Innledning
Det
er særlig på grunn av de verdifulle fruktene at
tindveden i de seinere årene er blitt aktuell som
medisinplante, og dyrkning av tindvedbusker i stort
omfang har nå kommet i gang, også i Norden. Arbeidet med
å velge ut verdifulle kloner av tindved startet i
Russland i 1933, og forskere der har undersøkt de aktive
innholdsstoffene i frukter, blad og bark helt siden
1940-årene. I Russland er tindved mye mer brukt enn hos
oss, og juice av tindvedfrukter var en del av kostholdet
for russiske kosmonauter. De brukte også en krem med
olje fra fruktene for å beskytte seg mot kraftig
stråling fra sola.
Foredlingsarbeidet har hatt som hensikt bl.a. å få fram
sorter med færre greintorner, rik fruktsetting, og der
fruktene sitter løsere og således er lettere å høste enn
det vi opplever på viltvoksende planter. I Norge har
Bioforsk på Apelsvoll startet et forskningsprosjekt på
tindved.

Bruk av tindved i
Kina
I
Kina er det beregnet at det finnes tindved på et areal
tilsvarende 12 millioner dekar, og mye av dette er
plantet. Mellom 1950 og 1985 ble omkring 2 millioner
dekar beplantet for å forhindre erosjon og til
produksjon av brensel. I Kina finnes det mer enn 200
medisinske og kosmetiske produkter med tindved.
Tindvedfrukter er en offisiell medisin i kinesiske
farmakopéer, og blir brukt til behandling av bl.a. hoste
med mye slim, dårlig fordøyelse, stagnasjon av mat med
buksmerter, uteblitt menstruasjon på grunn av
blodstagnasjon, og opphovninger og blodansamlinger i
underhudsvevet. Tindvedolje, som ekstraheres fra frøene
og fruktene, brukes utvortes i kosmetikk og produkter
for beskyttelse mot ultrafiolett stråling, og som et
mykgjørende og regenererende middel for huden.
En god
vitaminkilde
De
oransje tindvedfruktene er spesielt rike på vitamin C,
og kan anvendes som et styrkemiddel ved vitaminmangel,
generell svekkelse, redusert motstandskraft mot
infeksjonssykdommer, og som et næringsmiddel under
rekonvalesens. Frisk presset saft fra tindvedfrukter kan
brukes som beskyttelse mot infeksjoner i luftveiene, som
forkjølelse og influensa. Innholdsstoffer i bærene sies
også å styrke synet.
Hvis vi mangler vitamin C i kroppen, kan vi være utsatt
for infeksjonssykdommer. Særlig om våren må vi sørge for
å få dekket vårt behov for vitamin C, og da dette
vitaminet ikke blir lagret i kroppen over lengre tid, er
det nødvendig å tilføre det hver dag. Kreftsyke har ofte
underskudd på vitamin C. Derfor bør personer med kreft,
og de som vet at de er disponert for sykdommen, innta
rikelig med vitamin C, noe som for eksempel kan skje
gjennom å drikke tindvedsaft. I tillegg til vitamin C,
inneholder bærene også vannløselig vitamin B og det
fettløselige vitamin A.
 |
Tindved har
mangesidig medisinsk virkning
Oljer av høy medisinsk
kvalitet lages av fruktkjøttet og frøene til
tindved. Disse oljene kan brukes innvortes til
behandling av hjerteforstyrrelser og sykdommer i
mage og tarmsystemet, bl.a. tarmkreft. En liten
dobbelblind og placebokontrollert studie viste
at pulverekstrakt av fruktene og bladene kunne
bedre hjertefunksjonen, og en annen studie viste
at et tindvedekstrakt kunne brukes både til
forebygging og behandling av leverfibrose. I
Finland ble det gjort en undersøkelse av
virkningen av et tindvedoljepreparat i
kapselform på kvinnelige pasienter med Sjøgrens
syndrom (nedsatt sekresjon i tåre- og
spyttkjertlene og i neseslimhinnen), og
resultatet viste en generelt gunstig virkning på
slimhinnene hos pasienter med denne sykdommen. |
Tindvedolje er fin
for huden
Brukt utvortes har tindvedolje bakteriedrepende
egenskaper, samtidig som den øker blodsirkulasjonen i
huden. En studie utført ved universitetet i Åbo i
Finland viste meget gode resultater ved anvendelse av
tindvedolje på atopisk eksem. Undersøkelsen var basert
på inntak av oljen i kapsler, men erfaring viser
tilsvarende god effekt ved utvortes anvendelse i form av
en hudolje. Tindvedoljer er svært stabile, og de har
vist seg å være fine ved utvortes bruk som en ingrediens
i vitaminrike medikamenter og kosmetiske produkter. En
rekke forsøk har vist at oljene er effektive til å hele
skader og forbrenninger, og dempe betennelser. De kan
være til hjelp ved hudtransplantasjoner. Olje fra frøene
og fruktene av tindved er også vist å bedre tilstandene
ved stråleinduserte hudskader, sår og forbrenninger.
Dessuten har en studie på mennesker vist at tindvedolje
var virkningsfull ved pigmentforstyrrelser og for tidlig
aldring av huden, i tillegg til at den bidro til å
fjerne fregner. Selv om oljene fra frøene og oljen fra
fruktkjøttet har noe forskjellig kjemi, blir de ofte
brukt sammen i hudpleieprodukter.
Tindvedoljen ligner mye på vårt eget hudfett, og man
mener at det er det høye innholdet av umettede fettsyrer
(bl.a. omega-7 fettsyre), palmitoleinsyre, provitamin A
og vitamin E som gir den gode effekten på huden.
Omega-7 fettsyre kan
kroppen produsere selv, og det finnes mest av den i hud
og slimhinner. Mengden av denne fettsyren synes
imidlertid å avta med alderen, og på grunn av
ytre faktorer som stress og dårlig kosthold. Lite
omega-7 fettsyre kan være en medvirkende årsak til at
hud og slimhinner blir tørre. I tillegg til omega-7,
inneholder tindvedoljen også omega-3, omega-6 og
omega-9 fettsyrer.
Tindvedfrukter som
mat
Tindvedfruktene kan
spises rå eller kokt, men rå er de for sure for
de fleste ganer. Fruktene blir mindre syrlige
etter frost eller etter at de er kokt. Det er
imidlertid best å bruke fruktene før frosten
kommer, siden smaken og kvaliteten på frosne bær
raskt forringes. Særlig når de blandes med andre
frukter er de syrlige tindvedfruktene gode og
nyttige, og de kan for eksempel brukes i saft,
syltetøy, gelé og likør. Det er ikke angitt noen
advarsler eller mulige bivirkninger ved verken
innvortes eller utvortes bruk av tindved og
produkter laget av planten. |
 |
Dette er
tindved
Tindved (Hippophae rhamnoides)
er en løvfellende busk eller lite tre som blir opptil 5
m høyt. Rotsystemet er svært omfattende og kan sende opp
nye skudd mange meter fra morplanten. Røttene har
knoller med mikroorganismer (strålesopp) som kan ta opp
nitrogen direkte fra lufta, og som bidrar til at planten
kan vokse på svært næringsfattige voksesteder. Buskene
er rikt forgreinet og utstyrt med greintorner. Bladene
er smale, lansettformede og med en sølvblank underside.
Buskene blomstrer i april-mai med svært små og anonyme
blomster. Tindved er særbo, det vil si at hann- og
hunnblomster sitter på forskjellige planter. Under
frømodningen blir blomsterbunnen kjøttfull og saftig, og
utvikler seg etter hvert til oransjefargede ”bær” på
størrelse med erter. Selv om frukten ligner et bær eller
en steinfrukt, er det egentlig en ”falsk frukt”, på
samme måte som nyper. De modner i september og kan sitte
på busken lenge utover vinteren. Fruktene smaker syrlig,
og inneholder en mengde vitaminer og andre verdifulle
stoffer.
Tindved er hjemmehørende i Europa og
Asia, østover til Japan. Tindvedfrukter for kommersiell
anvendelse kommer primært fra Kina og Russland, men det
er økende produksjon også i Kasakhstan, India og
Tyskland. I Norge finnes tindved viltvoksende
hovedsakelig rundt Trondheimsfjorden, og spredt videre
nordover til Ibestad i Troms. Rett etter istiden hadde
tindved en langt større utbredelse i Norge enn det arten
har i dag. Tindved kan dyrkes som prydbusker, eller
kommersielt for utnyttelse av de verdifulle fruktene.
Når man dyrker tindved for å høste fruktene, blir det
plantet mest hunnplanter, men enkelte hannplanter må
også være tilstede for å sikre bestøvningen.
Det vitenskapelige slektsnavnet
Hippophae betyr "skinnende hest", og viser til at
unge greiner og blad i oldtidens Hellas ble brukt som
hestefôr, noe som resulterte i at hestene gikk opp i
vekt og fikk en frisk og skinnende pels. Den eneste
praktiske nytteverdien man har hatt av trevirket fra
tindvedbuskene her i landet, er som rivetinder (derav
navnet tindved).
