Humle er en hurtigvoksende
slyngplante
Humle
vokser vilt over store områder i Norge og har dessuten vært dyrket her i
landet i mange hundre år. Humle er en slyngplante med meget raskt vekst. Den
visner ned til rota hver vinter, men kan i løpet av noen sommermåneder danne
ranker på 5-6 meters lengde. Når veksten er på det kraftigste skal slike
lianer visstnok kunne vokse nesten 20 cm i døgnet. Humlen er særbu, og når
man dyrker humle, fjerner man alle hannplantene før hunnblomstene blir bestøvet.
Dette fører til at hunnblomstene vokser seg ekstra store og utvikler nettopp de
bitterstoffene man ønsker seg, og som gjør humle nyttig, bl.a. som ingrediens
ved brygging av øl.
Humlens medisinske virkning
Til
medisinsk bruk er humlen mest kjent for sin søvnbefordrende virkning. Dessuten
stimulerer den appetitten og fordøyelsen, virker urindrivende og krampeløsende,
foruten å styrke kapillærårenes vegger. Dens høye innhold av østrogenlignende
hormoner gjør at humle kan brukes ved klimakteriebesvær.
Som
beroligende middel i stedet for te kan en hodepute stoppet med tørkede
humleblomster ha en tilsvarende virkning. Under første og andre verdenskrig
fikk sårede soldater humle puttet i hodeputen i mangel på andre sovemedisiner.
Det
finnes også mye av et østrogenlignende stoff i humleplanten. Det høye
hormoninnholdet har blant annet ført til at humleplukkersker får hyppigere
menstruasjoner enn normalt. Hormoninnholdet gjør også at humle kan være en
nyttig plante for mange kvinner i overgangsalderen. Et litt spesielt bruksområde
for humle er for demping av den mannlige kjønnsdriften. Forklaringen på dette
er nettopp innholdet av østrogenstoffer, som er kjent for å motvirke effekten
av det mannlige testosteronet. Det kan imidlertid også skjule seg andre
hormonstoffer i planten som virker på samme måten.
Et
humleomslag på sår som ikke vil gro, kan av og til ha større virkning enn
tradisjonelle preparater, og det skyldes bl.a. at innholdsstoffene lupulon og
humulon virker bakteriedrepende.
Anvendelse og dosering av humle
Humle
anvendes som te eller kaldt uttrekk. Som søvngivende middel tar man to
spiseskjeer humleblomster pr. tekopp kokende vann, lar det trekke 10-15 minutter
og drikker teen varm ved leggetid. Teen kan blandes med roten av legevendelrot
og blad av sitronmelisse som også virker beroligende og søvndyssende.
Preparater med humle selges i dag både på apotek og i helsekostbutikker for
bruk som et mildt innsovningsmiddel. Som appetittvekker tar man en til to
teskjeer urt som man lar trekke i kaldt vann i 12 timer. Teen siles og drikkes
en halv time før maten.
Humle som ølkrydder
Den
bitre humlesmaken, som er velkjent for øldrikkere, skyldes hovedsakelig noen små,
gule harpikskjertler på humlekonglene med innhold av bitterstoffet lupulin, som
er et naturlig konserveringsmiddel. Opprinnelig var det lupulinet som gjorde at
man begynte å bruke humle ved framstilling av øl. Stoffet hindret visse typer
bakterier i å vokse i ølet eller vørteren.
Humleskuddene kan spises
For
den som vil nyte humlens mangfoldighet fullt ut, kan vårens tidlige humleskudd
anbefales som et alternativ til asparges. Dampet i ti minutter med en klatt smør
eller fløte smaker de herlig.
Vær
imidlertid oppmerksom på at humledrogen er giftig i større mengder. Kontakt
med den ferske fruktstanden kan blant annet føre til hudutslett og ubehagsfølelse.