Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > REINROT   

REINROT
Leuzea carthamoides
 
ANDRE NORSKE NAVN
Maralrot.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Leuzea carthamoides DC.
Rhaponticum carthamoides (Willd.) Iljin.
Stemmacantha carthamoides (Willd.) Dittrich
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Maralrot
ISLANDSK:  Gresjuhúnn.
FINSK:  Maraljuuri.
ENGELSK:  Maral root / Leuzea / Rhaponticum.
TYSK:  Bergscharte.
 
FAMILIE
Kurvplantefamilien (Asteraceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av reinrot

BOTANISK BESKRIVELSE
Reinrot er en stor, flerårig urt som kan bli 15-20 år gammel. Det er en bladrik plante som kan brukes som husdyrfôr. Reinrot har rød-fiolette blomster på en blomsterstengel som kan bli opp til 1,5 m høy. Hver enkelt blomst er omkring 5 cm i diameter, og springer ut midtsommers. Reinrot har en kort rotstokk med mange mørkfargede røtter som kan bli opp til 40 cm lange.
 
UTBREDELSE
Reinrot er viltvoksende i det sørlige Sibir, Kasakhstan og Altai-regionen, og er funnet opp til 1900 moh. Planten er hardfør og enkel å dyrke og kan formeres fra frø. Reinrot dyrkes mye i Russland og Øst-Europa, men trives godt også i Norge og kan være et vakkert innslag i et staudebed.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Det er primært røttene som brukes i urtemedisinen. Bladene kan benyttes som husdyrfôr. Etter at frøene er fjernet, kan stengelen med den tørre blomsterbotnen brukes i tørrdekorasjoner.
 
INNHOLDSSTOFFER
Reinrot inneholder 12 ulike ecdysteroider, 11 flavonoider, 8 polyacetylener og parkeyl-acetat (et triterpen). Det er størst interesse knyttet til ecdysteroidene. De har størst konsentrasjon i røttene med 0,1-0,3 % av tørrstoffet, mens bladene inneholder 0,01-0,1 %.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Adaptogen, øker arbeidskapasiteten, stimulerende effekt på sentralnervesystemet, styrker innlæringsevnen og hukommelsen. Har vist antibakteriell og antikreft-virkning, og stimulerer dannelsen av røde blodlegemer.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Stress, impotens, utmattelse, angst, depresjon, og ved rekonvalesens etter langvarig sykdom.
 
 
REINROT

Røttene av reinrot blir ekstrahert med 70% alkohol, tilsatt i samme mengde som rotvekta (1:1). Ekstrakten blir brukt både i farmasøytiske produkter og i drikkevarer. Slike ekstrakter blir produsert i Russland, Ungarn, Slovakia og Finland. I årene etter 1950 har det blitt utført flere farmakologiske undersøkelser med rotekstrakt av reinrot, og i noen land har planten blitt klassifisert som en ny, biologisk aktiv medisinplante i gruppen adaptogener.

Virkningen av reinrot

Dyreforsøk har vist at reinrot på en mild måte stimulerer sentralnervesystemet. Urten kan bidra til å bedre hukommelsen og innlæringsevnen, og øke arbeidskapasiteten. Den angis også å hjelpe mot impotens, og dessuten ved depresjoner og angst. Disse egenskapene er iakttatt ved klinisk anvendelse av reinrot, og ikke ved kontrollerte forsøk. Reinrot har vist seg å være svært lite giftig.

Forsøk som er utført tyder på at reinrot har antibakteriell og antikreft-virkning, og at den også stimulerer dannelsen av røde blodlegemer. Flere studier kreves imidlertid for å se om den kan gi noen form for bivirkninger, og for å fastslå retningslinjer for trygg bruk.

Dyrking og bruk av reinrot

Røttene høstes vanligvis tredje året etter at veksten er avsluttet om høsten og bladene har begynt å gulne. Det hevdes å være størst avling av ecdysteroider i røttene i august/september. Ved god vekst kan det være aktuelt å høste etter to vekstsesonger.

Reinrot blir brukt som fôrplante, både frisk og i tørket tilstand. Den kan legges i silo, og den kan også tørkes og males til mel. Reinrot-fôr hevdes å styrke dyrene, øke melkeproduksjonen, minske kolesterolinnholdet i kjøttet og øke eggproduksjonen. Disse påstandene er foreløpig dårlig dokumentert. Planten hevdes også å være en god kilde for bienes innsamling av nektar.

Planten er viltvoksende i kalde og fuktige områder, og den synes å vokse godt på de fleste jordarter som er godt grøftet. Frøformering er vanligst, men det er også mulig å dele planten. Reinrot sås inne, eller på friland i oktober / november eller tidlig vår.

Reinrot kan omsettes fritt

I utlandet selges tabletter med innholdsstoffer fra reinrot som et anabolt kosttilskudd som ikke er hormonbasert. Statens legemiddelkontroll har klassifisert reinrot som "ikke-legemiddel", og planteproduktene kan dermed omsettes i henhold til næringsmiddellovgivningen.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

Planten er foreløpig lite omtalt i urtelitteraturen, og jeg har til nå ikke funnet opplysninger om mulige bivirkninger ved bruk av reinrot. Urten er vist å være svært lite giftig, så det er liten mulighet for at det byr på problemer å innta reinrot.

 

Flere bilder av reinrot
KILDER
Brown, Richard P. & Patricia L. Gerbarg: The Rhodiola Revolution. Transform Your Health with the Herbal Breakthrough of the 21st Century. Rodale 2004.
Dragland, Steinar & Bertalan Galambosi: Produksjon og første-foredling av medisinplanter.  Ås, Forskningsparken i Ås 1996.
 
http://www.anti-aging-guide.com/Leuzea.html
http://www.bosheimsmarken.no (Reinrot-dyrker i Valdres)
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 06.02.2021
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn