|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Murraya koenigii
er en tropisk, lite hardfør, eviggrøn busk eller lite tre med grå
bark. Blir opptil 6 m høyt og 3-5 m bredt. Bladene er 15-25 cm
lange, finnete og består av 12-16 spisse, elliptiske småblad.
Bladene har en kraftig karriduft når de knuses. Klaser med små,
stjerneformede hvite og duftende blomster dannes om sommeren og
etterfølges av spiselige, svarte bær som blir ca. 1 cm i diameter.
Bærene har en pepperlignende smak. |
|
|
UTBREDELSE
OG DYRKING |
Murraya vokser vilt i Sør-Asia, fra Pakistan og India til Sri Lanka
og det nordlige Thailand. På grunn av den utstrakte bruken av
bladene dyrkes murraya mye i India. Planten krever en
minimumstemperatur på 15-18 °C for å trives. Skal planten dyrkes her
i landet, må den derfor stå i potter som kan tas inn om vinteren.
Murraya trives i humusrik, veldrenert jord i full sol eller
halvskygge. Formeres med frø som sås om våren, eller ved halvharde
stiklinger som tas om sommeren. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Bladene, barken, roten, fruktene og en olje fra frøene brukes som
krydder og medisin. Bladene plukkes ved behov gjennom hele året og
brukes friske i saft, uttrekk og som omslag. De kan også tørkes,
males og brukes som en smaksingrediens i mat. Tørre blad mister
imidlertid raskt smaken. Bark og røtter samles når det er behov for
dem og brukes friske eller tørkede i avkok. Oljen ekstraheres fra
modne frø. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bladene inneholder bl.a. 6,1 % protein, 16 % karbohydrat, kalsium,
fosfor og jern. Videre vitamin A og C, mer enn 20 alkaloider, et
glykosid (koenigin), garvestoffer og eterisk olje. De viktigste
innholdsstoffene i den eteriske oljen er beta-caryofyllen,
beta-gurjunen, beta-elemen, beta-fellandren og beta-thujen. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
En varmende,
kraftig aromatisk urt som fremmer appetitten og fordøyelsen. Øker
magesaftseskresjonen, lindrer kvalme, virker stoppende og
krampeløsende. Utvortes sårhelende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Brukes innvortes
ved fordøyelsesproblemer (bladene, roten og barken), forstoppelse,
kolikk, diaré og dysenteri (bladene). Utvortes som omslag på
forbrenninger, sår og insektstikk. |
|
|
|
MURRAYA |
Murraya er ei
planteslekt
med fire arter av eviggrønne trær og busker. De forekommer i tropisk
Asia, i tropisk og subtropisk Australia, og på noen Stillehavsøyer.
Slekta er oppkalt etter Johann Andreas Murray (1740-1791), en elev av
Linné og svensk professor i botanikk og medisin. Murraya er nært
beslektet med planteslekta Citrus, og sitrontrær kan podes på
grunnstammer av Murraya koenigii.
Myrraya som krydder
Bladene av murraya er
en uunnværlig ingrediens i karri i Sør-India og på Sri Lanka, og på
disse stedene selges urten også i frisk tilstand i matvarebutikker og på
markeder. Friske og tørkede blad brukes dessuten i chutney og
marinader. De peppersmakende fruktene brukes som krydder.
Bladene av murraya er
altså et grunnleggende krydder i karriblandinger. Andre viktige
ingredienser i karri (som kan inneholde opp til 40 forskjellige
krydderier), er gurkemeie, svart pepper, chili, spisskummen, ingefær,
kardemomme, nellik, muskat, bukkehornfrø, koriander og sennep. Styrken
på karriblandingen er avhengig av mengden chili, spiskummen, muskatnøtt
og murraya-blad. Det finmalte karripulveret kan være gult, grønngult
eller brunlig, og smaken er mer eller mindre søt og krydret, alt etter
hvilke krydder det er blandet av.
I tillegg til å være en
ingrediens i karri, brukes bladene friske til smaksetting av grønnsak-
og linseretter i det sørlige India, og til kylling- og kjøttretter på
Sri Lanka. Tørkede blad kan males til et pulver eller blandes til en
pasta for å smaksette ulike matretter. Tørkede blad har imidlertid
mindre smak enn friske. Smaken av murraya passer godt sammen med
hvitløk, ingefær, chilipepper og frisk koriander.
Medisinsk bruk av
murraya
I India blir bladene,
roten og barken av murraya ansett som fordøyelsesfremmende og
magestyrkende, og urten brukes derfor primært ved fordøyelsesplager.
Murraya er en varmende, kraftig aromatisk urt som stimulerer appetitten,
øker utskillelsen av fordøyelsessafter, lindrer kvalme og kan motvirke
oppkast. For å få kontroll over diaré og dysenteri brukes særlig den
friske saften av bladene. Saft fra roten tas for å lette smerter knyttet
til nyreplager. Murraya er også angitt å ha vektreduserende egenskaper.
I India lages et
hårvann av bladene for å forebygge grått hår. Bladene kan også brukes
som grøtomslag på brannsår, andre sår, blåmerker, utslett og uren hud.
En saft av bærene blir blandet med limejuice og smurt på insektstikk.
Saften fra bladene sies å gi klare øyne, men det er ikke angitt hvordan
den brukes. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Jeg har ikke funnet
noen advarsler knyttet til kulinarisk bruk av murrayablad. |
|
|
Flere bilder av
murraya |
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Bown, Deni: Herbal. The Essential Guide to Herbs for Living.
London, Pavilion Books Limited 2003. |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm
& Søn 2003. |
Duke, James A.: Handbook of Medicinal Herbs. Boca Raton, Florida, CRC
Press 2002. |
Duke, James A.: CRC Handbook of Medicinal Spices. Boca Raton, Florida, CRC
Press 2002. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter.
Oslo, N.W. Damm & Søn AS 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 30.03.2019 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|