Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > LAVENDIN   

LAVENDIN
Lavandula x intermedia
 
ANDRE NORSKE NAVN
Lavandin.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Lavandula x intermedia Lois.
Lavandula hybrida
Lavandula x hybrida
Lavandula x burnatii
Lavandula hortensis
(L. angustifolia x L. latifolia)
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Lavandin / Lavendin.
FINSK:  Lavendiini.
ENGELSK:  Lavandin / Lavendel / Bastard lavender / Garden lavender / Provence lavender / Dutch lavender / French lavender. 
TYSK:  Lavandin / Provence-Lavendel.
FRANSK:  Lavande / Lavande bâtarde / Grosse lavande. 
 
FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av lavendin

BOTANISK BESKRIVELSE
Lavendin er en krysning mellom lavendel (Lavandula angustifolia) og spiklavendel (Lavandula latifolia). Det er en kraftigvoksende, alltidgrønn plante med avrundet form og greinete stammer. Plantene blir ca. 1 m høye og har avlange, grågrønne blad som er 4-6 cm lange. De lyst blåfiolette til fiolette, sterkt aromatiske blomstene sitter i 10-20 cm lange, spisse aks på lange stilker. Som følge av at dette er en hybrid, foreligger det en rekke former som i utseende og duft kan være ganske forskjellige, men som normalt ligger mellom de to foreldreartene. Lavendin har dyrkningsmessig flere fordeler framfor ekte lavendel og spiklavendel. Den er mer hardfør og kan derfor dyrkes over et større område, den er høyere av vekst og dermed lettere å høste, og har flere blomster på hver stilk, noe som gjør at det kan utvinnes mer eterisk olje fra hver plante.
 
UTBREDELSE
Planten er en krysning som er oppstått i kultur. Lavendin dyrkes særlig mye i Provence i Frankrike, men også i Spania, Italia, Ungarn, tidligere Jugoslavia og Bulgaria, i tillegg til i Argentina. Lavendin er den lavendelen man oftest ser på åkrene i Provence, mens ekte lavendel vanligvis dyrkes høyere til fjells. Dyrking av lavendin startet på 1920-tallet, da krysningen oppsto.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Hele den blomstrende urten, eller bare blomstene, benyttes. De friske blomstertoppene høstes i juli-august for utvinning av eterisk olje. Oljen utvinnes ved dampdestillasjon og gir et høyere utbytte enn ekte lavendel. Oljen er fargeløs eller svakt gul og har en kamferaktig duft som er noe skarpere enn duften av ekte lavendel. En konkret og en absolutt av lavendin kan fremstilles ved ekstraksjon med et løsningsmiddel.
 
INNHOLDSSTOFFER
Den eteriske oljen inneholder bl.a. linylacetat, linalol, limonen, terpinen, borneol, eukalyptol og kamfer.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Lavendin regnes å ha tilsvarende medisinske egenskaper som ekte lavendel, dvs.: Beroligende, avslappende, søvndyssende, krampeløsende, smertestillende, antidepressiv, nervestyrkende, blodtrykksenkende, menstruasjonsregulerende, stimulerende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende, slimløsende, antiseptisk, bakteriehemmende, sopphemmende, stimulerer kretsløpet, urindrivende, utrensende, hudirriterende og insektdrepende (møllmiddel, loppemiddel).
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Lavendin kan brukes mot de samme plagene som ekte lavendel, dvs.: Nervøsitet, søvnløshet, stress, muskelspenninger, irritabilitet, depresjon, utmattenhet, fordøyelsesplager, luft i magen, kolikk, kvalme, oppkast, smerter, hodepine, migrene, epilepsi, besvimelse, gikt, isjias, hoste, forkjølelse, influensa og astma, kviser, forbrenninger, insektstikk, hodelus, cellulitt, eksem, sår, hevelser, leddsmerter, muskelstivhet, revmatisme, tannpine og gjærsoppinfeksjoner. Ellers som munnvann ved dårlig ånde.
 
 
LAVENDIN

Den eteriske oljen fra lavendin brukes på tilsvarende måte som ekte lavendel (Lavandula angustifolia), men er noe mer stimulerende, varmende, hudirriterende og smertelindrende. Oljen er god for plager i luftveiene, sirkulasjonssystemet og muskelsystemet, og kan derfor med fordel brukes ved bl.a. hoste og muskelsmerter. Den regnes som bedre enn ekte lavendelolje til massasje ved muskelsmerter, revmatiske smerter, spenningssmerter og nervesmerter. Oljen anvendes derfor en del i massasjeoljer og hudpleieartikler. Lavendin er fin i blandinger sammen med for eksempel nellik, kanel, sypress, furu, muskatellsalvie, geranium, timian, patchouli, rosmarin og sitrusoljer, særlig bergamott og lime.

Lavendin anvendes mye i parfymer, såper, rensemidler, toalettartikler og hårmidler, i tillegg til å være en smaksingrediens i ulike næringsmidler. Bruk av den eteriske oljen fra lavendin er svært utbredt. Det produseres omkring 1000 tonn i året, noe som er flere ganger så mye som av både ekte lavendel og spiklavendel. Den eteriske oljen av lavendin er derfor billigere enn ekte lavendelolje og brukes ofte som erstatning for denne.

Friske eller tørkede blomster kan brukes som te, og friske blomster kan kandiseres eller tilsettes i syltetøy og eddik. Tørkede blomster brukes i urteputer og potpurri.

Dyrking av lavendin

Lavendin må dyrkes på en solrik vokseplass. Plantene regnes som mer hardføre enn ekte lavendel (Lavandula angustifolia), men er normalt ikke særlig lengelevende og bør fornyes ofte. Beskjæring skjer helst om våren, da høstbeskjæring kan fremme dannelse av nye og lite hardføre skudd om høsten. Siden plantene er krysninger, vil de ikke være frøstabile. For å ta vare på en bestemt sort, må den derfor formeres vegetativt, noe som vanligvis skjer med halvharde stiklinger med hæl i juli eller august. Stiklingsplanter bør overvintres i veksthus første vinteren. Plantene kan også formeres med avleggere.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Den eteriske oljen av lavendin er ikke irriterende og regnes ikke som giftig.

 
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
Salvesen, Anna & Finn Andersen: Aromaterapi - eteriska oljor för välbefinnande. Artaromaförlaget AB Tredje utgåvan 2002.
Tucker, Arthur O. & Thomas Debaggio: The Big Book of Herbs.  Loveland, Colorado, Interweave Press 2000.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 06.02.2021
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn