GRASLØK |
Allium schoenoprasum |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Gressløk, graslauk. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Allium
schoenoprasum L. |
Det finnes to underarter
av grasløk i Norge: |
VANLIG GRASLØK: |
Allium
schoenoprasum subsp. schoenoprasum |
SIBIRGRASLØK: |
Allium
schoenoprasum subsp. sibiricum (L.) Celak. |
Allium schoenoprasum
var. sibiricum (L.) Hartm. |
Allium sibiricum
L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Njuovvelávki. |
SVENSK: Gräslök. |
DANSK: Purløg
/ Græsløg. |
ISLANDSK:
Graslaukur |
FINSK: Ruohosipuli
/ Ruoholaukka. |
ENGELSK: Chives. |
TYSK: Schnittlauch. |
FRANSK: Ciboulette / Civette. |
SPANSK: Cebollino
/ Cebolleta / Cebola de verdeo. |
KINESISK: Bei cong. |
|
FAMILIE |
Påskeliljefamilien
(Amaryllidaceae). |
Tidligere plassert i løkfamilien (Alliaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Grasløk er en
hardfør, flerårig, tuedannende løkplante som har hvite, eggrunde
eller avlange løker under jorda. Bladene er runde, innhule og
normalt 1-2 mm brede. Blomstene sitter samlet i kulerunde hoder med
rosa- eller purpurfargede blomster på ca. 30 cm høye stengler, og om
høsten har de små papiraktige begre fylt med svarte frø. Arten er
svært variabel både med tanke på plantens høyde og bredde på
bladene. Det finnes mange sorter av grasløk og fargen på blomstene
kan variere fra hvitaktig til lyseblå, rosa eller mørk fiolett.
Planten kan blomstre nesten hele sommeren. Alt det overjordiske
visner ned om vinteren. De dyrkede formene av grasløk får i
motsetning til viltvoksende planter gjerne en mengde sideskudd og
danner etter hvert store tuer.
I Norge finnes det
to underarter av grasløk, nemlig vanlig grasløk og sibirgrasløk.
Begge to har lik løksmak.
Vanlig grasløk
(Allium schoenoprasum subsp. schoenoprasum) blir10-30 cm
høy, bladene er runde, 1-2 mm brede og omtrent jevnlange med
blomsterskaftet. Blomsterstanden er nesten kulerund, med to korte,
eggrunde støtteblad. Hver enkelt av de smalt klokkeformede blomstene
er 7-15 mm lang, lilla eller lyst purpur av farge og støvbærerne er
kortere enn kronen. Frøkapselen er skarpt trekantet.
Sibirgrasløk
(Allium schoenoprasum subsp. sibiricum) er ganske lik
vanlig grasløk, men plantene blir større (30-60 cm), har bredere
blad (2-6 mm) som er flattrykte på oversiden og som er kortere enn
blomsterstenglene. Blomsterbladene er 11-15 mm lange og kraftig
mørkfiolette. Frøkapselen er butt trekantet. |
|
|
UTBREDELSE |
Grasløk kommer
trolig opprinnelig fra nordlige tempererte strøk av Asia, men har
vært dyrket i hvert fall siden seinmiddelalderen og er nå blitt en
viltvoksende plante over store deler av Europa og Nord-Amerika.
Vanlig grasløk er
innført som grønnsakplante i Norge og har forvillet seg fra hager.
Arten finnes nå vanlig forvillet eller som gjenstående planter på
næringsrik jord nær bebyggelse, gjerne i gamle hager, på veikanter,
gårdsplasser og avfallsfyllinger. Vanlig grasløk er nokså vanlig i
sør og finnes ellers spredd nordover til Nordland.
Sibirgrasløk har en
sirkumboreal totalutbredelse og en nordøstlig utbredelse i Norge.
Planten vokser på slåtteenger og beitemark, strandeng, sanddyner, i
vierkratt og urterik skog. Underarten er i Norge vanlig fra Ofoten
til Øst-Finnmark, og finnes hyppigst i kyst- og fjordstrøk.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Alle delene av
grasløkplanten har løksmak, men den er relativt mild. Som krydder er
det først og fremst de friske bladene som brukes, men de små løkene
og blomstene kan også benyttes. Når man skjærer av grasløkblad, bør
man helst ta de som vokser ytterst slik at tuen holder seg pen.
Hvis bladene legges i en tett plastpose i kjøleskapet, holder de seg
friske og sprø i mange dager. Det er også enkelt og greit å fryse
oppskåret grasløk i isterninger, som has direkte i maten når de tas
opp fra fryseren. Tørket grasløk som kjøpes i butikken er
frysetørket, og da er mye av aromaen i behold, i motsetning til når
grasløk lufttørkes. Blomstrende grasløkstengler egner seg godt til
tørking og de kan brukes både som garnityr og til pynt i
blomsterdekorasjoner. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Grasløk er rik på vitamin C (50-100 mg i 10 g blad) og inneholder
dessuten karoten, B2-vitamin, saponiner, frie aminosyrer, en
svovelholdig eterisk olje, samt rikelig av mineralene natrium,
kalium, kalsium, fosfor og jern. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Aromatisk
(krydder), mildt antiseptisk, appetittstimulerende,
fordøyelsesfremmende, svakt avførende, beroligende og
blodtrykkssenkende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Dårlig appetitt,
svak fordøyelse (dyspepsi), innvollsorm,
hoste, astma, gikt, skjørbuk og
høyt blodtrykk. |
|
|
 |
|
GRASLØK |
Grasløk er en
krydderurt som de fleste kjenner, og da mest som et fargerikt og
smakfullt innslag i mange matretter. Urten har imidlertid også vært
brukt i folkemedisinen, og den skulle ifølge gamle urtebokforfattere
være nyttig ved mange plager. For eksempel skulle knust grasløk i
vin hjelpe mot hoggormbitt og alle slags gifter.
Henrik Harpestreng
(død ca. 1244) skriver at saften av grasløk er god bl.a. for blødninger,
både blodstyrtning (plutselig, kraftig indre blødning fra nesen eller
munnen, der blodet kan stamme både fra luftveiene og fordøyelseskanalen)
og blod som kommer ut nedentil. Grasløk blandet med kvinnemelk skulle
hjelpe mot gammel hoste og mange slags lungelidelser. Blad av grasløk
som var knust i honning skulle være fint å legge på byller, og blandet
med geitegalle skulle grasløken lindre øreverk. Mot hodepine kunne man
dryppe en blanding av to tredjedeler grasløksaft og en tredjedel honning
i nesen eller ørene. Hvis man la knust grasløk på beinbrudd gjorde det
at bruddet helet raskere. Harpestreng skriver også at rå grasløk skal
være godt for drukkenskap, gi lyst på kvinner og bløtgjøre en hard mage!
Den danske legen
Henrik Smith (1495 -
ca. 1563) sier om grasløk at den gir hodepine (onde øyne) og urolig
søvn, men til magen, nyrene og blæren er den god. Man mente på den tiden
at grasløk brukt i mat kunne gi problemfylte drømmer.
En velkjent historie forteller
om at etter slaget på Stiklestad i år 1030 hvor Olav den hellige falt,
ble noen av de sårede mennene tatt hånd om av en legekyndig kvinne. Hun
vasket sårene deres med rent vann og serverte dem "en grøt av løk og
urter", hvor løken trolig var grasløk. Hvis det etterpå luktet løk fra
de åpne sårene i buken, tydet det på at tarmen var skadet og da sto ikke
livet til å redde.
Grasløk var en favoritt i Kina
så langt tilbake som 3000 år f.Kr. Den ble elsket på grunn av den
deilige, milde løksmaken, og brukt som motgift og til å stanse
blødninger. I Vesten var det trolig den oppdagelsesreisende Marco Polo
som først fortalte om grasløkens fortreffelighet som matplante.
Grasløk som
medisinplante
Innvortes har grasløk i
tidligere tider blitt brukt som middel mot innvollsorm, og som medisin
ved hoste, astma, gikt og skjørbuk.
Det er primært på grunn av
innholdet av en svovelholdig eterisk olje at grasløk har medisinske
egenskaper. Virkningen er imidlertid svakere enn hos andre medlemmer av
løkfamilien (som ramsløk, hvitløk og kepaløk), så urten brukes sjelden
medisinsk. Grasløk virker mildt antiseptisk, den stimulerer appetitten
og bedrer fordøyelsen, den har en svakt avførende og beroligende effekt,
og kan ha en gunstig virkning ved høyt blodtrykk. Brukt daglig i ganske
store doser, kan grasløk visstnok ha en gunstig effekt på de som sliter
med kronisk dyspepsi. Det oppgis at den også kan være til hjelp for å
øke fettforbrenningen i kroppen.
Grasløk som krydder og
grønnsak
Grasløk er en enkel og grei
krydderurt som kan brukes i maten hver dag. Urten både lukter og smaker
løk, men har ikke så kraftig aroma som f.eks.
ramsløk (Allium ursinum). Grasløk brukes helst frisk, men
urten kan fryses eller frysetørkes og beholder da aromaen ganske godt.
Hvis grasløk lufttørkes, taper den det meste av smaken. For å ha frisk
grasløk lett tilgjengelig, bør man ha noen planter stående i jorda eller
i potter rett utenfor huset om sommeren, og i en blomsterpotte innendørs
i vinterhalvåret.
Grasløk er svært anvendelig i
matlagingen. De friske stråene hakkes med kniv eller klippes med saks og
kan brukes i matretter som skal ha et smaksinnslag av løk, f.eks. i
supper, sauser, potetstappe, rå grønnsaksalater, eggretter, kremoster,
cottage cheese, kryddersmør, omeletter og som dryss på smørbrød med
kjøtt, pølse, fiskepudding og mye annet. Den delikate løksmaken og det
friske grønne utseendet kan live opp potetsalater og mange andre retter.
I varme retter må grasløken helst tilsettes like før servering. I
tillegg til bladene, kan de smale løkene og de små blomstene også brukes
i maten, og løkblomster kan være et vakkert innslag i en salatbolle.
Grasløk er en av ingrediensene i den populære franske krydderblandingen
fines herbes.
Grasløk inneholder grasløk mye
jern og andre mineraler, i tillegg til vitaminene A, B2 og C, men
næringsverdien anses som liten, da urten brukes bare i små mengder i
maten.
Andre bruksområder for
grasløk
Det sies at hvis man planter
grasløk ved siden av epletrær beskytter det mot fruktskurv, og når den
plantes ved siden av roser, kan den forhindre sykdommen stråleflekk på
rosene.
De rosa blomstene egner seg
godt til tørking og kan brukes som pynt i kranser og buketter med
evighetsblomster.
Dyrking av grasløk
Grasløk kan dyrkes
både ute og inne. Den trives i sol eller halvskygge, men jorda bør
være lett, næringsrik og fuktig. Hvis man klipper bort
blomsterstenglene etter hvert som de utvikler seg, blir det mer
blad å høste. Det er mulig å formere grasløk med frø, men det er
vanligst å dele godt etablerte planter som har mange løker. Plant
dem ut i små klumper og del dem igjen hvert tredje år. Hvis noen av
blomsterstenglene får stå slik at det dannes frø, vil grasløk ofte
så seg selv på vokseplassen. Selv om grasløk vokser raskt og er en
enkel plante å dyrke, kan man oppleve at den blir gul relativt
tidlig på sommeren. Dette kan skyldes at jorda er utarmet eller at
plantene har fått for lite vann. Da bør man gi mer gjødsel eller
kompost og klippe ned det overjordiske for å få frem ny vekst.
Grasløk er ganske næringskrevende og trives best i en kalkrik og
lett moldrik jord. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Inntak av store mengder grasløk kan gi ubehag i
fordøyelsessystemet (kvalme og oppkast). Ut over dette er det ingen
rapporter om kontraindikasjoner eller bivirkninger når urten brukes
forskriftsmessig. |
|
 |
Flere bilder av
grasløk |
|
KILDER |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.
Kent, Winter Press 2001. |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Christophersen, Ansof Wyller: I Ansofs urtehage. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag /
Hageselskapet 1988. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Harding, Jennie: Urter. En
komplett guide til dyrking og bruk av urter. Oslo, Spektrum forlag
2005. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Nielsen,
Harald: Lægeplanter og trolddomsurter.
København,
Politikens Forlag A/S 1976. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Olesen,
Anemette: Danske klosterurter. Aschehoug Dansk Forlag A/S 2001. |
Olesen, Anemette:
Krydderurter i hagen. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS 2006. |
Quinche, Robert & Eugen
Bossard: Kryddväxter.
Generalstabens
Litografiska Anstalts Förlag 1974. |
Pettersson, Håkan og
Christina: Dyrk krydderurter. Oslo. N. W. Damm & Søn AS 2005. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Stevenson, Violet:
Hageselskapets store urtebok. Oslo,
Gyldendal
Norsk Forlag A/S og Det norske hageselskap 1978. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
Vetlesen, Kari: Norsk smak. Våre ville kryddervekster.
Oslo, Vega Forlag AS 2014. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 18.03.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|