|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Hvitmorbær
er et vakkert tre som blir plantet som prydtre over hele verden. Det blir
normalt 5-6 m høyt (kan bli inntil 15 m) og har en vekstform som kan være svært variabel.
Treet er løvfellende og har mellomgrønne, bredt eggformede, grovtannete
blad. Blomstene kommer i mai. Det er separate hann- og hunnblomster, men
de sitter på samme treet. De er små og gjør lite av seg, men
hunnblomstene etterfølges av 2-2,5 cm lange frukter som først er
hvite, men som seinere blir rødlige til mørkt purpurfargede. Fruktene er
spiselige. Treet
krever en lun vokseplass og en næringsrik jord. Arten formeres med frø eller
stiklinger. I Norge kan hvitmorbær
dyrkes som et prydtre i strøk med godt klima, men fruktene rekker sjelden
å modnes her i landet. |
|
|
UTBREDELSE |
Opprinnelig
viltvoksende i de østlige og sentrale delene av Kina. Dyrkes nå i plantasjer, hager og parker over hele
verden, og er naturalisert både i Europa og Nord-Amerika. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Bladene,
greinene, rotbarken og fruktene av dette treet benyttes. Bladene samles etter den
første frosten om høsten og kan brukes friske, men blir vanligvis
tørket. Greinene samles tidlig på sommeren, røttene om vinteren. De
blir vanligvis tørket for seinere bruk. Fruktene samles når de er modne.
I kinesisk urtemedisin brukes hvitmorbær
mye, og droger fra de ulike delene av treet har forskjellige navn: Sang ye
(bladene), Sang zhi (greinene), Sang bai pi (rotbarken) og Sang shen
(fruktene). |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bladene inneholder flavonoider
(rutin, moracetin, skimmin, roseosid II, astragalin og andre),
antocyaniner (cyanidin og delfinidinglukosider), fytosteroler (beta-sitosterol,
beta-amyrin), kumariner (bl.a. umbelliferon, bergapten, artocarpin og
scopoletin).
Roten inneholder stilbenglukosider
(bl.a. oxyreveratrolglukosid, sangennoner, kuwanoner, mulberrosider og
mulberrofuraner), nitrogenholdige sukkerstoffer som calystegin A3, B1, B2
og C1, polysakkarider som rhamnose, arabinose, xylose, mannose, galactose
og glukose.
Fruktene inneholder vitamin A, B1, B2 og C,
i tillegg til en rekke andre stoffer. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Bladene:
Fjerner varme fra lungene og leveren. Virker slimløsende, svettedrivende,
antibakteriell, avkjølende på blodet, blodstillende, febersenkende,
astringerende og blodsukkersenkende. Greinene: Antibakteriell, antirevmatisk, krampeløsende,
urindrivende og blodtrykksenkende.
Rotbarken: Antibakteriell, slimløsende, antiastmatisk,
hostedempende, beroligende, svettedrivende, nyrestyrkende, urindrivende, avførende og
blodtrykksenkende.
Fruktene: Styrkende virkning på nyrer og
lever, fremmer dannelsen av kroppsvæsker og nærer blodet.
Fruktsaften er rensende og styrkende, og kan brukes som gurglevann og
munnskyllemiddel. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Bladene:
Feber, sår hals, hoste med tykt og gult slim, forkjølelse, influensa, såre
og betente øyne, tørrhet i nese og hals, neseblødninger, hodepine,
svimmelhet og elefantsyke. Greinene: Revmatisme, leddsmerter, kramper,
ødemer og høyt blodtrykk.
Rotbarken: Overskudd av "hete" i
lungene som gir hoste, astma, bronkitt og luftveiskatarrer. Ellers ved ødemer,
feber, tørste, høyt blodtrykk, diabetes og tannpine.
Fruktene: Underskudd på yin og blod, noe
som kan gi urininkontinens, forstoppelse hos eldre, svimmelhet, øresus,
uklart syn, søvnløshet, for tidlig gråning av håret. |
|
|
|
HVITMORBÆR |
Hvitmorbær er særlig
kjent for sin bruk i tradisjonell kinesisk medisin og har der vært
anvendt medisinsk siden 659 e.Kr. Bladene, rotbarken, greinene og
fruktene er fremdeles opplistet i Chinese Pharmacopoeia fra 1985,
men andre deler, som plantesaften og asken av treet, er også i utstrakt
bruk. De ulike plantedelene tilberedes på forskjellige måter. Til
medisinsk bruk samles bladene etter at frosten har satt inn om høsten,
greinene seint på våren eller tidlig på sommeren, røttene om vinteren og
fruktene når de er nesten modne.
Blad og rotbark blir
tradisjonelt blandet med honning. Av friske blad og frukter blir det
laget saft, men ellers blir alle delene av treet tørket for bruk i avkok
eller til omslag. For å bedre holdbarheten på fruktene, kan de kokes før
de tørkes. For kulinarisk bruk blir fruktene høstet når de er modne.
Medisinsk
anvendelse
Bladene av hvitmorbær
virker slimløsende og fremmer opphosting av slim ved betennelser i
luftveiene. De øker transpirasjonen og har en antibakteriell, avkjølende,
astringerende og blodsukkersenkende virkning. De anvendes til behandling
av feber, sår hals, hoste, forkjølelse, influensa, såre og betente øyne,
neseblødninger, hodepine og svimmelhet. En bladekstrakt er blitt brukt
som injeksjon ved elefantsyke (som skyldes stans i lymfesirkulasjonen av
en eller annen grunn).
Greinene virker
antirevmatisk, krampeløsende, urindrivende og blodtrykksenkende, og
brukes til å redusere væskeansamlinger i kroppen, og dempe leddsmerter
og kramper i de øvre kroppsdelene. Også rotbarken har vist seg å kunne
senke blodtrykket. Rotbarken virker dessuten antiastmatisk, hostedempende,
svettedrivende, urindrivende og avførende, og anvendes ved astma,
bronkitt, ødemer, høyt blodtrykk og diabetes. En tinktur av barken
brukes for å lindre tannpine.
Frukten har en styrkende
virkning på Nyre-energien og inntas ved urininkontinens, forstoppelse hos
eldre, svimmelhet, øresus, uklart syn, søvnløshet som skyldes anemi, og
for å hindre for tidlig gråning av håret. Fruktsaften er rensende og
styrkende, og kan brukes som gurglevann og munnskyllemiddel. Saften av de
modne fruktene blir også fortynnet med vann og inntatt i større mengder
for å fremme blodsirkulasjonen og styrke hjertet. I en medisinsk rapport
omtales 18 hjertepasienter som ble behandlet med "morbær-terapi", og alle
unntatt to viste markerte forbedringer. Smertene og kortpustetheten ble
redusert, og i noen tilfeller forsvant også hevelser rundt anklene.
Til terapeutisk bruk mot
ulike plager er følgende daglige doser anbefalt: 6-12 g av rotbarken,
3-12 g av bladene, 30-60 g av greinene, 9-15 g av fruktene
eller 2-4 ml av fruktsaften.
Hvitmorbær
som mat
Fruktene av hvitmorbær
kan spises rå, og de har en søt, men flau smak. De inneholder omkring 1,5 %
protein, 0,5 % fett og 8 % karbohydrater. En rikere smak kommer fram hvis
fruktene tørkes, og de kan da brukes som rosinerstatning. Det finnes
en rekke varianter og underarter som varierer mye med tanke på kvaliteten
på fruktene.
Unge skudd og blad kan
kokes og spises, men har stort sett bare vært brukt når det er hungersnød.
Bladene inneholder ca. 10 % garvestoffer og er ellers rike på karoten og
kalsium. Innerbarken kan ristes og males til et mel som kan brukes som et
fortykningsmiddel i supper etc., eller blandes med mel og brukes til
baking. Også dette er noe som bare brukes når alt annet slår feil.
Annen
bruk
Blad av hvitmorbær er den
foretrukne maten for silkeormer, da den gummiaktige, melkelignende sevjen
gir styrke til silketråden. Treet dyrkes derfor i stor skala til dette
formålet, særlig i Sør-Europa og India. I kinesisk medisin brukes silkeormens avføring som middel mot
oppkast.
Bladene av hvitmorbærtreet kan brukes som husdyrfôr og sies å fremme
melkeproduksjonen hos kyr som spiser dem.
En plantefiber kan
utvinnes fra barken på ett år gamle greiner, og denne kan brukes i
veving og papirproduksjon. Greinene blir brukt til binderi og
kurvfletting. Veden i hvitmorbærtreet er hard og bestandig, og brukes en del
til å lage sportsutstyr som tennisracketer og balltrær, og ellers til båtbygging
og møbler. En brun plantefarge kan utvinnes fra stammen av treet. Trærne
kan dyrkes som le-beplantning, og her er kultivaren ’Tatarica’
særlig fremhevet. Plantene tåler mye vind, men greiner dør ofte når
plantene vokser i havnære områder. Hvitmorbær foretrekker er varm,
veldrenert og leirholdig jord på en solrik vokseplass. Beskjæring må
bare foregå om vinteren når plantene er i fullstendig hvile, da de
ellers vil blø mye når de beskjæres. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
I kinesisk
urtemedisin er bruk av frukter eller rotbark kontraindikert ved diaré som
skyldes mangel på Yang i Milt og Mage. Bladene bør ikke brukes av de som
har svekkelser eller "kulde" i Lungene. Ingen advarsler er gitt med
hensyn til inntak gjennom munnen av ulike deler av urten. Ved injeksjon av
bladekstrakt er det rapportert bivirkninger som lokale smerter, feber og
svimmelhet, men disse reaksjonene har vært milde og gikk raskt over. |
|
|
KILDER |
Bown,
Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm
& Søn 2003. |
Duke, James A.: Handbook of Medicinal Herbs. Boca Raton, Florida, CRC
Press 2002. |
Foster, Steven and Yue Chongxi: Herbal Emissaries. Bringing Chinese Herbs to the West.
Rochester, Healing
Arts Press 1992. |
Lucas, Richard: Secrets
of the Chinese Herbalists. (Revised edition). Englewood Cliffs, Prentice
Hall 1987. |
Tierra, Michael & Lesley Tierra: Chinese Traditional Herbal Medicine. Vol. 2. Materia Medica and
Herbal Resource. Twin Lakes, Lotus
Press 1998. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
Xu, Zong Lan: Pocket
Handbook of Chinese Herbal Medicine. 300 Individual Herbs.
Miami,
Wacilon
International Inc., 2000. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 22.04.2019 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|