Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > TONGKAT ALI   

TONGKAT ALI
Eurycoma longifolia
 
ANDRE NORSKE NAVN
Eurycoma 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Eurycoma longifolia Jack.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
ENGELSK:  Eurycoma / Tongkat ali.
FRANSK:  Tongkat ali.
 
FAMILIE
Simarubaceae.
 
BOTANISK BESKRIVELSE
Tongkat ali-treet kan bli opp til 12 meter høyt og er vanligvis ugreinet eller har noen få opprette greiner. Hver grein ender i en krone med en paraplylignende rosett av blad. Hvert blad består av 20-30 par av smale, avlange, læraktige grønne småblad med en skinnende mørkebrun bladstilk. Treet får hårete, purpurfargede til karmosinrøde, klokkeformede blomster i en lang, forgreinet blomsterstand. De avlange fruktene henger i store bunter. Hovedblomstringen skjer i juni og juli og med en topp i fruktsettingen i september. Eurycoma-trær foretrekker en sur og sandholdig jord, og kan vokse i høyder opp til 700 m over havet. De vokser helst i områder med en middeltemperatur på 25 °C, og 86 % luftfuktighet. Jorda på voksestedene er ofte næringsfattig, men trærne har muligens en mykorrhiza-forbindelse.
 
UTBREDELSE
Viltvoksende i jungelen i Malaysia, Indokina, Borneo og Sumatra. Siden trærne er så ettertraktet i asiatisk urtemedisin er forekomster av viltvoksende trær truet av utryddelse. I Malaysia blir treet vanlig dyrket.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Hele treet har medisinsk virkning, men det er mest roten og rotbarken som benyttes.
 
INNHOLDSSTOFFER
De aktive innholdsstoffene i Eurycoma longifolia, og mange andre arter i plantefamilien Simaroubaceae innbefatter quassin, neo-quassin, glaukarubin, sedri og eurycomanol, som for det meste er derivater av forbindelser med 20 karbonatomer.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Afrodisiakum, styrkende og febersenkende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
I Sørøst-Asia er Tongkat Ali tradisjonelt brukt mot bl.a. lav libido, impotens, feber, malaria, munnsår, innvollsorm, hodepine, magesmerter, dysenteri og kløe.
 
 
TONGKAT ALI

Selv om Tongkat Ali er mest kjent som et afrodisiakum, har alle delene av treet blitt brukt medisinsk i Sørøst-Asia. Treet brukes i hele regionen som et styrkemiddel etter barnefødsler. Rotbarken brukes i Malaysia for å kurere feber, munnsår og innvollsorm, og ellers som et omslag for å lette hodepine, magesmerter og mange andre former for smerte. I deler av Sumatra og Kalimantan brukes roten som et febersenkende middel. Roten inneholder aktive forbindelser som bl.a. er vist å være effektive mot malariaparasitten.

I Lanpung og Belitung brukes Tongkat Ali som medisin mot dysenteri. Folk fra Sabah og Kalimantan lager et avkok av barken som drikkes for å lindre smerter i bein, eller påføres som vask mot kløe. I Vietnam brukes blomstene og fruktene til å behandle dysenteri. En av de mest unike måtene å bruke treet på finner vi hos en etnisk gruppe på Sumatra som kalles Sakai, som bruker planten som en amulett for å beskytte seg mot kopper-viruset.

I gamle dager ble røttene kokt i mange timer for å utvinne et bittert ekstrakt som ble brukt som medisin. I våre dager blir Tongkat Ali (som egentlig betyr Alis stokk) vanligvis omsatt som pulver, kapsler, piller eller i teposer, enkelte ganger blandet med andre urter. Urten kan også blandes med vanlig kaffe og te, og slike drikker selges både av gateselgere og på supermarkeder i Østen.

Vitenskapelig studie av Tongkat Ali

Det er utført noen få vitenskapelige studier med denne planten. Et forsøk undersøkte effekten av Tongkat Ali med tanke på libido hos seksuelt erfarne hannrotter etter å ha gitt dem 200, 400 eller 800 mg pr. kilo kroppsvekt to ganger daglig i 10 dager. Resultatene viste at Tongkat Ali ga en doseavhengig økning i parringsfrekvensen hos de behandlede dyrene. Videre studier viste også at Tongkat Ali fremmet veksten av prostata og sædbeholderen.

Tongkat Ali som afrodisiakum

Personer som har prøvd Tongkat Ali som et afrodisierende middel har rapportert om en signifikant økning i libido og en sterkere og lengevarende ereksjon. Effekten kom etter noen timer, og ga i tillegg bedre sinnsstemning og en generell følelse av velbefinnende. Tongkat Ali tas best tidlig på dagen, og ikke nær sengetid. Kvinner kan ha god virkning av 40 til 50 mg, mens menn kan trenge 50 til 100 mg av en 100:1 ekstrakt. En bivirkning kan være søvnløshet.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Bortsett fra mulighet for søvnløshet har jeg ikke funnet noen opplysninger om bivirkninger av Tongkat Ali.

 

 
KILDER
Tongkat Ali er ikke omtalt i noen av mine urtebøker og opplysningene over er derfor hentet fra ulike steder på internett.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 30.10.2010
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn