YERBA MATE |
Ilex paraguariensis |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Mate, matekristtorn. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Ilex paraguariensis
St.Hil. |
Ilex paraguayensis
St.Hil. |
Ilex mate
St.Hil. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK:
Mate. |
DANSK: Mate
/ Paraguaykristtorn / Paraguaytebusk. |
ISLANDSK:
Indíánaþyrnir. |
FINSK: Matee. |
ENGELSK: Mate
/ Yerba mate / Erva mate / Paraguay tea / Brazil tea / South American holly
/ St. Bartholomew’s tea / Jesuit’s tea / Hervea / Green gold of the Indios. |
TYSK: Mate
/ Yerba-Mate / Matestrauch / Yerbabaum / Paraguay-Tee / Stechpalme. |
FRANSK: Maté / Yerba maté / Arbre à maté / Houx
/ Thé du
Paraguay. |
SPANSK:
Yerba mate / Hierba mate / Aceba / Yerva de palos. |
|
FAMILIE |
Kristtornfamilien (Aquifoliaceae). |
|
 |
Illustrasjon hentet fra
Köhler's Medizinal-Pflanzen |
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Yerba mate er en
alltidgrønn busk eller et tre som kan bli 20 m høyt i naturen, men
når det blir dyrket beskjæres det til et buskformet, 4-8 m høyt tre
for å gjøre det lettere å høste bladene. Treet har hvite blomster
med 4 kronblad og alternerende, læraktige, opptil 15 cm lange, ovale
blad med markert midtnerve og brede tenner i bladkanten. Planten får
røde steinfrukter med en diameter på 4-6 mm. Bladene har en
aromatisk og karakteristisk duft og en bitter og sammentrekkende
smak. |
|
|
UTBREDELSE |
Yerba mate er
viltvoksende i Paraguay, Uruguay, det nordlige Argentina og det
sørlig Brasil. Planten er i disse landene viltvoksende langs elver
og bekker, men mesteparten av det som selges av yerba mate kommer
fra omfattende dyrking av planten i de samme landene, i tillegg til
i Spania og Portugal. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Mate folium,
eller Herba Ilicis paraguarensis: Tørkede blad av yerba mate.
Planten som bladene høstes fra kalles yerba mate, mens
drikken som blir laget av bladene kalles mate, evt. maté.
Bladene av yerba mate tørkes ved hjelp av kunstig varme for at de
skal beholde fargen, pulveriseres og lagres i sekker i omkring et år
før de brukes til å lage drikken. Fra hvert tre plukkes bladene bare
hvert tredje år. Yerba mate finnes i handelen som tørkede og knuste
blad, eller som et grovt pulver. Planten dyrkes imidlertid på ulike
måter og under forskjellige forhold, og på samme måten som med grønn
te og svart te gjør ulike dyrkingsmetoder og forskjellig behandling
av bladene at de foreligger i svært mange ulike kvaliteter og
smaker.
|
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Yerba mate
inneholder xanthin-derivater (0,5-2 % koffein, omkring 0,2 %
teobromin, mens teofyllin finnes i mindre mengder), triterpenoide
saponiner, 10 % klorogensyre, polyfenoler, inntil 16 % garvestoffer,
flavonoider (quercetin, rutin og kaempferol), 0,3 % eterisk olje
(med bl.a. eugenol og geraniol), vanillin, menisdaurin, et
nitrilglukosid, mineraler (bl.a. kalsium, jern, magnesium, mangan,
kalium, sink, silisium og svovel), 15 aminosyrer og vitaminene B og
C. I levende planter er xanthinene (koffein m.fl.) bundet til
sukkerstoffer, fenoler og garvestoffer, men frigjøres gjennom
risting og/eller en gjæringsprosess. Saponinene som er funnet i
bladene til yerba mate kalles matesaponiner, og generelt er
saponiner kjent for å stimulere immunsystemet. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Stimulerende,
oppkvikkende, styrkende, motvirker tretthet, betennelseshemmende,
astringerende (sammentrekkende), antiseptisk, antiallergisk, mildt
avførende (kraftig avførende i store mengder), urindrivende,
svettedrivende, blodrensende, krampeløsende, mildt smertestillende,
appetittundertrykkende, vektreduserende, forbrenner fett,
fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende,
hjerteregulerende, blodåreutvidende, blodtrykkssenkende,
antidepressiv, balanserer og roer ned nervesystemet, demper
nervesmerter, immunstimulerende, foryngende og afrodisierende. Yerba
mate er en antioksidant som kan bekjempe frie radikaler. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Yerba mate kan
brukes ved tretthet, nedstemthet, milde depresjoner, nervøse
spenninger, stress, hodepine, migrene, nevralgier, revmatiske
plager, artritt, allergier, høyfeber, bihulebetennelse,
forkjølelser, forstoppelse, overvekt, diabetes,
tungmetallforgiftning, dårlig hukommelse og konsentrasjon, kreft i
formeringsorganene, godartet prostataforstørrelse (BPH), skjørbuk og
verkesår. |
|
|
YERBA MATE |
For mer enn 300 år
siden observerte jesuitt-misjonærer at en gruppe søramerikanske
indianere åt bare kjøtt. Til tross for dette utviklet de ikke
skjørbuk. Jesuittene konkluderte med at indianerne måtte være
beskyttet av teen de drakk. Navnet på denne drikken, mate,
kommer fra Quechua-ordet mati, som er betegnelsen på koppen
som teen ble drukket av, og som var laget av et uthult gresskar.
Det var jesuittene som
introduserte yerba mate for de europeiske nybyggere i Sør-Amerika, og i
våre dager er det et av verdensdelens mest populære stimulerende midler.
I Argentina, Paraguay og Uruguay er drikken mate mer populær enn kaffe
og alle andre former for te. Gjennom historien har mate i Sør-Amerika
vært drukket for å få energi, styrke, økt konsentrasjon og oppvakthet,
og som et næringsmiddel. Mange søramerikanske land anser mate som en
nasjonaldrikk, og bare i Argentina blir det solgt mer enn 200 merker med
mate. Urten er også en viktig ingrediens i mange populære søramerikanske
leskedrikker. Mate ble på 1970-tallet introdusert i USA som en
kaffeerstatning, og det er også relativt nylig at mate er blitt kjent i
Europa som et alternativ til indisk eller kinesisk te.
Medisinsk virkning av
yerba mate
Yerba mate gir en
kortvarig økning i den fysiske og psykiske energien, og mate anbefales
som et styrkemiddel ved mindre tretthet og svekkelse, kortvarig minsket
mental og fysisk yteevne, og ved rekonvalesens. Teen inntas som en
stimulerende drikk på samme måte som vanlig te, og har en virkning som
minner om te og kaffe. Yerba mate gir også større utholdenhet, og på
lange reiser som varte i flere dager inntok de innfødte ofte ikke andre
forfriskninger enn mate. Den tradisjonelle bruken av mate ved tretthet,
kan forklares ved innholdet av koffein, som er et kjent stimulerende
stoff med evne til å gi bedre idrettsprestasjoner og øke den kognitiv
yteevnen ved stress og mangel på søvn.
Viktige egenskaper ved
yerba mate er at urten stimulerer nervesystemet, er svakt
smertelindrende og virker styrkende, betennelseshemmende, krampeløsende,
blodåreutvidende, svettedrivende, hjertestyrkende og urindrivende ved
unormalt liten urinutskilling (oliguri). Alle tre xanthinene (koffein,
teobromin og teofyllin) har urindrivende egenskaper, og dette forklarer
den tradisjonelle bruken av mate som et urindrivende middel.
Vanndrivende midler kan hjelpe til å lindre den oppblåste følelsen som
skyldes væskeopphopninger ved premenstruelt syndrom. Kvinner som plages
med PMS, kan derfor gjerne drikke mate under de plagsomme dagene før
menstruasjonen.
Det blir sagt at yerba
mate renser blodet og har foryngende egenskaper, og da urten hjelper til
å rense kroppen for avfallsstoffer uten å skade den gunstige
tarmfloraen, drikker en del personer mate når de er på en rensende diett
eller fastekur. Mate drikkes også for å bedre hukommelsen og
konsentrasjonen. Som medisinplante brukes yerba mate ellers ved
tretthet, milde depresjoner, hodepine, migrene, diabetes, forstoppelse,
allergier og nevralgiske og revmatiske smerter som artritt. Det blir
ellers sagt at mate bidrar til at vi på en bedre måte tåler varmt og
fuktig vær.
Yerba mate styrker
sammentrekningen av hjertemuskelen og øker også hjerterytmen. Urten
fremmer nedbrytningen av glykogen til glukose og nedbrytningen av fett
til frie fettsyrer og glyserol. Det er samvirkningen av mange av urtens
innholdsstoffer som gir de medisinske effektene. Koffeinet er delvis
kombinert med fenolsyrer, og dermed blir den stimulerende virkningen på
sentralnervesystemet redusert. Studier antyder at mate skiller seg fra
andre drikker som inneholder koffein, ved at den forårsaker avslapping
hos glatte muskelceller og også styrker hjertemuskelen.
Yerba mate blir brukt en
del som et hjelpemiddel for å gå ned i vekt, noe som bl.a. bygger på at
urten er kjent for å kontrollere appetitten. Forskere i Sveits
gjennomførte en studie på mennesker som viste at yerba mate kunne være
gunstig med tanke på vektreduksjon. De merket seg en termogen virkning
hos friske personer som inntok mate, noe som indikerte en økning av
andelen fett som ble brukt som energi. I et annet forsøk, ble yerba mate
gitt sammen med guarana (Paullinia cupana) og
damiana (Turnera diffusa). Denne
blandingen gjorde at det tok lengre tid å tømme tarmene, noe som
medførte at man følte seg mett lengre, og dermed ble matinntaket
redusert.
Slik virker yerba mate
Kliniske studier antyder
at yerba mate hemmer enzymet lipoksygenase, som er involvert ved
betennelser og betennelsessykdommer. Urten er også funnet å være en
hemmer for monoaminoksidase (et enzym som er involvert i nedbrytningen
av stoffer som adrenalin). Monoaminoksidasehemmere (MAO-hemmere) er en
gruppe medisiner som brukes som antidepressiva. Teobromin er et mildt
urindrivende stoff som også virker avslappende på den glatte
muskulaturen og er en svak stimulans for sentralnervesystemet. Klorogensyre er vist å kunne hemme biosyntesen av prostaglandiner og
leukotriener, og kan framvise en galledrivende, antibakteriell og
antiviral virkning. Urten har dessuten antioksidantvirkning,
hovedsakelig på grunn av innholdet av kaffesyrederivater.
På samme måte som roten
av brennesle (Urtica dioica), er mate
en aromatasehemmer. Dette gjør at mate er en gunstig drikk for de som
lider av østrogenavhengig kreft i formeringsorganene, inklusive noen
former for brystkreft og prostatakreft. Også elder menn som plages av
godartet prostataforstørrelse (BPH) har kunnet erfare bedring etter
inntak av mate, så det kan være lurt av mannfolk som har denne plagen å
gå over fra å drikke kaffe og vanlig te til å innta mate i stedet.
Yerba mate inneholder
relativt mye vitamin C, som i tillegg til å forhindre skjørbuk også
hjelper til å beskytte mot vanlig forkjølelse. Med bakgrunn i urtens
innhold av garvestoffer, blir mate brukt til vask og omslag ved verkesår
og betennelser.
Mate som nytelsesdrikk
Yerba mate ble
opprinnelig brukt av innfødte indianere i Guarani- og Quechua-stammene.
Flere steder i Sør-Amerika drikkes mate oftere enn kaffe og svart te.
Teen blir tradisjonelt laget ved at den nederste tredjedelen av koppen
som teen tilberedes i, blir fylt med ristede blad av yerba mate og så
fylles koppen opp med varmt vann (70-80 °C, ikke kokende). Den bitre
teen blir gjerne drukket gjennom et spesielt sugerør av sølv som er
utstyrt med en sil på enden for å filtrere bort bladbitene. Dette
metallsugerøret kalles en bombilla. Koppen som teen blir drukket
fra er gjerne laget av den uthulte frukten av flaskegresskar/kalebass (Lagenaria
vulgaris). Koppen blir sendt fra person til person rundt bordet, og
alle tar en slurk med det samme sølvrøret. På samme måte som med mange
andre tesorter, blir dette brygget gjerne smaksatt med melk, sitron
eller brent sukker.
Når mate drikkes av oss
i Vesten, tilberedes teen oftest på vanlig måte ved at man tar 1 teskje
knuste blad til en kopp kokende vann og lar det trekke i 10 minutter. Av
denne teen kan man drikke én kopp inntil tre ganger daglig. Når man
anvender kommersielle yerba mate-produkter, følger man anvisningene for
tilberedning som står på forpakningen.
I Uruguay drikker hver person i
gjennomsnitt te av 10 kg mate årlig, i Argentina i gjennomsnitt 5 kg. En
vanlig kopp mate inneholder litt mer koffein (50-100 mg) enn vanlig
svart te (10-60 mg), men noe mindre enn kaffe (100-250 mg).
|
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det høye innholdet
av garvestoffer gjør at overdosering av mateblad kan irritere
magesekken og gi kvalme med brekninger. Mate inneholder koffein, men
garvestoffene synes å binde koffeinet og dermed redusere begge
stoffenes virkning. De som erfarer at kaffe påvirker søvnen, vil
derfor kanskje ikke erfare denne virkningen med mate. Koffein er
imidlertid avhengighetskapende og inntak av store mengder mate kan
på samme måte som med kaffe gi opphav til nervøsitet, uro,
rastløshet og søvnproblemer. Men siden mate inneholder mindre
koffein enn kaffe, skaper urten også normalt mindre problemer. De
som lider av angst, hjertebank eller søvnløshet bør imidlertid
drikke mate med forsiktighet. Det er best å unngå å drikke mate
sammen med mat, da det høye innholdet av garvestoffer kan påvirke
næringsopptaket.
Overdrevent inntak
av mate bør unngås under graviditet og amming, da xanthinderivater
skilles ut i morsmelken. Mate bør heller ikke brukes av de som er
allergiske for koffein eller andre xanthiner, personer som lider av
høyt blodtrykk, hjerteforstyrrelser, verkesår eller angst, eller de
som bruker MAO-hemmere (da mate kan forsterke virkningen av disse
medisinene). En studie i Uruguay fant at stordrikkere av mate hadde
økt risiko for spiserørskreft. Dette funnet har ingen betydning for
de som bare drikker en kopp i ny og ne. De som har blitt
diagnostisert med spiserørskreft, bør imidlertid unngå mate. Gi ikke
mate til barn under to år. Hos eldre barn bør dosen reduseres i
forhold til barnets vekt. Er du over 65 år, lønner det seg å starte
med en lav dose og øke gradvis, hvis man føler for det. |
|
 |
Tørkede og knuste blad av yerba mate. Foto
©: Rolv Hjelmstad |
|
KILDER |
Antol, Marie Nadine: Healing
Teas. New York, Avery Publishing
Group 1996. |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Castleman, Michael: The New Healing Herbs. Emmaus, PA, Rodale 2009. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Foster, Steven and Rebecca L. Johnson: Desk Reference to Nature's Medicine.
Washington D.C., National Geographic 2006. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Kane, Charles W.: Herbal Medicine. Trends and Traditions.
Lincoln Town Press2009. |
Karalliedde, Lakshman & Indika
Gawarammane: Traditional Herbal Medicines, a
guide to their safer use. London, Hammersmith Press Ltd. 2008. |
Mars, Brigitte: The Desktop
Guide to Herbal Medicine. Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc.
2007. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Stuart, Malcolm: The
Encyclopedia of Herbs and Herbalism. London,
Orbis Publishing 1979. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
|
http://www.rain-tree.com/yerbamate.htm |
http://en.wikipedia.org/wiki/Mate_%28beverage%29 |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
|
|
Denne siden
ble sist endret 06.02.2021 |
|
|
|
|
|