Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > HVIT JASMIN   

HVIT JASMIN
Jasminum officinale
 
ANDRE NORSKE NAVN
Jasmin, ekte jasmin, sjasmin.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Jasminum officinale L.

Storblomstret jasmin (Jasminum grandiflorum) er en annen art som brukes på tilsvarende måte som hvit jasmin.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Jasmin.
DANSK:  Jasmin.
FINSK:  Rohtojasmiini.
ENGELSK:  Jasmine, Jasmin, Jessamine, Common jasmine, Poet's jessamine, Moonlight of the grove, Anbar, Yasmin.
TYSK:  Echter Jasmin.
FRANSK:  Jasmin cummum, Jasmin officinal.
SPANSK: Jazmín, Jazmín blanco, Jazmín común.
KINESISK:   So-hsing.
 
FAMILIE
Oljetrefamilien  (Oleaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av hvit jasmin

BOTANISK BESKRIVELSE
Hvit jasmin er en slyngende, løvfellende klatreplante med tynne, lange og kantete, grønne, unge skudd. De mellomgrønne bladene består av fem, syv eller ni småblad. Snøhvite blomster kommer i rikt monn i 5-8 cm lange, sidestilte kvaster i juni-september. Hvit jasmin er omtrent like hardfør som gul jasmin og kan dyrkes utendørs bare på svært lune steder i Norge.
 
UTBREDELSE
Hjemmehørende i Himalaya, Nord-Iran, Afghanistan og Kaukasus. Hvit jasmin dyrkes mange steder i verden, også i Europa.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Det som primært anvendes av hvit jasmin er en eterisk olje (en absolutt) som utvinnes fra blomstene gjennom en omstendelig prosess som kalles enfleurage, eller ved bruk av et løsemiddel. I Kina benyttes blomstene og roten av jasmin i tradisjonelle medisiner.

Jasmin er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel og kan omsettes fritt.

 
INNHOLDSSTOFFER
Det er over 100 innholdsstoffer i den eteriske oljen, inklusive jasminin (et alkaloid), benzylacetat, benzylalkohol, linalol, eugenol og farneol.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Aromatisk, nervestyrkende, euforiserende, krampeløsende, smertestillende, beroligende, varmende, betennelseshemmende, antidepressiv, melkedrivende, livmorstyrkende og antiseptisk. Den eteriske oljen virker oppløftende og regnes som et afrodisiakum.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Brukes i aromaterapi ved depresjoner, nervøse spenninger, impotens, frigiditet, menstruasjonsforstyrrelser, hoste, åndedrettsforstyrrelser av nervøs opprinnelse, stress, muskelkramper, forstuinger, svak fordøyelse, tørr og sprukken hud. I kinesisk medisin brukes blomstene ved hepatitt, skrumplever og dysenteri, og roten ved hodepine, søvnproblemer, leddsmerter og revmatisme.
 
OMTALE AV HVIT JASMIN

Innledning

Mange jasminarter har gjennom historien vært brukt i parfymer og som medisin, eller for å smaksette te. Jasmin er også populære prydplanter på grunn av sine vakre og velduftende blomster. Hvit jasmin ble introdusert til Europa på midten av 1600-tallet og dyrkes i store mengder for parfymeindustrien. Hinduene lager ofte kranser av blomstene og henger dem rundt halsen på gjester de vil hylle. Blomstene høstes om natten når duften er kraftigst. 

I Kina brukes jasminblomster til å behandle hepatitt, skrumplever og dysenteri, og roten benyttes ved hodepine, søvnproblemer, leddsmerter og revmatisme. Av hvit jasmin er det imidlertid den eteriske oljen som er mest anvendt.

Utvinning av jasminolje

Det kreves enorme mengder jasminblomster for å få fram bare litt jasminolje. Dette forklarer den høye prisen. Til gjengjeld trengs det svært lite olje for å oppnå en medisinsk effekt. Jasminolje utvinnes enten ved hjelp av et løsemiddel, eller ved en prosess som kalles enfleurage. Ved den første metoden produseres en concrète fra jasminblomstene ved hjelp av et løsemiddel. Så fjernes løsemiddelet, og en absolutt utvinnes fra concrèten ved hjelp av alkoholseparasjon. Jasmin-absolutt er et kostbart stoff fordi det trengs svært mange blomster for å produsere en liten mengde. Jasmin-absolutter produseres hovedsakelig i Frankrike, Marokko og India. Ved bruk av enfleurage, presser man friskplukkede blomster inn i voks mellom to glassplater. Den eteriske oljen tas opp av voksen og blir senere skilt fra ved at blandingen smeltes. Det er en omstendelig og kostbar prosess, og det er derfor vanlig å finne forfalskninger av jasminolje der det er benyttet en billig, syntetiske olje.

Egenskapene til jasminolje

Jasminolje anses som et afrodisiakum som kan avhjelpe impotens hos menn og frigiditet hos kvinner. Den eksotiske duften skaper en avslappet og behagelig atmosfære, og oljen kan gjerne brukes som en sensuell massasjeolje. Vær imidlertid oppmerksom på at altfor store doser jasminolje kan virke mot sin hensikt.

Oljen regnes som et styrkende middel for livmoren og kan virke lindrende ved menstruasjonskramper og andre livmorplager. Dens smertestillende egenskaper og evne til å stimulere muskelsammentrekninger gjør den til en av de beste oljene å bruke under fødsler. Dens avslappende og antidepressive virkning hjelper også til å lindre eventuelle depresjoner etter forløsningen.

Jasminolje har en positiv virkning på nervesystemet, og er utmerket å bruke når man er stresset. Oljen er forfriskende, lindrende og beroligende på én gang og svært effektiv i tilfeller hvor det er en klar forbindelse mellom psykisk stress og fysisk ubehag. Den virker oppløftende når alt er svart og håpløst, og hjelper til å skape optimisme, velvære og oppstemthet. Oljen kan også bidra til at man får mer selvtillit. Derfor er det alltid fint å kunne dryppe et par dråper i badet til kronisk syke, motløse eller apatiske personer.

Videre har oljen en beroligende, varmende og betennelseshemmende virkning på vonde ledd, slik at den kan være til hjelp ved muskelkramper og forstuinger. Den blandes også i massasjeoljer som brukes over brystkassen ved hoste og pusteproblemer. Videre har jasminolje en bløtgjørende og vitaliserende effekt på tørr, rynkete eller aldrende hud.

Jasminolje i parfymeindustrien

Jasminolje er svært viktig i parfymeindustrien, i tilberedning av jasminparfyme og til å parfymerer mange kosmetikkpreparater. Jasminparfyme er en sammensatt blanding av 6 grunnleggende, 21 nyanserende, 18 aktive og 8 fikserende stoffer. Den er en del av Chanel No. 5. Jasminparfyme anvendes i mange hudkremer, geléer, lotions, lepestifter, såper og pudder, særlig i produkter av høy kvalitet som skal ha blomsterduft eller en orientalsk duft. Oljen anvendes dessuten i en lang rekke matvarer, leskedrikker og alkoholholdige drikker.

Jasminens magiske kvaliteter

Ønsker man å utnytte jasminens magiske kvaliteter, kan man bruke tørkede jasminblomster i duftposer og andre kjærlighetsremedier. De vil tiltrekke spirituell (i motsetning til fysisk) kjærlighet. Blomstene tiltrekker seg også penger og velstand hvis du bærer dem på deg eller brenner dem. Hvis jasminblomster brennes i soverommet, vil det kunne gi deg profetiske drømmer. Å lukte på blomstene når du legger deg, vil gi deg en god søvn.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Den eteriske oljen er ikke giftig, den irriterer ikke huden, men en allergisk reaksjon er påvist hos enkelte personer. Bruk ikke den eteriske oljen av jasmin innvortes. Oljen bør ikke anvendes i de tidligste månedene av et svangerskap.

 

Flere bilder av hvit jasmin
LITTERATUR
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Cunningham, Scott: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs.  St. Paul, Llewellyn Publications 2000.
Curtis, Susan: Aromaterapi.  Oslo, Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
Lee, William H. & Lynn Lee: Herbal Love Potions.  New Canaan, Keats Publishing Inc. 1991.
McIntyre, Anne: Kvinnens urtebok.  Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag AS 1995.
Ody, Penelope: Joint Pains. London, Souvenir Press 2001.
Whitton, Shirley: Eteriska oljor & essenser. En praktisk guide till aromaterapi och naturlig hälsa. Köln, Könemann 1999.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.


Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
 
Denne siden ble sist endret 08.09.2016