PERILLA |
Perilla frutescens |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Bladmynte, kinesisk bladmynte, japansk basilikum, purpurnesle,
perilla. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Perilla frutescens
(L.) Britt. |
Melissa cretica Lour. |
Melissa maxima Ard. |
Mentha perilloides
Lam. |
Ocimum
frutescens L. |
Perilla arguta Benth. |
Perilla avium
Dunn |
Perilla ocymoides
L. |
Perilla urticaefolia
Salisb. |
|
Perilla
frutescens var. crispa (Thunb.) Hand.-Mazz.
|
Mentha reticulosa Hance |
Ocimum crispum
Thunb. |
Perilla frutescens (L.) Britt. f. crispa
Makino |
Perilla frutescens (L.) Britt. var. japonica (Hassk.)
Hara |
Perilla ocymoides (L.) Britt. var. crispa Benth. |
|
Perilla frutescens var. crispa
f. atropurpurea |
Perilla frutescens
var. japonica (Hassk.) Hara f. atropurpurea. |
|
Perilla frutescens var.
purpurascens (Hayata) H. W. Li |
Dentidia purpurascens Pers. |
Dentidia
purpurea Poir. |
Perilla frutescens (L.) Britt. var. acuta
(Thunb.) Kudo. |
Perilla frutescens (L.) Britt. var.
atropurpurea |
Perilla ocymoides L. var. purpurascens
Hayata |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Bladmynta
/ Kinesisk bladmynta / Shiso. |
DANSK: Bladmynte
/ Perilla / Shiso. |
FINSK: Veripeippi
/ Shiso. Perilla
frutescens var. purpurascens: Kähäräveripeippi. |
ENGELSK: Perilla
frutescens: Beefsteakplant / Common perilla / Green-leaved perilla / Shiso
/ Wild perilla / Wild coleus / Wild sesame / Chinese basil.
Perilla
frutescens var. crispa: Green perilla / Green shiso / Ruffle-leaved green perilla.
Perilla
frutescens var. crispa f. atropurpurea: Beefsteak
plant / Purple shiso / Ruffle-leaved purple perilla.
Perilla
frutescens var. purpurascens: Purple
perilla / Purple-leaved common perilla / Purple common
perilla / Wild perilla. |
TYSK: Schwarznessel
/ Chinesische Melisse / Wilder
Sesam / Perilla. Perilla
frutescens var. purpurascens: Schwarznessel. |
JAPANSK: Shiso zoku
/ Ao
shiso [Soshi (perillafrø) / Shisoyo (perillablad)]. Perilla
frutescens var. crispa: Ao chirimen shiso. Perilla
frutescens var. crispa f. atropurpurea:
Aka
chirimen shiso. Perilla
frutescens var. purpurascens: Aka shiso. |
KINESISK: Zi
su /
[Zi su zi (perillafrø) / Zi su ye (perillablad)]. |
|
FAMILIE |
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Perilla er en
middels hardfør, kraftigvoksende, ettårig plante. Bladform og farge
varierer alt etter hvilken variant eller kultivar som dyrkes, men mest
populære er de med purpurfargede blad. Bladene
kan bli ca. 7 cm både i lengde og bredde, de er tilspisset og "bløte",
og kan minne litt om bladene på brennesle. Den purpurfargede perilla får
firkantete røde stengler og blomstrer i juli og august med klaser av rødlilla
leppeblomster. Den grønne perilla får grønn stilk, hvite eller grønlige
blomster, og dufter deilig av mynte. |
|
|
UTBREDELSE |
Perilla er opprinnelig
viltvoksende i områdene fra
Himalaya til Sørøst-Asia. Den dyrkes som prydplante mange steder i verden. I USA har den forvillet seg fra hager og vokser over mesteparten av den østlige delen av landet. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Perillae fructus: Perillafrø (su zi, zi su zi),
Perillae folium: Perillablad
(zi su ye) og Perillae caulis: Perillastengler (su gen, zi su geng). Dessuten brukes de
blomstrende toppene (hojiso) og en olje som presses fra frøene. Fra
bladene utvinnes en eterisk olje. Bladene kan spises friske,
bl.a. i salater. Perillablad
mister fort smak og aroma når de tørkes, så tørking er ingen god
metode for å ta vare på urten. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Planten inneholder omkring 0,2 % eterisk olje som kan ha ulik sammensetning (mange kjemotyper er kjent). Den mest kjente kjemotypen inneholder
perillaldehyd, limonen, linalol, beta-karyofyllen, l-mentol, alfa-pinen, perillen og elemicin. Perillaldehyd kan forårsake hudallergier. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
En skarp, varm og aromatisk urt som virker
mildt beroligende, krampeløsende, svettedrivende, hostelindrende, fordøyelsesfremmende, kvalmedempende, urindrivende, mildt avførende,
bløtgjørende, slimløsende, astmaforebyggende, betennelseshemmende
og antiseptisk. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Allergi,
atopisk eksem, kontakteksem, forkjølelse pga. "vind-kulde", hodepine, feber, matforgiftning, allergi
mot fisk og skalldyr, hoste, bronkitt, astma, for mye slim i halsen, kvalme, forstoppelse,
hikke, smerter i
endetarmen, slangebitt, sår, brystbetennelse, vorter og revmatisme. |
|
|
|
PERILLA |
Planteslekta Perilla inneholder seks arter som alle er
hjemmehørende i Asia, fra India til Japan. Den mest kjente arten er Perilla
frutescens, der en purpurfarget variant på norsk har fått navnet
purpurnesle. Ellers kan det vitenskapelige slektsnavnet Perilla også
brukes som norsk navn, og dette navnet dekker alle variantene av arten. Perilla
frutescens har sin hovedutbredelse i Øst-Asia, men planten er vanlig
også i de østlige delene av USA.
Der er den ikke opprinnelig viltvoksende, men har spredt seg fra hager
og finnes stedvis i så store mengder at planten betraktes som et ugras.
Perilla kan gjerne dyrkes som en ettårig hageplante også i Norge. De
mest attraktive typene i hagesammenheng er sorter med purpurfargede blad.
Disse passer godt som kantbeplanting, og bør dessuten være selvskrevne
planter i en urtehage.
Perilla er lett å dyrke fra frø. Selvsådde frø kan spire
i hagen hvis fjorårsplantene har fått lov til å stå til frøene er
blitt modne. Perilla kan enten sås på voksestedet i midten av mai, eller
innendørs litt seint på våren for utplanting når faren for nattefrost
er over. For å få tette og fine planter kan man knipe av spissen på
hovedskuddet når plantene er ca. 10 cm høye. Perilla trives i full sol
eller halvskygge, og selv om plantene klarer seg på mange ulike
jordtyper, vil de utvikle seg best i en næringsrik og veldrenert
hagejord.
Perilla i kinesisk og
japansk urtemedisin
Perilla har høy anseelse som legeplante i Østen, og både
blad, stilker og frø benyttes. Frøene er verdsatt først og fremst som
et antiastmatisk og slimløsende middel som brukes i urteresepter ved
hoste, kronisk bronkitt, astma, mye slim, forstoppelse, hikke og
blokkering av vitalenergien. Bladene brukes ved forkjølelse som skyldes
"vind og kulde", hodepine, hoste, astma, tett nese, for raske
tarmbevegelser, brystbetennelse med smerter og opphovning, skader,
slangebitt og forgiftning etter å ha spist for mye fisk eller skalldyr. I
tillegg til å tas innvortes, blir de friske bladene knust og brukt som
omslag på sår, brystbetennelser og slangebitt. Stilker av perilla er et
tradisjonelt kinesisk middel mot morgenkvalme.
En klinisk studie utført i Kina viser til bruk av friske
perillablad for behandling av vorter. Bladene ble gnidd på vortene i
10-15 minutter, etterfulgt av et omslag av de knuste bladene som fikk
sitte på resten av dagen. Behandlingen ble gjentatt fra to til seks
dager. Vortene forsvant raskt hos alle de 20 pasientene som var med i
studien.
Også i den japanske legekunsten som kalles KAMPO er perilla
mye brukt. Den japanske urtelegen Todo Yoshimasu beskriver perilla som en
mild, varmende regulator av livsenergien (qi). Den letter plager knyttet
til mage og bryst, og bladene hjelper immunforsvaret under de tidligste
stadiene av en infeksjon. Brukes frøene, vil de kunne styre energien
nedover i kroppen og på den måten bidra til å dempe hosting, oppkast,
bihulebetennelser og hodepine.
Perilla som allergimedisin
I Finland ble det i 1993 lansert et produkt som kalles
Alleramin og som inneholder perilla. Middelet har fått en del
oppmerksomhet for sin helbredende virkning på enkelte allergiske
reaksjoner, uten at det har noen bivirkninger. Alleramin påstås å kunne
lindre allergiske reaksjoner som snue og plutselig irritasjonseksem forårsaket
av bl.a. husstøv, pollen og soppsporer. Man tror at virkningen skyldes en
mekanisme som reduserer frigjøringen av allergifremkallende transmitter
(overføringsstoffer) fra celler som deltar i kroppens forsvarssystem.
Erfaringer gjort i mange land (også i Norge) viser at en eventuell
virkning av Alleramin oftest kommer i løpet av ½ - 1 time. Man kan enten
begynne å bruke middelet et par uker før pollensesongen, eller når symptomene
begynner å vise seg. Lindring av reaksjoner fra for eksempel husstøv og
soppsporer kan ta lengre tid, det kan gå opp til 4-5 uker før virkningen
merkes. Alleramin har kunnet kjøpes som dråper, kapsler, munnspray og tyggegummi.
Perilla i matlagingen
I japansk matlaging brukes perilla som et krydder til sjømat.
Urten hjelper til å forhindre fordøyelsesplager og hudproblemer som
skyldes allergiske reaksjoner mot fisk og skalldyr. Derfor er det vanlig
å innta perilla sammen med den japanske retten sushi, som hovedsakelig
består av rå fisk og andre ingredienser fra sjøen. I Japan blir
perillablad, som der kalles shiso, like mye brukt som basilikum brukes i det
italienske kjøkken.
Friske blad av perilla kan spises i salater eller brukes som
garnityr. Frøene kan spires og brukes i salater, og i Japan blir
blomsterstandene stekt og brukt som grønnsak.
Annen bruk av perilla
Fra frøene presses en olje (yegoma) som brukes til å
impregnere tøy, og dessuten i papir-, trykke- og malingsindustrien. En
eterisk olje som utvinnes fra bladene brukes i sauser, tobakk,
konditorvarer og tannpleieprodukter. Denne eteriske oljen inneholder bl.a.
perillaldehyd, et stoff som angis å være 2000 ganger søtere enn sukker
og opp til åtte ganger søtere enn sakkarin. Studier av den eteriske
oljen i perilla har imidlertid brakt på det rene at ulike kjemotyper av
planten kan ha store forskjeller i mengden av de ulike innholdsstoffene. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Gravide
og ammende bør unngå perilla. Likeså blir barn frarådd å bruke urten.
Langvarig hudkontakt med perilla kan gi utslett. I Japan får 20-50 % av
arbeiderne som jobber mye med urten hudutslett på hendene, noe som
skyldes kontakt med stoffet perillaldehyd.
I
kinesisk urtemedisin er man opptatt av at perillablad ikke skal brukes av
de som har sykdommer hvor de allerede svetter, eller av de som har
lidelser som kjennetegnes av "fuktig varme", for eksempel diaré. |
|
 |
To navnesorter av perilla, Perilla frutescens var. crispa
'Red Shiso' og 'Green Shiso'
Flere bilder av
perilla |
|
KILDER |
Bown,
Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Foster, Steven and Yue
Chongxi: Herbal Emissaries. Bringing Chinese Herbs to the West.
Rochester, Healing
Arts Press 1992. |
Granrud,
Lill: Håndbok i urtemedisin.
Oslo,
Hilt & Hansteen as 1997. |
Olesen,
Anemette: Østens urter i danske haver og køkkener.
Højbjerg, Forlaget Hovedland 1999. |
Reid, Daniel P.: Kinesisk
lægekunst. Lademann A/S 1989. |
Rister, Robert: Japanese
Herbal Medicine. The Healing Art of Kampo.
New York,
Avery Publishing Group 1999. |
Skidmore-Roth, Linda: Mosby's
Handbook of Herbs & Natural Supplements. St.
Louis,
Mosby 2001. |
Tierra, Michael: The
Way of Chinese Herbs. New
York, Pocket
Books 1998. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 25.10.2019 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|