktuelt for urtedyrkere. Et nettsted alle urteinteresserte bør kjenne til.
Urtegartneriet   Dansk firma som forhandler frø av krydderurter, legeplanter, blomster og grønnsaker. Bøker om urter.

      Til toppen

Forhandlere av spesielle urtebaserte produkter og ingredienser til urteprodukter
Urtekilden   Urtekildens egen nettbutikk for urter og urtebaserte produkter. Selger både over postordre og fra våre lokaler på Fagerhaug i Oppdal. Fører mange urter som kan være vanskelig å få tak i andre steder, særlig mange viltvoksende norske planter. Forhandler ellers produktene fra Purity Herbs på Island og utvalgte urteprodukter fra Natur-Drogeriet i Danmark.
Lisas Urter   Lisas urter tilbyr forskjellige urtetinkturer mot små og store plager. Lager også skreddersydde tinkturer for den enkelte på bestilling.
Charlottes Urtekosmetikk   Charlotte Felix framstiller hudpleieprodukter basert på gammel kunnskap om planter og deres helende virkning, kombinert med nyere forskning. Til framstillingen brukes nøye utvalgte rene råvarer fra naturen av beste kvalitet, planter og urter fra økologisk urtehage og ville planter fra naturen.
Beli Naturprodukter   Et firma på Rjukan som produserer og selger såper, hudprodukter, hårprodukter, drops mm. basert på naturlige råstoffer og urter fra norsk natur.
Naturkosmos   Et svensk firma med nettbutikk som har et kjempestort utvalg av varer for den som ønsker å lage sine egne urtebaserte produkter.
SunVita AS   Et norsk firma som bl.a. selger de ingrediensene du trenger når du skal lage din egen kosmetikk, såper, drops mm.
Sunn hest   Hestens naturlige apotek. En nettbutikk som selger medisinske produkter (også urter) for bruk til hest.
Biopuls / Medurt Pharma   En nettbutikk som selger urtebaserte produkter og helserelaterte artikler.
Midsona AS   Regnes som Norges ledende leverandør av produkter innen helse, skjønnhet og velvære. De importerer og distribuerer flere kjente merkevarer innen naturmedisin, bl.a. produktene fra A. Vogel.
Neo Folgerø   Norsk produsent og forhandler av produkter med eteriske oljer. Firmaet holder til i Alvdal.
Super-nature   En butikk i Oslo som selger en rekke spesielle helsekostprodukter av høy kvalitet. Er også den største forhandleren av vibrasjonsessenser i Norge.
Biosa Norge AS   Produserer og forhandler bl.a. Vita Biosa, melkesyregjærede urter med Effektive Mikroorganismer.
Vital Greens   Et komplett supermat-tilskudd som inneholder 70 naturlige ingredienser med hundrevis av næringsstoffer i et nøye balansert og riktig forhold. Disse essensielle næringsstoffene inneholder enzymer, vitaminer, makro- og spormineraler fra organisk levende, fullverdig og sunn mat.

      Til toppen

Urtehager i Norge
Auen Urtegård
Heggli Urtehage
Hildurs Urterarium
Nordgard Aukrust
Nyberg Urtegård
Renessansehagen ved Ringve botaniske hage i Trondheim
Skansen Urtehage
Urtehagen i Botaniske hage på Tøyen i Oslo
Urtehagen på Domkirkeodden, Hamar
Urtehagen på Småbruket, Oppdal
Urtehagen, Vestre Pålsrød Rygge

      Til toppen

Foreninger og skoler
Norges sopp- og nyttevekstforbund   Forening som bl.a. arbeider for å fremme bruken av sopp og viltvoksende planter til mat og medisin.
Svenska örtasällskapet   Svenska Örtasällskapet er en forening som arbeider for å spre kunnskap om urter, deres bruk og betydning.
Urteskolen   Skole med tilhold i Danmark, men som også har klasser i Norge. Ønsker du å utdanne deg til fytoterapeut (urteterapeut), er dette den skolen i Norge som gir den mest omfattende utdannelsen.
Nordiska Närings- och Fytoterapiskolan   2-årig utbildning i läkande kost, örtkunskap, vitamin- och minerallära.

      Til toppen

Vibrasjonsessenser
Super-nature   En stor nettbutikk i Oslo som forhandler mange ulike essenser. Er du på jakt etter en bestemt vibrasjonsessens er dette stedet!
Desert Alchemy
Dr.Edward Bach Center
Vibration Magazine   Internettmagasin på engelsk om vibrasjonsessenser, publisert av World Wide Essence Society.

      Til toppen

Helsesider
Fritt Helsevalg   En medlemsorganisasjon for forbrukere og andre som er interessert i helse og helsefrihet.
Life Extention   Et amerikansk nettsted om ernæring, helse og velvære som formidler forskningsresultater innen disse fagområdene. Man kan abonnere på nyhetsbrev fra Life Extention Magazine.
Healthier Talk   Et nettsted der brukerne kan dele artikler, studier, blogger, videoer og annet som har med sykdommer og helse å gjøre. Masse interessant stoff å finne på denne siden. Man kan abonnere på nyhetsbrev fra Healthier Talk.
Dr. Mercola   En lege som har spesialisert seg på å bringe praktiske løsninger på folks helseproblemer. Man kan abonnere på nyhetsbrev fra Mercola.com.
Natural Medicines Comprehensive Database   En omfattende oversikt over naturmedisinsk behandling av ulike sykdommer og plager.

      Til toppen

Andre lenkesamlinger
The Magic Garden   En kjempestor lenkesamling.

      Til toppen

Fotografier av urter og andre planter
Bildegalleri medisinplanter   Rolv Hjelmstads fotografier av medisinplanter.
Bilder fra Medicinal Herb Garden ved University of Washington. Startside til samling fotografier av urter i urtehagen.
Steven Fosters bilder   Foster har spesialisert seg på å selge bilder av urter og medisinplanter fra hele verden. Han har utrolig mange flotte bilder i sitt arkiv.
Egil Michaelsens plantebilder   På Egils nettsted markblomster.com finnes det utrolig mange flotte bilder av viltvoksende norske planter.
Plantefotoarkivet til Norsk Botanisk Forening  Bilder av viltvoksende norske planter fotografert av medlemmer i foreningen.

      Til toppen

Diverse
Urtelisten hos Statens Legemiddelverk   En oversikt over hvilken status ulike urter har i Norge; om de er handelsvare, legemiddel eller reseptpliktig legemiddel.

      Til toppen

  © URTEKILDEN, Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7340 Oppdal