Lakrisrot som testosteronantagonist

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > Lakrisrot > Lakrisrot som testosteronantagonist

 

På samme måte som det finnes stoffer som øker androgennivåene og androgenaktiviteten hos menn, finnes det også stoffer som i betydelig grad kan senke eller undertrykke dem. Hvis man har problemer med testosteronnivåene eller forholdet mellom androgen og østrogen, bør man særlig unngå å innta større mengder med lakrisrot (Glycyrrhiza glabra), klaseormedrue (Actaea racemosa) og humle (Humulus lupulus). Alle disse urtene inneholder stoffer som enten er kraftige østrogener, virker som androgen-antagonister, påvirker omdanningen av prohormoner til androgener, eller stimulerer omdanningen av androgener til østrogener.

Lakrisrot er en utrolig god urt for en rekke forhold, men den bør brukes sparsomt (hvis i det hele tatt) av mannfolk, og bare ved tilstander hvor det ikke finnes andre midler som virker. Lakris har en svært negativ virkning på menns androgennivå og hormonfunksjon. I en rekke studier på mennesker har det f.eks. blitt funnet at lakrisrot hemmer virkningen av 11-beta-hydroksysteroid dehydrogenase, som brukes for å omdanne kortisol til kortison, og tilbake igjen, da begge stoffene trengs. Kortisol er svært aktivt i kroppen, og et bestemt forhold mellom kortisol og kortison blir naturlig opprettholdt for å minske de negative effektene av kortisol. (Naturlig kortison er strukturelt forskjellig fra farmasøytisk kortisonpreparater, men kroppen omdanner begge typene av kortison til kortisol for å gjøre dem aktive). Ved å hemme 11-beta-hydroksysteroid dehydrogenase, vil lakrisrot forstyrre forholdet mellom kortisol og kortison, og enhver ubalanse i dette forholdet vil vanligvis ha kraftige negative bivirkninger.

Høye kortisolnivåer er knyttet til svekket immunhelse, redusert evne til å nyttiggjøre seg glukose i blodet, økt beintap (noe som kan gi osteoporose), økt fettlagringen rundt hofter og midje, svekket hukommelse og læringsevne, ødelagte hjerneceller og svekket vekst og regenerering av hud. Kortisolverdiene øker enkelte ganger hos kroppsbyggere som trener intensivt. I slike tilfeller vil det føre til nedbrytning av muskelvev, fordi kortisol omdanner proteiner i musklene til glukose som energikilde. Høye nivåer av kortisol gir også lavere nivåer av testosteron i kroppen, ved at kortisol synes å undertrykke testosteron. Grunnen til dette er delvis at det steroide hormonet pregnenolon omdannes til kortisol gjennom enzymatisk aktivitet. Hvis det ikke omdannes til kortisol, vil pregnenolon i stedet omdannes til testosteron og andre DHEA-baserte androgener. Et skifte i kroppen til kortisolproduksjon synes å senke DHEA-produksjonen, og som et resultat av det, også testosteronnivåene.

I tillegg synes lakrisrot å hemme omdanningen av 17-hydroksy-progesteron til androgen androstenedion (som selv blir testosteron og DHT) ved å hemme 17,20-lyase enzym. Kliniske studier har funnet at bruk av lakrisrot hos menn senker nivåene av både serum testosteron og androstenedion, samtidig som verdiene av progesteron øker. Dette fører direkte til redusert libido og ulike former for seksuell dysfunksjon. For å kompensere dette, inneholder lakrisrot også minst sju østrogen-forbindelser. To av dem er direkte østrogener (heller enn østrogenlignende stoffer): clycesteron og estriol. Clycesteron er lik østrogen, men bare 1/533 så kraftig. Estriol er (som østrogen) et av tre primære østrogene steroider som dannes i kroppen. Vanligvis finnes høye nivåer av estriol bare hos kvinner under et svangerskap.

For å oppsummere, så vil inntak av lakrisrot føre til økte kortisolverdier i kroppen, senket produksjon av testosteron, og direkte øke verdiene av østrogener. Det gir også en rekke andre, tidvis alvorlige bivirkninger når man bruker lakrisrot sammenhengende over lang tid eller man inntar store mengder av lakrisrotekstrakt.

På grunn av disse kumulative påvirkningene, bør menn som er opptatt av androgen/østrogen-balansen i kroppen ikke bruke lakrisrot, kanskje bortsett fra i korte perioder for spesifikke tilstander, slik som ved magesår. Selv om de fleste ikke vet om det, brukes lakrisrot en del som ingrediens i mørke øltyper, som et fargestoff og for å søte opp sluttproduktet.


Kilde: Stephen Harrod Buhner: The Natural Testosterone Plan for Sexual Health and Energy.  Rochester, Vermont, Healing Art Press 2007 (side 85-87).

 

   © URTEKILDEN, Rolv Hjelmstad, Fagerhaug, 7347 Oppdal