DAGFIOL |
Hesperis matronalis |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Fruefiol, aftenstjerne. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Hesperis matronalis
L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Hesperis
/ Aftonviol / Nattviol / Trädgårdsnattviol. |
DANSK: Vellugtende
aftenstjerne / Almindelig aftenstjerne. |
ISLANDSK:
Dagstjarna / Kvöldstjarna. |
FINSK: Illakko. |
ENGELSK: Dame's-violet
/
Damask violet / Rocket / Garden rocket / Sweet rocket / Dame's
rocket / Mother-of-the-evening. |
TYSK: Nachtviole. |
FRANSK: Julienne des dames. |
SPANSK: Jaramago. |
|
FAMILIE |
Korsblomstfamilien
(Brassicaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Dagfiol er en
40-100 cm høy, opprett, håret, toårig eller flerårig plante. Bladene er
ovale til lansettformede, spisse, med tenner, og de øvre på korte
skaft. Blomstene er rødfiolette, rosa eller hvite, og sitter i
klaselignende kvaster. De er 18-25 mm brede og velduftende, særlig
om kvelden og natta. Skulpene er 3-4 cm lange og er flere ganger lengre
enn stilken de sitter på. De er svakt bøyd, litt knudrete og peker
oppover. |
|
|
UTBREDELSE |
Planten var trolig
opprinnelig viltvoksende i Italia, men har vært dyrket som
hageplante i århundrer og er nå naturalisert over det meste av
Europa, i tillegg til over store områder i Nord-Amerika. I Norge finnes
planten ofte forvillet fra hager, og er mange steder naturalisert. Dagfiol
finnes relativt vanlig nordover til Trøndelag, og planten regnes som
en fremmedart med høy spredningsrisiko. Plantene trives best på
frisk og næringsrik jord, i full sol eller halvskygge, og man finner
ofte planter i gamle hager, inne i hekker, i skogbryn, på veikanter
og avfallsplasser, oftest nær bebyggelse. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Hele den
overjordiske delen av planten brukes som medisin, og ved medisinsk
anvendelse høstes den i blomstringstiden. Hvis man skal spise
bladene, bør disse høstes før planten blomstrer. Det kan utvinnes en
velduftende olje fra frøene.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Ingen
detaljerte opplysninger om plantens innholdsstoffer er funnet i
tilgjengelige kilder, men det er
kjent at bladene har et relativt høyt innhold av C-vitamin. Frøene
inneholder en velduftende olje. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Svettedrivende,
urindrivende, slimløsende og motvirker skjørbuk. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Tidligere brukt mot hoste og andre plager i luftveiene, og mot
skjørbuk, gikt og nyrestein. |
|
|
|
|
DAGFIOL |
Dagfiol er først og
fremst en prydplante som dyrkes for sine hvite, rosa eller fiolette
blomster som dufter godt, særlig om kvelden og natta. Dette
gjenspeiles i det vitenskapelige slektsnavnet Hesperis, som
kommer fra gresk og betyr kveld. Den fine duften er årsaken til
at planten har fiol i navnet.
Den
medisinske virkningen til dagfiol
Dagfiol har ikke hatt
noen folkemedisinsk tradisjon hos oss, men i moderne europeiske
urtebøker er urten tilfeldig nevnt som et urindrivende, slimløsende og
svettedrivende middel. Den slimløsende virkningen gjør at dagfiol kan
virke lindrende ved hoste og andre plager i luftveiene. De bitre bladene
er rike på vitamin C og har vært brukt mot skjørbuk, og innen
folkemedisinen skal blad og frø vært brukt ved gikt og nyrestein. Til
utvortes bruk kunne man presse ut plantesaften fra de overjordiske
delene av planten og påføre den på huden som et smertelindrende omslag
ved f.eks. byller. Dagfiol er kilde for en velduftende olje som brukes i
parfymer, og planten blir stedvis dyrket for utvinning av denne oljen.
Dagfiol som mat
Unge blad av dagfiol
kan være en god erstatning for salatsennep (Eruca vesicaria
subsp.
sativa) i salater, men de har en svært sterk og bitter smak, så
bruk dem med forsiktighet. Når bladene skal anvendes kulinarisk, bør de plukkes
før planten kommer i blomst. Blomstene kan brukes på samme måte som
fiolblomster og tar seg godt ut i salater. De kan
også brukes som pynt på desserter. Dagfiolfrø inneholder 50 % av en
spiselig olje, og de kan også brukes salatbollen. Anvendt i potpurrier
gir tørkede blomster en fin pastellfarge og en søt duft. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Dagfiol må brukes i
begrensende mengder som mat, da store inntak kan føre til oppkast.
Ellers er det i tilgjengelige kilder ikke funnet opplysninger om sikkerhet knyttet til
bruk av urten. Dagfiol anvendes imidlertid svært lite i moderne urtemedisin. |
|
|
Flere bilder av
dagfiol |
|
KILDER |
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.
Kent, Winter Press 2001. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
McVicar,
Jekka: Urter for kropp og sjel. Oslo, Hilt og Hansteen 1996. |
McVicar,
Jekka: Til å spise opp. Blomster og planter i mat og drikke.
Oslo, Hilt & Hansteen / Bokklubben Energica 1998. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Olesen,
Anemette: Blomster på menyen. Oslo, Kirja Forlag 1996. |
Reader's Digest: Magic
and Medicine of Plants. Reader's
Digest 1986. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 02.07.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|