Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > MANDARIN   

MANDARIN
Citrus reticulata
 
ANDRE NORSKE NAVN
(Se under vitenskapelige navn). 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Citrus reticulata Blanco
Citrus deliciosa Ten.
Citrus nobilis var. deliciosa (Ten.) Swingle.

Det er mange kultivarer av arten, og navnene mandarin, klementin og tangerin brukes noe om hverandre. Det kan sies at mandarin og klementin representerer ulike kjemotyper av arten, da de eteriske oljene er temmelig forskjellige. (Klementin er en krysning mellom mandarin og appelsin, mens tangerin trolig er en krysning mellom mandarin og bitterappelsin).

 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Mandarin.
DANSK:  Mandarin.
FINSK:  Mandariini / Tangeriini.
ENGELSK:  Mandarin orange / European mandarin / True mandarin / Willow-leaf mandarin / Tangerine / Satsuma.
TYSK:  Mandarinenbaum / Mandarine / Tangerine.
FRANSK:  Mandarine / Mandarinier / Mandarinier commun.
SPANSK:  Mandarina / Mandarino.
KINESISK:  Chen pi.
 
FAMILIE
Rutefamilien (Rutaceae).

BOTANISK BESKRIVELSE
Mandarintreet er et lite, alltidgrønt tre som blir opp til 6 m høyt. Det har glinsende blad, velduftende blomster og en kjøttfull frukt som ser ut som en liten, litt flattrykt appelsin. Fruktene er 5-6 cm i diameter. Skallet er tynt og frukten er lett å skrelle. Tangeriner er større enn mandariner, de er rundere og har gulere skall.
 
UTBREDELSE
Mandarin er hjemmehørende i det sørlige Kina og Det fjerne Østen. Frukten ble innført til Europa i 1805 og til Amerika førti år seinere, hvor den ble gitt navnene clementine og  tangerine. Mandariner dyrkes nå primært i Italia, Spania, Algerie, Kypros, Hellas, Midt-Østen og Brasil. Tangeriner dyrkes i Texas, Florida, California og Guinea.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Fruktene er smakfulle og spises ofte i mengder ved juletider. En eterisk olje utvinnes fra det ytterste laget av fruktskallet gjennom pressing. Oljen har en søt og varm sitrusduft og brukes i aromaterapien. Fruktskallet brukes også i tradisjonell kinesisk urtemedisin.
 
INNHOLDSSTOFFER
Fruktskallet inneholder vitamin A, B og C. Hovedkomponenter i den eteriske oljen er: Geraniol (en alkohol), citral og citronellal (aldehyder), metylantranilat (ester) og limonen (terpen). 
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Eterisk olje: Antiseptisk, krampeløsende, mildt urindrivende, beroligende, stimulerende på fordøyelsen og lymfesystemet.

I tradisjonell kinesisk urtemedisin sies det at mandarin har følgende egenskaper: Energiregulerende, styrkende, fordøyelsesfremmende, slimløsende, hostestillende, hemmer oppkast og virker uttørkende.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Eterisk olje: Kviser, fet hud, skrammer, strekkmerker, overvekt, væskeopphopning i kroppen, fordøyelsesproblemer, tarmplager, hikke, søvnløshet, melankoli, motløshet, depresjon, følelsesmessig tomhet, nervøse spenninger og rastløshet.

I kinesisk urtemedisin brukes mandarin ved energistopp i milt og mage, smerter og trykk i magen, kvalme, oppkast, halsbrann, trykk i brystet, bronkitt, hoste og opphopning av slim.

 

 
MANDARIN

Den noe avflatete, appelsinlignende frukten har grønt eller oransje skall, og er søt og saftig. Mandarin er rundere på smak enn appelsin, og har forholdsvis mange steiner. For å være av god kvalitet, skal frukten være tung i forhold til størrelsen, skallet skal være blankt, uten skader og sitte tett om fruktkjøttet. Fruktene spises rå eller hermetisert, og brukes i fruktsalat, terter, paier, kaker og marmelader. Tørkede mandarinskall anvendes i kinesisk matlaging. Navnet på denne frukten kommer av at den var en tradisjonell gave til mandarinene i Kina.

Mandarin i kinesisk urtemedisin

I følge tradisjonell kinesisk urtemedisin er mandarin er en bitter, krydret og varmende urt som stimulerer fordøyelsen, lungene og milten. Den er energigivende og påvirker primært meridianene Lever, Galleblære og Nyre. Urten brukes innvortes ved dårlig fordøyelse, oppkast, bronkitt og våt hoste, ved lever- og galleproblemer, brystbetennelse (mastitt), brystkreft og smerter i lever og bryst, ved lumbago og betennelser i testiklene.

Eterisk olje av mandarin

Mandarinolje utvinnes fra det ytterste skallet på fruktene. Oljen er guloransje og har en intens, søt sitrusduft. Den regnes som lite giftig og ikke irriterende. Mandarinolje er sammen med lavendelolje en av få eteriske oljer som trygt kan brukes på barn og gravide. I Frankrike blir den betraktet som et sikkert remedium for barn med dårlig fordøyelse, hikke, lett forstoppelse, etc. Oljen brukes ellers ved hudplager som kviser, fet hud, skrammer og strekkmerker, i tillegg ved væskeopphopning i kroppen og overvekt. Den styrker fordøyelsen og leveren, noe som er særlig gunstig for eldre personer. Mandarinolje anbefales ofte brukt i kombinasjon med andre sitrusoljer.

Mandarinoljens psykiske aspekt

Med tanke på de psykiske sidene av tilværelsen, vil den eteriske oljen av mandarin kunne spre glede og hjelpe oss å komme i kontakt med vårt indre barn. Mandarin kan prøves til barn som gråter mye og som er urolige og vanskelige å tilfredsstille. Disse lengter gjerne etter trøst, kjærlighet og hengivenhet. Mandarinoljen virker både oppløftende og beroligende på sinnet, og er fin ved stress, melankoli, motløshet, tristhet, depresjon og følelsesmessig tomhet. Oljen er også bra ved søvnløshet, nervøse spenninger og rastløshet. Den løfter vår åndelighet og styrker vår intuisjon, samtidig som den virker rensende på auraen.

Annen bruk av mandarinolje

I tillegg til i aromaterapien brukes mandarinolje i såper, kosmetikk og parfymer, og den anvendes mye som smaksstoff i næringsmiddelindustrien, særlig i konditorvarer, konfekt, leskedrikker og likører.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Oljen kan i visse tilfeller øke hudens følsomhet for sollys. Derfor bør man unngå sterk sol og solarium i 12 timer etter påføring på huden. Ellers er ingen kontraindikasjoner eller bivirkninger notert i forbindelse med bruk av mandarin.

 

 
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Harding, Jennie: Aromaterapi.  Oslo, Spektrum Forlag 2005.
Hepburn, Bernie: Aromaapoteket.  Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben Energica 1994.
Høst, Ole og Harry Berggren: Sydfrukter. Eksotiske frukter og grønnsaker.  Oslo, J.W. Cappelens Forlag 1978.
Könemann: Matvareguiden.  Köln, Könemann Verlagsgesellschaft mbH 2000.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
Naturterapeuten (medlemsblad for Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon) nr. 4/2002.
Reid, Daniel P.: Kinesisk lægekunst.  Lademann A/S 1989.
Salvesen, Anna & Finn Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande.  Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002.
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.  Oslo, Vega Forlag AS 2018.
Werle, Loukie & Jill Cox: Ingredienser.  Köln, Kömemann 2000.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 14.11.2022
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn