|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Appelsintreet er et alltidgrønt tre som blir opp til 12 m høyt. Treet har enkelte torner
og læraktige blad med søtere og mildere duft enn sitronblad. Treet blomstrer hele
året med store, hvite og intenst duftende blomster. Et enkelt tre kan på
et år gi 20 000 appelsiner. Frukten er egentlig et bær med hvitt, mykt innerskall og et læraktig, gult eller oransjefarget ytterskall.
Appelsinfruktene høstes umodne, og de finnes i en rekke varianter.
Vanligst er oransje frukter med oransje til gult fruktkjøtt, men
blodappelsin (rød appelsin) har mer eller mindre rødt fruktkjøtt og
ofte også røde områder på skallet. Appelsintrær må vokse i full sol og ha
tilgang på jevn fuktighet. De tåler ikke frost og kan derfor ikke dyrkes
utendørs i Norge. |
|
|
UTBREDELSE |
Den
opprinnelige utbredelsen til appelsin er noe uklar, men var sannsynligvis
i sørlige Kina og Vietnam. Appelsintrær har vært dyrket i mange tusen år i
Kina. Treet kom til Europa først etter år 1400, og ble innført til Amerika
enda seinere. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Av
appelsintreet er det primært fruktene som benyttes, men blomstene
kan kokes og brukes i mat, eller det kan lages te av dem. Fruktene kan
spises rå, eller presses til saft (appelsinjuice). Fruktskallet brukes
til å smaksette bakverk, eller kan anvendes i appelsinmarmelade. Det
utvinnes eteriske oljer av fruktskallet (appelsinessens), fra blomstene (appelsinblomst-essens
eller neroli) eller fra bladene (neroli petalae). Oljen fra fruktskallet
utvinnes enten ved å presse skallet eller ved destillasjon, og disse to
fremstillingsmåtene gir oljer med ulike egenskaper. Destillert
appelsinolje oksiderer raskt og tilsettes vanligvis antioksidanter når
den framstilles. Appelsinoljen som omtales her er den som er fremstilt ved
pressing av appelsinskall. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Eterisk olje
av pressede appelsinskall inneholder monoterpenen D-limonen (ca. 90 %). Oljen ligner ellers mye på pomeransolje, men har mer aldehyder som citral, citronellal, dekanal, oktanal og sinensal, og mindre mengder estere som
nerylacetat og oktylacetat. Dessuten
inneholder den noe alkoholer (linalol, terpinol) og kumariner. Karotener gir farge, og flavonoider og pektin antas å være det som gjør oljen bakterie- og soppdrepende. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Gjelder presset eterisk olje:
Oppfriskende, antiseptisk, bakteriedrepende, soppdrepende, betennelseshemmende, fremmer blodsirkulasjonen, blodtrykksenkende, antidepressiv, beroligende på nervene, stimulerende på fordøyelses- og lymfesystemet,
og generelt styrkende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Dårlig fordøyelse, forstoppelse,
magekatarr, reisesyke, kramper, kolikk, overvekt, væskeansamlinger,
ødemer, cellulitt, bronkitt, forkjølelse, influensa, munnsår, nervøse spenninger og stressrelaterte
plager. |
|
|
|
|
APPELSIN |
Kineserne var de første som dyrket appelsin, og ordet
appelsin betyr da også "eple fra Kina". Allerede i en kinesisk tekst
fra 500-tallet f.Kr. omtales frukten. I dag er appelsin den mest dyrkede
sitrusfrukten i verden, 70 % av alle sitrusfrukter er appelsiner. Drøyt 40
millioner tonn frukt produseres årlig, det meste i Brasil, USA, Kina,
Italia, Spania og Portugal. I Frankrike dyrkes appelsintrær for
blomstenes skyld. Utenom de nevnte landene er det appelsindyrking i
Australia, Israel og Sør-Afrika.
Det finnes over 400 appelsinsorter, og disse kan deles inn i
tre grupper: 1)
Blonda med normale frukter, for eksempel Valencia fra Spania og den
kjernefrie Jaffa fra Israel. 2) Blodappelsiner med rødt fruktkjøtt. De får
sin rødfarge av fargestoffet anthocyanin. Blodappelsiner dyrkes først og
fremst i Spania og Italia. 3) Navleappelsiner,
som har en ekstra krans av fruktblad og derfor får utviklet en mindre
appelsin som en navle i spissen av den store.
Appelsiner inneholder vitamin A, B og C, kalsium, kopper,
mangan, fosfor, kalium, sink, bioflavonoider, naturlig sukker og pektin.
De er rike på antioksidanter og virker styrkende på immunforsvaret.
Appelsiner virker appetittvekkende, styrkende, blodrensende, vanndrivende
og avførende. Det regnes som sunnere å spise hele appelsiner enn å
drikke appelsinjuice. Vær imidlertid oppmerksom på at hvis man har
leverproblemer, bør man unngå å spise appelsiner, da det har vist seg at
frukten kan forverre problemene.
Eterisk olje av appelsin
Appelsinolje er en av de mest solgte eteriske oljene. Duften
fremstår som klar, frisk, varm og søt (som en nyskrellet appelsin), og
sies å være verdens mest elskede. Oljen fremstilles ved pressing av
fruktskall og fruktvegg. Disse delene av appelsinen inneholder 0,3 – 2 %
eterisk olje. Appelsinolje er tyntflytende og svært lett, og har en farge
som varierer fra lyst til mørkt oransje. Produksjon av olje foregår i mange land i Europa, Asia, Afrika og Amerika.
Appelsinolje brukes for å parfymere vaskemidler, kremer og
kosmetikk slik at de får en duft av sitrus. Når duften av appelsin sprer
seg i et rom, løfter den sinnsstemningen ved stress, uro, depresjoner og
spenning, og man blir glad av duften. I Asia og Midtøsten har appelsin
fra gammelt av blitt ansett for å være et bra middel mot melankoli.
Brukt i hudprodukter virker appelsinolje antiseptisk og
hemmer veksten av både bakterier og sopp. Den øker
blodsirkulasjonen, noe som har en opplivende effekt. Oljen passer best for
normal og fet hud, og sies å være stimulerende for hårbunnen. Brukt i
massasje kan oljen være både oppfriskende og avslappende. Den stimulerer
blod- og lymfesirkulasjonen, noe som kan være til hjelp ved væskeansamlinger
i kroppen, for eksempel ødemer og cellulitt. Appelsinolje er også
generelt god for fordøyelsen. Plages man med forstoppelse, tarmgass,
kolikk, magekatarr, kvalme eller reisesyke kan man bruke oljen i en
massasjeolje, der man masserer mageregionen med sirkelformede bevegelser. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Appelsin er generelt sett
ikke giftig, men det har forekommet forgiftninger etter inntak av store
mengder appelsinskall. Den eteriske oljen av appelsin kan være
hudirriterende. Særlig når oljen begynner å bli gammel kan den irritere
på grunn av at limonenen oksiderer. Oljen som er utvunnet ved pressing av
fruktskall er ikke fotosensibiliserende, til tross for at den inneholder
kumariner. Olje utvunnet ved destillasjon er imidlertid
fotosensibiliserende. Bruk ikke mer enn 2 % eterisk olje av appelsin i
hudpleiepreparater. Eterisk olje av appelsin bør unngås av gravide og små
barn. |
|
|
Flere bilder av
appelsin |
|
KILDER |
Cousin,
Pierre Jean: Mat er medisin, en praktisk guide til helsebringende mat.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag AS
2002. |
Høst,
Ole og Harry Berggren: Sydfrukter. Eksotiske frukter og grønnsaker.
Oslo, J.W. Cappelens Forlag 1978. |
Lawless, Julia: The
Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. Shaftesbury, Element Books 1995. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.
Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
Vogel, Alfred: Leveren som
sundhedsregulator. Teufen, Verlag A. Vogel 1983. |
Werle, Loukie & Jill Cox: Ingredienser.
Köln,
Kömemann 2000. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 14.11.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|