KASSAVA |
Manihot esculenta |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Maniok,
tapiok, tapioca. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Manihot esculenta
Crantz |
Janipha manihot (L.) Kunth. |
Jatropha manihot L. |
Jatropha dulcis J. F. Gmel. |
Manihot aipi Pohl |
Manihot flabellifolia Pohl. |
Manihot
dulcis (J. F. Gmelin) Pax |
Manihot manihot (L.) Cockerell |
Manihot melanobasis Muell.
Arg. |
Manihot palmata
Mull. Arg. |
Manihot utilissima Pohl. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Tapioka
/
Maniok / Brasiliansk arrowrot. |
DANSK: Kassava
/ Maniok. |
FINSK: Maniokki
/
Kassava. |
ENGELSK: Manioc
/ Cassava / Tapioca / Brazilian arrowroot / Sweet brazilian arrowroot
/ Bitter brazilian arrowroot / Bitter tapioca meal / Sweet cassava / Sweet tapioca meal. |
TYSK: Maniok
/ Kassave / Cassava. |
FRANSK: Manioc / Maniok / Tapioca / Yuca. |
SPANSK:
Casava / Casabe / Yuca
/ Caxamote / Farinha / Guacamote / Huacamote / Tapioca / Mandioca / Mañoco. |
|
FAMILIE |
Vortemelkfamilien (Euphorbiaceae). |
|
|
Illustrasjonen er hentet
fra Köhler's Medizinal-Pflanzen |
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Kassava er en
tropisk busk
som blir opptil 2 m høy. Planten har kjøttfulle rotstokker, vedaktig
stengel og store håndflikete blad med 5-9 fliker og sitter på lange,
røde bladstengler. Blomstene er små og uanselige, og har hvit
til rosa farge. Rotknollene kan veie opptil 8 kilo, men høstes helst
når de er mindre. De hvite inni, men er dekket av et brunt,
barklignende skall. |
|
|
UTBREDELSE |
Kassava dyrkes som
en viktig matplante i mange land med tropisk klima, men kommer
opprinnelig fra tropiske områder i
Mellom- og Sør-Amerika, hvor den først og fremst vokser i Brasil og på
østsiden av Andesfjellene. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Rotknollene brukes som mat og medisin, bladene som medisin. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Rotknollene
inneholder stivelse og cyanogene glykosider (0,02-0,3 % i bitre
røtter, 0,007 % i søte røtter). Cyanogene glykosider finnes i mer
enn 800 plantearter i 80 ulike plantefamilier. De vanligste plantene
som inneholder giftige cyanogene glykosider finnes i rosefamilien og
ertefamilien, i planteslekta Sorghum i grasfamilien, og altså
i kassava, som tilhører vortemelkfamilien. Dannelsen av cyanogene
glykosider i planter mener man er en beskyttelse mot skader fra
tørke. Ved hydrolyse av disse glykosidene i kroppen frigjøres
sukkerstoffer og blåsyre. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Kassava er primært et
næringsmiddel. Har en stoppende virkning ved diaré. De cyanogene
glykosidene kan drepe skabb. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Bladene brukes mot
feber og hodepine. Varianten med bitre rotknoller kan brukes til å
behandle skabb, diaré og dysenteri. Kassavamel kan anvendes til å
tørke ut væskende eksem. Bladene mot feber og hodepine. |
|
|
|
KASSAVA |
Man skiller mellom to
dyrkede varianter av kassava, som i Sør-Amerika kalles yuca,
nemlig en søt variant (yuca dulce) og en bitter og mer giftig
variant (yuca brava). Varianten med bitre rotknoller blir
hovedsakelig dyrket i Mellom- og Sør-Amerika og på de Vestindiske øyer.
Hos denne varianten er roten giftig når den er rå. Den må rives opp og
presses for å fjerne de cyanogene glykosidene som finnes i plantesaften
og som danner blåsyre. Det faste stoffet som blir igjen, kjent som
kassava, blir kokt og tørket. Det kan så blandes med vann eller
melk og spises.
Saften som er presset ut
gir en stivelse som felles ut på bunnen av karet som væsken oppbevares
i. Denne stivelsen viderebehandles til det som kalles tapiok og som brukes i supper
og puddinger, eller som fortykningsmiddel i matvareindustrien.
Kassavamel er lett fordøyelig, men har et lavt proteininnhold og er en
skånsom mat for rekonvalesenter.
Hos den søte varianten
av kassava, som hovedsakelig dyrkes i Asia og Afrika, er roten søt og
spiselig uten behandling. Den kan spises rå, men blir vanligvis kokt,
enten for seg selv eller i sauser. Den har en mild, behagelig smak.
Roten blir også tørket og malt til et mel, skåret i skiver og stekt som
chips, eller brukt til å lage en alkoholholdig drikk. Unge skudd og blad
av maniok kan spises når de er kokt. Bladene kokes flere ganger og
vannet slås fra hver gang for å fjerne bitterhet og giftstoffer. De er en viktig grønnsak i
Sentral-Afrika,
hvor de brukes sammen med lokale kornslag eller ris, eller finhakkes og
kokes til saus eller stuing som blir servert til fisk eller kjøtt.
Kassava i folkemedisinen
Vannet som ble samlet
opp etter utvasking av giften fra den oppmalte kassavaroten, ble i
tidligere tider brukt som fiskegift av de innfødte i Sør-Amerika. En
medisinsk anvendelse av kassava hos Tikuna-stammen gikk ut på å blande
saften fra de knuste rotknollene med like deler vann, og en kopp av
denne blandingen ble gitt mot diaré. Makunas-stammen brukte vannet som
ble presset ut av røttene til hodevask ved behandling av skabb.
Kassavamel kan brukes til å tørke væskende eksem. I Kina lages et omslag
av kassava, hvetemel og ingefær til å trekke ut puss med. Bladene av
kassava er tradisjonelt blitt brukt mot feber og hodepine. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Rå,
bitter kassava er giftig og har forårsaket mange dødsfall
(blåsyreforgiftning). Rotknoller av den bitre varianten må derfor
behandles før de kan brukes som mat (se over). Den søte varianten
kan spises rå uten særlig stor fare. I et tilfelle døde en mann i
løpet av 6 minutter med krampeaktige smerter etter inntak av 36
dråper av saften fra bitter kassava. |
|
|
KILDER |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N.W. Damm & Søn 2003. |
Coupnal, Francois: The
Encyclopedia of Edible Plants of North America. New Canaan, Keats Publishing 1998. |
Hoffmann, David: Medicinal Herbalism. The Science and Practice of Herbal
Medicine. Rochester, Healing Art Press 2003. |
Schultes, Richard Evans and Robert F. Raffauf: The Healing Forest. Medicinal and Toxic Plants of
the Northwest Amazonia. Portland, Dioscorides Press 1990. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Vetlesen, Kari: Frukt- og grønnsaksleksikon.
Oslo, Vega Forlag AS 2018. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 19.10.2020 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|