BITTERAPPELSIN |
Citrus aurantium |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Pomerans, Sevilla-appelsin, Marmelade-appelsin. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Citrus x
aurantium L. |
Citrus aurantium
L. subsp. aurantium |
Citrus aurantium
L. subsp. amara Engl. |
Citrus bigaradia
Risso et Poit. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Pomerans. |
DANSK: Pomerans. |
ISLANDSK: Beiskjuappelsína. |
FINSK: Hapanappelsiini
/ Pomeranssipuu. |
ENGELSK: Bitter
orange / Seville orange / Seville bitter orange / Sour orange /
Bigarade / Orange bigarade. |
TYSK: Bitter-Orange
/ Bittere Orange / Pomeranze / Bigarade. |
FRANSK: Orange amère / Bigaradier. |
SPANSK:
Naranjo amargo / Naranjo agrio. |
KINESISK: Cheng
/ Suan cheng / Jin qiu / Taitai / Zhi shi (umoden frukt). |
|
FAMILIE |
Rutefamilien (Rutaceae). |
|
|
Illustrasjonen
er hentet fra Köhler's Medizinal-Pflanzen |
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Bitterappelsin er
et alltidgrønt, opptil 8 m høyt tre med kompakt, kuleformet krone og
tornete greiner. Stammen og greinene har en glatt, grålig bark. De ovale eller avlange, blankt læraktige bladene
sitter spredt. De er spisse og helrandete, ca. 8 cm lange og har
bladstilker med brede vinger. Bladene dufter kraftig og behagelig
når de knuses. Blomstene er også duftende, vanligvis helt hvite, og
sitter enkeltvis eller få sammen i bladhjørnene. Blomstringstiden er
fra mars til mai. Frukten er omkring 7,5 cm i diameter, kulerund og
med et surt og bittert fruktkjøtt. Som hos andre Citrus-arter,
er frukten til bitterappelsin et bær som er delt i 10-12 rom
(kløfter) og beskyttet av et hvitt, mykt innerskall (albedo) og
læraktig ytterskall (flavedo). Fruktskallet er tykt, litt knudrete,
kraftig oransjefarget eller rødlig og smaker bittert, men er svært
aromatisk. Bitterappelsin minner utseendemessig mye om vanlig
appelsin, men fruktene er mindre og mørkere. |
|
|
UTBREDELSE |
Bitterappelsin
oppsto i det sørøstlig Kina og nordlige Myanmar, hvorfra det spredte
seg til India og Japan. Treet ble tidlig introdusert til Sør-Europa
hvor det har naturalisert seg (særlig i middelhavsområdet), og
dyrkes i våre dager også i Florida og California i USA, i Egypt, Tunis, Algerie og
Marokko i Afrika, og i Australia, Paraguay og mange andre steder med
tropisk eller subtropisk klima. Bitterappelsin dyrkes særlig mye på
plantasjer rundt Sevilla i Spania (fruktene kalles derfor ofte
Sevilla-appelsin) og i Portugal og Italia. Trærne formeres enkelt
fra frø, og siden røttene har høy motstandskraft mot råte, anvendes
arten mye som grunnstamme for andre Citrus-arter, som
appelsin, sitron og grapefrukt. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Aurantii
fructus: Frukter av bitterappelsin.
Fruktene høstes når de er fullt utvokste, men ikke helt modne, til
bruk i bl.a. marmelade.
Aurantii
pericarpium / Aurantii cortex:
Fruktskall av bitterappelsin, som også kalles pomeransskall.
Fruktskallet brukes til framstilling av en eterisk olje som kalles
bitterappelsinolje. Denne oljen utvinnes ved kaldpressing av
skallene, enten med maskiner eller for hånd. Ved oljeproduksjon skal
ideelt sett bare den duftende rødgule delen (flavedo) brukes, og
ikke den beske hvite delen (albedo) av skallet.
Aurantii
flos: Blomster av bitterappelsin. Blomstene samles når de er i ferd med å springe ut og det
er bare kronbladene som tas vare på. Et tre kan årlig gi opptil 30
kilo blomster. Den eteriske oljen fra blomstene utvinnes ved fettdestilasjon. Denne oljen kalles neroli eller
appelsinblomstolje (Oleum neroli) og er en svært kostbar
eterisk olje. Appelsinblomstvann er et biprodukt av
nerolidestillasjon og dufter som dessert og kaker. Det produseres
også en konkret og en absolutt ved løsemiddelutvinning. Neroliolje
kan også produseres ved hjelp av enfleurage.
Aurantii
folium: Blad (og kvister) av
bitterappelsintreet, som høstes av treet tidlig på sommeren og
brukes til destillering av en eterisk olje som i parfymeindustrien
er kjent som petitgrain (Oleum petitgrain). Petitgrain
har mange av de samme egenskapene som neroli, men er ikke
like raffinert. Det er en mildt astringerende olje som brukes på
huden, og anvendes i badet eller blandet i en bæreolje til massasje. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
De eteriske oljene
i blad, blomst og fruktskall har temmelig forskjellig sammensetning. Linlylacetat (50 %) er viktigste stoff i eterisk olje fra bladene (petitgrain),
og linlool (35 %) i eterisk olje fra blomstene (neroli). Frukt og
fruktskall inneholder en eterisk olje med opptil 90 % limonen.
Videre finnes kumariner, triterpener, C-vitamin, karoten og mye
pektin. Skallet inneholder også neohesperidin og naringin, hvorav
sukkerkomponenten (neohesperidin) gir den bitre smaken. Dessuten
finnes flavonoider uten bitter smak (bl.a. hesperidin, rutosid,
sinensetin, nobiletin og tangeretin).
Bitterappelsinolje
(fra fruktskallet) inneholder
over 90 %
monoterpener (hovedsakelig limonen, myrcen, camfen, oinen, ocimen,
cymen), små mengder alkoholer, aldehyder og ketoner.
Oljen finnes i mange ulike kvaliteter,
og den fra Spania og Guinea anses å ha best kvalitet.
Neroliolje (fra
blomstene) inneholder en syre (fenyleddiksyre), alkoholer (nerol, geraniol,
linalool, nerolidol, terpineol), estere (linalylacetat,
metylantranilat, nerylacetat), keton (jasmon) og terpener (kamfen,
limonen). Hovedprodusenter av neroliolje er Italia, Tunis, Marokko,
Algeri, Egypt, USA og særlig Frankrike.
Petitgrainolje
(fra blad og kvister) inneholder alkoholer (farnesol, linalool, nerol, nerolidol,
geraniol, terpineol), aldehyd (citral), estere (linalylacetat,
geranylacetat) og terpener (kamfen, limonen).
Petitgrainolje av
best kvalitet kommer fra Frankrike, men olje av god kvalitet lages
også i Nord-Afrika, Paraguay og Haiti. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Fruktene og
fruktskallet er bittert, aromatisk, appetittvekkende,
fordøyelsesstimulerende, galledrivende, krampeløsende, beroligende,
svettedrivende, mildt urindrivende, blodtrykkssenkende og styrker
kapillærårenes vegger.
Bitterappelsinoljen
er en mørkt gul eller brungul væske med frisk, tørr, blomsteraktig
duft med en rik og søt undertone. Oljen virker astringerende,
betennelseshemmende, antiseptisk, bakteriedrepende, sopphemmende,
magestyrkende, fordøyelsesfremmende, galledrivende, mildt
beroligende og generelt styrkende.
Nerolioljen har en
intensiv, søt og lett blomsterduft, og virker nerveberoligende,
antidepressiv, lett søvndyssende, oppkvikkende, afrodisierende,
antiseptisk, bakteriehemmende, sopphemmende, betennelseshemmende,
rensende, fordøyelsesfremmende, hjertestyrkende, krampeløsende,
luftdrivende, lukthemmende, psykisk stimulerende, styrkende for
hjerte og kretsløp, bløtgjørende, fremmer nydannelsen av hudceller,
foryngende på moden hud, forebygger strekkmerker og sprukne
blodårer.
Peptitgrainoljen
har en behagelig, frisk, blomstrende og søt lukt med en urteaktig og
litt treaktig undertone. Oljen har både oppløftende og beroligende
egenskaper, og virker mildt antiseptisk, krampeløsende,
astringerende, fordøyelsesfremmende, nervestyrkende, balanserende på
talgproduksjonen og er et styrkende og revitaliserende middel for
huden. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Fruktskallet og det
syreholdige fruktkjøttet brukes ved appetittmangel,
fordøyelsesplager, kolikk, tarmgass, hodepine, hjertebank og feber.
Bitterappelsinolje
kan brukes ved uro, apati, nedstemthet, søvnproblemer, dårlig
fordøyelse og forstoppelse.
Neroliolje brukes
ved depresjon, søvnproblemer, kronisk angst, stressrelaterte
tilstander, hysteri, panikk, sjokk, traumatiske hendelser, tretthet,
nervøs utmattelse, anoreksi, hjertebank, dårlig blodsirkulasjon,
hudproblemer som aldrende og sensitiv hud, skrammer, strekkmerker,
betennelser, bakterieinfeksjoner, soppinfeksjoner, tarmgass, dårlig
fordøyelse, nervøs dyspepsi, diaré, tarmkramper, kolikk hos småbarn
og hardnakket hoste.
Petitgrainolje
virker beroligende og brukes ved stress, nervøs utmattelse,
søvnproblemer, uro, tristhet, irritasjon, angst, sjokk og
panikkfølelse. Ellers ved fordøyelsesproblemer som dyspepsi og
tarmgass, lettere luftveisirritasjoner, forkjølelse, influensa,
stressrelaterte smerter og krampetilstander i musklene,
premenstruelle smerter (PMS), plager i overgangsalderen, akner,
overdreven svetting, fet hud og fett hår. |
|
|
|
|
BITTERAPPELSIN |
Bitterappelsin
eller pomerans (Citrus x aurantium) er en hybrid
mellom pompelmus (Citrus maxima) og mandarin (Citrus
reticulata). De samme foreldreartene er opphavet til appelsinen,
som bitterappelsin ligner på. Bitterappelsin er imidlertid noe
mørkere og har surt og bittert fruktkjøtt. Bitterstoffet er
neohesperidin.Treet kommer opprinnelig fra Indokina og ble ført til Europa av
araberne. De kalte frukten for naranji, et navn som gjenfinnes i
det spanske ordet naranja, som betyr oransje. Bitterappelsin var
kjent for de tidlige grekere og var trolig den første appelsinen som ble
dyrket i Europa, omkring 1100-tallet. Den søte appelsinen var ikke kjent
før midt på 1400-tallet. Bitterappelsinen ble tidligere bare brukt i
mat- og parfymeindustrien.
Bitterappelsin tåler kulde bedre enn de
fleste andre Citrus-arter og brukes derfor gjerne som prydtre.
Arten brukes ofte som grunnstamme til mange podete Citrus-sorter.
Anvendelse av bitterappelsin i mat og
drikke
Det sure og bitre fruktkjøttet til
bitterappelsin er nærmest uspiselig, men blir sammen med appelsin brukt
til marmelade. Den beske Sevilla-marmeladen er en engelsk favoritt.
Fruktskallet kan kandiseres (pomeransskall) og brukes i bakverk og som
smaksingrediens i gløgg. Siden man bare bruker små mengder med
pomeransskall i mat, er næringsverdien ubetydelig. Tørkede blomster av
bitterappelsin kan anvendes i beroligende teer, enten alene eller i
blanding med andre urter.
Ekstrakter av fruktene brukes til å
smaksette leskedrikker, og den aromatiske oljen fra fruktskallet
anvendes ved destillering av kjente likører som Curacao, Cointreau og
Grand Mariner. Eterisk olje fra bitterappelsin er en bestanddel i mange
velkjente parfymer.
De hvite appelsinblomstene brukes ofte i
brudebuketter og er et symbol på renhet, samtidig som de har evne til å
roe ned brudens nerver.
Medisinsk bruk av bitterappelsin
Skallet og det syreholdige fruktkjøttet
til bitterappelsin regnes blant de klassiske, aromatiske bittermidlene
som brukes til å øke appetitten, fremme produksjonen av
fordøyelsesvæsker og hjelpe kroppen å fjerne avfallsstoffer. Av den
grunn anvendes bitterappelsin ved appetittmangel, fordøyelsesplager,
kolikk og mye luft i tarmene. Uttrekk av frukten skal også kunne øke
metabolismen og forbrenningen av fett, lindre hodepine, dempe hjertebank
og senke feber. For å utnytte drogens generelt styrkende effekt, kan
tinktur av bitterappelsin bli tilsatt ulike legemidler.
Eteriske oljer fra bitterappelsintreet
Tre forskjellige eteriske oljer blir
utvunnet fra bitterappelsintreet, fra fruktskallet (bitterappelsin), fra
blomstene (neroli) og fra blad, greiner og umodne frukter (petitgrain).
Bitterappelsinolje
Den eteriske oljen som kalles
bitterappelsin har en søt og litt bitter appelsinduft. Oljen utvinnes av
skallet ved pressing og er en mørkt gul eller brungul væske. Oljen har
både en avslappende og oppløftende effekt, og virker lindrende ved uro,
apati og nedstemthet. Den er også fin å bruke ved søvnplager, da gjerne
sammen med andre eteriske oljer. Bitterappelsinolje brukes også i ulike
magestyrkende midler, og da den påvirker tarmbevegelsene kan den være
bra ved forstoppelse.
Oljen anvendes som duftkomponent i
såper, kosmetikk, parfymer og rensemidler. Huden kan også få et løft av
denne oljen, da den stimulerer og balanserer tørr, trett og moden hud.
Den kan dessuten brukes ved akner.
Bitterappelsinolje brukes mye som
smaksstoff, særlig i likører og leskedrikker. Den anvendes også som
utgangsmateriale for utvinning av naturlig limonen.
Neroli
Neroliolje kommer fra blomstene på
bitterappelsintreet og produseres særlig i Tunis, Italia og
Nord-Amerika. Navnet skal være avledet fra prinsesse Anna Maria av
Nerola i Italia, som elsket å bruke denne oljen som parfyme. Som et
biprodukt ved destillasjon av neroliolje får man appelsinvann.
Neroli har en fantastisk duft som virker
både beroligende og oppløftende, selv om virkningen i det lange løp er
avslappende. Siden den virker beroligende, bør den ikke brukes når man
har behov for å være årvåken. Ved sin positive virkning på det
sympatiske nervesystemet har neroli en antidepressiv effekt, den lindrer
angst, nevralgiske smerter og hodepine. Hvis man føler seg utmattet,
deprimert, engstelig eller forvirret, vil man kunne ha glede av neroli,
da den fremmer søvn og avslapning, og bidrar til å klargjøre hodet og
løfte sinnet. Neroli er ideell til personer med ustabile følelser og som
lett blir opphisset. Disse blir lett følelsesmessig utmattet, noe som
igjen kan føre til depresjon. Oljen kan hjelpe til med å forløse
undertrykte følelser, og kan være et greit førstehjelpsmiddel ved sjokk
og hysteri. Neroli kan også lindre premenstruelt ubehag og uro, og
hjelper på plager knyttet til overgangsalderen.
Den avslappende virkningen til neroli
kan også være til hjelp ved hjerteproblemer som skyldes anspenthet,
f.eks. ved unormalt raske hjerteslag og hjertebank. Da kan oljen brukes
i et avslappende bad eller i en massasjeolje.
Neroli har krampeløsende egenskaper, noe
som gjør den fin mot fordøyelseskramper, særlig plager av nervøs
opprinnelse. Den kan også være nyttig mot diaré som er knyttet til
stress. Da kan man massere magen med en blanding av neroli og geranium
fortynnet i en nøytral bæreolje, f.eks. mandelolje. Andre eteriske oljer
som neroli passer spesielt godt sammen med, er sitrusoljer,
muskatsalvie, sjasmin, lavendel og rosmarin.
Et annet hovedområde for bruken av
neroli, er huden. Oljen er ikke giftig, og de foryngende egenskapene
gjør den nyttig mot tørr, følsom og aldrende hud, og ved rynker,
sprengte blodkar og arr etter akner. Neroli stimulerer celledelingen i
huden slik at ny fin hud kommer opp til overflaten. Påføres den under
graviditeten, bidrar den til å hindre strekkmerker og brukes da gjerne
sammen med lavendel. Neroli er fin å bruke i et rensende bad. Man kan
bruke oljen i en duftlampe i et rom før meditasjon eller healing eller
bare inhalere den fra en vattdott eller tøystykke med en dråpe eller to
av oljen på.
Neroliolje er, sammen med bergamott,
sitron, lavendel og rosmarin, en av ingrediensene i det opprinnelige
Kølnervannet (eau-de-cologne), som ble brukt mot melankoli. Duften av
neroli har en erotisk stimulerende (afrodisierende) virkning, og er fin
å bruke for de som nervøse for seksuelt nærvær. Å inhalere den
bittersøte aromaen av neroli kan bringe oss i kontakt med vårt høyere
selv, og det er kanskje en av grunnene til at den virker så beroligende
og avstressende på alle plan.
Appelsinblomstvann, som er et biprodukt
fra destillasjon av neroliolje, brukes i parfymeprodukter, som
smakstilsetning i søtsaker og kjeks, og er et velkjent middel mot tørr
og voksen hud.
Petitgrain
Navnet petitgrain er fransk og betyr
"lite korn", og kommer av at oljen tidligere ble ekstrahert fra grønne,
umodne appelsiner på størrelse med kirsebær. Da denne fremstillingsmåten
reduserte avlingen av bitterappelsin frukter, begynte man i stedet å
bruke bladene, ofte blandet med kvister. Petitgrainolje har en
behagelig, frisk, blomstrende og søt lukt med en urteaktig og litt
treaktig undertone. Oljen har omtrent samme egenskaper som neroliolje,
men den er mindre raffinert i duften, virker ikke så beroligende og er
en billigere olje enn neroli. Petitgrain er mye brukt duftkomponent i
såper, kosmetikk og parfymer, særlig cologner (noen ganger brukt som
erstatter for appelsinblomst), og som smakstilsetning i mat og
drikkevarer. Oljen fungerer utmerket som fiksativ i massasjeblandinger
og parfymer.
I likhet med neroli, har petitgrain både
oppløftende og avslappende egenskaper, men er snarere balanserende enn
beroligende. Den er bra ved stress og søvnproblemer, og virker
beroligende ved uro, irritasjon, angst, sjokk og panikkfølelse. Den kan
også være til stor hjelp for å mildne tristhet og følelser av ensomhet.
Oljen kan være til hjelp hvis man er avkreftet etter en sykdom, da den
synes å virke mildt immunstimulerende og fremmer den generelle
motstandskraften mot sykdom.
Oljens mildt antiseptiske og
krampeløsende egenskaper gjør den svært anvendbar ved ulike
fordøyelsesproblemer og lettere luftveisirritasjoner, forkjølelse og
influensa. Den kan brukes ved stressrelaterte smerter og
krampetilstander i musklene, og kan virke lindrende ved premenstruelle
smerter (PMS) og plager i overgangsalderen.
Oljen er et bra styrkemiddel for huden.
Peptitgrain virker litt mer astringerende enn neroli, og ettersom den
balanserer talgproduksjonen kan den brukes mot fet hud og akner, og som
et stimulerende tonikum for hårbunnen. I parfymeindustrien brukes oljen
i parfymer, eau-de-cologner, deodoranter og luftrensere.
Anvendelse og dosering av bitterappelsin
Blomster av bitterappelsin (Aurantii
flos): Til urtete brukes 1-2 teskjeer (1-2 g) tørkede blomster til
en kopp varmt vann, som får trekke under lokk og siles etter 5 minutter.
Drikk 1-2 kopper på kvelden som et mildt beroligende middel. Finhakket
pomeransskall (Aurantii pericarpium): Til uttrekk brukes en
teskje (2-3 g) til en kopp kokende vann, som trekkes under lokk og siles
etter 10-15 minutter. Drikk en kopp av teen en halv time før hvert
måltid for å stimulere appetitten, eller mellom måltidene ved
fordøyelsesplager. Av en tinktur av bitterappelsin (Tinctura aurantii)
brukes 25 dråper i vann før måltidene. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Inntak av
større mengder skall av bitterappelsin er rapportert å kunne ha en
giftig effekt på barn. Spiser man for mye bitterappelsin, kan det
også gi for mye syre i kroppen og således forverre leddgikt. Bruk av
pomeransskall som smaksingrediens i mat og drikkevarer anses
imidlertid som trygt. De eteriske oljene som framstilles fra treet
(bitterappelsin, neroli og petitgrain) er verken giftige,
irriterende eller sensibiliserende (ikke allergen). Brukt i for
store konsentrasjoner i massasjeoljer kan de imidlertid irritere
huden. Husk at konsentrerte eteriske oljer aldri skal brukes
innvortes. |
|
|
|
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Burton-Seal, Julie & Matthew Seal: Kitchen Medicine. Household remedies for commom ailments and domestic
emergencies. Shropshire, Merlin Unwin Books Ltd. 2010. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Curtis, Susan: Aromaterapi. Oslo,
Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, J-Z.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Farrer-Halls, Gill: The Aromatherapy Bible.
London, Godsfield Press 2009. |
Hepburn,
Bernie: Aromaapoteket. Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben
Energica 1994. |
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli:
Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal
Treatments. New York, Avery 2001. |
Hlava,
B.; F. Pospisil & F. Stary: Plantekosmetik. Forlaget Lina 1987. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Lawless, Julia: The
Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. Shaftesbury, Element Books 1995. |
Pahlow,
M.: Mitt eget planteapotek. Oslo, Kolibri
Forlag 1986. |
Podlech, Dieter: Legeplanter.
Oslo,
J.W. Cappelens Forlag A.S 1991. |
Salvesen, Anna & Finn Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för
välbefinnande. Artaromaförlaget
AB Tredje utgåvan 2002. |
Salvesen, Anna: Aromaterapi
- eteriska oljor för välbefinnande, Del 2. Artaromaförlaget AB 2002. |
Sellar, Wanda: The
Directory of Essential Oils. London, Vermilion 2005. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Teuscher, Eberhard: Medicinal Spices. A Handbook of Culinary Herbs, Spices,
Spice Mixtures and Their Essential Oils. Stuttgart, Medpharm GmbH
Scientific Publisher 2006. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Vasshaug,
Jørgen: Nyttevekster i farger.
Oslo,
Aschehoug & Co. 1957. |
Walters, Clare: Aromaterapi.
En illustrert håndbok.
Köln,
Könemann 2001. |
Whitton, Shirley: Eteriska oljor & essenser. En praktisk guide
till aromaterapi och naturlig hälsa. Köln, Könemann 1999. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 14.11.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|