
Historisk anvendelse av
fennikel
Fennikel er en gammel kulturplante som
har vært brukt som mat, krydder og medisin i århundrer. Vi kjenner til at den
har vært dyrket i Kina, Persia, India og i landene rundt Middelhavet helt siden
oldtiden. Fra Hellas og Roma ble fennikel spredt over hele Europa, og som
medisinplante ble den dyrket i klosterhager også her i landet. I Egypt, Kina,
India og Hellas ble fennikel brukt for å oppnå et langt liv, mot, makt og
styrke. Romerne trodde dessuten at urten forbedret
synet, og grekerne mente at fennikel hadde slankende egenskaper. De kalte urten
marathron, som er avledet av maraino og betyr å bli tynn. I det
17. århundre skrev den engelske botanikeren William Coles at "fennikel blir mye
brukt av dem som er svært tykke, for å minske deres besværlige fedme og få dem
slanke og tynne". Fennikel kan altså stille
sulten og var tidligere brukt i middelalderens Europa til å dempe sultsmerter
hos de fattige. (Fennikelte brukes også i våre dager som en fastedrikk for å
minske sultfølelsen). På 800-tallet erklærte keiser Karl den store at fennikel var en
nødvendig plante i enhver hage.
Culpeper sa at
fennikel hjalp mot ormebitt og inntak av giftig sopp. Også i Kina og India ble
fennikel brukt mot slangebitt. I middelalderen hengte man ved midtsommer
fennikel, johannesurt og rosmarin over inngangsdøra for å holde onde ånder ute.
Med bakgrunn i alle de gode egenskapene
til fennikel, har urten vært nevnt i nesten alle europeiske urtebøker fra
oldtiden og fram til våre dager. I det første århundre etter Kristus anbefalte
Plinius fennikel mot så mange som 22 lidelser, alt fra slanking til urtens
urindrivende egenskaper og dens evne til å forlenge ungdommens virilitet. Han skrev at slanger som skiftet ham, spiste fennikel
for å bedre synet. Dette kan være bakgrunnen både for urtens påståtte kraft til
å bevare evig ungdom, og for dens bruk i øyevann.
Den tyske abbedissen, medisineren og
mystikeren Hildegard av Bingen anbefalte i sitt legeverk Physica fra 1100-tallet
fennikel framfor alle andre urter mot slitne øyne, mageproblemer, hoste,
rennende nese, svakt hjerte, hudlidelser, dårlig ånde og for generell
avgiftning. Hun brukte fennikel både som vannuttrekk og i form av et avkok av
frøene i rødvin. I Shakespeares Hamlet forekommer fennikel nærmest som orakelurt,
og planten har til alle tider vært bruk som elskovsmiddel.
Fennikel i folkemedisinen
Den gamle forestillingen om at slanger
etter hamskifte skjerper synet med saften fra fennikel, finner vi også i gamle
nordiske legebøker, hvor det heter at når hoggormen eldes, spiser den fennikel.
Derfor, ble det sagt, bør også gamle folk spise fennikel. Mens det advares mot
overdreven bruk av dill, sies det om fennikel at frøene gir lyst på kvinner. Fra gammel tid og helt fram til våre dager har fennikel
i folkemedisinen vært anbefalt
mot en rekke plager, alt fra nyrestein til kolikk. Siden fennikel er en urt som
ikke er viltvoksende i Norge, finner vi
relativt lite folkelig tradisjon knyttet til medisinsk bruk av
urten her i landet.
Flere varianter av
fennikel
Det finnes mange kulturformer av fennikel.
Søtfennikel eller florentinsk fennikel (Foeniculum vulgare var.
dulce, syn. Foeniculum vulgare var. azoricum) danner en løkformet knoll
ved basis og dyrkes som grønnsak, mens bladverket og frøene kan brukes som krydder.
Hos vanlig fennikel (Foeniculum vulgare var. vulgare) er disse
bladslirene ikke så tydelig oppsvulmet, og plantene blir vanligvis også høyere
(inntil 2 m) enn plantene av søtfennikel. Bronsefennikel (Foeniculum vulgare
’Purpureum’ eller Foeniculum vulgare 'Smokey') er
kulturformer av vanlig fennikel med et mykt,
bronsefarget bladverk. Andre fennikelvarianter er siciliansk
fennikel
(Foeniculum
vulgare var. piperitum) og indisk fennikel (Foeniculum vulgare
var. panmorium).

|

|

|
Søtfennikel |
Bronsefennikel i blomst |
Fennikel med frø |
Fennikel er opprinnelig hjemmehørende i Midt-Østen,
Nord-Afrika og det sørlige Europa (mest i middelhavsområdet), men er
i århundrer blitt dyrket over store deler av verden, og har
naturalisert seg mange steder. Fennikel dyrkes vanlig i Europa og
Asia, men også noe i Afrika og Sør-Amerika. De største produsentene
av fennikel er Kina, Egypt, Bulgaria, Ungarn og Romania.
Fennikel er enkel å dyrke. Selv om planten i
utgangspunktet er flerårig, er den vanskelig å overvintre her i
landet. Derfor dyrker vi fennikel som en ettårig urt, som gjerne må
få en forkultur innendørs. Når frøene sås innendørs, tar spiringen
7-10 dager, sås de direkte på voksestedet om våren, kan spiringen ta
14-20 dager. Fennikel plantes fortrinnsvis på en varm og solrik
vokseplass med næringsrik jord. Planter som står i dårlig jord blir
lett bitre. Fennikel hører med blant hagens høyeste krydderurter og
passer derfor best bakerst i urtebedet.
Fennikel i kinesisk urtemedisin
Det kinesiske navnet på fennikel, hui
hsiang, betyr ”Muhammedansk krydder”, og viser til at urten kom til Kina
første gang fra Midt-Østen. Kinesiske farmakopéer lister opp ”store” og ”små”
varianter av fennikel, begge med lignende smak og farmasøytiske egenskaper.
Fennikel har ry for å være et av de beste urtemidlene ved fysisk svekkelse og
manglende vitalitet som skyldes for svak eller kald mage-energi.
Fennikel øker kroppens tilskudd av
tilgjengelig energi ved å bedre fordøyelsessystemets kraft til å fordøye, ta opp
og omsette viktige næringsstoffer fra maten. Den moderne vestlige
angrepsvinkelen ved underernæring og fysisk utmattelse som skyldes dårlig mat,
er å ta kraftige vitaminer, mineraler og andre viktige næringsstoffer for å
kompensere for det som mangler i maten, mens dårlig fordøyelse ofte blir behandlet
med syrenøytraliserende midler og andre kjemiske stoffer. Den kinesiske måten å
angripe problemet på, er for det første å bedre kvaliteten på maten, både med
tanke på næringsverdi og dens sammensetning for at den bedre skal bli tatt opp i
kroppen. Videre inntas urter som retter opp forstyrrelsene i fordøyelsessystemet
og bedrer fordøyelsesorganenes kapasitet til å ta opp og omdanne næringsstoffene
og energien fra maten.
Med bakgrunn i dette brukes fennikel i tradisjonell
kinesisk medisin (TCM) ved dårlig fordøyelse, manglende appetitt, tarmkramper,
tarmgass, kolikk, brokk, smerter i buken, kvalme og oppkast, plager som
kineserne vil knytte til "kulde" i magesekken.
Vanlig dosering av urten i Kina er avkok av 3-5 gram fennikelfrø daglig, som inntas
i tre doser på tom mage. Overdreven
bruk av fennikel sier kineserne kan være skadelig for øynene. Ellers brukes
både stenglene og bladene av fennikel som mat i Kina.

Fennikel ved
fordøyelsesproblemer
Selv om fennikelfrø for mange er best
kjent som et smakfullt krydder, har de i matlagingen også en funksjon ved å
dempe tarmgassproduksjonen av matvarer som ofte fører til gassdannelse. Fennikel er,
på sammen måte som karve (Carum carvi), virksom mot oppblåst mage etter
at man har spist visse matsorter, f.eks. kål. Urten virker avslappende på den
glatte muskulaturen i fordøyelseskanalen og dreper noen typer bakterier. Den kan
derfor løse opp kramper i fordøyelseskanalen og lindre luftplager, kolikk og
hikke. Fennikel kan også brukes ved generelt dårlig fordøyelse, halsbrann,
forstoppelse og magesmerter. For å gi urtete av fennikel en enda mer beroligende
virkning på tarmene, kan man gjerne blande inn litt blomster av kamille (Matricaria
recutita). En teskje avkjølt urtete av fennikel kan fint gis til spedbarn
med tremånederskolikk. I en studie ble det vist at kolikkbarn som ble gitt
fennikelte fikk raskere lindring enn de som ble gitt placebo (narremedisin).
En fin urt for luftveiene
Fennikel har en mildt krampeløsende (spasmolytisk)
virkning på glatt muskulatur også i luftrørene. Den eteriske oljen i
frøene er betennelseshemmende, løser opp slim i luftrørenes fineste
forgreininger og gjør flimmerhårene bedre i stand til å frakte slimet opp fra
luftrørene. Derfor er det et utmerket middel mot snue, hoste, forkjølelser, luftrørskatarrer og lettere former for astma. Ved astma kan man bruke fennikelte
samtidig med medisin som er foreskrevet av lege. I tillegg til sin gode
medisinske virkning ved luftveisplager, har fennikel (og anis) en god lakrissmak
som gjør at de brukes til å sette god smak på hostesaft. En sterk urtete av
frøene kan også brukes som et antiseptisk munnvann og som gurglevann ved sår
hals. Selv om fennikel ikke har noen direkte virkning på tuberkelbasillen, er
det vist at urten øker virkningen av streptomycin som antibiotikum mot
tuberkulose.
Fennikel stimulerer
melkeproduksjonen
Allerede oldtidens urteleger
Hippokrates og
Dioskorides anbefalte
fennikel for å fremme melkeproduksjonen hos ammende mødre, en virkning
som sannsynligvis skyldes at urten har en mild østrogeneffekt. Noe av
den eteriske oljen i urten overføres sannsynligvis til spedbarnet gjennom morsmelken,
og kan bidra til å dempe kolikk og bedre barnets fordøyelse.
Østrogenvirkningen er nok også årsaken til at fennikel kan bidra til å
regulere menstruasjonen og lindre menstruasjonssmerter, PMS og plager i
overgangsalderen.
Afrodisiakum
Fennikel kan også brukes til å øke
sexlysten hos både kvinner og menn. I dyrestudier hvor man brukte både hann- og
hunnrotter ble det vist at fennikel ga økt libido hos begge kjønn. På samme måte
som anis (Pimpinella anisum), inneholder fennikel estragol, et
østrogenlignende stoff som kan bidra til å øke sexlysten hos kvinner. På
1930-tallet ble fennikel vurdert som kilde for syntetisk østrogen. Hos menn
samvirker fennikel med testosteron, som lindrer blære- og prostataproblemer og
gjør sex mer gledesfylt. Fennikel modererer også orgasmen, noe som gjør at menn
kan nyte sex lenger. Det er frøene som primært brukes til å øke sexlysten, men
det skader ikke også å dampkokes fennikelknoller og serveres som dem som
grønnsak i et afrodisierende måltid.
Virkning på urinveiene
Fennikelens urindrivende egenskaper
hindrer væskeopphopning i kroppen. Sammen med den antiseptiske effekten til den
eteriske oljen, gjør dette at fennikel kan brukes til behandling av
urinveisinfeksjoner. Ved nyregrus kan det også være nyttig å innta fennikelfrø.

Fennikel som middel for
øynene
Fennikel er et eldgammelt middel for å
styrke synet, og er blitt brukt som øyevann ved såre, trette, hovne og betente
øyne. Øyevann av fennikel kalles Aqua Foeniculi, og lages som et avkok av
fennikelfrø i en 0,9 % koksaltoppløsning. Sammen med fennikel kan man i et slikt
øyebad også bruke uttrekk av øyentrøst (Euphrasia officinalis). Når
uttrekket er avkjølt til kroppstemperatur og filtrert gjennom et kaffefilter for
å få fjernet alle partikler, kan det brukes både til øyebad og til øyekompress
for å lindre hornhinnebetennelse, betennelser i øyelokkene (blepharitis), tette
tårekanaler eller rennende øyne, og skal særlig være effektivt hvis infeksjonen
er knyttet til allergi.
Anvendelse og dosering
Som legemiddel er det mest vanlig å bruke
fennikel i form av urtete. Man koker opp en tekopp med vann sammen med 1-2
teskjeer fennikelfrø og lar det stå og trekke i 10-15 minutter før frøene
siles fra og teen drikkes. En slik fennikelte kan drikkes tre ganger daglig. De
fleste synes fennikelte smaker så godt at man ikke behøver å søte den med
honning. Fennikel virker best om man drikker teen før man spiser, da motvirker
den oppblåsthet. Har man tilgang på fennikeltinktur, er anbefalt dose 2-4 ml
tinktur i vann, tre ganger daglig.
Eterisk olje av fennikel og
bruk av denne i aromaterapien
Det er den eteriske oljen fra varianten
søtfennikel (Foeniculum vulgare var. dulce) som brukes mest i
parfymeri og aromaterapi, mens oljen av bitter fennikel (Foeniculum vulgare
var. vulgare) er den som har vært mest anvendt medisinsk, bl.a. mot
fordøyelsesbesvær. Fennikelolje er fargeløs eller blekgul og har en søt, krydret
duft som minner om anis. Oljen utvinnes ved dampdestillering av knuste fennikelfrø.
Den eteriske oljen av bitter fennikel har mange av de samme medisinske
egenskapene som oljen fra søtfennikel, men er sterkere og mer
allergifremkallende. Derfor brukes primært olje fra søtfennikel i
aromaterapien.
Fennikelolje kan gjerne brukes sammen med
andre eteriske oljer i massasjeblandinger og til inhalasjon, men må ikke
anvendes i sterkere konsentrasjoner enn 1,5 %, da oljen i høyere konsentrasjoner
kan være giftig. Fennikel går spesielt godt sammen med eterisk olje av geranium,
lavendel, merian og rose. Man masserer med fennikelolje for å "drive ut" alle
typer væsker fra kroppen. Det kan dreie seg om melk (brukes for å øke
melkeproduksjonen og lindre ømme bryst hos ammende), slim (ved hoste og astma),
avføring (ved oppblåsthet, mye tarmgass og kvalme), blod (ved PMS, sparsom
menstruasjon og klimakteriebesvær) og urin (ved blærekatarr, nyrestein,
revmatiske plager og gikt). Olje brukes sjelden til helkroppsmassasje, men bare
på begrensede områder, f.eks. ved ødemer og cellulitt.
Fennikeloljen virker beroligende og stimulerende på fordøyelsen ved at
den lindrer oppblåsthet og fordøyelseskramper. Den kan, gjerne kombinert
med en liten mengde kanelolje, masseres inn på magen for å stimulere og
styrke fordøyelsen. Den kan videre være nyttig ved nervøst
fordøyelsesbesvær, som kan oppstå ved stress eller følelsesmessige
påkjenninger. For en aromaterapeut kan fennikel være en viktig olje når man
skal behandle en person med kolikk og mageknip, eller som har en hoven,
oppblåst og utspilt mage etter et solid måltid med fet mat.
Fennikeloljens lukt og virkning ligner
den eteriske oljen av anis. Anisoljen virker imidlertid primært på de øvre
fordøyelsesveiene og magen, mens fennikel virker mer på de lavere
fordøyelsesprosessene og tarmene, og kan derfor f.eks. brukes ved forstoppelse.
Eterisk olje av fennikel har også en god effekt på luftveiene. Den
virker slimløsende og kan bidra til å lette hoste når den, kombinert med
andre oljer i en baseolje, blir massert inn på brystet, eller brukt i en
aromalampe. Siden fennikelolje har en bakteriedrepende virkning, kan den
være nyttig i tannpleien, for eksempel i tannkrem og munnvann. Oljen kan
også påføres lokalt for å lindre tannpine. Fennikel bidrar dessuten til
å dekke over dårlig ånde.
Når oljen brukes i hudpleiemidler, virker den rensende og styrkende,
særlig på matt, fet eller rynkete hud. Den kan bidra til å lege
blåmerker og stanse blødninger, i tillegg til å rense ut gift fra
insektstikk. Videre kan den være til hjelp ved revmatiske plager, og
kan tilsettes oljeblandinger som brukes til å behandle muskelkramper,
hevelser og smertefulle ledd. Siden fennikel virker vanndrivende og
dermed øker utskillingen av væske fra kroppen, kan den brukes i en
massasjeblanding til avgiftning av kroppen, for eksempel ved behandling
av cellulitt.
Psykisk vil fennikelolje fremme styrke og mot, og den kan være bra for
selvtilliten. Den roer ned nervesystemet og sies å kunne avverge vonde
tanker fra andre.
Fennikel i matlagingen
Siden fennikel kommer fra
middelhavslandene, forbindes urten ofte med det italienske kjøkken. Den milde,
litt søte smaken minner om anis eller lakris, og den knollformede basisen av
søtfennikel kan finsnittes og brukes rå i salater, eller kokes som en grønnsak.
Rå fennikel er en utmerket kaliumkilde. De trådsmale bladene kan brukes til
garnering av fisk, samt i salater, sauser, supper og sammenkokte retter. Noen mener at
fennikelblad hører obligatorisk med til fiskeretter.
Fennikelfrø brukes til
sursylting, i bakverk og ellers mye i indisk mat. Malte fennikelfrø er et
fint krydder til lam, svinekjøtt og grønnsaker. I sørligere land serveres
fennikelfrø eller biter av rå fennikel ofte etter måltider for å friske opp
pusten.
Den eteriske oljen av både
bitter og søt fennikel anvendes for å smaksette alle mulige slags næringsmidler,
som bakverk, godteri, kjøtt og sauser. Oljene brukes også i en del
alkoholholdige drikkevarer, som likører, akevitt og absint, og i tillegg som
aromastoff i tobakk.

|
For mer informasjon og
henvisninger til litteratur og internettsider, se
faktaside om fennikel. |
Denne artikkelen ble skrevet 5/12 2007.
|
|