|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Vill kål er en
flerårig urt som fremdeles vokser ved Middelhavet og langs Europas
Atlanterhavskyst. Alle kåltyper som finnes i dag, stammer fra denne
villkålen. Mange sorter av kål har vært dyrket som ett- eller toårig
avling i tusenvis av år. Av hodekål finnes det to hovedtyper, de som
danner koniske eller mer sylinderformede hoder (spisskål), og de som
danner mer runde (kuleformede) hoder. De sistnevnte inndeles igjen i
tidligkål, høstkål og vinterkål, alt etter utviklingstid. Spisskålen
er ofte tidligere enn de tidligste rundhodete sortene. Ofte brukes
betegnelsen hvitkål om vanlig hodekål (til forskjell fra rødkål).
Det finnes et utall av sorter av hodekål, slik at kål nå kan kjøpes
til alle årstider. Vinterkålsortene er spesielt beregnet på å dekke
etterspørselen i vinterhalvåret. Det finnes imidlertid typer som er
mer hardføre, f.eks. savoykål.
Hodekål har en
tykk stengel, grå blad og gule blomster med fire kronblad. I løpet
av det første året danner den en stor knopp som utvikles til å bli
det velkjente kålhodet seint på sommeren. Kålen høstes når
den har utviklet et skikkelig hode. Enkelte sorter har en tendens til
å sprekke dersom de får stå for lenge. Vinterkål og savoykål høstes
sist. Det vil ikke skade kålen om det er kortere perioder med
temperaturer rundt 0 °C før hodekålen høstes. |
|
|
UTBREDELSE |
Viltvoksende
kål betraktes som naturlig hjemmehørende i Sør-England og langs
Middelhavs- og Adriaterhavskysten. Hvis man finner kål i naturen
andre steder, betraktes den som en forvillet plante. Den dyrkede
hodekålen er nå en populær ettårig avling i alle tempererte områder
av verden. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Det er
kålhodet som benyttes, og dette brukes både i rå og kokt tilstand. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Hodekål er rik
på mineraler og vitaminer. De viktigste stoffene er kalsium (mer enn
i melk hvis man går ut fra vekten), jern, magnesium, fosfor, kalium,
natrium, sink, kobber, bor, mangan, magnesium, fosfor, svovel og
vitaminene A, C, E, K og B-vitaminene B1 (thiamin), B2 (riboflavin),
B3 (niacin), B6 (pyridoksin), pantotensyre, folat, isothiocyanater,
sennepsglykosider, fiber og små mengder lipider og aminosyrer. Kål
inneholder det uvanlige vitamin U, kjent som S-metylmetionin, en
forbindelse som brytes ned til metionin og så til glutation.
Mineralinnholdet i hodekål omfatter også noen uvanlige
spormineraler, som zirkonium (203 ppm), yttrium (29 ppm), vanadium
(14,5 ppm), titan (203 ppm), sølv (0,58 ppm), rubidium (27,5 ppm),
nikkel (8,7 ppm) og litium (1,4 ppm). Kål inneholder en rekke
antioksidanter som reduserer faren for tykktarmskreft og hjerte- og
karsykdommer. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Svakt søt,
salt / Tørr og kjølig. |
Hodekål er en
næringsrik grønnsak som virker livsforlengende, gjør kroppen mer
alkalisk, virker betennelseshemmende, antiseptisk, antibakteriell
(virker på E. coli, Staphylococcus aureus og
Mycobacterium tuberculosis), blodrensende, avgiftende (inneholder
mye glutamin), fjerner gift fra leveren, utrensende,
mildt avførende, regulere tarmbevegelsene (peristaltikken),
vanndrivende, styrkende, antirevmatisk, sårhelende (heler vev ved å
stimulere celledelingen), morsmelkstimulerende,
blodsukkerregulerende, synsforbedrende, avkjølende, lindrende, lett
slimløsende, hormonregulerende, stimulerer immunsystemet og er en
antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Innvortes ved
betennelser, fordøyelsesproblemer, magekreft, tarmkreft, sår i
magesekken og tolvfingertarmen, betennelse i magesekkens slimhinne,
smerter i magesekken, tykktarmbetennelse, mye tarmgass, halsbrann,
generelt dårlig fordøyelse, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk,
væskeansamlinger (ødem), bakrus, muskelrevmatisme, leddbetennelse,
urinsyregikt, diabetes, bukspyttkjertelbetennelse,
bukspyttkjertelkreft, smerter, svangerskapskvalme, hoste
hos barn, feber, menopausesymptomer, astma, tuberkulose og
koldbrann. Inntak av kål virker
forebyggende mot skjørbuk, forstoppelse, tykktarmskreft og andre
typer kreft, infeksjoner som forkjølelse, hoste, influensa,
beintap knyttet til osteoporose,
anemi, og beskytter huden
mot eksem og andre utslett.
Utvortes (som omslag) på
brannsår, liggesår, infiserte sår, solbrenthet, smertefulle og hovne
ledd (artritt), revmatiske smerter, varme hevelser, forstrekninger,
forstuinger, åreknuter, seneskjedebetennelse, slimposebetennelse,
tannkjøttbetennelse, kviser, vorter, eksem, byller, blemmer, stikk,
kløende hud, ømme bryster, brystbetennelse, forkjølelsessår,
kuldesår,
impetigo (brennkopper), sår hals,
helvetesild, nevralgier, betennelsesaktige hudsykdommer, hemoroider,
tannkjøttbetennelse, opphovnet tannkjøtt, hodepine, blærekatarr og
nyrekolikk. |
|
|
|
Ulike typer kål |
HODEKÅL |
Den næringsrike hodekålen er en
av våre eldste grønnsaker og dens terapeutiske virkning har vært kjent
og høyt skattet over hele Europa i tusenvis av år. Kål var en viktig
matvare allerede i den gresk-romerske perioden, og i det gamle
Romerriket var kål universalmiddelet ved nesten enhver sykdom.
Hodekål har vært brukt
siden oldtiden
Kato den eldre, en romersk
filosof i det andre århundre før Kristus, erklærte at det var takket
være kålen at romerne klarte seg i seks århundrer uten leger. Romerne
brukte kålomslag på infiserte sår, og kål ble ansett som en motgift mot
alkohol slik at man unngikk bakrus [noe som kan skyldes at kål er bra
for fordøyelsen og fremmer nedbrytningen av giftstoffer i leveren].
Grekerne hadde et ritual hvor kål ble gitt til gravide rett før
nedkomsten for å sikre god produksjon av morsmelk.
Også de gamle kjente legene
Hippokrates,
Galen og
Dioskorides
hyllet kålens legende evne.
Culpeper lovpriser
kålens medisinske egenskaper og sier at hvis den kokes i kraft og
inntas, åpner den kroppen [virker mildt avførende]. Inntas den sammen
med kjøtt, forhindrer den at man forspiser seg og blir full [den smører
magesekken, reduserer fett, tilfører kostfiber]. Man kunne drikke
kålsaft og vaske leddene med saften ved smerter, verk og hevelser som
skyldtes gikt. Videre kunne kål lege alle små sår og byller i huden [den
virker avkjølende, rensende og avgiftende både innvortes og utvortes].
Det sies at arbeiderne som bygde den kinesiske muren fikk en type gjæret
kinakål for å holde seg sterke og friske. Siden kål
inneholder vitamin C, spiste sjøfolk kål for å forebygge
skjørbuk, og det sies at kaptein Cook alltid hadde
med seg kålhoder på sine lange reiser og derfor ikke mistet noen av
mannskapet til skjørbuk, selv på en treårig reise. Kål ble sett
på som de fattiges medisinskap og har vært et av de høyest verdsatte
midlene i folkemedisinen.
Hodekål som
medisin
Brukt som medisinplante har
kål vært gjenstand for omfattende forskning. Kål stimulerer
immunsystemet og dreper bakterier og virus gjennom produksjon av
antistoffer. Inntatt i form av suppe eller te, kan kål beskytte mot
infeksjoner som forkjølelse og influensa ved at svovelforbindelsene
overfører den antiseptiske virkningen til åndedrettssystemet. Kål har
også en forbløffende evne til å helbrede sår, både innvortes og
utvortes.
Hodekål har lenge vært et
kjent middel mot en rekke fordøyelsesproblemer. Spises den rå, beskytter
den slimhinnene i fordøyelsessystemet med slimstoffer og lindrer sår i
magesekken og tolvfingertarmen, demper betennelse i magesekkens
slimhinne (gastritt), smerter i magesekken, tykktarmbetennelse, mye
tarmgass, halsbrann og generelt dårlig fordøyelse. I stedet for å spise
rå kål, kan man ved slike plager drikke friskpresset kålsaft. Et
regelmessig inntak av kål forhindrer forstoppelse, reduserer faren for
kreft ved å hindre dannelsen av kreftfremkallende stoffer, og er gunstig
for leveren. Hodekål er en god kilde for fiber, som også gir en
beskyttelse mot tykktarmskreft. Kål hjelper også til med å hemme veksten
av allerede eksisterende kreftceller, beskytter mot svulster og
kontrollerer hormonnivåene. Den kan fremskynde metabolismen av østrogen,
noe som reduserer risikoen for brystkreft og hemmer dannelsen av
polypper, som kan være et tidlig tegn på tykktarmskreft. Man har funnet
ut at ved å spise kål en gang i uka, reduseres risikoen for
tykktarmskreft med så mye som 60 %. En studie i Japan avslørte at de som
spiste mest kål, hadde de laveste forekomstene av alle typer kreft.
Hodekål er ellers terapeutisk
effektiv ved tilstander som skjørbuk, øyesykdommer, urinsyregikt,
revmatisme, astma, tuberkulose og koldbrann. Klorofyllet i rå kål
hjelper til å beskytte mot blodmangel (anemi). Videre påvirker hodekål
sexlysten, fertiliteten, hjerte- og karsykdommer og menopausesymptomer.
Hodekål kan også redusere mengden blodsukker og således være til hjelp
for diabetikere. Kål settes i samme kategori som yoghurt og olivenolje
som mulige livsforlengere. De høye nivåene av vitamin A støtter
vevsforyngelse, og innholdet av svovel hjelper til å bekjempe
infeksjoner og beskytte huden mot eksem og andre utslett.
Utvortes bruk av
kålblad
Kålblad er lindrende,
antiseptiske og helbredende, og trekker ut giftstoffer fra huden. Omslag
med kålblad virker betennelseshemmende og sårhelende, og kan legges på
blant annet brannsår, eksem, byller, blemmer, stikk, forkjølelsessår,
helvetesild, nevralgier, betennelsesaktige hudsykdommer, hovne ledd og
hodepine. Lagt på brystet lindrer det hoste, og lagt på nedre del av
magen lindrer det blærekatarr og nyrekolikk, og reduserer mengden vann i
kroppen. Ved brystbetennelse kan man plassere et preparert kålblad i
koppen på en brystholder.
I Irland blir et
kålbladomslag lagt på halsen for behandling av sår hals.
Man kan lage
kålbladomslag ved å bruke friske grønne kålblad (ikke de ytre) som
skylles i lunkent vann og tørkes. Hvis midtnerven er svært tykk, fjernes
den, før bladene kjevles eller strykes med et kaldt strykejern. Ved
sårbehandling vaskes såret først rent før det dekkes med kålblad, som
klippes til slik at de dekker hele såret, men uten at bladet får
hudkontakt utenfor såret. Pakk bladet rundt det angrepne stedet og dekk
det med plastfolie eller en lett bandasje slik at bladet holdes på
plass. For å unngå etseskader i huden, bør bladet fjernes seinest etter
tolv timer, og da bør det gå noen timer til neste forbinding. Når
kålomslag brukes utvortes på sår, for eksempel på liggesår, stimuleres
vevets evne til å gro. Lignende forbindinger kan brukes også ved mange
andre plager, som forstrekninger, åreknuter, seneskjedebetennelse,
slimposebetennelse, hovne ledd (artritt) og andre revmatiske smerter,
men da bør ikke bladene ligge på lengre enn seks timer, eller til synlig
hudirritasjon oppstår. Det sies at hemoroider kan bli borte hvis man
legger myke kålblad i baken. Man kan dessuten lindre plagene med
tannkjøttbetennelse og opphovnet tannkjøtt ved å tygge på rå kål gjennom
dagen. Kål inneholder en høy
konsentrasjon av glutamin som støtter en avgiftningsprosess. Hodekål har
også et høyt innhold av bor (145 ppm), som hjelper til å opprettholde
østrogennivåene og beskytte mot beintap knyttet til osteoporose.
I stedet for å
legge på omslag med kålblad, kan utvortes behandling med hodekål også
skje ved at man presser ut saft fra kålen og bruker denne i tøyomslag på
hovne ledd, varme hevelser, lette brannsår, solbrenthet, bitt,
forkjølelsessår, kuldesår, kviser, vorter, impetigo (brennkopper) og
ømme bryst. Kålsaft kan også blandes med honning og blir da et utmerket
middel mot heshet og sår hals. Frisk kålsaft er vist å kunne påvirke
soppen Candida albicans. Saften har også en mild, men tydelig
antibakteriell virkning, og forskere har påvist at den virker på
bakteriene E. coli, Staphylococcus aureus og
Mycobacterium tuberculosis. Inntak av kålsaft kan virke lindrende
ved betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt),
som er en alvorlig og smertefull tilstand, og det er et av de mest
anvendbare midlene ved bukspyttkjertelkreft. Kålsaft har også gunstig
effekt på det mentale ved å hjelpe til å roe ned engstelige, opprørte
eller depressive pasienter.
Tilberedning av
hodekål som medisin
Man kan lage et lindrende
kålvann ved å bruke en kopp finsnittet kål til fire kopper vann og la
dette småkoke i 10 minutter før det siles. En halv kopp av dette avkoket
kan drikkes to ganger daglig. Inntak av et kraftig kålavkok blandet med
honning kan lindre hoste hos barn. Man kan lage en frisk juice av
hodekål ved å knuse kålen i en blender eller anvende en
juicepresse. Av juicen man da får, kan man
innta to til tre spiseskjeer på tom mage før hvert måltid, tre til fire
ganger om dagen. Når hodekål skal kokes for å brukes medisinsk, bør
dette gjøres forsiktig da de svovelholdige plantekjemikaliene er
varmefølsomme og forsvinner ved langvarig koking. Derfor er dampkoking
den beste metoden når man skal koke kål.
Hodekål inneholder
en mengde nyttige næringsstoffer
For medisinske formål brukes
hodekålens blad, som inneholder sporstoffer, makro- og
mikromineralstoffer og kostfiber, samt vitaminene A, B-kompleks, C, K,
S-methylmethionin (vitamin U) og folsyre. Generelt inneholder alle
kålsorter mye kalium og veldig lite natrium, noe som gjør dem verdifulle
ved høyt blodtrykk eller væskeansamlinger (ødem). De inneholder også
betydelige mengder kalsium, fosfor, jern og magnesium, i tillegg til
sporstoffer, hvorav svovel er mest bemerkelsesverdig. Kål er generelt en
god kilde til kalsium, like mye på grunn av mengden (35-77 mg/100 g) som
på grunn av hvor lett det opptas i kroppen. Undersøkelser har vist at
kroppen absorberer kalsium i kål mye bedre enn det kalsiumet som finnes
i melk. Hodekål er rik på cellulosefiber og virker derfor avførende ved
at den bidrar til å regulere tarmbevegelsene (peristaltikken). Hodekål
inneholder betydelige mengder S-methylmethionin som bidrar til raskt å
hele magesår og sår på tolvfingertarmen. En kur med saft av hodekål kan
påskynde legningsprosessen ved sure oppstøt, slimhinnebetennelser og
generelt magebesvær. Siden kålsaft normalt ikke er det enkleste å
drikke, er det kanskje like greit å innta kålen i form av kålsuppe. Hvis
man har spist for mye, vil en dag eller to med lett kosthold og kålvann
være mindre belastende enn faste. Det bidrar dessuten til å gjøre
kroppen mer alkalisk hvis den er for sur, og det sies at dersom man
drikker kålsaft, blir man kvitt muskelrevmatisme og leddverk. Rå eller
kokt kål sies å være et godt middel mot kvalme, og i eldre tid var
sauerkraut et vidundermiddel mot kvalme og urolig mage.
Graviditetskvalme skal visstnok kunne dempes ved å drikke kålsaft. Kål
stimulerer produksjonen av glutation, kroppens viktigste internt
produserte antioksidant, som spiller en rolle ved leveravgiftning.
Innholdet av antioksidanter, bl.a. vitaminene C og K, bidrar til å
beskytte huden mot skader fra frie radikaler, mens det høye
svovelinnholdet gjør kål anvendbar for å helbrede akner og eksem, og
hjelper til å holde tarmen fri for parasitter. Det er mulig at kålens
innhold av beta-karoten påvirker synsfunksjonen, spesielt nattsynet.
Hodekål som mat
Hodekål er en
svært verdifull matkilde når den spises rå eller lettkokt. Den
inneholder vitaminene A, B, C og E, foruten mineraler som kalsium,
magnesium, svovel, silisium og jod. Kål er dessuten rik på jern og
klorofyll, den virker bloddannende og er et utmerket middel mot
blodmangel (anemi). Hodekål blir derfor ofte brukt som et nærende
styrkemiddel for svake og rekonvalesenter, og for de som har liten
vitalitet. Det ytterste bladene på kålhodet inneholder mer vitamin E og
omkring 30 % mer kalsium enn de innerste bladene.
Når man kjøper
hodekål, er det viktig at kålhodet er friskt og kjennes tung og kompakt.
Om nødvendig fjerner man de ytterste bladene før tilberedning. Hvis
kålen er løsbladet, skjærer man av så mange blad som man trenger og lar
kjernen være igjen. Resten kan oppbevares i en plastpose i kjøleskapet
for seinere bruk. Bladene skylles grundig under rennende vann og ristes
godt. Deretter legges de oppå hverandre i en stabel, som rulles sammen
som en sigar og skjæres i tynne strimler. Hvis kålhodet er svært
kompakt, deles det i fire og den grove stilken fjernes. Hodekål snittes
fint og brukes i salater, eller kokes som del av en suppe, stuing eller
fyll. Fint snittet kålblad som smaksettes med olje (fortrinnsvis
olivenolje) og sitron, er en utmerket salat. Kålstrimler kan også
dampes, og er velegnet i wok, servert for seg eller sammen med andre
grønnsaker. De store bladene på en hodekål er utmerket å bruke til
innpakning (wraps). Tunge hoder av vinterkål kan kokes hele eller i
båter i massevis av vann, eller sammen med fårekjøtt (som fårikål),
oksekjøtt, bacon eller skinke.
Andre kålsorter
Rødkål er en
hodekål med purpurfargete hoder som er vakker å se på, knasende sprø i
rå tilstand eller som pikkels, men den trenger lang og sakte koking. Den
er svært velegnet til damping eller som rødkål til jul, gjerne sammen
med epler. Savoykål er en vakker kålsort med dypgrønne, rynkete blad som
er tandre, og skal kokes forsiktig. Dette er en grønnsak som passer til
det meste, og den er god kokt, dampet eller stuet. Hele hodet kan kokes,
eller bladene kan brukes i ruletter. De sprø og delikate bladene egner
seg dessuten også svært godt i salater. Sommerkål eller spisskål har
ofte litt spisse hoder og liten eller ingen kjerne, fordi vi vanligvis
spiser dem mens de fremdeles er unge.
Sauerkraut
En kjent
tilberedelsesmetode for hodekål er som sauerkarut, en
konserveringsmetode som tar godt vare på kålens mange verdifulle
egenskaper. Sauerkraut blir tradisjonelt spist om vinteren, en tid på
året da det kan være vanskelig å få tak i grønnsaker og frisk frukt. Å
spise sauerkraut er en god måte å rense fordøyelseskanalen og fremme en
sunn tarmflora. Den blir vanligvis servert med poteter, pølser, bacon
eller andre kjøttretter. Sauerkraut er vanlig i tysk kosthold, og det
finnes tallrike lokale oppskrifter på hvordan den lages.
Melkesyregjærete
grønnsaker, inklusive kål, hjelper til å senke blodsukkeret og
blodtrykket, bedrer søvnen og styrker hjertet. Sauerkraut inneholder
acetylkolin som roer ned nervesystemet og er involvert i nerveimpulsene
i hjernen Hvis man varmer opp sauerkraut, ødelegges imidlertid denne
effekten. Det anbefales at kreftpasienter erstatter melkesyregjærete
meieriprodukter med melkesyregjæret mat. Endetarmspolypper, som kan
utvikle seg til kreft, kan forsvinne etter 4-6 ukers behandling med
melkesyregjærete grønnsaker. Gjæringsprosessen ved produksjon av
sauerkraut danner isothiocyanater som ikke finnes i rå grønnsaker. Disse
forbindelsene er vist i dyreforsøk å ha kraftigere antikreftvirkning enn
i rå eller kokt kål.
Gjæring av kål er en krevende
prosess, men hvis man tar bryet med å lage sauerkraut, får man et
utmerket tilbehør til middagsmaten. Bruk to teskjeer salt til 500 g
finsnittet kål. Dette blandes og pakkes sammen i en krukke og kålen
holdes nede ved hjelp av noe tungt. Krukken dekkes med et klede, og når
gjæringen begynner, fjernes skummet daglig. Hold kledet rent og
temperaturen under 16 °C. Gjæringen tar omtrent en måned. Når kålen er
ferdig, kokes den opp, fylles på krukker, dekkes med en svak saltlake og
forsegles. Brukt som et tilskudd til kostholdet, kan en aktuell dosering
være en spiseskje daglig i supper, buljonger, gryteretter eller sammen
med kaldt kjøtt. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Et stort
inntak av hodekål kan gi bivirkninger som diaré, mye tarmgass,
gastritt, fordøyelsesplager, irritabel tarm syndrom (IBS), kvalme og
oppkast. Inntak av mye rå kål begrenser seg naturlig, da
svovelforbindelsene i kålen gjør at man blir nokså "vindfull", en
plage de fleste gjerne vil unngå.
Inntak av
større mengder kål bør unngås under svangerskap og amming. Å innta
store mengder kål anbefales ikke, da det kan føre til at man kan få
struma. Grøtomslag av kålblad kan gi blemmer hvis det blir liggende
på huden i lengre tid enn anbefalt.
Sauerkraut
inneholder mye tyramin og kan trigge migrene hos de som er
mottakelige. Jevnlig inntak av kål og andre vitamin K-rike
grønnsaker kan hemme den antikoagulerende virkningen til warfarin
(Marevan) ved at den fremskynder nedbrytningen av medisinen. |
|
|
Flere bilder av
kål |
|
KILDER |
Balch, Phyllis A.:
Prescription for Dietary Wellness. 2nd ed.. New York, Avery 2003. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Connery,
Clare: Grønnsaker. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
ASA 2000. |
Cousin,
Pierre Jean: Mat er medisin, en praktisk guide til helsebringende mat.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag AS
2002. |
Curtis,
Susan, Pat Thomas & Dragana Vilinac:
|
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, A-I.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Forlaget Det Beste:
Norsk Hageleksikon. Oslo, Forlaget Det Beste A/S 1982. |
Granrud,
Lill: Håndbok i urtemedisin.
Oslo,
Hilt & Hansteen 1997. |
McIntyre,
Anne: Husråd for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994. |
Ody, Penelope: The
Complete Medicinal Herbal. London,
Key Porter Books 1993. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av mat. Din mat kan være din beste medisin. Røyse, Norsk
Bokforlag AS 2006. |
Pater Kilian: Lilla Klosterapoteket. Medicinalväxter och huskurer i urval av
Pater Kilian. Wahlström & Widstrand 2007. |
Rayburn, Debra J.: Let's Get Natural with Herbs. Huntsville, AR
72740, Ozark Mountain Publishing 2007. |
Rogers, Robert Dale: Cultivate Your Health: Vegetables For Vitality!
CreateSpace Independent Publishing Platform 2014. |
Shaw,
Non: Urtemedisin. En illustrert håndbok.
Köln, Könemann 2001. |
Simmonds, Monique, Melanie-Jayne Howes och Jason Irving:
Odlarens
handbok om medicinalväxter. Uppslagsverk över läkande örter och huskurer.
Stockholm, Lind & Co 2022. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Wicklund,
Miriam: Kjerringråd for små og store plager.
Oslo, Tiden Norsk Forlag 1989. |
Wicklund,
Miriam: Kjerringråd i lange baner.
Oslo, Tiden Norsk Forlag A/S 1997. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 10.03.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|