|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Peanøtt er en
ettårig plante som blir 30-50 cm høy. Den er sterkt forgreinet, har
hårete stengler, ofte med nedliggende greiner som seinere vokser
opprett. Bladene består av fire hårete småblad som sitter parvis. De
gule blomstene dannes i knipper i bladhjørnene og er typiske
erteblomster. Etter befruktningen vokser blomsterbunnen opp mellom
begeret og griffelen, og fruktemnet borer seg 5-8 cm ned i jorden,
der frukten modnes godt beskyttet mot sterkt sollys og tørke.
Frukten er en belg som er sammentrykt på midten, og med et
karakteristisk grågult skall med nettåret mønster. Den inneholder
ett rom med 1-5 frø som er dekt av en rødbrunt hinneaktig frøkappe.
Botaniske sett er disse frøene bønner, og ikke nøtter. Fire typer
peanøttplanter er beskrevet, to nedliggende typer (Virginia og
Peruvian) og to opprette typer (Valencia og Spansk). Med botaniske
navn er de kjent som henholdsvis variantene hypogaea,
hirsuta, fastigiata og vulgaris. |
|
|
UTBREDELSE |
Peanøttplanten
finnes ikke lenger viltvoksende, men antas å stamme fra Brasil.
Arten ble tatt i kultur i nordvestlige Argentina og sørlige Bolivia,
og har vært dyrket i Sør- og Mellom-Amerika (inklusive Mexico) i
minst 3500 år. Fra disse områdene ble den spredt som en viktig
matplante til Afrika, India, Kina, Sørøst-Asia og USA. Peanøtter
dyrkes i våre dager først og fremst i Kina, India, det sørlige USA,
samt Vest- og Nord-Afrika. Den årlige produksjonen av peanøtter på
verdensbasis er nå på mer enn 30 millioner tonn, og størstedelen av
avlingen presses til olje.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Arachidis semen: Peanøtter
(rå eller ristede frø av
peanøttplanten). |
Arachidis
oleum, eventuelt Oleum arachidis eller Oleum arachis:
Peanøttolje. |
I våre dager er peanøtter kanskje den mest kjente
av alle spiselige nøtter. Peanøtter er ikke nøtter i vanlig
forstand, men heller en form for bønner. De spises som snacks, enten
rå eller ristet og saltet. En stor del av den årlige avlingen blir
brukt til peanøttsmør eller presset for å utvinne peanøttolje.
Av alle verdens vegetabilske oljer kommer så mye som en sjettedel
fra peanøtter. Mesteparten av oljen brukes i
næringsmiddelindustrien, til ulike typer mat- og bakerimargariner.
Man bruker også store mengder olje til såpe og kosmetiske produkter.
Pressrestene etter oljeutvinningen brukes som dyrefôr.
Av peanøttolje
finnes det flere kvaliteter. Den første kaldpressingen gir matolje
av høy kvalitet som er fargeløs til lysegul, med mild nøttesmak og
uten nevneverdig lukt. Oljen blir grumsete ved 8
°C
eller lavere. Andre kaldpressing gir olje som er mørkere, og som
brukes i matvareindustrien og i såpe. Varmpresset og raffinert olje
er gulere og med dårligere smak og lukt enn kaldpresset olje, og
passer til såpe. Peanøttolje er temmelig stabil, og holdbarheten er
angitt til 2-4 år, såfremt oljen er lagret noenlunde kjølig og mørkt
i lufttette beholdere.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Frøet inneholder
40-50 % fet olje, med 6-40 % mettede fettsyrer (palmitinsyre,
stearinsyre, dehensyre, arakidonsyre, ligocerinsyre), 43-65 %
enumettede fettsyrer (omega 9: oljesyre) og 20-40 % flerumettede
fettsyrer (omega 6: linolsyre, omega 3: linolensyre). Videre
inneholder peanøtter ca. 28 % protein, glyserin, voks, B-vitamin,
E-vitamin, steroler (camposterol, sitosterol, stigmasterol), squalen,
kalium, fosfor, jern, magnesium og kalsium. Dessuten finnes
fytoøstrogenet genistein (som også finnes i bl.a. soyabønner og
limabønner). Den tynne rødbrune peanøtthinnen inneholder oligomere
procyanidiner (OPC). Innholdet av energi er oppgitt til 560 kcal per
100 g. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Antioksidant,
kolesterolsenkende, blodsukkerstabiliserende og immunundertrykkende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Kan virke forebyggende
mot hjertekarsykdommer og kreft. Lindrer symptomene på PMS. Oljen
kan brukes mot flass hos småbarn, og ellers som massasjeolje ved
artritt og revmatisme. |
|
|
|
PEANØTT |
For de fleste kan det
være sunt å spise litt peanøtter. De inneholder betydelige mengder
linol- og linolensyre, essensielle umettede fettsyrer som kroppen selv
ikke er i stand til å produsere, og som derfor må tilføres gjennom
kosten. Fettsyrer er viktige for kroppen, bl.a. for fornyelse av huden.
De er dessuten bra for hjernen, og er den viktigste energikilden for
hjertemuskelen. Peanøtter og peanøttolje kan bidra til å senke
kolesterolnivået i blodet, noe som fører til et bedre blodomløp i
hjertets kransårer. Usaltede peanøtter har et lavt innhold av natrium,
men er rike på kalium, noe som beskytter mot høyt blodtrykk og
forhindrer væskeansamlinger i kroppsvev. Derfor kan peanøtter anbefales
til hjertepasienter.
piser man den rødbrune frøhinnen som sitter rundt frøene, gir det et glimrende tilskudd av
oligomere procyanidiner (OPC). OPC er sterke antioksidanter som bl.a.
kan hjelpe til å minske risikoen for hjertekarsykdommer og kreft. Også
dette gjør at en håndfull rå spanske peanøtter (med den rødbrune
frøhinnen) på mange måter er en sunn snacks, forutsatt at man ellers
holder kaloriinntaket på det jevne ved å spise mindre av annen mat.
Peanøtter vil også kunne bidra til å stabilisere blodsukkerverdiene og
kan derfor anbefales for diabetikere.
Peanøttolje har
undertrykkende virkning på immunforsvaret ved at den hemmer
lymfocyttenes immunologiske egenskaper, med et svekket immunforsvar som
følge. Dette kan være positivt ved autoimmune sykdommer, men negativt
med tanke på forsvaret mot infeksjoner. Peanøtter innholder det
fytoøstrogene stoffet genistein. Det har svakere østrogenvirkning enn
kroppens eget østrogen, men kan ha en positiv virkning ved kvinneplager
som premenstruelt syndrom (PMS).
Peanøttolje
I tillegg til den store
utbredelsen som ristede og saltede peanøtter har fått som snacks, er
peanøtter verdens tredje største råvare for framstilling av fet
vegetabilsk olje. Peanøttolje fremstilles først og fremst til
næringsmiddelindustrien. Før pressing blir frøene maskinelt befridd for
frøskallet. Kaldpressing gir den fineste oljen, mens varmpressing gir
olje til industrielt bruk. Olje fra andre kaldpressingen og varmpresset
olje brukes mye i såpe, og blandes da med annet fett. Peanøttolje kan
være svakt allergen, da det kan finnes rester av allergifremkallende
stoffer i den. Restene etter pressingen, presskaken, er proteinrik og
brukes til husdyrfôr.
Peanøttolje i
hudpleiemidler
Peanøttolje tilhører de
billige oljene og har vært brukt til å drøye ut andre og dyrere oljer,
f.eks. sesamolje. Peanøttoljen er som andre oljer mykgjørende og
beskyttende, men har ellers ikke særlig betydningsfulle hudpleiende
eller andre medisinske egenskaper. Den brukes som en holdbar og nøytral
bæreolje i kremer og salver, og passer de fleste hudtyper. Peanøttolje
tas langsomt opp av huden og kan derfor være bra ved massasje, da
hendene glir lett. Den har også et visst ry for å kunne hjelpe ved
artritt og revmatisme. I Kina anses oljen å være varmende, og brukes
ublandet til massasje på betente ledd og revmatiske smerter. Ved slik
bruk kan oljen masseres inn tre ganger daglig.
Peanøttolje var
tidligere vanlig i håroljer og ble brukt til å ta bort flass hos
spedbarn ved å gni hårbunnen med oljen. Etter noen timer vasket man bort
både oljen og belegget. At nettopp peanøttoljen fikk godt ry som et
middel mot flass, skyldes kanskje bare at den var en av de vanligste
oljene som man fikk kjøpt på apoteket.
Peanøttolje
som matolje
Peanøttolje er en populær matolje, særlig i
Frankrike. Bare olje fra den første kaldpressingen regnes som
førsteklasses, men raffinert olje fra den andre kaldpressingen brukes
også i næringsmidler, f.eks. i majones, godteri, margarin og framfor alt
som steke- og frityrolje. Den er velegnet som stekeolje fordi den ikke
forandrer struktur eller ryker før temperaturen er svært høy (oljen har
et brennpunkt på 220
°C).
Peanøtter som mat
Peanøtter har en
delikat nøttesmak og kan spises rå eller ristet, eller de kan males til
et pulver. Nøttene er viktige som mat i mange tropiske områder, og blir
ellers eksportert i store mengder til tempererte deler av verden.
Peanøtter blir også malt og brukt i peanøttsmør på brødskiver og
lignende.
Peanøtter er blant de
matvarene som har mest konsentrert næring. I planteriket er det bare
valnøtter og mandler som kan måle seg med peanøtter når det gjelder
næringsinnhold. Peanøtter har et mye høyere innhold av karbohydrater,
fett, proteiner, vitamin B1, B3 og E enn kjøtt og egg. Vitamin B3 (niacin)
virker som et koenzym i organismen og fremmer mange nødvendige kjemiske
reaksjoner som trengs for at karbohydratene og fettsyrene skal gi energi
til cellene. Niacinmangel fører til tørr, sprukken og rød hud,
muskelsvakhet og dårlig fordøyelse (dyspepsi). Peanøtter overgår
animalske produkter også når det gjelder innhold av mineraler som
fosfor, kalsium, magnesium, kalium og jern. De er videre en fremragende
kilde til sporstoffer som sink, kopper og mangan.
Proteininnholdet kan
hos noen peanøttsorter utgjøre opptil 26 % av vekten (i kjøtt er den
aldri over 20 %), men de inneholder lite av aminosyrene metionin, lysin
og treonin. For at kroppen skal få tilført alle aminosyrene som er
nødvendig for å produsere fullverdige proteiner, bør man derfor spise
peanøtter sammen med andre matvarer som grove kornsorter (inneholder mye
metionin), belgfrukter (inneholder mye lysin og treonin) og ølgjær
(inneholder metionin og treonin).
Dyrking av peanøtt
Peanøtter krever
tropisk eller subtropisk klima med minst fire måneder med fuktighet,
varme og sol. I Norge er somrene for korte til å få modne frukter,
og plantene tåler heller ikke frost. Peanøtt har ingen store krav
til jordsmonnet, men foretrekker en lett, sand- og kalkholdig jord
(nøttene får farge etter jordtypen) som må være så fuktig at
fruktkapslene kan bore seg ned. I starten av vekstsesongen vokser
ugraset fortere enn peanøttplantene, så peanøttavlinger krever mye
luking eller sprøyting. Plantene formeres med frø (nøtter med eller
uten skall) om våren når faren for frost er over. Peanøtter høstes
for hånd eller mekanisk, ved at hele planten graves eller pløyes opp
i tørt vær når bladene har begynt å gulne. Plantene får henge ute og
tørke i et par uker før fruktene treskes av. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Enkelte personer er
kraftig allergiske for peanøtter. Peanøttallergi har økt markant de
siste 20 årene, og peanøtter er den vanligste nøtten å være
allergisk mot. De allergifremkallende stoffene er vannløselige og
skal normalt ikke finnes i peanøttolje, men siden det kan finnes
spor av dem også i oljen, kan det være lurt å helt unngå peanøttolje
hvis du er allergisk mot peanøtter. Muligens øker risikoen for
overfølsomhet for peanøtter hvis man får peanøttolje i maten som
spedbarn. Siden peanøttolje kan svekke immunforsvaret, kan inntak av
mye peanøtter gjøre at man er mer mottagelig for infeksjoner.
Å spise store
mengder peanøtter på en gang uten å tygge dem skikkelig, kan føre
til magebesvær og fordøyelsesproblemer. Peanøtter inneholder nemlig
opptil 10 % karbohydrater, og nøttene bør tygges og blandes godt med
spytt slik at enzymet ptyalin kan starte fordøyelsen av
karbohydratene. Dersom peanøttene kommer til tykktarmen uten å være
skikkelig fordøyd (fullstendig forvandlet til glukose), vil det
kunne oppstå gjæring og tarmgasser. Hvis man ikke er allergisk for
nøttene, og spiser moderate mengder med peanøtter i stedet for annen
mat, blir nøttene godt tolerert og næringen tatt godt opp i kroppen.
Spiser man imidlertid peanøtter i tillegg til normale mengder av annen mat, kan
det store næringsinnholdet i nøttene lett føre til overvekt.
Det er viktig å
være oppmerksom på at peanøtter kan angripes av muggsopper (Aspergillus
flavus m.fl.). Disse soppene kan danne kreftfremkallende
aflatoksiner (aflatoksin B og G, og deres mindre giftige
dihydroderivater, aflatoksin B2 og G2). Slike muggsoppangrep oppstår
vanligvis ved lagring av dårlig tørkede peanøtter i tropene. Da det
ikke finnes noen effektiv måte å fjerne disse giftstoffene på, er
det svært viktig å beskytte nøttene mot muggangrep under lagring.
Disse giftstoffene skal normalt ikke finnes i oljer, men er blitt
påvist i noen peanøttoljer. |
|
 |
Flere bilder av
peanøtt |
|
KILDER |
Andersen, Finn: Skapa din egen naturkosmetika.
Artaromaförlaget 1998 / 2005. |
Andersen, Finn: Guldet från
växterna. Vegetabilska oljor och fetter för hudens skönhet, egenvård och
välmående. Artaromaförlaget AB 2004. |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
Duke, James A.: Handbook of Medicinal Herbs. Boca Raton,
Florida, CRC Press 2002. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av mat. Din mat kan være din beste medisin. Røyse, Norsk
Bokforlag AS 2006. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 14.04.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|