Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > BOROJO   

BOROJO
Borojoa patinoi
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Borojoa patinoi Cuatrec.
Borojoa sorbilis Cuatrec. er en annen, men svært nærstående art.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
ENGELSK:  Borojo.
SPANSK:  Borojó.
 
FAMILIE
Maurefamilien (Rubiaceae).

BOTANISK BESKRIVELSE
Borojo er et lite tropisk tre som blir bare 3 til 6 meter høyt. Treet tilhører maurefamilien, en plantefamilie som også huser mange andre nytteplanter. Av borojoplanten er det frukten som benyttes. Den er stor (mellom 7 og 12 cm i diameter) og grønn når den henger på treet, men blir brun når den er moden. Fruktkjøttet er brunt, syrlig på smak og svært kompakt.  Fruktene veier i gjennomsnitt 740 g. Av dette utgjør fruktkjøttet 88 %, mens frø og fruktskall utgjør 12 %. Hver frukt kan ha alt fra 90 til 600 frø, og den anses som moden når den faller på bakken. Når treet dyrkes, kan man oppnå en årlig fruktavling på 15-20 tonn per hektar.
 
UTBREDELSE
Borojo-treet vokser vilt i det sørlige og vestlige Amazonas, et område som deles av Peru, Brasil og Bolivia. Planten finnes også ved stillehavskysten i Colombia og i Darien-jungelen på grensa mellom Panama og Colombia. I de nedbørrike områdene ved Stillehavet hvor borojo vokser, kommer det årlig mer enn 4000 mm nedbør, gjennomsnittstemperaturen er 28 ºC og den gjennomsnittlige relative fuktigheten ligger på 85 %.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Frukten brukes som mat og medisin. Borojo er en "ny" frukt i Vesten, og er derfor ennå ikke klassifisert av Statens legemiddelverk. Den brukes tradisjonelt av indianerne i Colombia.
 
INNHOLDSSTOFFER
Fruktkjøttet er svært næringsrikt og inneholder store konsentrasjoner av karbohydratene fruktose og glukose, proteiner og store mengder essensielle aminosyrer, dessuten svært mye fosfor og vannløselig vitamin B.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Nærende, krefthemmende, blodsukkerregulerende, blodtrykksregulerende, afrodisierende og foryngende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Av indianere i Colombia blir borojofrukten tradisjonelt brukt mot kreft, diabetes, Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom, HIV, høyt blodtrykk, høye blodsukkerverdier, uregelmessig menstruasjon, depresjoner, stress og bakrus.
 
BOROJO
 

Flere plantearter som vokser i Amazonas og Mellom-Amerika er kjent som BOROJO. De har alle lignende egenskaper og brukes på samme måte. Borojo blir av Victor Manuell Patiño fra Instituto Vallecaucano de Investigaciones Científicas, INCIVA’ i Colombia klassifisert som  "en lovende plante som ennå ikke er særlig kjent". Plantens artsnavn, patinoi, kommer fra ham.

Fruktens egenskaper

Vi har lært om borojofruktens egenskaper fra Embera-indianerne, en av indianerstammene i Panama. De bor dypt inne i Panamas jungel ved Chagres-elva. Leger fra Panama, som har oppholdt seg sammen med denne stammen i flere år, har dokumentert indianernes bruk av frukten. En av dem har sagt at "hvis borojo kunne dyrkes i stor skala, ville det kunne avhjelpe problemet med feilernæring i verden. Frukten er så rik på mineraler og næringsstoffer at det finnes ingen annen frukt på jorden som kan konkurrere med den". På grunn av det høye innholdet av proteiner og aminosyrer, er frukten verdifull for personer som går på en vegetarisk diett.

Utnyttelse av borojofrukten

Det friske fruktkjøttet i borojofrukten brukes til å lage ”Jugo del Amor” ("kjærlighetsjuice"), syltetøy, gelé, sukkertøy eller vin, mens den tørkede frukten brukes i kapsler, tabletter og instant te. Frukten er kjent i vestlige Colombia og Panama for sine afrodisierende egenskaper. Den er svært energirik, med et tørrstoff som hovedsakelig består av fruktose, glukose, proteiner og store mengder essensielle aminosyrer som kroppen vår kan nyttiggjøre seg. Ikke i noen annen kjent frukt er det så mye fosfor som i borojo (150 mg/100 g fruktkjøtt), noe som er underlig da det er relativt lite fosfor i jorda som treet vokser i. Sammenlignet med alle andre frukter, har borojo et meget høyt innhold av vannløselig vitamin B.

I de landene hvor borojo vokser vilt brukes frukten tradisjonelt både ved hverdagsplager og til behandling av alvorlige sykdommer som kreft, diabetes, Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom og HIV. Forskning ved Univeristy of Santiago of Cali har vist at frukten inneholder mye av et kjemisk stoff som kalles sesquiterpelantond, som kan hemme veksten av skadelige svulster, noe som virker lovende ved behandling av alvorlige sykdommer som kreft. Borojo blir også inntatt som et foryngende middel, og for å regulere blodtrykk, blodsukkerverdiene og menstruasjonsperiodene. Frukten sies å kunne fornye hud og hår, virke mot depresjoner, stress og bakrus, og skal kunne motvirke avhengighet. Blant de innfødte regnes den som en energigiver og et kraftfullt afrodisiakum for begge kjønn.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Det er i tilgjengelige kilder ikke funnet noen advarsler eller kontraindikasjoner knyttet til inntak av borojo.

 
LITTERATUR
Det er i tilgjengelig litteratur ikke funnet opplysninger om borojo, derfor er opplysningene på denne siden bygd på informasjon funnet på internett.
 
INTERNETTSIDER
http://www.borojo.net/
http://www.nutriward.com/borojo.php?PHPSESSID=03fe61524a9eb21540ec3f3689184d34
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn
 
 
Denne siden ble sist endret 24.03.2016