GARCINIA |
Garcinia cambogia |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Malabartamarind (dette navnet
er misvisende
da frukten ikke må forveksles med ekte tamarind (Tamarindus indica),
som tilhører ertefamilien). |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Garcinia cambogia (Gaertn.)
Desr. |
Garcinia gummi-guta
(L.) N. Robson |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
DANSK: Gummiguttræ. |
ENGELSK: Garcinia
/ Malabar tamarind / Brindleberry / Brindall berry / Hila. |
SPANSK:
Tamarindo malabar. |
|
FAMILIE |
Perikumfamilien (Hypericaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Garcinia er et
lavt til middels høyt tre med rund krone og skinnende, mørkt grønne
blad. De ovale, kjøttfulle fruktene er på størrelse med en appelsin,
har tynt skall og dype furer, og bli gule eller røde når de er modne. |
|
|
UTBREDELSE |
Hjemmehørende
i India. Dyrkes også i andre land i Sørøst-Asia. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Fruktskallet
brukes både som krydder og medisin. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Det
er innholdet av hydroksysitronsyre (hydroxycitric acid, forkortet HCA) som
regnes som det aktive stoffet ved bruk av garcinia som vektreduserende
middel. Dessuten finnes mindre mengder sitronsyre. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Vektreduserende,
brukes i slankemidler. Stoffet HCA i garcinia angis å kunne hemme
lipogenesen, dempe produksjonen av kolesterol og fettsyrer, øke
produksjonen av glykogen i leveren, dempe appetitten, og øke kroppens
produksjon av varme. Virker beskyttende mot magesår. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Overvekt,
høyt kolesterol, revmatisme, mageplager, innvollsorm og parasitter. |
|
|
|
GARCINIA |
Planteslekta Garcinia
inneholder omkring 200 arter av saktevoksende trær og busker som er
hjemmehørende i den gamle verdens tropiske områder, særlig Asia,
Polynesia og Sør-Afrika. Garcinia cambogia er en av omkring
30 Garcinia-arter som er funnet i India.
Tradisjonell
anvendelse av garcinia
Frukten av garcinia har
lenge vært brukt som krydder i India, særlig langs vestkysten og av den
muslimske befolkningen i Laos, Malaysia, Thailand og Myanmar (tidligere
Burma). Selv om fruktene er spiselige, blir de generelt betraktet som for
sure til å kunne spises rå. En ekstrakt av den tørkede frukten blir
tradisjonelt inntatt etter retter med lam for å bedre fordøyelsen. På
Sri Lanka blir fruktene høstet rett før de er modne, skåret i biter, soltørket og lagret for seinere bruk. I folketradisjonen i India har det
tørkede fruktskallet blitt kokt og anvendt mot revmatisme og mageplager.
Det aktiverer fordøyelsen og har blitt brukt som et kraftig avføringsmiddel
ved behandling av innvollsorm og parasitter. Garcinia er dessuten vist å
kunne ha en beskyttende virkning mot magesår.
Kilde til stoffet
HCA, som påvirker fettsyresyntesen
I 1965 identifiserte
indiske forskere en ny forbindelse, hydroksysitronsyre (hydroxycitricacid,
forkortet HCA) som hovedsyren i frukten til Garcinia cambogia.
Tidligere hadde de organiske syrene i frukten blitt identifisert som
tartarsyre og sitronsyre. I tørket fruktskall finnes HCA i
konsentrasjoner opp til 30 %. Studier tidlig på 1970-tallet viste at HCA
hemmet fettsyresyntesen hos rotter. Videre studier avslørte at HCA senket
hastigheten til lipogenesen når det ble gitt intravenøst eller i
bukhinnen. Gitt gjennom munnen, reduserte det fettsyre- og
kolesterolsyntesen bare når det ble inntatt før måltidene. Dette ledet til
antagelsen at hvis HCA kunne hemme lipogenesen, men ikke virke på den
normale energiproduksjonen i menneskecellenes mitokondrier, kunne det være
av verdi for bestemte lipid-forstyrrelser og virke mot overvekt. Inntil
tidlig på 1990-tallet ble det publisert en rekke studier omkring
virkningsmekanismen til HCA når det gjaldt fettproduksjonen og
metabolismen hos rotter. Studiene viste at stoffet reduserte
fettsyresyntesen i leveren og fettvevet, og ga signifikant reduksjon i
matinntaket og minsket kroppsvekt hos laboratorierotter.
Man har dessuten funnet
at garcinia kan heve nivåene av enkelte kjemiske stoffer i hjernen, slik
som serotonin, som er en nøkkelregulator ved appetittkontroll. Urten vil således
også kunne virke dempende på appetitten.
Til forskjell fra andre slankemidler, stimulerer ikke garcinia
sentralnervesystemet til å forbrenne flere kalorier.
HCA som
vektreduserende middel
Erfaringene med bruk av
HCA som vektreduserende middel hos mennesker er blandede. I en studie fra
1996 av 60 overvektige menn og kvinner som tok tilskudd i åtte uker,
syntes det som om HCA hjalp dem til å tape vekt, sammenlignet med en
kontrollgruppe som fikk narremedisin. Men i en
etterfølgende studie fra 1998, publisert i Journal of the American
Medical Association (JAMA) hvor 135 overvektige voksne tok garcinia i
12 uker, kunne man ikke vise til noen målbar vektreduksjon. (Deltagerne i
forsøket inntok en fiberrik og kalorifattig diett, og noen forskere tror
at fibrene interfererte med opptaket av det terapeutiske stoffet HCA). For
å gjøre forvirringen enda større, viste en studie fra 2000 at
kosttilskuddet syntes å hjelpe kvinner å tape vekt, selv om det ikke
dempet appetitten.
Det
er ikke kjent noen interaksjoner mellom garcinia og mat eller medisiner.
Mer forskning trengs for å kunne fastslå om et kosthold med mye fiber,
eller andre ernæringsmessige faktorer, kan påvirke effektiviteten til
HCA. Det er viktig å huske at det nok ikke finnes noen "magisk pille"
for vekttap. Ved bruk som slankemiddel blir garcinia ofte kombinert med
andre urter og mineralet krom. Vanlig dosering er inntak av 500 mg HCA tre
ganger daglig. Dette inntas ½ til 1 time før hvert måltid sammen med
mye vann. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Garcinia
har vært brukt kontinuerlig og trygt som mat i århundrer, og man kjenner
ikke til akutte eller kroniske
forgiftninger av urten. Kosttilskudd som
inneholder HCA er ikke kjent å forårsake bivirkninger. Diabetespasienter
må utvise stor forsiktighet ved bruk av garcinia, da urten påvirker
blodsukkeret. Som med mange
andre kosttilskudd, er ikke garcinia grundig testet opp mot gravide
kvinner. Hvis du er gravid eller planlegger å bli det, eller er ammende,
bør du derfor unngå kosttilskudd med garcinia.
Innen ayurvedisk medisin sier man at garcinia ikke må
brukes ved høy Vata-tilstand. |
|
|
KILDER |
Duke, James A.: Handbook of Medicinal Herbs. Boca Raton, Florida, CRC
Press 2002. |
Frawley, David & Vasant Lad: The Yoga of Herbs.
Twin Lakes,
Wisconsin, Lotus Press
2001. |
Foster,
Steven: 101 medicinal herbs.
Loveland,
Interweave
Press 1998. |
Foster, Steven & Varro E. Tyler: Tyler's Honest Herbal. A Sensible Guide to the Use of Herbs
and
Related Remedies. Fourth edition.
New York &
London,
The
Haworth Herbal Press 1999. |
Murray, Michael and Joseph
Pizzorno: Encyclopedia of Natural Medicine. Revised 2.nd edition. London,
Little,
Brown and Company 1998. |
Pinn, Graham: Herbal Medicine. A Practical Guide for Medical Practitioners.
Blackwell Publishing 2003. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 25.01.2013 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|