|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Fikenkaktus er en
flerårig, bladløs, sukkulent (= plante som inneholder mye plantesaft) med
treaktig stamme. Plantene kan bli 4-5 m høye, men holdes normalt
lavere ved beskjæring. Stengelen er bygd opp av 30-50 cm lange,
flate, ovale til spadeformede ledd eller puter. Leddene hos
fikenkaktus har relativt få pigger sammenlignet med andre Opuntia-arter,
men derimot sitter det knipper med ørsmå, syltynne og skarpe torner
med mothake (såkalte glokider) i areolene. Glokidene er så små at de
er vanskelige å se, de setter seg lett fast i huden og er
problematiske
å fjerne. Det gjør at fikenkaktus er litt skummel å komme i
nærkontakt med og plantene er vanskelige å håndtere når de dyrkes eller
når man skal høste stengelledd eller frukter for å bruke som mat.
Fikenkaktus får store gule eller oransje blomster som utvikles fra areolene på kanten av de flate skuddene. Blomstene etterfølges av
grønnaktig oransje til purpurfargede frukter som er dekt av glokider.
De 5-9 cm lange pære- eller fikenformede fruktene (som kalles
kaktusfikener) er spiselige. De er vanligvis oransje eller røde på
innsiden, og har en rekke harde, men spiselige frø spredt i det søte
fruktkjøttet. |
|
|
UTBREDELSE |
Opuntia
er ei planteslekt som er utbredt over det meste av Amerika. En del
av artene er dyrket og forvillet mange steder i Europa, Afrika, Asia
og Australia. Opuntia-arter dyrkes ofte som prydplanter og
enkelte av de små artene kan faktisk klare seg utendørs på gode lokaliteter
også i Norge. Fikenkaktus (Opuntia ficus-indica) er
opprinnelig hjemmehørende i Mexico, men arten er nå spredt rundt om
i verden og er mange steder blitt et problematisk ugras. Dette
gjelder særlig i Middelhavsområdet, hvor plantene raskt har spredt
seg utover fra de stedene hvor de opprinnelig ble dyrket, og vokser
nå ofte i store mengder på tørre og steinete steder. I våre dager er
de viktigste områdene for kommersiell dyrking av fikenkaktus Mexico, Sicilia,
kysten av Sør-Italia, Marokko, Algerie, Egypt, Saudi-Arabia, Chile,
Brasil og det nordlige Afrika, i tillegg til Eritrea og Etiopia,
hvor frukten kalles beles. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Av fikenkaktusen
brukes de flate og saftfulle stengelleddene, blomstene og fruktene.
Kommersielt er den viktigste delen av fikenkaktus de store, søte
fruktene som kalles tuna. Fruktene høstes når de er modne og på
grunn av de tallrike små tornene, må man bruke beskyttelsesklær og
tykke hansker når de skal høstes. De fleste tornene blir normalt
fjernet før fruktene selges. Stengelledd høstes ved behov og brukes
som mat, dyrefôr eller medisin.
Ved foredling har man frembrakt former av fikenkaktus uten torner,
og de saftfulle stengelleddene av disse brukes gjerne til husdyrfôr.
De torneløse formene er også vertsplanter for cochenillelus (Dactylopius
cocchus) som er en skjoldlusart. Disse lusene brukes til
fremstilling av fargestoffet karmin som blir anvendt i mat,
kosmetikk, maling og til å farge tekstiler. Cochenillelus kommer
opprinnelig fra Mexico og både aztekerne og mayaene kjente til at
lusene kunne brukes til å utvinne et fargestoff. Europeerne brakte
med seg både fikenkaktus og cochenillelus til Kanariøyene, og de ble
seinere innført også til Spania, Algerie og Australia. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Modne frukter av
fikenkaktus inneholder slimstoffer, sukker og fruktsyrer, og er en
utmerket kilde for mineraler, særlig kalsium og magnesium. I tillegg
finnes vitaminer, for eksempel opptil 40 mg vitamin C og 380
mikrogram nikotinamid per 100 g. Fruktene gir imidlertid lite
energi, bare 36 kcal per 100 g frukt. Blomstene inneholder et flavonoid. I
stengelleddene av fikenkaktus er det funnet spor av stoffet
meskalin. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Blomstene og
stenglene har krampeløsende, urindrivende, astringerende,
blodstillende og mykgjørende egenskaper på huden. Planten virker ellers
blodsukkersenkende, hostedempende og fettbindende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Stengelleddene kan
brukes utvortes på tørr og irritert hud, sår, skader, kvestelser,
utslett, forbrenninger, såre bryst, urinsyregikt og revmatiske
smerter. Innvortes er de blitt brukt ved lungeplager og nyrestein,
og i den seinere tid mot overvekt. Blomstene brukes ved blødninger
og til behandling av fordøyelsesproblemer, særlig diaré, kolitt og
irritabel tykktarm syndrom. Planten brukes også mot hoste, dårlig
urinproduksjon (oliguri), blærekatarr (cystitt), godartet
prostataforstørrelse (BPH), diabetes, overvekt og bakrus. |
|
|
 |
|
FIKENKAKTUS |
Amerikanske indianere
har tradisjon for å knuse de flate og saftfulle stengelleddene (etter at piggene
er
fjernet) og legge den fuktige massen på skader, kvestelser, utslett,
forbrenninger, såre bryst og steder med revmatiske smerter. Et
stengelledd kan også deles på langs og legges rundt et skadd eller
brukket lem som førstehjelp. Te av skuddene er blitt drukket ved lungeplager
og plantesaften ble inntatt ved nyrestein.
Utvortes bruk av
fikenkaktus
De store, flate
stengelleddene til fikenkaktus inneholder store mengder slimstoff og
cellulose som virker mykgjørende. De brukes som omslag ved tørr og
irritert hud, sår, skader, utslett og urinsyregikt. Omslag lages ved å
kutte opp stengelleddene og varme dem forsiktig opp i stekeovn før de
legges direkte på det vonde hudområdet.
Bruk av blomstene
ved fordøyelsesplager
Blomstene av fikenkaktus
virker sammentrekkende (astringerende) og kan derfor dempe blødninger.
De kan brukes ved problemer i magetarmkanalen, spesielt diaré,
tykktarmsbetennelse og irritabel tykktarm syndrom.
Blomstene kan brukes
ved godartet prostataforstørrelse og andre urinveisplager
Blomstene av
fikenkaktus har lenge har hatt ry for å kunne lindre
urineringsproblemer, f.eks. ved dårlig urinproduksjon (oliguri) og blærekatarr
(cystitt). Dette skyldes drogens urindrivende og krampeløsende
virkning. I Israel blir et avkok av blomstene av fikenkaktus mye brukt
som et kraftig urindrivende middel, og i Nord-Afrika blir blomstene
kombinert med byggkorn og maissilke for behandling av stagnert
urinstrøm.
I studier er det vist
at pasienter med godartet prostataforstørrelse som brukte kapsler med
tørkede blomster av fikenkaktus, hadde mindre trang til å urinere og
følte ikke så mye at blæren var full, men det skal skytes inn at ikke
alle opplevde lindring av symptomene med dette middelet. Resultatene av
studiene viste imidlertid at preparater med tørkede blomster av
fikenkaktus kan ha klinisk anvendelse ved forstørret prostatakjertel,
men virkningsmekanismen bak den positive effekten som mange opplevde er ennå ikke kjent.
Hvis man har tilgang på tørkede blomster av fikenkaktus, kan man lage
uttrekk av 20-30 blomster per liter vann og drikker 3-4 kopper av dette
uttrekket daglig. Det er imidlertid enklere å bruke et ferdigpreparat i
kapselform.
Hostesirup av
fikenkaktus
I Mexico lager man
hostesirup av plantesaften fra fruktene av fikenkaktus. Sirupen lages
ved å skjære fruktene i skiver og dekke de med brunt sukker. Dette skal
stå og trekke i ti timer slik at sukkeret løses opp i plantesaften, som
så siles for å fjerne frøene. Ved hoste bruker man en spiseskje av den
varme sirupen.
Fikenkaktus som
blodsukkersenkende middel
Vitenskapelige studier utført i Mexico antyder at saften av fikenkaktusfrukter
kan være effektiv til å senke blodsukkeret i tilfeller av diabetes som
utviklet seg i ung alder, særlig når det er kronisk forhøyede
blodsukkerverdier. Den blodsukkersenkende virkningen til fikenkaktus
synes signifikant, men i motsetning til farmasøytiske produkter
reduseres glukose- og insulinverdiene bare hos personer med diabetes
eller når blodsukkeret er for høyt, og ikke hos personer med normale
blodsukkerverdier. Det er aldri sett at fikenkaktus kan forårsake for
lavt blodsukker hos de som bruker urten. Forskerne mener at fikenkaktus
kan redusere opptaket av glukose i tarmene, øke cellenes følsomhet for
insulin og/eller øke cellenes utnyttelse av glukose, men
virkningsmekanismen hos personer med ikke insulinkrevende diabetes er
ennå uklar.
Fikenkaktus som
middel mot bakrus
En studie utført ved Tulane-univeristetet i
New Orleans antyder at en ekstrakt av fikenkaktus inntatt før et større
alkoholkonsum, reduserte noen av symptomene på bakrus (ni ulike symptomer
ble vurdert). Det er fremdeles noe usikkert hva som er årsaken til
bakrus, men det kan være bl.a. væskemangel, urenheter i drikken eller
nedbrytningsprodukter av alkoholen. Tre av symptomene, nemlig kvalme,
tørr munn og dårlig matlyst, ble signifikant redusert av fikenkakatusekstrakten og man konkluderte derfor med at en ekstrakt av
fikenkaktus hadde en moderat virkning med tanke på å redusere bakrussymptomer. Såkalt C-reaktivt protein er sterkt knyttet til
alvorligheten av bakrus, og hos forsøkspersonene var nivåene av
C-reaktivt protein 40 % høyere hos de som hadde fått placebo i forhold
til de som inntok fikenkaktusekstrakt.
Fikenkaktus som
slankemiddel
Et preparat i
kapselform (NeOpuntia®) som inneholder et patentert, økologisk
fiberkompleks (både oppløselige og uoppløselige fiber) fra fikenkaktus
er vist å kunne binde til seg fettstoffer i maten når den passerer gjennom
fordøyelsessystemet og danne en geleaktig substans. Hvis du inntar
fikenkaktusproduktet etter et fettrikt måltid, vil opptil 28 % av
fettet i maten kunne bindes til fibrene i produktet og gjøre
fettpartiklene så store at de ikke kan fordøyes eller opptas i
magetarmsystemet. Dette hjelper til å forbedre blodets fettbalanse og i
tillegg bidrar det til å normalisere blodsukkeret slik at det blir
lettere å unngå usunn småspising mellom måltidene.
I en undersøkelse i
Frankrike i 2006 ble det rekruttert 68 kvinner med BMI (body mass index)
mellom 25 og 40, og diagnosen stoffskiftesyndrom. Forsøket var
randomisert, dobbelblindt og placebokontrollert. Halvparten av
kvinnene fikk 1,6 gram NeOpuntia etter hvert måltid og den andre
halvparten fikk placebo. Forskerne oppdaget at NeOpuntia forbedret det
"gode2 kolesterolet i blodet og reduserte verdiene av triglycerider. Andre
ingredienser i fikenkaktus kan hjelpe kroppen til en bedre
næringsomsetning, noe som gjør at man føler seg lengre mett. Virkningen
er størst ved lengre tids anvendelse (tre måneder eller mer), men man
vil uansett kunne merke virkning relativt raskt. Sammen med et balansert
kosthold og regelmessig fysisk aktivitet, vil bruk av fikenkaktus derfor
kunne være til nytte for de som sliter med overvekt.
Spiselige frukter
De sukkulente fruktene
(kaktusfiken) av alle Opuntia-arter kan spises etter at de skarpe
tornene er fjernet ved forsiktig å skrelle frukten med en skarp kniv.
Fruktene
er svært saftfulle og særdeles forfriskende. De kan inneholde opptil 14
% sukker og smaken er både søt og aromatisk. Det oransje eller rosa fruktkjøttet i kaktusfiken har en
melonaktig konsistens og passer i fruktsalater eller i andre kalde
fruktdesserter. Hvis frukten spises naturell, kan man gi den litt mer
smak ved å dryppe på noen dråper lime- eller sitronsaft. De små frøene
som ligger i fruktkjøttet kan spises så lenge de er rå, men de blir harde
ved varmebehandling. Fruktene kan kokes til syltetøy eller blandes med
appelsin til en marmelade som får en spennende smak. Frukter som ennå er
grønne, kan modnes i romtemperatur, men når de er blitt modne bør de
oppbevares i kjøleskap.
Stengelleddene
("bladplatene") av mange Opuntia-arter er også smakfulle etter at
man har skrelt bort den læraktige huden med alle tornene, og de kan spises rå, kokt,
hermetisert eller i form av pickles. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
På
grunn av de ørsmå, syltynne og skarpe glokidene som sitter i
areolene, må både stengelleddene, blomstene og fruktene håndteres med
forsiktighet. Når disse tornene setter seg fast i huden, er de både
vanskelige å se og problematiske å fjerne.
Det er ingen advarsler,
kontraindikasjoner eller opplysninger om mulige bivirkninger knyttet
til
bruk av fikenkaktus i forskriftsmessige mengder. F.eks. ble det ikke
observert noen bivirkninger hos personer som inntok 6 g
fikenkaktusekstrakt daglig i én måned, eller 3 g daglig i seks
måneder. |
|
 |
|
|
KILDER |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Foster, Stewen and James A. Duke: A Field Guide to Medicinal Plants, Eastern and Central North America.
New York, Houghton Mifflin Company 1990. |
Høst,
Ole og Harry Berggren: Sydfrukter. Eksotiske frukter og grønnsaker.
Oslo, J.W. Cappelens Forlag 1978. |
Könemann: Matvareguiden.
Köln,
Könemann Verlagsgesellschaft
mbH 2000. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av urter. Røyse. Norsk Bokforlag AS 2007. |
Santillo, Humbart: Natural
Healing with Herbs. Prescott, Arizona, Hohm Press 1993. |
Tilford, Gregory L.: Edible
and Medicinal Plants of the West. Missoula, Montana,
Mountain Press Publishing Company 1997. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Werle, Loukie & Jill Cox: Ingredienser.
Köln,
Könemann 2000. |
Whiteman, Kate & Maggie Mayhey:
Frukt. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2001. |
Yarnell, Eric, Kathy Abascal & Robert
Rountree: Clinical Botanical Medicine.
Second Edition, Revised and Expanded. New Rochelle, Mary Ann Liebert,
Inc. 2009. |
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Opuntia_ficus-indica |
http://www.atlantis-pharm.com/prostata-opuntia-studie.htm |
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/164/12/1334 |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 11.05.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|