Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > STRYLAV   

STRYLAV
Usnea spp.
 
ANDRE NORSKE NAVN
Det blir normalt ikke skilt mellom de ulike artene i slekta Usnea når de brukes medisinsk. I forskjellig litteratur om urtemedisin er bl.a. følgende arter angitt brukt: GROVSTRY Usnea barbata, BLOMSTERSTRY Usnea florida, GLATTSTRY Usnea hirta, HENGESTRY, Usnea filipendula og HULDRESTRY Usnea longissima.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Usnea hirta (L.) Wigg.
Usnea variolosa er et synonym for Usnea hirta.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Usnea hirta: Luddig skägglav. Usnea florida: Blomskägglav.
FINSK:  Usnea hirta: Tupsunaava.
ENGELSK:  Beard lichen / Beard-moss / Old man's beard / Tree moss / Usnea lichen. Usnea florida: Florida beard lichen.
TYSK:  Usnea hirta: Bartflechte. 
KINESISK:  Songluo.
 
FAMILIE
Parmeliaceae.
Hengestry (Usnea filipendula). Foto ©: Rolv Hjelmstad
Bilder av strylav-artene glattstry, hengestry og huldrestry

BOTANISK BESKRIVELSE
Strylav vokser som grått eller lysegult "skjegg" på trær. Strylav skilles fra andre "skjegglaver" ved å ha en elastisk margstreng. Se bilder av ulike strylav-arter her.
 
UTBREDELSE
Strylav er utbredt over store deler av den nordlige halvkule. Lav er svært ømfintlig for luftforurensing, og finnes derfor sjelden i byer og andre områder med forurenset luft.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Hele laven brukes, enten i form av et avkok (innholdsstoffene er lite vannløselige) eller tinktur. Ekstrakter brukes til å lage sugetabletter. I utlandet (f.eks. Tyskland og England) finnes det mange kommersielle produkter som inneholder ekstrakter av strylav.

Strylav er ikke nevnt i Urtelisten fra Statens legemiddelverk, og er derfor å betrakte som legemiddel.

 
INNHOLDSSTOFFER
Et av hovedinnholdsstoffene i strylav er den bitre, gule fenolsyren som kalles usninsyre, og som utgjør opptil 1 % av laven. I tillegg til usninsyre og derivater av den, inneholder Usnea-arter lavsyrene diffractasyre, barbatinsyre og lobarsyre. Videre finner vi vitamin C, steroler, fettsyrer (inklusive linolensyre og arakidonsyre), bitterstoffer og polysakkarider.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Strylav regnes som et antibiotikum. Den har god effekt mot bakteriene Streptococcus og Pneumococcus. I motsetning til mange andre antibiotika, vil ikke strylav drepe de vennlige tarmbakteriene. Laven har også en sopphemmende, virushemmende, hjertestyrkende, urindrivende, slimløsende, febersenkende og immunstyrkende virkning. I følge kinesisk klassifisering har strylav en bitter og søt smak, og en nøytral energi. Den virker primært på Lunge og Blære meridianene.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Bakterieinfeksjoner, soppinfeksjoner, sår hals, forkjølelse, influensa, bihulebetennelse, betente mandler, bronkitt, bakteriell lungebetennelse, plevritt (brysthinnebetennelse), tuberkulose, underlivsinfeksjoner (trichomonas), urinveisinfeksjoner, hudinfeksjoner, ringorm, fotsopp, Candida albicans, dysenteri, byller, verkesår, andre- og tredjegrads forbrenninger.
 
OMTALE AV STRYLAV

Innledning

De ulike artene av strylav vokser normalt på trær, men kan også finnes på bakken. Strylav skilles fra andre skjegglaver ved at de har en elastisk margstreng. Laver kan brukes som en biologisk indikator på luftforurensninger. De er svært ømfintlige for luftforurensninger, og når lavene forsvinner i et område (for eksempel i byer) er det et tegn på økt forurensning.

Bruk av strylav rundt om i verden

I kinesisk medisin er det dokumentert at strylav har vært brukt terapeutisk i 3000 år. Tidlige kinesiske urteleger rapporterer at inntak av arten huldrestry (Usnea longissima) har en slimløsende virkning. De angir også at utvortes bruk av laven i form av et pulver kan brukes til å behandle hudinfeksjoner og utvortes sår. I kinesisk, japansk og koreansk medisin brukes arten Usnea diffracta i form av et avkok for inntak mot lungetuberkulose og kronisk bronkitt. For utvortes bruk, i form av avkok eller pulver, blir arten også brukt til behandling av infiserte sår.

I tidligere Sovjetunionen blir Usnea filipendula brukt utvortes i form av et pulver for å behandle skader, og i nordamerikansk folkemedisin blir Usnea-arter anvendt som slimløsende middel. I USA blir urten foreskrevet som behandling av infeksjoner i urinveiene og i de øvre luftveiene, da vanligvis i form av en alkoholholdig ekstrakt. De artene som blir mest brukt i USA er Usnea longissima, U. florida, U. diffracta og U. barbata. I Tyskland er strylav beskrevet i en Commission E monografi, og preparater av laven anbefales brukt ved milde betennelser i slimhinnene i munn og svelg. Urten inntas der normalt i form av sugetabletter.

Strylav som antibiotikum

Strylav kan brukes i form av et vannuttrekk eller en alkoholholdig tinktur for behandling av lungeinfeksjoner, tuberkulose, urinveisinfeksjoner og soppen Candida albicans. Usnea-arter er den mest brukte kilden for å utvinne antibiotiske og sopphemmende lavsyrer (særlig usninsyre), som benyttes bl.a. i antibiotiske salver og deodoranter.

Strylav kan være et svært effektivt antibiotikum, og har vist seg å være effektiv mot mange ulike bakteriestammer, for eksempel Staphylococcus spp., Streptococcus spp. og Mycobacterium tuberculosis (bakterien som forårsaker tuberkulose). I mange tilfeller er usninsyre fra strylav et mer effektivt antibiotikum enn penicillin. Strylav kan også være effektiv til å behandle Trichomonas-infeksjoner i skjede og livmorhals. Urten angis å være mindre aktuell til behandling av urinveisinfeksjoner, da slike infeksjoner vanligvis skyldes en type bakterier som usninsyren ikke har så god virkning på. Det finnes imidlertid beskrivelser som omtaler god virkning av laven også ved urinveisinfeksjoner, så det kan absolutt være verdt å forsøke en kur med Usnea-tinktur ved slike plager.

Den kraftige antibiotiske virkningen gjør at usninsyren er nyttig til behandling av bakterie- og soppinfeksjoner, for eksempel lungebetennelse og bakterielle betennelser i bihulene og halsmandlene. Utvortes kan strylav anvendes ved bakterielle hudinfeksjoner, for eksempel byller og abscesser som skyldes stafylokokker, og soppsykdommer som ringorm og fotsopp. Urten er utmerket å kombinere med solhatt som et generelt antibiotikum eller antisoppmiddel.

Strylav kan brukes innvortes for å stimulere appetitten og for symptomatisk behandling av uspesifikke magebetennelser. Da usninsyren ikke absorberes av tarmene, kan den antibakterielle virkningen skje direkte på magens og tarmenes slimhinner. I motsetning til mange andre antibiotika, vil ikke strylav drepe de vennlige tarmbakteriene.

Hvordan brukes strylav?

Siden stoffene i strylav er lite oppløselige i vann, er et alkoholuttrekk (tinktur) det beste å bruke. Men husk å fortynne tinkturen før innvortes bruk, da den kan virke irriterende på magen hvis den inntas ufortynnet. Ta for eksempel 10 dråper i litt vann 2-3 ganger daglig ved akutte bakterielle infeksjoner. Samme mengde kan også brukes som gurglevann ved sår hals, særlig ved streptokokkinfeksjon i halsen. Ved bihulebetennelse kan man dryppe vannblandet tinktur i nesen flere ganger om dagen. Middelet kan også brukes til utskylling ved behandling av underlivsinfeksjoner. I tradisjonell kinesisk medisin anbefales høyere doser enn det som er angitt her, 3-6 ml tinktur, eller 6-15 g lav i form av avkok daglig.

Strylav har vært noe brukt som fargestoff til garn. Hvis man farger alunbeiset ullgarn med et avkok av laven, får man en lys beige, nesten kremaktig farge.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Strylav regnes som trygg å bruke, men bør helst anvendes terapeutisk under legetilsyn fordi lavsyrene kan gi fordøyelsesbesvær hos enkelte. I svært høye doser kan strylav være giftig. Ellers er ingen kontraindikasjoner, bivirkninger eller interaksjoner med andre medisiner angitt. Allergiske reaksjoner på usninsyre eller andre lavsyrer i strylav kan muligens forekomme, men er ikke å forvente.

Strylav blir av enkelte brukt som en forebyggende medisin mot forkjølelse, influensa og andre infeksjoner. I følge tradisjonell kinesisk medisin er dette ikke å anbefale, da laven har en "kald energi" som gjør at et overforbruk kan ødelegge "Milt qi".

 
Les også artikkelen Usnea - skogens antibiotikum, skrevet av Rolv Hjelmstad.
 

Bildet viser glattstry (Usnea hirta)   Se flere bilder av strylav-artene glattstry, hengestry og huldrestry
LITTERATUR
Avery Garran, Thomas: Western Herbs According to Traditional Chinese Medicine. A Practitioner's Guide.  Rochester, Vermont, Healing Arts Press 2008.
Blumenthal, Mark: The Complete German Commission E Monographs.  Austin, Texas, American Botanical Council 1998.
Blumenthal, Mark: Herbal Medicine. Expanded Commision E Monographs.  Austin, Texas, American Botanical Council 2000.
Buhner, Stephen Harrod: Herbal Antibiotics.  Vermont, Storey Books 1999.
Buhner, Stephen Harrod: Sacred Plant Medicine. The Wisdom in Native American Herbalism. Rochester, Vermont. Bear & Company 2006.
Carlberg, Birgitta: Nyttevekster i ny og gammel tid.  Oslo, J.W. Cappelens Forlag 1981.
Griggs, Barbara: Green Pharmacy. The History and Evolution of Western Herbal Medicine.  Rochester, Vermont, Healing Art Press 1997.
McKenna, John: Alternativer til antibiotika.  Oslo, Noras Ark as 1999.
Tierra, Michael: The Way of Herbs. New York, Pocket Books 1998.
Weiss, Rudolf Fritz & Volker Fintelmann: Herbal Medicine. Second edition, revised and expanded. Stuttgart, Thieme 2000.
 
INTERNETTSIDER
http://www.itmonline.org/arts/usnea.htm
http://altmedicine.about.com/library/weekly/aa122200a.htm
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
 
Denne siden ble sist endret 23.10.2016