BYGG |
Hordeum vulgare |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Seksradsbygg, seksradet bygg. |
Toradsbygg, toradet bygg. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Seksradsbygg: |
Hordeum vulgare
L. |
Hordeum hexastichon
L. |
Hordeum vulgare
var.
hexastichon (L.) Asch. |
Hordum polystichon
Haller |
Toradsbygg: |
Hordeum distichon
L |
Hordeum vulgare
subsp. distichon (L.) Körn.
|
Seksradsbygg og
toradsbygg blir i en del litteratur ansett som to separate arter,
mens de i andre kilder er ansett som underarter eller varianter av
arten bygg (Hordeum vulgare).
|
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Bivgi. |
SVENSK: Korn
/ Tvåradigt korn. |
DANSK: Byg
/ Toradet byg. |
ISLANDSK:
Bygg. |
FINSK: Ohra. |
ENGELSK: Barley
/ Pearl bareley / Pot barley / Scotch barley. |
TYSK: Gerste. |
FRANSK: Orge / Orge commune. |
SPANSK:
Cebada. |
KINESISK: Mai
ya. |
|
FAMILIE |
Grasfamilien (Poaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Bygg tilhører en
grasslekt med rundt 40 arter som er utbredt i nordlige tempererte
regioner og i Sør-Amerika. Slekten omfatter ett-, to- eller
flerårige gras med flate blad og der småaksene sitter tre og tre i
et tett aks. Det er vanlig at småaksene inneholder en eller flere
rent hannlige eller sterile blomster. Bygg er et ettårig gras med
enkle opprette, innhule og ledd-delte stengler som vanligvis blir
40-90 cm høye. De smale, spisse bladene dannes fra stengelen i to
rekker, med basis fra løse slirer rundt stengelen. Blomstene sitter
i endestilte aks som er 4-12 cm lange og har snerp som når langt
over de øverste småaksene. Bygg er selvbestøvende.
Det finnes mange
kultivarer av bygg, som alle tilhører en av de to artene
seksradsbygg (Hordeum vulgare) eller toradsbygg (Hordeum
distichon). Disse artene blir ofte oppfattet som underarter
eller varianter av hovedarten Hordeum vulgare.
Hos seksradsbygg
er akset opprett eller nikkende, grågrønt, seinere hvitgult, med 6
(enkelte ganger 4) rekker småaks med korn. Alle tre småaksene i hver
gruppe gir korn. Alle inneragner har opptil 18 cm lange brodder.
Toradsbygg har
6-12 cm lange, flattrykte og gulgrønne aks med småaks i to rekker.
Bare det midtre av de tre småaksene i hver gruppe gir korn, og de har
opptil 15 cm lang brodd. |
|
|
UTBREDELSE |
Villformen av bygg
(Hordeum vulgare subsp. spontaneum) er opprinnelig
viltvoksende i middelhavsområdet og Vest-Asia. Utenfor dette området
opptrer denne villformen av bygg som et ugras. Bygg i ulike
varianter dyrkes nå som matkorn i store deler av den tempererte
verden. I Norge er både seksrads- og toradsbygg innført, og begge
artene dyrkes mye. Bygg kan forekomme sporadisk forvillet i åker og
eng, på vegkanter og brakkmark, mest i områder hvor det dyrkes bygg. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Det er frøene
(byggkornene) som brukes, både som mat og medisin. Som mat kan
byggkornene behandles og brukes på ulike måter:
Polert bygg
(helkorn) er bygg hvor det ytre, ufordøyelige skallet (hamsen) og
deler av kliet er fjernet ved avsliping. Etter å ha ligget i bløt,
kokes kornene i en time (gjerne sammen med grønnsaker) eller det kan
kokes suppe på dem.
Perlebygg er korn
hvor det ytterste laget (kliet og det meste av kimen) er fjernet.
Resultatet er et polert, rundt, ensartet korn som kan brukes i
gryteretter eller som jevning i supper og stuinger. Det kan kokes og
serveres i stedet for ris og krever 45 minutters koking.
Byggflak (valset
bygg) lages av korn som har ligget i bløt, blitt dampet og presset.
Det brukes i kornblandinger, i bakverk eller som jevning i supper og
gryteretter.
Byggmel kan være
grov- eller finmalt. Kimen er fjernet før grynene blir malt. Melet
egner seg godt til flatbrød, men inneholder lite gluten og må derfor blandes med annet og mer glutenrikt mel før det brukes til gjærbakst. Byggmel brukes også som
jevning.
Byggvann lages ved
å koke byggkorn i vann i ca. 20 minutter, før det avkjøles og væsken
siles.
Malt fremstilles av
bygg som er spiret og ristet. Det brukes mye til ølbrygging og
produksjon av whisky. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Byggkornene
inneholder stivelse, sukkerstoffer (sukkrose, maltose, fruktose
m.fl.), proteiner (hordein, som er rik på glutaminsyre), mineraler
(bl.a. jern, fosfor og magnesium, i tillegg til sink, selen og andre
sporstoffer), fett (hovedsakelig fettsyrene
linolensyre og oleinsyre), vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6, folsyre
og, E) og andre stoffer. Små, unge planter inneholder
også tyramin og gramin. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Brukt innvortes er
bygg angitt å ha følgende egenskaper: Nærende, styrkende,
slimholdig, mykgjørende, beroligende på fordøyelseskanalen,
appetittstimulerende, lindrende på fordøyelsen, åndedrettet og
urinveiene, fremmer leverfunksjonen, kolesterolsenkende,
betennelseshemmende, krampeløsende, avslappende på musklene i mage
og tarmer, forebygger åreforkalkning og tarmkreft.
Utvortes
betennelsesdempende, lindrende på irritert vev, avkjølende,
mykgjørende og rensende på huden. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Innvortes ved
fordøyelsesbesvær som irritabel tarm syndrom, tykktarmsbetennelse,
diaré, forstoppelse, luft i magen, kolikk, hemoroider, candida,
innvollsorm, leversykdommer som hepatitt og gulsott, høyt
kolesterol, ubalanse i blodsukkeret, svakt immunforsvar, sår hals
hos barn, tørr og kløende hoste, forkjølelse, bronkitt, hjertesykdom
og lav energi.
Utvortes på sår,
brannsår, skrammer, byller, svulster, hevelser, betent og uren hud. |
|
|
|
BYGG |
Slektsnavnet Hordeum er
det latinske ordet for korn og villkorn, og kan være avledet av
horrere, som betyr å være stiv eller stå opprett, noe som sikter til
snerpen. Villformen av bygg (Hordeum vulgare subsp. spontaneum)
vokser naturlig fra Israel og Jordan til det sørlige Tyrkia, den
kurdiske delen av Irak og sørvestlige Iran. Utenfor dette området
opptrer den som et ugras og forekommer rundt Egeerhavet i Hellas og
Tyrkia, i Iran og Sentral-Asia og i Nord-Afrika. Den ville formen er
toradsbygg og skiller seg fra det dyrkede bygget gjennom å ha smalere
blad, en aning mindre frukter, lengre strå og et aks som er sprøtt ved
frømodningen. Sannsynligvis var de eldste dyrkede kultivarene av bygg av
dette slaget, men kultivarer av seksradsbygg har nok oppstått ganske
raskt etter at man begynte med aktiv dyrking av bygg.
Funn viser at bygg ble høstet
i det angitt utbredelsesområdet for 11 000 år siden. Bygg er trolig den
første kornarten som mennesker har dyrket og det er den eldste
kornplanten i Europa. I Sentral-Asia er det ved utgravinger gjort funn
som tyder på at bygg og hvete ble dyrket der for ca. 5000 år siden. I
den gamle kinesiske kulturhistorien var bygg, ved siden av hirse, hvete,
ris og soyabønner, en av de fem hellige grødene. Bygg er også det eldste
kornslaget som har vært dyrket her til lands, helt siden yngre
steinalder (4000-1800 f.Kr.), og har vært det viktigste matkornet opp
gjennom tidene.
Bygg finnes både som vårform
og høstform, men i Norge dyrkes bare vårformen. I perioden 1665-1835
utgjorde bygg fra 14-20 % av kornarealet. Dyrkingsomfanget av bygg har
endret seg lite de siste årene og det er fordelt omtrent likt mellom torads- og seksradsbygg. I våre dager dyrkes det bygg på omlag
halvparten av kornarealet i Norge. Bygg er det mest hardføre av
kornslagene, det har kort veksttid og rekker å modnes helt opp til
polarsirkelen. Toradsbygg har i våre dager fått mindre betydning som
brødkorn. Seksradsbygg tåler kulde bedre enn sorter av toradsbygg og
kan derfor dyrkes lengre nord.
Bygg som næringsmiddel
Bygg er både lett fordøyelig
og et svært næringsrikt kornslag. Det har ganske lik sammensetning som
hvete, med noen viktige forskjeller. Byggens prosentandel av proteiner
er noe høyere (12,5 %) enn hvetens (11,3 %), og bygg inneholder mindre
gluten. Bygg inneholder rundt 56 % karbohydrater, som er noe mindre enn
de omkring 62 % som finnes i hvete. Karbohydratene i begge kornslagene
er i form av stivelse, og dette fordøyes lettest når kornet er malt til
fint mel. Bygg inneholder mer vitamin B1 og B2 enn hvete, men bare
halvparten så mye vitamin E. Den mangler provitamin A, vitamin C og
vitamin B12, noe som gjelder for alle de viktige kornslagene.
Sammensetningen av mineraler ligner de vi finner i hvete, og bygg er rik
på fosfor, magnesium og jern, i tillegg til sink, selen og andre
sporstoffer. Men som med hvete, har bygg et lavt kalsiuminnhold. Bygg
inneholder ca. 17 g cellulosefiber per 100 g, og dette er om lag 5 g mer
enn i hvete.
Som mat har bygg vært mye
brukt til vassgrøt og annen grøt. Bygg-grøt har en svært mild smak og
den lages ofte med melk. Brød bakt på bygg er grove og mørke i fargen.
Siden bygg inneholder mindre gluten enn hvete, er byggbrød mer kompakte
og mindre svampaktig enn brød laget av hvete. De har en mild smak, men
det lave gluteninnholdet gjør at de har dårlig holdbarhet. Byggmel
brukes ellers mye til flatbrød, særlig i det nordlige Skandinavia. Hele
byggryn brukes i supper og stuinger, og i våre dager som et alternativ
til ris eller poteter. Ellers er bygg mye brukt som dyrefôr.
Byggvann (barley water) er en
drikk som serveres på de britiske øyene, og det lages ved at polerte
byggryn kokes i vann. Når avkoket er avkjølt og silt, tilsettes det
honning eller sukker, og iblant appelsin eller sitron. Denne drikken gis
til små barn, syke og til tennisspillere i Wimbeldon-turneringen.
Den utstrakte ølbryggingen er
basert på malt. Malt er bygg som har fått spire etter å ha vært
bløtlagt og siden tørket i ovn. Under tørkingen endres kornet kjemisk og
den frigjorte stivelsen omdannes til maltsukker under påvirkning av
enzymet amylase. Denne prosessen avbrytes når man tørker malten.
Temperaturen ved tørkingen varierer etter formålet med behandlingen, og
den avgjør om ølet skal blir lyst eller mørkt. Det uttrekket som dannes
når knust malt legges i vann sammen med humle, kalles for vørt. Når
denne tillates å gjære, blir det til øl. Det er angitt at ett tonn bygg
gir 750 kg malt og 4 000 liter øl. Bygg brukes også ved produksjon av
whisky og andre alkoholholdige drikker.
Bruk av bygg som medisin
Bygg er et gammelt kornslag
som trolig har vært brukt som mat og medisin like lenge. Medisinsk bruk
av bygg er omtalt allerede i
Papyrus
Ebers (ca. 1550 f.Kr.) i resepter for avføringsmiddel for å bli
kvitt innvollsparasitter, og som omslag på forbrenninger og beinbrudd.
Dioskorides (1. århundre) anbefalte bygg "for å svekke og begrense
alle skarpe og giftige kroppsvæsker, og mot ømme og såre halser."
I ulike former har bygg vært
nyttig både for svake personer som babyer og rekonvalesenter, og for
sterke personer som dagens tennisstjerner og tidligere tiders
gladiatorer, som inntok produkter med bygg under treningen før kamper.
Perlegryn, byggmel og små malte kron og mel tåles godt av svake mager.
Disse er gunstige ved magekatarr og tykktarmsbetennelse. Byggvann og
maltdrikk har også stor verdi når det gjelder fordøyelsesbesvær, men på
samme måte som med hvete og rug, bør personer med cøliaki unngå bygg.
De gunstige effektene av bygg
omfatter en beroligende og lindrende virkning på fordøyelsen,
åndedrettet og urinveiene. Bygg bedrer fordøyelsen og appetitten,
fremmer leverfunksjonen og er et godt middel for barn med
fordøyelsesbesvær og tarmproblemer som skyldes candida. Bygg letter
opptaket av melk og gis til spedbarn for å forhindre at det dannes
melkeklumper i magesekken. Den gis også til barn med milde infeksjoner
eller diaré, og anbefales spesielt ved febertilstander. I tropene er det
alminnelig kjent at byggvann har god effekt på febertilstander og kan
hjelpe mot leversykdommer og gulsott. Det gir en avlastning på nyrene
ved feber, og også leveren har stor nytte av det. I England er det å
drikke byggvann en tradisjonell måte å berolige urinveiene på. Dette har
vært brukt omtrent på samme måte som inntak av tranebærjuice har vært
anvendt i Nord-Amerika. Bygg og tranebær virker på forskjellig måte, men
gir lignende resultater. Byggvann eller bygg-grynssuppe virker
betennelseshemmende, krampeløsende og avkjølende, og kan brukes ved alle
tilfeller av problemer i nyrene og urinveiene, ved lav energi, luft i
magen, kolikk, irritabel tarm syndrom, gastritt, hoste, hemoroider, høyt
kolesterol, ubalanse i blodsukkeret og svakt immunforsvar, og er
ypperlig føde under rekonvalesens. Gjennom å virke avslappende på
musklene i mage og tarmer, letter det også ubehaget ved både
forstoppelse og diaré. Byggvann smører lungene, letter tørr og kløende
hoste, forkjølelse og bronkitt. For å lindre sår hals hos barn, kan det
gis som gurglevann søtet med honning. Å blande byggvann med melk gir et
lindrende preparat for irritasjoner i mage og tarmer, og enkelte
urteleger anbefaler å et friskt byggavkok som middel mot innvollsorm.
Byggvann lages ved å bruke ½
kopp byggkorn, fem kopper vann, en liten bit kanelstang og 1-2 teskjeer
revet ingefær. La dette småkoke i 20 minutter før det avkjøles og siles,
og tilsettes friskpresset sitronsaft. Dette byggvannet kan oppbevares i
kjøleskap i inntil to dager og man drikker to til tre kopper
romtemperert vann daglig. Ekstra sitronsaft kan tilsettes rett før man
drikker byggvannet.
I tillegg til innholdet av
B-vitaminer og E-vitamin, mange mineraler, protein og stivelse, er bygg
også en god kilde for sporstoffet selen, en antioksidant som beskytter
mot hjertesykdom og som trengs for normal vekst. Bygg kan derfor inngå
som en del av kostholdet til personer som er disponert for koronar
hjertesykdom. Å spise bygg og andre typer helkorn har vist seg å være
effektivt når det gjelder å forhindre åreforkalkning.
Det ytre skallet av varianter
av bygg med høyt innhold av beta-glukanfiber kan hjelpe til å hemmer
produksjonen av kolesterol i leveren og redusere risikoen for tarmkreft.
Kinesisk forskning antyder at bygg også kan brukes mot hepatitt.
Utvortes bruk av bygg
De mykgjørende egenskapene til
kokt bygg gjør kornet brukbart for utvortes påføring på sår og svulster.
Grøtomslag av byggmel var lenge et av de mest benyttede legemidler til
utvortes bruk i Norge. Det er et effektivt avkjølende, mykgjørende og
lindrende middel som motvirker at det oppstår betennelser i sår og
opphovninger. Folk brukte grøtomslag på brannsår, hudavskrapninger,
byller, betent hud og hevelser. For å øke kraften eller gi spesielle
virkninger, kunne forskjellige urter eller andre stoffer tilsettes, men
bygg-grøten var den viktigste av ingrediensene. Grøtomslag av bygg har
en lang historie og ble omtalt allerede av
Dioskorides (1. århundre). I middelalderens Europa anbefalte
Hildegard av Bingen (1098-1179) at rekonvalesenspasienter badet i
byggvann. Det er erfaring med at ansiktsmasker med bygg virker rensende
på huden. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Ingen helserisiko eller bivirkninger er kjent i
forbindelse med fornuftig bruk av bygg som mat og i tilpassede terapeutiske doser
som medisin. Det
er heller ikke angitt noen kontraindikasjoner, interaksjoner med
medisiner eller kosttilskudd, eller andre advarsler knyttet til
inntak av bygg. Allergiske reaksjoner på bygg, inklusive anafylaktiske reaksjoner, har blitt rapportert, men er svært
sjeldne.
Studier på både mennesker
og dyr har vist at bygg kan påvirke glukosereguleringen. Inntak av
en vannekstrakt av bygg er rapportert å senke blodsukkeret hos både
mennesker og rotter, men det er ikke angitt dose og varighet av
inntaket av byggvann i disse studiene. Derfor anbefales det at
personer med diabetes følger med blodsukkeret og diskuterer bruken
av bygg med en kvalifisert terapeut.
Spiret bygg inntatt i
store doser (30-60 g, noen ganger opptil 120 g daglig) for å
redusere eller stanse produksjonen av morsmelk har blitt brukt. Små
doser (opptil 9 g) anses imidlertid å fremme melkeproduksjonen.
Store doser med spiret bygg bør derfor ikke brukes av ammende som
ønsker å fortsette å amme. |
|
|
Flere bilder av
bygg |
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Burton-Seal, Julie & Matthew
Seal: Kitchen Medicine. Household remedies for commom ailments and domestic
emergencies. Shropshire, Merlin Unwin Books Ltd. 2010. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, J-Z.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Esplan,
Ceres: Helbredende urter. København,
Hernovs Forlag 1981. ISBN
87-7215-145-5 |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Gardner, Zoë & Michael McGuffin
(editors): American Herbal Products
Association's Botanical Safety Handbook, Second Edition. Boca
Raton, FL, CRC Press 2013. |
Gruenwald, Joerg, et al.:
PDR for Herbal Medicines. Fourth Edition. Montvale, New Jersey,
Thomson Healthcare Inc. 2007. |
Holck,
Per: Norsk Folkemedisin. Oslo, J.
W.
Cappelens Forlag 1996. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Lust, John: The
Herb Book. Mineola, New York, Dover
Publications, Inc. 2014 ISBN
978-0-486-78144-0 |
McIntyre,
Anne: Husråd for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av mat. Din mat kan være din beste medisin. Røyse, Norsk
Bokforlag AS 2006. |
Skard, Olav og Svein Grønvold: Jord- og hagebruksvekster - røtter i
kulturhistorien. Oslo, Tun Forlag AS 2007. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford, New
Jersey, Herbacy Press 2003. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Vogel, Alfred: Leveren som
sundhedsregulator. Teufen, Verlag A. Vogel 1983. |
Werle, Loukie & Jill Cox: Ingredienser.
Köln,
Könemann 2000. |
Zevin, Igor Vilevich: A Russian Herbal. Traditional Remedies for Health and
Healing. Rochester, Healing Arts Press 1997. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 03.03.2020 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|