KAYENNE |
Capsicum frutescens |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Kayennepepper,
kajenne, chili, chilipepper, spansk pepper, tabascopepper. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Capsicum frutescens
L. |
Capsicum fastigiatum Blume |
Capsicum longum DC. |
Capsicum minimum Roxb. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Spansk peppar
/ Kajenn. |
DANSK: Cayennepeber
/ Cayenne / Chili / Chili-peber / Chilli-peber. |
ENGELSK: Cayenne
/ Chilli / Capsicum fruit /
Wild pepper / Red pepper /
Tabasco pepper / Spur pepper / Bird pepper / Hot pepper /
Guinea pepper / African pepper / American
pepper / Cockspur pepper / Goat's pepper. |
TYSK: Cayennepfeffer
/ Chili / Halbstrauchige Paprika / Beissbeere / Tabasco.
|
FRANSK: Cayenne / Piment enrage. |
SPANSK:
Chile / Cayena. |
|
FAMILIE |
Søtvierfamilien
(Solanaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Kayenne
er en frostømfintlig, flerårig busk som kan bli ca. 1 m høy. Den
blomstrer om sommeren med hvite blomster som er gule i midten. Planten
får massevis av koniske frukter som inneholder hvite frø. De umodne
fruktene er grønne eller gule, men blir sterkt røde når de modner.
Fruktene blir ca. 1 cm tykke og inntil 7 cm lange. Det finnes en rekke
kultivarer av kayenne. |
|
|
UTBREDELSE |
Hjemmehørende i tropisk Amerika, men dyrkes nå overalt i tropene, særlig i Afrika og India.
Plantene må ha en fuktig jord og stå i full sol for å danne modne frukter. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Fruktene, friske eller tørket,
blir brukt som mat og medisin.
De tørkede fruktene kan males til kayennepulver. Siden kayenne raskt taper
seg i kvalitet, bør man ikke lagre krydderet i lang tid. Det er mest
capsaicin i frøene, og man kan derfor dempe litt av skarpheten og
varmen ved å fjerne frøene fra hele kayennefrukter før de brukes i
matlagingen. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Inneholder alkaloidet capsaicin, karotinoider, flavonoider, eterisk olje, steroid-saponiner, bitterstoffer, vitamin A,
C og E. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Skarp / Varm og tørr. |
Appetittvekkende, fordøyelsesfremmende,
magestyrkende, stimulerer metabolismen, kolesterolsenkende,
antibakteriell, sopphemmende, antiseptisk, immunstyrkende,
astringerende, svettedrivende, urindrivende, blodstillende,
blodåreutvidende, hudirriterende, kløedempende, stimulerende,
styrkende, bedøvende, antirevmatisk og antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Dårlig appetitt, dårlig fordøyelse, kolikk, diaré,
parasitter, soppinfeksjoner, type 2 diabetes, insulinresistens,
menstruasjonskramper, revmatisme, leddsmerter (artritt),
muskelsmerter, gikt, nervesmerter, tannpine, hodepine, helvetesild,
lumbago, bronkitt, forkjølelse, åndedrettsplager, snue, sår hals,
feber, betente mandler, migrene, depresjon, overvekt,
hjerteproblemer, dårlig blodsirkulasjon, kalde hender og føtter,
høyt blodtrykk, lavt blodtrykk, liten sexlyst, tretthet, sår, kløe,
psoriasis. |
|
|
 |
|
KAYENNE |
Kayenne
kalles også spansk pepper eller chili, og brukes mye som et kulinarisk
krydder, særlig i land der de er glad i mat som er "hot". Kayenneplanten stammer fra tropisk Amerika og nådde Europa først i det
16. århundre.
Den
skarpe, brennende smaken av kayenne skyldes stoffet capsaicin, som finnes
i ulike mengder i de forskjellige sortene av kayenne. I små doser
virker capsaicin stimulerende på appetitten, og i kjøkkenet brukes
kayenne til sterkt krydrete retter, ikke minst i Mellom- og Sør-Amerika,
som er hjemstedet for chili con carne. Hovedingrediensen i
de velkjente tabaskosausene er oppmalte, tørkede frukter av kayenne.Det
forundrer ikke at kayenne som legeplante regnes som en varm og
stimulerende urt. Plantens varmende virkning gjør den til et verdifullt
legemiddel ved dårlig blodomløp. Den øker blodtilførselen til hender,
føtter og sentrale organer i kroppen. Et råd hvis man plages med kalde føtter
er å drysse kayennepulver i sokkene før man tar på seg skoene.
Utvortes bruk av
kayenne
Påført
lokalt på huden virker kayenne mildt bedøvende. Den utvider de perifere
blodårene, øker blodstrømmen til huden og hjelper på den måten med å
forbedre blodomløpet ved "kalde" revmatiske lidelser. I tillegg
til å øke strømmen av næringsstoffer til de aktuelle områdene, bidrar
kayenne også til å fjerne avfallsstoffene. Kayenne brukes derfor i
kremer, salver, tinkturer og liniment som skal virke smertestillende ved
revmatisme, leddsmerter, muskelsmerter, gikt, nervesmerter og lumbago. En
annen virkning av stoffet capsaicin i kayenne, er at det kan blokkere
overføringen av smerteimpulsene til hjernen. Paradoksalt nok brukes den
varmende urten kayenne særlig mye i varme land. Dette gjøres fordi den
trigger "avkjølingssenteret" i hjernens hypotalamus, noe som øker
svettingen og dermed kan bidra til å senke kroppstemperaturen.
Innvortes bruk av
kayenne
Innvortes
vil capsaicin kunne redusere mengden av både kolesterol og triglyserider,
og stoffet hjelper til slik at blodet flyter lett gjennom både vener og
arterier. Noen av næringsstoffene i kayenne virker som antioksidanter og
bidrar til å beskytte hjerte-karsystemet.
Vitenskapen har
bekreftet at langvarig inntak av kayenne har forbedret hjertehelsen. En
fire-ukers studie viste en senkning i hvilepulsen ved inntak av kayenne.
En annen studie viste at jevnlig inntak av kayenne i fire uker støttet
kroppens motstandskraft mot oksidasjon. In vitro studier har vist at
kayenne kan redusere sammenklebingen av blodplater, noe som potensielt
reduserer risikoen for blodpropper.
Antioksidantene virker også
beskyttende på lungene, og capsaicin fortynner slimet i luftveiene slik
at det blir lettere å hoste opp. Kayenne er et utmerket middel til å
avverge snue, og kan især brukes ved starten av en forkjølelse.
Hvis du har
drukket kayenne-te eller brukt kayenne i maten, har du kanskje kjent at
bihulene har respondert raskt. Når man får bort slimet fra bihulene vil
det minske risikoen for en sekundær infeksjon.
En svak kayenneoppløsning i vann regnes som et fint gurglemiddel ved sår hals.
Kayenne er
videre vist å effektivt kunne senke blodsukkerverdiene, og denne
effekten gjør at urten kan være nyttig for de som har type 2 diabetes.
Urten er svettedrivende og styrker kroppens immunforsvar, samtidig som den
er bakteriedrepende. Kayenne inneholder dessuten karotenoider og vitamin C
og E, alle disse ingrediensene er antioksidanter som beskytter mot frie
radikaler. Å innta karotenoider blir forbundet med redusert risiko for
kreft.
Kayenne
er urindrivende, avhjelper kolikk og stimulerer sekresjonen av fordøyelsesenzymer.
Den både forebygger infeksjoner i fordøyelseskanalen og bekjemper dem
som måtte være der. Å innta kayenne kan derfor være virksomt ved noen
typer diaré. Stoffet capsaicin styrker appetitten og fordøyelsen ved å
stimulere til økt utskillelse av spytt og fordøyelsesvæsker. I tropiske
områder vil kayenne også fungere som et konserveringsmiddel for
matvarer.
Kayenneolje
Når
man fremstiller kayenneolje, skjer det oftere i form at et uttrekk i en
baseolje enn ved direkte ekstraksjon av den eteriske oljen. Det kan gjøres
ved å småkoke 25 g tørkede kayennefrukter i 500 ml solsikkeolje over et
vannbad i to timer. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Unngå
overdrevet inntak av kayenne, da dette kan føre til fordøyelsesplager,
lever- og nyrelidelser. Overskrid
ikke den anbefalte doseringen (bør ikke brukes daglig).
Kayenne må anvendes med forsiktighet ved halsbrann, for mye magesyre eller
magesår, og må heller ikke brukes i store doser under graviditet og
amming, eller hvis man bruker blodfortynnende medisiner. Unngå at fruktene eller saften av dem kommer i kontakt med øyne
eller åpne sår.
Hvis man skal håndtere store mengder kayennefrukter, bør man vurdere
å bruke hansker. Utvortes
bruk av kayenne medfører sjelden allergiske reaksjoner. |
|
 |
Flere bilder
av kayenne |
|
KILDER |
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery
2002. |
Chevallier,
Andrew: Politikens bog om lægeplanter.
København K,
Politikens Forlag
A/S 1998. |
Duke, James A.: The
Green Pharmacy Herbal Handbook. Rodale /
Reach 2000. |
da la Forêt, Rosalee: Alchemy of Herbs. Transform Everyday Ingredients into
Foods & Remedies That Heal. London, Hay House, Inc. 2017. |
Foster,
Steven: 101 medicinal herbs.
Loveland,
Interweave
Press 1998. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
Ody,
Penelope: Joint Pains. London, Souvenir
Press 2001. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 06.10.2024 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|