Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > ROOIBOS   

ROOIBOS
Aspalathus linearis
 
ANDRE NORSKE NAVN
Rød afrikansk te, masai-te, rotbusch, bushmannte. 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Aspalathus linearis (Burm. f.) R. Dahlgren
Aspalathus contaminatus auct.
Aspalathus corymbosa C. A. Mey.
Borbonia pinifolia Marl.
Lebeckia linearis (Burm. f.) DC.
Psoralea linearis Burm. f.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK: Rooibos / Rött te / Afrikansk rött te.
DANSK: Rooibos.
ISLANDSK: Rauðrunnate / Rooibos.
FINSK: Rooibos.
ENGELSK: Rooibos / Red bush / Bush tea.
TYSK: Rotbusch / Rooibos.
FRANSK: Rooibos / Thé rouge / Aspalathus.
 
FAMILIE
Ertefamilien  (Fabaceae).
Bilde av rooibos-te

BOTANISK BESKRIVELSE
Rooibos er en variabel, opprettvoksende eller krypende busk med smale, lysegrønne blad. Planten får små, gule erteblomster om sommeren. Rooibosplanten er ikke hardfør nok til å kunne dyrkes utendørs i Norge.
 
UTBREDELSE
Rooibosplanten har sin naturlige utbredelse i Cedarberg-fjellene i den vestlige Kapp-provinsen i Sør-Afrika.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Bladene og stilkene brukes til te. For å få rød rooibos te, gjæres bladene før de tørkes. Ugjærede blad gir grønn rooibos te, som inneholder større mengder antioksidanter enn den røde teen. Det er imidlertid den røde teen vi vanligvis finner i butikker i Norge.
 
INNHOLDSSTOFFER
Rooibos er rik på mineralene kalsium, kalium, sink, jern, magnesium og natrium. Urten inneholder i tillegg ni forskjellige flavonoider, der fire er spesielt kraftfulle, nemlig quercetin, luteolin, isoquercitrin og rutin.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Aromatisk, astringerende, beroligende, fordøyelsesstyrkende, krampeløsende, antioksidant, bremser aldringsprosessen, årestyrkende, allergidempende, virushemmende og krefthemmende (vist i dyreforsøk).
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Allergi, høyfeber, astma, eksem, hudinfeksjoner, milde depresjoner, nervøse spenninger, søvnløshet, diaré, kolikk og andre fordøyelsesproblemer.
 
 
ROOIBOS

Rooibos-te blir laget av de tørkede og gjærede bladene av planten. Navnet rooibos har teen fått fordi den gjennom gjæringsprosessen går over fra å være blekgrønn til å få en brunrød farge. Den smaker omtrent som vanlig te (Camellia sinensis), men har en naturlig søtsmak, og på grunn av et lavere garvestoffinnhold virker den mindre astringerende (snerpende) enn vanlig te. Av de innfødte i Sør-Afrika blir rooibos-te ansett for å ha sterkt helbredende kraft, og er kjent som "The Miracle Tea". Teen inneholder verken koffein eller teofyllin, som er de sentralstimulerende stoffene som vi finner kaffe og te. Den har derimot et høyere fluoridinnhold enn vanlig te, noe som kan virke beskyttende mot tannråte.

Tradisjonell bruk av rooibos

Rooibos-te er nærmest som en nasjonaldrikk å regne i Sør-Afrika. Tradisjonelt brukes planten kulinarisk i form av en frisk drikk, og som basis for supper, sauser, fruktdrikker og i baking. En ekstrakt blir lokalt brukt i en likør og til snaps. Medisinsk anvendes den innvortes ved allergier, særlig eksem, høyfeber og astma hos barn. Utvortes brukes den på hudinfeksjoner og irritasjoner.

En kraftig antioksidant

Rooibos-te er en utmerket antioksidant som kan kjempe mot skader av frie radikaler. Den kan derfor hjelpe oss å bremse aldringsprosessen. Den har dessuten blitt foreskrevet for milde depresjoner, nervøse spenninger, fordøyelsesproblemer og søvnløshet. Rooibos er også rik på flavonoidet quercetin, som er kjent for å styrke kapillærårene. I en artikkel i "Health & Natural Journal" påstås det at Rooibos-teens antioksidantvirkning er så mye som 50 ganger sterkere enn den vi finner i grønn te. De helsebringende effektene skyldes nok derfor for en stor grad plantens høye innhold av antioksidanter.

Middel mot spedbarnskolikk

Planten kan bidra til å forebygge arteriosklerose, og den inneholder også stoffer som kan redusere risikoen for blodpropp. Studier viser at teen har spesielt god effekt ved spedbarnskolikk, men også ved kolikk og magesmerter hos voksne. Har du en baby som plages med kolikk, da bør du erstatte vannet i tåteflasken med rooibos-te. Teen smaker litt søtt, og det er sjelden problem å få småbarn til å drikke den.

Andre medisinske egenskaper til rooibos

Rooibos inneholder også stoffer som lindrer allergisk eksem, og kan brukes innvortes ved behandling av både atopisk eksem og elveblest. Den kan også virke godt ved høysnue og andre allergiske reaksjoner. På grunn av plantens høye innhold av jern og C-vitamin kan den ha en gunstig effekt ved blodfattighet. I rooibos-teen er det et lite innhold av garvestoffer, som sammen med stoffer som virker betennelses- og irritasjonsdempende, gjør at teen virker godt ved diaré og katarrer i mage og tarmsystemet. Teen har også en lett beroligende effekt og kan lindre innsovningsplager.

Få forskningsresultater er tilgjengelige når det gjelder rooibos. I tillegg til forsøk som viser til plantens antioksidative egenskaper og dens evne til å bremse aldringsprosessen, viser en studie til en krefthemmende virkning hos mus, og en annen studie at rooibos kan undertrykke HIV-infeksjoner.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Ingen bivirkninger eller kontraindikasjoner knyttet til bruk av rooiboste er kjent. 

 
Les også en artikkel om rooiboste, skrevet av Rolv Hjelmstad.
 
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Duke, James A.: Handbook of Medicinal Herbs. Boca Raton, Florida, CRC Press 2002.
HerbalGram  (Medlemsblad for The American Botanical Council). No. 59 (2003), s. 34-45.
Santelmann, Kirsten: Rooibos - mer enn vann med te i. Oslo, Noras Ark 2002.
Skidmore-Roth, Linda: Mosby's Handbook of Herbs & Natural Supplements.  St. Louis, Mosby 2001.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 16.10.2010
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn