|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Slåpetorn er en
løvfellende, rikt forgreinet og svært tornete busk som normalt blir 1-2
m høy. Siden planten utvikler rikelig med rotskudd, danner slåpetorn
ofte tette og ugjennomtrengelige kratt. Greinene har mørkebrun eller
svart bark og dunhårete årsskudd. Bladene er ovale, bredest overfor
midten, mattgrønne på oversiden og hårete på undersiden, og fint
sagtaggete i kanten. De tallrike hvite blomstene sitter enkeltvis eller
parvis, er 10-15 mm i diameter, og springer ut før løvsprett. Frukten
er en rund steinfrukt med ett frø. Den er 10-15 mm i diameter, blådogget, og har en svært besk, syrlig og skarp smak. Smaken mildnes noe
etter at fruktene har fått noen frostnetter. |
|
|
UTBREDELSE |
Viltvoksende i
hele Europa (unntatt lengst nord), Vest-Asia og Nord-Afrika. I Norge vokser
slåpetorn
på tørre bakker og i skogsbryn i lavlandet omkring Oslofjorden og
videre sørover langs kysten til Kristiansand. Den finnes også på
noen få spredte lokaliteter i Rogaland og Sunnhordland. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Pruni spinosae flores:
Slåpetornblomster. |
Pruni spinosae fructus: Tørkede modne
frukter av slåpetorn. |
Pruni spinosae cortex: Slåpetornbark. |
Blomstene samles kort
tid etter at de har åpnet seg. De plukkes i tørt vær, tørkes raskt
og oppbevares i tette bokser. Barken skrelles av i mai måned og
tørkes ved normal temperatur. Bladene samles i juni, når de har det
høyeste innholdet av aktive stoffer. Fruktene samles i september
eller oktober før de blir overmodne, men de bør ha fått en frostnatt
på seg før de plukkes, for da mister de noe av bitterheten. Tørk dem
(uten stilker) til de er harde, og kast alle frukter som har blitt
myke eller brune. Slåpetorn samles mest i land i Øst-Europa,
hovedsakelig fra viltvoksende planter. Drogene har en egenartet duft
og bitter smak. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Slåpetornblomster
inneholder flavonglykosider, et cyanogent glykosid (nitrilglykosid,
som ved hydrolyttisk spalting gir blåsyre, benzaldehyd og sukker),
garvestoffer og vitamin C (i
friskt materiale). Fruktene inneholder blåsyreglykosid
(særlig kjernene),
rikelig med
garvestoff, organiske syrer, pektin,
sukkerstoffer, vitamin C og andre stoffer. Analyser har vist at
mengden av noen mineraler per 100 g frisk slåpetornfrukt er som
følger: 187 mg kalium, 61 mg kalsium, 20 mg magnesium, 3 mg mangan,
0,2 mg sink og 0,9 mg jern. Jerninnholdet er over gjennomsnittet for
14 analyserte bærslag. Fruktsaften har en pH-verdi på 3,3. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Te av tørkede
blomster virker mildt avførende, urindrivende, slimløsende og
svettedrivende. Uttrekk av frukten virker astringerende
(sammentrekkende), hostestillende og urindrivende. Uttrekk av slåpetornbark har
krampeløsende og febernedsettende virkning. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Blomstene brukes
innvortes ved forkjølelse og andre infeksjoner i de øvre luftveier,
dårlig fordøyelse, kolikk, mye tarmgass, væskeopphopninger, nyre- og
blæreproblemer, utslett knyttet til forstoppelse, gikt og
revmatisme. Fruktsaften (eller avkok av fruktene) brukes blødninger,
diaré og annen unormal væskeflyt, og som gurglevann til munnrens og
ved mindre betennelser i munn, tannkjøtt og hals. Barken kan brukes
mot koldfeber, astma og bronkitt. |
|
|
|
SLÅPETORN |
Slåpetorn tilhører
planteslekta Prunus, og i likhet med de fleste medlemmer av denne
slekta inneholder slåpetorn (særlig bladene og fruktsteinene) et stoff
som kan omdannes til blåsyre. Ved bruk av blomster, blad, bark eller
frukt i moderate mengder skulle dette imidlertid ikke by på problemer. I
små mengder er blåsyre vist å kunne stimulere åndedrettet og fremme
fordøyelsen, og er også påstått å være til nytte ved behandling av
kreft. I for store doser kan stoffet imidlertid forårsake lammelser av
åndedrettet og til og med død.
Innholdet av
garvestoffer i slåpetorn stort, og det er blant annet det som gjør at
slåpetorn er anvendelig som legeplante. Fruktene (slåpene) er nok den
delen av planten som oftest har blitt brukt medisinsk. De virker
astringerende (sammentrekkende) og bindende, og kan derfor anvendes ved
blødninger, diaré og annen unormal væskeflyt. Avkok av tørkede frukter,
eller saften av friske frukter, kan brukes som munnvask nå man har sår i
munnen og tannkjøttet eller betennelser i halsen. Man kan også bruke
avkok av blad og bark til dette formålet.
Anvendelse av
slåpetornbark
Barken på slåpetornbuskene
er spesielt rik på garvestoffer og er derfor blitt brukt som stoppende
middel i naturmedisinen. Den ble tidligere også anvendt som et middel
mot milde malariaformer, det man før i tiden kalte for koldfeber.
Slåpetornbark virker også krampeløsende, og dette kan utnyttes ved
behandling av bronkitt og astma. En te kan lages av én teskje opphakket
og tørket bark til en kopp kokende vann. Dette får stå tildekket til det
er avkjølt. Så siles teen og varmes opp på ny sammen med litt honning.
En kopp av denne teen kan drikkes to til tre ganger daglig.
Blomster og blad av
slåpetorn som medisin
Et uttrekk av blomstene
skal derimot virke mildt avførende, og kan dessuten bidra til å dempe
kolikk som skyldes tarmgass. En slik urtete er derfor blitt brukt som et
mildt avføringsmiddel. Andre egenskaper som er tillagt
slåpetornblomstene, er at de skal virke slimløsende, urindrivende og
svettedrivende. I folkemedisinen har de derfor også vært anvendt ved
forkjølelser, mye tarmgass, urinveislidelser som blærekatarr og steiner
i urinveiene, revmatisme og gikt.
Uttrekk av bladene skal
kunne hjelpe mot uren hud. Det er sannsynlig at det også her er
garvestoffenes sammentrekkende virkning som gir virkning. Et gammelt
skjønnhetsråd hvis man ville bli kvitt fregner, var å drikke
slåpeblomstte, og det hjalp særlig godt hvis man også badet ansiktet i
teen.
Anvendelse og dosering
En te lages av 1-2 g
tørkede blomster, og man kan drikke 1-2 kopper av den i løpet av dagen
eller natta. For å behandle betennelser i munn og hals, lager man et
avkok av slåpetornbark eller tørkede frukter. Avkoket lages ved f.eks. å
koke 20 g tørket bark i ½ liter vann i 20 minutter. Man kan også bruke
saft av friske frukter som gurglevann. En spritekstrakt laget av de
tørkede fruktene brukes til behandling av diaré. Tinkturen lager man ved
å la 25 g frukter ligge i 125 ml sprit i tre dager. Ta en teskje
av denne tinkturen i litt vann to ganger daglig.
Slåpetorn til mat og drikke
Slåpetorn er i slekt
med kirsebær og plommer, og fruktene har i lange tider vært brukt i
husholdningen, men kanskje ikke så mye her i landet som lenger sørover i
Europa. De har en sur og snerpende smak, men blir mildere og søtere
etter at de har vært utsatt for en frostnatt eller to. Alternativt kan
man legge bærene i en fryseboks i noen dager. Slåpetornfrukter brukes
først og fremst i velsmakende drikker som saft, likør og snapser, men
kan også anvendes til gelé og syltetøy. Kjernen fjernes ved å klemme i
stykker fruktene. Når man koker fruktene, løser mesteparten av næringen
seg i vannet, derfor bør man innta både frukten og kokevannet. Hvis man
vil lage saft av slåpetorn, gjør man det best ved å helle kokende vann
over fruktene og lar bærmassen stå til neste dag før saften siles fra.
Denne saften kokes opp og helles over slåpene på nytt, og dette gjentas
3-4 ganger før saften til slutt kokes opp med sukker. Slåpesaft laget på
denne måten får en praktfull rødglødende farge.
Anvendelse av slåpetorn til
praktiske formål
Siden barken av
slåpetorn har så høyt garvesyreinnhold, har den i mange land tidligere
blitt brukt til garving av lær. Barken ble dessuten brukt til å lage
blekk. Den kunne også brukes til plantefarging, fordi den sammen med lut
gir ull en gul eller rød farge. Greintornene ble i eldre tider benyttet
som knappenåler.
Dyrking av slåpetorn
Slåpetorn kan dyrkes som
hageplante lenger nord enn det naturlige utbredelsesområdet. Den kan
brukes til hekk, men har lett for å sette rikelig med rotskudd og har
derfor ikke fått særlig stor anvendelse til slikt bruk.
Slåpetorn kan formeres med frø. De
trenger 2-3 måneders kuldebehandling for å spire, derfor er det
greit å så frøene når de er modne om høsten og la frøpottene stå ute
om vinteren, likevel det kan ta inntil 18 måneder før frøene spirer.
Slåpetorn kan også formeres med halvharde stiklinger med hæl, som
tas i juli eller august. Den enkleste formeringsmåten er imidlertid
å grave opp rotskudd fra allerede etablerte planter når de er i
hvileperioden, og plante disse direkte på det nye voksestedet. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Friske
blomster og fruktkjerner av slåpetorn inneholder et cyanogent
glykosid (prunasin), som hydrolyseres av enzymet ß-glukosidase til
blåsyre, glukose og benzaldehyd. Frigjøringen av blåsyre er avhengig
av at det nevnte enzymet og vann er til stede. Selv om blåsyre er en
gift, er det ikke nødvendigvis farlig å innta urter med prunasin, da
hydrolyseringen i fordøyelsessystemet og leveren fører til at bare
små mengder blåsyre blir frigjort, og kroppen avgifter dette ganske
raskt. Dødelig dose av blåsyre på husdyr er erfart når dyrene ble
gitt blad av
ville kirsebær i en dose som tilsvarte et inntak av omkring 2 mg
blåsyre per kilo kroppsvekt.
Husk at hostedempende midler bare skal
brukes når det er behov for dem, og inntaket bør begrenses så raskt
som mulig. Langvarig bruk av hostemidler som inneholder cyanider
(selv om innholdet er lavt), bør unngås. Bortsett fra dette, har jeg
ikke funnet advarsler mot bruk av slåpetorn, verken frukter eller
bark, men anbefalt dosering bør altså ikke overskrides. |
|
|
Flere bilder
av slåpetorn Foto © Lise Wang |
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Bruun,
Erik & Budde Christensen: Klassiske legeplanter.
Oslo, Aschehoug 1998. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk Forlag
1992. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Källman, Stefan: Vilda
växter som mat och medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
McGuffin, Michael, Christopher Hobbs et.al.: American Herbal Products Association's Botanical Safety Handbook.
Boca
Raton, Florida, CRC
Press 1997. |
Mills, Simon & Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety.
St. Louis, Elsevier 2005. |
Nielsen,
Harald: Planter i folkemedisinen. Oslo, J. W. Cappelens
Forlag A/S 1977. |
Potterton, David (ed.):
Culpeper's Colour Herbal. Berkshire, Foulsham 2007. |
Príhoda, Antonín, Ladislav Urban & Vera
Nicová:
The Healing Powers of Nature. Leicester, Blitz Editions 1998. |
Torkelsen, Anna-Elise:
Den lille boken om bær. Bergen. Vigmostad & Bjørke AS
2018. |
Ulltveit,
Gudrun: Ville bær. Oslo, Teknologisk
Forlag 1995. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 04.04.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|