MANDARIN |
Citrus reticulata |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
(Se
under vitenskapelige navn). |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Citrus reticulata
Blanco |
Citrus deliciosa Ten. |
Citrus nobilis var. deliciosa (Ten.) Swingle. |
|
Det er mange kultivarer av arten, og navnene mandarin,
klementin og tangerin brukes noe om hverandre. Det kan sies at mandarin og
klementin representerer ulike kjemotyper av arten, da de eteriske oljene er temmelig
forskjellige. (Klementin er en krysning mellom mandarin og appelsin, mens
tangerin trolig
er en
krysning mellom mandarin og bitterappelsin). |
|
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Mandarin. |
DANSK: Mandarin. |
FINSK: Mandariini
/ Tangeriini. |
ENGELSK: Mandarin
orange / European mandarin / True mandarin /
Willow-leaf mandarin
/ Tangerine / Satsuma. |
TYSK: Mandarinenbaum
/ Mandarine / Tangerine. |
FRANSK: Mandarine / Mandarinier
/ Mandarinier commun. |
SPANSK: Mandarina
/ Mandarino. |
KINESISK: Chen
pi. |
|
FAMILIE |
Rutefamilien (Rutaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Mandarintreet er et
lite, alltidgrønt tre som blir opp til 6 m høyt. Det har glinsende blad,
velduftende blomster og en kjøttfull frukt som ser ut som en liten, litt flattrykt appelsin.
Fruktene er 5-6 cm i diameter. Skallet er tynt og frukten er lett å
skrelle. Tangeriner er større enn mandariner, de er rundere og
har gulere skall. |
|
|
UTBREDELSE |
Mandarin er hjemmehørende i det sørlige Kina og
Det fjerne Østen. Frukten ble innført til Europa i 1805 og til Amerika førti år seinere, hvor den ble gitt
navnene clementine og tangerine. Mandariner dyrkes nå primært i
Italia, Spania, Algerie, Kypros, Hellas, Midt-Østen og Brasil. Tangeriner
dyrkes i Texas, Florida, California og Guinea. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Fruktene er smakfulle og
spises ofte i mengder ved juletider. En eterisk olje utvinnes fra det ytterste laget av fruktskallet
gjennom pressing. Oljen har en søt og varm sitrusduft og brukes i
aromaterapien. Fruktskallet brukes også i tradisjonell kinesisk urtemedisin. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Fruktskallet
inneholder vitamin A, B og C. Hovedkomponenter i den eteriske oljen er: Geraniol (en alkohol), citral og citronellal (aldehyder), metylantranilat (ester) og limonen (terpen). |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Eterisk olje:
Antiseptisk, krampeløsende, mildt urindrivende, beroligende, stimulerende på fordøyelsen og lymfesystemet.
I tradisjonell kinesisk urtemedisin sies det at mandarin
har følgende egenskaper: Energiregulerende, styrkende, fordøyelsesfremmende, slimløsende, hostestillende, hemmer
oppkast og virker uttørkende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Eterisk olje: Kviser, fet hud,
skrammer, strekkmerker, overvekt, væskeopphopning i kroppen, fordøyelsesproblemer, tarmplager, hikke, søvnløshet,
melankoli, motløshet, depresjon, følelsesmessig tomhet,
nervøse spenninger og rastløshet. I kinesisk urtemedisin brukes mandarin ved energistopp i milt og mage, smerter og trykk i magen, kvalme, oppkast, halsbrann, trykk i brystet,
bronkitt, hoste og opphopning av slim. |
|
|
|
|
MANDARIN |
Den noe avflatete, appelsinlignende frukten har grønt
eller oransje skall, og er søt og saftig. Mandarin er rundere på smak
enn appelsin, og har forholdsvis mange steiner. For å være av god
kvalitet, skal frukten være tung i forhold til størrelsen, skallet skal være
blankt, uten skader og sitte tett om fruktkjøttet. Fruktene spises rå
eller hermetisert, og brukes i fruktsalat, terter, paier, kaker og
marmelader. Tørkede mandarinskall anvendes i kinesisk matlaging. Navnet på
denne frukten kommer av at den var en tradisjonell gave til mandarinene i
Kina.
Mandarin i kinesisk
urtemedisin
I følge tradisjonell kinesisk urtemedisin er mandarin er en
bitter, krydret og varmende urt som stimulerer fordøyelsen, lungene og
milten. Den er energigivende og påvirker primært meridianene Lever, Galleblære og
Nyre. Urten brukes innvortes ved dårlig fordøyelse, oppkast, bronkitt og våt
hoste, ved lever- og galleproblemer, brystbetennelse (mastitt), brystkreft og smerter i
lever og bryst, ved lumbago og betennelser i testiklene.
Eterisk olje av
mandarin
Mandarinolje utvinnes fra det ytterste skallet på fruktene.
Oljen er guloransje og har en intens, søt sitrusduft. Den regnes som lite
giftig og ikke irriterende. Mandarinolje er sammen med lavendelolje en av få
eteriske oljer som trygt kan brukes på barn og gravide. I Frankrike blir
den betraktet som et sikkert remedium for barn med dårlig fordøyelse,
hikke, lett forstoppelse, etc. Oljen brukes ellers ved hudplager som kviser, fet hud, skrammer
og strekkmerker, i tillegg ved væskeopphopning i kroppen og overvekt.
Den styrker fordøyelsen og leveren, noe som er særlig gunstig for eldre
personer. Mandarinolje anbefales ofte brukt i kombinasjon med andre
sitrusoljer.
Mandarinoljens
psykiske aspekt
Med tanke på de psykiske sidene av tilværelsen, vil den
eteriske oljen av mandarin kunne spre glede og hjelpe oss å komme i
kontakt med vårt indre barn. Mandarin kan prøves til barn som gråter
mye og som er urolige og vanskelige å tilfredsstille. Disse lengter
gjerne etter trøst, kjærlighet og hengivenhet. Mandarinoljen virker både
oppløftende og beroligende på sinnet, og er fin ved
stress, melankoli, motløshet, tristhet, depresjon og følelsesmessig tomhet. Oljen er også
bra ved søvnløshet, nervøse spenninger og rastløshet. Den løfter vår
åndelighet og styrker vår intuisjon, samtidig som den virker rensende på
auraen.
Annen bruk av
mandarinolje
I tillegg til i aromaterapien brukes mandarinolje i såper, kosmetikk og parfymer, og
den anvendes mye som smaksstoff i næringsmiddelindustrien, særlig i
konditorvarer, konfekt,
leskedrikker og likører. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Oljen
kan i visse tilfeller øke hudens følsomhet for sollys. Derfor bør man
unngå sterk sol og solarium i 12 timer etter påføring på huden. Ellers er ingen
kontraindikasjoner eller bivirkninger notert i forbindelse med bruk av
mandarin. |
|
|
|
|
KILDER |
Bown,
Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Harding, Jennie:
Aromaterapi. Oslo, Spektrum Forlag 2005. |
Hepburn,
Bernie: Aromaapoteket. Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben
Energica 1994. |
Høst,
Ole og Harry Berggren: Sydfrukter. Eksotiske frukter og grønnsaker.
Oslo, J.W. Cappelens Forlag 1978. |
Könemann: Matvareguiden.
Köln,
Könemann Verlagsgesellschaft
mbH 2000. |
Lawless, Julia: The
Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. Shaftesbury, Element Books 1995. |
Naturterapeuten (medlemsblad for
Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon)
nr. 4/2002. |
Reid, Daniel P.: Kinesisk
lægekunst. Lademann A/S 1989. |
Salvesen, Anna & Finn
Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för
välbefinnande. Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.
Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
Werle, Loukie & Jill Cox: Ingredienser.
Köln,
Kömemann 2000. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 14.11.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|