Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > SIBIREDELGRAN   

SIBIREDELGRAN
Abies sibirica
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Abies sibirica Ledeb.
Abies pichta J. Forbes
Picea pichta (J. Forbes) Loudon
Pinus picea Pall. non L.
Pinus sibirica (Ledeb.) Turcz. non Du Tour
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Pichtagran.
DANSK:  Sibirisk Ædelgran.
ISLANDSK:  Síberíuþinur.
FINSK:  Siperianpihta.
ENGELSK:  Sibirian fir. Den eteriske oljen kalles: Siberian fir needle oil / Siberian pine oil / Fir needle oil / Pine needle oil.
TYSK:  Sibirische Tanne.
FRANSK:  Sapin de Sibérie.
 
FAMILIE
Furufamilien  (Pinaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av sibiredelgran

BOTANISK BESKRIVELSE
Sibiredelgran er et stort, konisk formet nåletre som kan nå en høyde på 30 m og få en stammediameter på 50 cm. Barken er grågrønn, glatt og med mange harpiksblærer. Skuddene er grå, svakt lodne, med harpikskjertler. Nålene er 3-4 cm lange, 1 mm brede og sterkt aromatiske. De er grønne på oversiden og med hvite band av spalteåpninger på undersiden. Nålene peker noe framover både på sidene og oppå kvistene. Konglene er opprettstående og sylindriske, og blir 5-9 cm lange og 2-3 cm tykke.
 
UTBREDELSE
Sibiredelgran er hjemmehørende i det østlige Russland, Turkmenistan, Mongolia og Kina, og foretrekker voksesteder med kaldt og fuktig klima. I Norge blir treet brukt både som parktre og i skogbeplantninger. Sibiredelgran er svært hardfør og greier seg nesten like godt som norsk gran i innlandsstrøk her i landet. Særlig i vinterkalde strøk trives den utmerket og flere steder blir den mer enn 20 m høy. Langs kysten i Norge trives den mindre godt.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Av sibiredelgran anvendes en eterisk olje som utvinnes fra baret ved vanndampdestillasjon. Oljen er blekt gul eller nesten vannklar og har en behagelig og forfriskende duft av barskog.
 
INNHOLDSSTOFFER
Hovedinnholdsstoffet i den eteriske oljen er bornylacetat (40 %). Andre innholdsstoffer i oljen er alfa-pinen, limonen, camen, delta-3-caren, beta-fellandren, beta-myrcen og borneol.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Den eteriske oljen virker krampeløsende, smertestillende, urindrivende, antirevmatisk, antiseptisk, bakteriehemmende, sopphemmende, immunstyrkende, astringerende, betennelseshemmende, hostedempende, slimløsende (fremmer opphostingen av slim og minsker slimproduksjonen), sirkulasjonsfremmende, hudirriterende, stimulerende, nervestyrkende, beroligende, balanserende, galle- og leverstimulerende, og stimulerende ved sjelelig utmattelse.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Den eteriske oljen kan brukes ved gikt, stive ledd, muskelsmerter, revmatiske smerter, hoste, bronkitt, astma, forkjølelse, bihulebetennelse, leverproblemer, urinveisplager (blærekatarr), utmattelsessykdommer, diaré, slimhinnebetennelser, betennelse i munn og tannkjøtt, og utflod.
 
SIBIREDELGRAN
 

Av sibiredelgran benyttes en eterisk olje som utvinnes ved vanndampdestillasjon av greinspissene. Det er særlig i aromaterapien at oljen blir anvendt. Oljen har en søt duft av granbar med en krydret undertone og er høyt verdsatt i Europa for sine medisinske egenskaper. I parfymesammenheng anses oljen for å være den beste av bartreoljene. Oljen er lyst gul eller nesten helt vannklar og den har en noe mildere karakter enn eterisk olje fra norsk gran. Den kan derfor brukes når eterisk olje av norsk gran blir for kraftig. 

Bruksområder for eterisk olje av sibiredelgran

Eterisk olje av sibiredelgran brukes på tilsvarende måte som oljene fra andre nåletrær. Den har en varmende, sirkulasjonsfremmende og betennelsesdempende virkning og kan særlig være til hjelp ved muskelverk, gikt, revmatisme og stive ledd. Oljen virker dessuten antiseptisk, slimløsende og krampeløsende ved plager i luftveiene, som f.eks. ved irriterende hoste, bronkitt, forkjølelse, astma og bihulebetennelse. Også på immunforsvaret virker den positivt. Eterisk olje av sibiredelgran kan brukes i oljeblandinger for massasje, i aromalamper, bad og til inhalering. Den kan gjerne brukes som tilsetning i bad ved forkjølelse og revmatiske plager, i en aromalampe, eller til inhalering ved forkjølelse og utmattelsessykdommer. Oljen brukes også til massasje ved plager i urinveiene, som f.eks. blærekatarr. Ellers er den anvendelig ved diaré, slimhinnebetennelser, betennelse i munn og tannkjøtt, og ved utflod.

Eterisk olje av sibiredelgran er både stimulerende og beroligende, og anses som nervestyrkende. I aromaterapien brukes olje fra sibiredelgran og andre granbaroljer som hjelp til å komme seg på fote igjen etter sorg, og de gir mot og styrke slik at man kan takle livets opp- og nedturer. Slike oljer virker generelt styrkende og stimulerende ved sjelelig utmattelse.

Oljen er ofte en duftkomponent i deodoranter, romsprayer, desinfiserende midler, badeprodukter, såper og parfymer. Den er svært vanlig å bruke i romsprayer da den får hele rommet til å dufte av barskog, og duften passer spesielt godt ved juletider. Oljen er fin å blande med bl.a. furu, sedertre, lavendel, lavendin og rosmarin. Den populære oljen fra sibiredelgran brukes for å frambringe en maskulin duft i produkter for menn.

Anvendelse og dosering

Når den eteriske oljen fra sibiredelgran skal anvendes i aromaterapi, blander man 20-25 dråper i en baseolje, f.eks. mandelolje. Denne oljeblandingen virker smertelindrende når den smøres på huden ved bl.a. gikt og revmatisme. Ved irriterende hoste og halskatarr kan den eteriske oljen brukes innvortes ved at man bruker 3 dråper som blandes ut med en spiseskje god matolje, og dette inntas 1-3 ganger daglig. Oljen kan også inhaleres ved å dryppe 3-4 dråper i et glass varmt vann, eller ved at man drypper noen dråper på badstuovnen.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Eterisk olje av sibiredelgran regnes ikke for å være giftig og den virker ikke irriterende, bortsett fra i høye konsentrasjoner. Oljen gir sjelden overfølsomhetsreaksjoner, men den sirkulasjonsstimulerende virkningen kan gi rød hud. Brukt innvortes i høye doser virker den sentralstimulerende og kan gi høyt blodtrykk, raskt åndedrett, økte reflekser og alvorlige nyreskader. Mange aromaterapeuter unngår å bruke bartreoljer både utvortes og innvortes til gravide.

Husk at rene eteriske oljer er svært kraftige og kun må inntas etter at de er kraftig fortynnet. Innvortes bruk av eteriske oljer bør bare skje i samråd med lege eller kvalifisert terapeut.

 

Flere bilder av sibiredelgran
LITTERATUR
Kraus, Michael: Aromaterapi för varje dag. Orsa, HÄLSAböcker och Verlag Simon & Wahl 1995.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
Rose, Jeanne: 375 Essential Oils and Hydrosols. Berkeley, Frog, Ltd. North Atlantic Books 1999.
Salvesen, Anna: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande, Del 2.  Artaromaförlaget AB 2002.
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004.
 
INTERNETTSIDER
http://www.shenet.se/ravaror/eogran.html
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
 
Denne siden ble sist endret 10.12.2012