|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Sikori er en flerårig urt som blir omkring én meter høy.
Roten er hos den dyrkede sorten Cichorium intybus sativum
en kraftig, kjøttfull, gulhvit pelerot som kan veie over 500 g. Hos
viltvoksende planter er roten lang og greinete. Planten danner først
en bladrosett med dypt tannete blad (ligner løvetannblad) som er hårete på undersiden. Midt i rosetten skyter det seinere opp en
kantete, hul, stiv stengel med utsperrede greiner. Stengelbladene
er helrandete og stengelomsluttende. Blomstene, som ses fra juli til
september, er ca. 4 cm brede himmelblå kurver som sitter en til tre sammen i bunter
i bladhjørnene. Kronbladene er tungeformede med fem tenner i spissen.
Hver blomst varer bare en dag, og blomstene lukker seg i dårlig vær, før regn og om ettermiddagen.
Sorter med hvite eller rosa blomster finnes. Hele planten inneholder
en hvit melkesaft med bitter smak. |
|
|
UTBREDELSE |
Sikori er opprinnelig viltvoksende i Europa, men
vokser også i Nord-Afrika og Vest-Asia. Den er innført til
Nord-Amerika, hvor den stedvis har naturalisert seg. I Norge blir
sikori noen ganger dyrket som prydplante sammen med andre stauder
og man kan finne den forvillet fra hager nordover til Harstad.
Ellers forekommer sikori som ugras langs veier og stier, på
avfallsplasser og tørre engbakker nordover til Trøndelag. Sikori er ikke
særlig vanlig som viltvoksende plante her i landet, men arten synes
å være er i spredning. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Det
er primært roten (Cichorii radix) som benyttes, men enkelte
ganger brukes hele urten (Cichorii folia et radix). Røttene
samles som regel om høsten (av dyrkede planter først det andre
året). De tørkes vanligvis med kunstig varme ved 40-50 °C. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Roten av sikori inneholder mye inulin (12-15 % i fersk
rot, 50-60 % i tørket rot av dyrkede sorter), sukkerstoffer (bl.a.
fruktose), pektin, kolin, faste oljer, og bitterstoffer (seskviterpenlaktoner
bestående av lactucin og lactucopicrin, også kalt intybin).
Sikoridroger inneholder videre garvestoffer, mineralsalter, vitamin
B, C, K og P, kumariner (umbelliferon, cichoriin), fenolsyrer
(kaffeinsyre og ferulinsyre, og estere med quininsyre), ulike
flavonoider, eterisk olje, harpiks og andre stoffer. I blomstene
finnes et blått anthocyaninfargestoff. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Bitter, søt og salt / Kjølig og fuktig, |
Sikori er en bitter, nærende og styrkende urt som
virker appetittstimulerende, galledrivende, fordøyelsesfremmende,
magestyrkende, stoffskiftestimulerende, urindrivende, avførende,
betennelsesdempende, styrkende for lever og galleblære, slimløsende,
rensende, blodsukkersenkende, blodåreutvidende, blodtrykksenkende og astringerende.
Anses som en avkjølende og "blodrensende" urt i ayurvedisk medisin. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Forstoppelse, dårlig fordøyelse, lever- og
gallesykdommer (som hepatitt, gulsott og gallestein),
appetittløshet, malaria,
urinveisinfeksjoner, nervøs utmattelsestilstand, diabetes, problemer
med milten, hemoroider, gikt og revmatisme. Utvortes ved
vorter, betennelser, svulster og byller. |
|
|
|
|
SIKORI |
Sikori er en svært gammel kulturplante som har vært brukt både som mat
og medisin. Roten av sikoriplanten ble mye anvendt som et
mageregulerende middel, og i gamle legebøker anbefales den som
beskyttelse mot vatersott og som medisin ved sykdommer i lever og milt.
Plantesaften ble anvendt mot diaré, og blad og blomster ble brukt som
plaster på byller og betente sår, samt på podagra. I Norden er sikori
nevnt i legeskrifter tilbake til 1400-tallet, og urten har spilt en viss
rolle som appetittvekkende og fordøyelsesbefordrende middel.
Det finnes imidlertid få opplysninger om
tidlig medisinsk bruk av sikori i Norge, men vi vet at sikori ble dyrket
i betydelig omfang ved Trondheim på slutten av 1600-tallet. Fra slutten
av 1700-tallet og fram til nyere tid har sikorirøtter tidvis vært
importert i betydelige kvanta for fremstilling av kaffeerstatning.
Sikori er fortsatt en viktig kulturplante i kontinentale områder av
Europa.
Sikori som medisinplante
I urtemedisinen er
sikori av særlig stor verdi som et styrkemiddel for leveren og
magetarmkanalen. De medisinske egenskapene ligner de vi finner hos
løvetann. Sikori er således et ypperlig bittermiddel som stimulerer
appetitten og fordøyelsen, og har dessuten en hostedempende og
beroligende virkning. Urten virker mildt, men er et effektivt
styrkemiddel for magen og leveren, bl.a. ved at den øker utskillelsen av
galle. Sikori er særlig virksom ved gallestein og nyrestein, og urten
har vært et anerkjent middel ved gulsott, leverforstørrelse, betennelser
i lever og urinveiene, og problemer med milten. Innholdsstoffene gjør at
sikori bl.a. virker appetittvekkende, magestyrkende, blodsukkersenkende
og avførende. Urten kan være et mildt og trygt avføringsmiddel for barn.
De bitterstoffene som finnes i sikori er uskadelige, slik at drogen kan
brukes også ved magesår, sår på tolvfingertarmen, blødninger og
lignende.
Bitterstoffene er seskviterpenlaktoner.
De kan hindre betennelser fra å utvikle seg, men kan også stanse en
allerede utviklet betennelse. Seskviterpenlaktonene lactucin og
lactucopicrin er også blitt testet mot malaria. Det viste seg at
begge seskviterpenlaktonene hadde effekt på malariaparasitten, men
lactucin var mest effektivt, siden det hemmet ved en lavere
konsentrasjon enn lactucopicrin.
På samme måte som
løvetann, har sikori mildt urindrivende egenskaper, og da den også
fremmer utskillingen av urinsyre fra kroppen kan den brukes til
behandling av revmatiske lidelser. Ekstrakt av roten er åreutvidende og
virker derfor noe blodtrykkssenkende. Sikori virker også senkende på
blodsukkeret. Utvortes kan man bruke friske blad på huden for å dempe
betennelser og lindre smerter. Plantesaften er blitt brukt på vorter for
å fjerne dem.
Inulin
I roten av sikori
finnes store mengder inulin, et polysakkarid som ved hydrolyse omdannes
til fruktsukker, noe som gjør at sikorirot kan være et bra næringsmiddel
for diabetikere. Inulin fra sikorirot inngår i våre dager i mange
naturmidler, og stoffet sies å være bra for de nyttige bakteriene i
tarmfloraen ved at de får næring fra inulinet. Inulin antas også å
forsinke opptaket av raske karbohydrater og dessuten minske behovet for
dem, men det finnes foreløpig dårlig med kliniske bevis for at dette er
tilfelle.
Sikori motvirker den sentralstimulerende virkningen av koffeinet i
kaffe. Gjennom tidene har det blitt dyrket store mengder sikori for bruk
som kaffesurrogat, og man drøyde også den ekte kaffen med ristede
sikorirøtter. Ønsker man å lage kaffesurrogat av sikori graver man opp
røttene, vasker dem godt og skjærer dem i terninger. Så legges de på en
rist i stekeovnen og ristes langsomt til de er harde og mørkebrune helt
igjennom. Disse brente røttene males som kaffebønner til ønsket finhet
før de brukes til kaffelagingen.
Blomstermedisin
Sikroiblomster er utgangspunktet for middelet CHICORY i
Bachs
blomstermedisin. Midlet passer for personer som er selvsentrerte,
selvmedlidende og herskesyke. Disse personene kan betegnes som egoister
som nyter å være sentrum for andres oppmerksomhet. De er svært
viljesterke og krevende, men kan også være manipulerende. Personer som
kan ha nytte av CHICORY mistrives alene og kan bli syke av
selvmedlidenhet hvis de ikke får sin vilje. De kan ha et
”forretningsmessig” forhold til kjærlighet, og gir kjærlighet bare for å
få det tilbake. I egne øyne ofrer de seg for familien og sine nærmeste,
og blir ofte irriterte hvis de ikke får den oppmerksomheten eller takken
de mener de har fortjent. CHICORY kan hjelpe vedkommende til å kunne gi
kjærlighet uten tanke på å skulle få noe tilbake.
Sikori som mat
Sikori er en utmerket
urt å bruke i matlagingen. Det finnes flere sorter av sikori i kultur.
Noen sorter blir drevet fram mørkt og danner lange, bleke hoder, og
disse selges som julesalat. Sorter med faste, røde hoder selges
som radicchio, og sorter med løse hoder som sikorisalat. De saftige blekede bladene kan spises som en
sprø salat eller surres i smør eller olje. Når man bleker sikoriskudd
slik at bladene blir mindre bitre, går det imidlertid ut over innholdet
av vitaminer og mineraler.
Blomstene kan brukes i salater, og av unge
skudd kan man lage pikkels. Unge røtter kan kokes som en pastinakk og
serveres med en saus til. Siden inulin er et karbohydrat som ikke kan
fordøyes av mennesker og som derfor passerer rett gjennom
fordøyelsessystemet, er sikorirot fin som mat for diabetikere. Les mer
om bruk av sikori som mat for mennesker og dyr i artikkelen om sikori. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Sikori
regnes som en svært trygg urt å bruke, men noen få
advarsler og mulige bivirkninger er angitt ved bruk av urten. Pasienter med
gallestein bør bruke urten bare i samråd med lege. Anvendelse
av overdrevent store doser kan føre til fordøyelsesplager og
problemer med synet. Bruk
av sikori er kontraindikert for personer med kjent
allergi mot planter i kurvplantefamilien. Allergiske hudreaksjoner
kan i sjeldne tilfeller oppstå hos sensitive personer. De stoffene
som er ansvarlige for disse allergiske reaksjonene antas å være seskviterpenlaktonene. |
|
Les også en artikkel om sikori,
skrevet av Rolv Hjelmstad. |
|
|
Flere bilder av
sikori |
|
KILDER |
Bergmark,
Matts: Læge-urter og urte-te. Om folkemedicinens lægeplanter.
København, Rosenkilde og Bagger 1965. |
Borgen, Liv: Urtegleder.
Krydderplanter i Urtehagen i Botanisk hage. Oslo, Naturhistorisk
Museum, Universitetet i Oslo 2006. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Carlberg,
Birgitta: Nyttevekster i ny og gammel tid.
Oslo,
J. W. Cappelens Forlag 1981. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Connery,
Clare: Grønnsaker. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
ASA 2000. |
Cunningham, Scott: Cunningham's
Encyclopedia of Magical Herbs. St.
Paul, Llewellyn Publications 2000. |
Duke, James A.: Handbook of Medicinal Herbs. Boca Raton,
Florida, CRC Press 2002. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Granrud,
Lill: Bachs blomstermedisin.
Oslo,
Ex Libris 1994. |
Hoppe,
Elisabeth: Dyrking og bruk av urter. Oslo, Mortensen 1992. |
Høiland,
Klaus: Naturens legende planter. Hjemmets Bokforlag 1978. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
Nielsen,
Harald: Lægeplanter og trolddomsurter.
København,
Politikens Forlag A/S 1976. |
Príhoda, Antonín, Ladislav Urban & Vera
Nicová:
The Healing Powers of Nature. Leicester, Blitz Editions 1998. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 03.03.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|