|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Hagemelde er en
opprett, 50-150 cm høy, snau, ettårig plante med noe kantet stengel
og spredte eller motsatte, trekantete blad
som er grunt tannete i kanten.
Hos den rene arten er bladene grønne, men det finnes kulturformer
med rødbeterøde og gulegrønne blad.
Hagemelde blomstrer i juli-august
med små og uanselige blomster som sitter i ganske åpne, akslignende
klaser i toppen av stengelen og ved bladfestene.
Blomstene er enkjønnet, men blomster av begge kjønn finnes på den
samme planten, og de blir vindpollinert. |
|
|
UTBREDELSE |
Hagemelde er
opprinnelig viltvoksende i Øst-Europa, men har vært dyrket i
århundrer og er nå vidt utbredt i mange land med temperert klima. I
Norge forekommer hagemelde
sjelden forvillet fra hager og
av og til på avfallsplasser og lignende steder.
I tidligere tider fantes hagemelde
også som åkerugras. Selv om hagemelde i våre dager brukes lite både
som mat og medisin hos oss i Norden, blir planten
fremdeles dyrket på Kontinentet, hvor bladene spises som en grønnsak
på samme måte som spinat.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Plukk unge blad
gjennom hele sommeren og bruk dem friske eller kokte, på samme måte
som spinat. Urten er ikke særlig velegnet til tørking eller frysing.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Hagemelde inneholder mye
mineraler og vitaminer, særlig jern og vitamin C. Videre finnes
triterpene saponiner, flavonoider, amarantin (betalain) og oksalat. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Nærende, styrkende,
stimulerer næringsopptaket, urindrivende, brekningsfremkallende og
avførende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
I folkemedisinen har
hagemelde blitt brukt mot kjertelproblemer, byller, vorter, gulsott,
helvetesild, tretthet, nervøs utmattelse, sår hals, lungeplager og
urinsyregikt. |
|
|
|
HAGEMELDE |
I oldtiden og
middelalderen ble hagemelde anvendt både som mat og medisin, og den
regnes som en av Europas eldste kjøkkenurter. I oldtidens Hellas ble
melden anvendt ved kjertelproblemer og byller, og dansken
Henrik Harpestreng (død ca. 1244) anbefaler urten mot gulsott og
helvetesild.
Henrik
Smith (1495 - ca. 1563) skriver at det finnes tre slags melde, den
lysegrønne, den svarte og den røde, og at de brukes så vel i
husholdningen som i legekunsten. Det skrives at "av melde lages en kål
som virker bløtgjørende på den harde mage". Knuste meldeblad i
honningvann skulle drive ut gulsott, og den røde melde "brukes av
fruentimmer som middel mot den røde blodsott". Utvortes kunne knust
grønn melde brukes til plaster og til å fjerne vorter.
Hagemelde er en lite
brukt urt i våre dagers urtemedisin
Siden hagemelde hører
til i samme familie som spinat (Spinacia oleracea), har den mange
av de samme medisinske egenskapene, men regnes som mindre verdifull.
Urten inneholder noe jern og andre mineraler, samt vitamin C. Det sies
at hagemelde stimulerer næringsopptaket, og et uttrekk (som ikke smaker
særlig godt) har blitt brukt som et vårtonikum og et middel mot tretthet
og nervøs utmattelse. Før i tiden var hagemelde ellers et husråd mot sår
hals, lungeplager og gulsott, og når bladene ble brukt utvortes, ble det
sagt at de var effektive til behandling av urinsyregikt (podagra). I
store doser kan bladene av hagemelde ha en urindrivende,
brekningsfremkallende og avførende virkning.
Hagemelde som mat
Hagemelde regnes ikke
som en like edel urt som spinat, men har den fordelen at den
inneholder mindre oksalsyre enn spinaten. Hagemelde dyrkes i våre dager
særlig mye i Frankrike, hvor urten brukes som grønnsak i supper og
stuinger. Unge blad kan spises rå i salater og særlig den røde
varianten gir et vakkert fargeinnslag i salatbollen. Hagemelde er ikke
særlig aromatisk, men bladene har en mild og god, spinataktig smak, og
passer derfor godt sammen med andre salaturter som kan ha skarpere smak.
Eldre blad av hagemelde bør helst kokes før de inntas, da de gjerne er
litt grove og bitre. (Bladene på den røde varianten blir grønne når de
kokes).
Frøene av hagemelde (og
andre meldearter) er også spiselige. De kan males til et mel og brukes i
supper, eller blandes med annet mel for å lage brød. Frøene sies å være
en god kilde for vitamin A, men de er små og ikke så enkle å få samlet
inn i større mengder.
Dyrking av hagemelde
Hagemelde er svært
enkel å dyrke, og planten trives i vanlig god hagejord på et
lysåpent voksested. Til rød hagemelde velges gjerne et sted med
halvskygge, da bladene kan svis hvis sommeren er svært solrik og varm.
Hagemelde får de største og saftigste bladene når plantene står i fuktig og
næringsrik jord. Planten formeres med frø som sås i riller med 60 cm
avstand om våren når jorden er varm. Man tynner i plantene til 25 cm
avstand så snart ungplantene er store nok, og sørger for å vanne
godt under hele vekstperioden. Fjerner man de blomstrende toppene så
snart de begynner å utvikle seg, vil det bidra til at planten
bevarer en lubben form. Hvis du vil spare på frøene, sanker du dem
før de er helt modne, ellers kan du lett få et nytt "ugras" i hagen.
Hagemelde vokser svært raskt, og det kan være greit å så to ganger i
løpet av sommeren for å sikre en god tilgang på unge blad. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Ingen arter i
planteslekta Atriplex inneholder noen giftstoffer, så alle
artene er
mer eller mindre spiselige. Hvis plantene dyrkes med kunstgjødsel,
kan de imidlertid inneholder skadelige mengder med nitrat i bladene.
Frøene av hagemelde inneholder saponiner, men selv om disse stoffene
er giftige, blir de i liten grad tatt opp av kroppen og er derfor
sjelden skadelige. |
|
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Boxer, Arabella: Urter.
Oslo,
Gyldendal Norsk Forlag ASA 1998. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Forlaget Det Beste:
Norsk Hageleksikon. Oslo, Forlaget Det Beste A/S 1982. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
Nielsen,
Harald: Lægeplanter og trolddomsurter.
København,
Politikens Forlag A/S 1976. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Olesen,
Anemette: Fra oldemors kjøkkenhage. Oslo, Kirja Forlag 1996. |
Olesen,
Anemette: Danske klosterurter. Aschehoug Dansk Forlag A/S 2001. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 05.02.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|