Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > PERUBALSAMTRE   

PERUBALSAMTRE
Myroxylon balsamum var. pereirae
 
ANDRE NORSKE NAVN
Perubalsam.
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Myroxylon balsamum var. pereirae (Royle) Harms.
Myroxylon pereirae (Royle) Klotzsch
Myrospermum pereirae Royle
Toluifera pereirae (Royle) Baill.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Balsamträd.
DANSK:  Perubalsamtræ.
FINSK:  Perunpalsami.
ENGELSK:  Balsam of Peru / Peruvian balsam / Indian balsam / Black balsam.
TYSK:  Perubalsambaum / Indischer Balsam / Perubalsam / Peruvianischer Balsam.
FRANSK:  Baumier du Pérou.
SPANSK:  Bálsamo negro.
 
FAMILIE
Ertefamilien (Fabaceae).
Illustrasjonen er hentet fra Köhler's Medizinal-Pflanzen

BOTANISK BESKRIVELSE
Perubalsamtre er et stort, tropisk tre som kan bli opp til 25 m høyt, med en rett og glatt stamme, vakre blad og meget velduftende blomster. Alle delene av treet, også de fiberrike fruktene, inneholder en harpikslignende plantesaft som benyttes.
 
UTBREDELSE
Hjemmehørende i tropiske skoger i Mellom-Amerika (El Salvador, Honduras og Guatemala). Dyrkes i Mellom- og Sør-Amerika, samt i India.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Oljeharpiks (balsam), som dannes etter at treet er blitt skadet. Blad, frukter og veden brukes også til å utvinne ulike produkter. En eterisk olje kan destilleres fra harpiksen. Den regnes som verken giftig eller irriterende.
 
INNHOLDSSTOFFER
Oljeharpiksen inneholder 50-65 % eterisk olje (hovedsakelig benzylbenzoat og benzylcinnamat) og harpiks.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Sårhelende, betennelseshemmende, antiseptisk, soppdrepende, parasittdrepende, slimløsende, katarrhemmende, balsamerende, stimulerende, urindrivende, hjertestimulerende og blodtrykksøkende.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Forkjølelse, hoste, bronkitt, bronkial astma, emfysem, dårlig hals, diaré, gonoré, lammelser, hudlidelser som fregner, skabb, lus, ringorm, bleieutslett, kløe, liggesår, forbrenninger og flass, innvollsorm, hemoroider, kreft, gikt, revmatisme og verkende ledd.
 
 
PERUBALSAMTRE

Treet Myroxylon balsamum forekommer i to varianter, eller kjemiske raser: var. pereirae som gir perubalsam, og var. balsamum som gir tolubalsam. Det er varianten som danner perubalsam som primært omtales her.

Det latinske slektsnavnet Myroxylon er avledet av gresk myron = velluktende plantesaft, og xylon = tre. Perubalsam lages ikke i Peru, slik man skulle tro av navnet, men hovedsakelig i landene El Salvador, Honduras og Guatemala i Mellom-Amerika, i det området som grenser til Stillehavet og som ofte kalles ”Balsamkysten”. Da drogen først ble importert til Spania rundt år 1525, kom den imidlertid via havnebyen Callao i Peru, og det ga opphavet til navnet. I våre dager vokser treet i mesteparten av Mellom-Amerika, i det sørlige Mexico og i deler av det nordlige Sør-Amerika. Treet er enkelt å formere med frø eller stiklinger, og i tropene dyrkes det en del som skyggegivende tre i kaffeplantasjer.

Perubalsamtreet er kilde for flere ulike råvarer

Perubalsamtreet er et vakkert tre med glatt, grålig bark. Bladene er ulikefinnet med ovale småblad. Frukten er en belg som blir 5-10 cm lang. Når treet blir såret ved lett banking med en stein eller lignende, dannes det et sekret i barken. Når det ytterste barklaget blir flekt av, flyter dette sekretet etter noen dager ut. Såret forbindes med et tøystykke som suger opp balsamen. Når den første balsamen er ferdig med å flyte, brennes sårflaten med en fakkel i 4-5 minutter, nye tøystykker bindes omkring og i løpet av ca. 8 dager siver det igjen ut balsam. Når det har sluttet å renne sekret fra sårflaten, løsnes sårskorpen og tørkes. Ved å blande balsamen og sårskorpen i et bestemt forhold, får man handelsvaren perubalsam, en mørkebrun, tyktflytende væske som ikke blander seg med vann.

Hovedbestanddelen i perubalsam er estere av kanelsyre og benzoesyre. Resten består av harpiks og små mengder vanillin og fri kanelsyre. På grunn av disse innholdsstoffene har balsamen en behagelig lukt av vanilje. Smaken er skarp og noe bitter.

En harpiksfri, eterisk olje lages fra den rå perubalsamen ved høyvakum tørrdestillasjon. Den eteriske oljen, som kan brukes i aromaterapi og i hudpleieprodukter, er en blekt honningfarget eller brun, litt seig væske med en søt, balsamlignende (eller vaniljelignende) duft. Når den brukes i aromaterapi, kan den gjerne blandes med ylang-ylang, patchouli, petitgrain, sandeltre eller rose.

En treolje kan lages ved dampdestillasjon av trefliser, men denne regnes for å ha dårligere kvalitet. Myroxocarpin er en hvit balsam som lages av frukten, og en ekstrakt som kalles balsamito lages fra unge frukter. Det sistnevnte produktet inntas som et styrkende og urindrivende middel, samt som middel mot innvollsorm. Utvendig brukes den på vanskelig helende sår og på fregner.

Tradisjonell bruk av perubalsam

Indianerne i Sør- og Mellom-Amerika, også de mektige inkaene som regjerte i Peru, kjente til at balsamen var effektiv til å stoppe blødninger og fremme helingen av sår. De anvendte den dessuten som et middel mot astma, hoste, gonoré, gikt og lammelser. Bladene av treet ble brukt som et urindrivende middel, og for å fjerne innvollsorm.

Spanjolene tilegnet seg kunnskap om treets medisinske verdi av indianerne, og ble raskt klar over handelspotensialet i balsamen, som de begynte å sende hjem. Når perubalsamen kom til Europa på 1500-tallet, ble det raskt stor etterspørsel etter den, og derav en høy pris. I Europa fikk den sin helt store betydning som middel mot skabb, og dessuten ble den brukt innvortes som hostemiddel. Det er benzylbenzoatet som har så god virkning mot skabb. Dette stoffet, som nå fremstilles syntetisk, regnes fremdeles som et godt skabbmiddel. Også i våre dager er perubalsam en stor handelsvare. Det finnes anvendelse for den i antiseptiske og soppdrepende midler som bl.a. brukes mot plager som skabb og ringorm.

Perubalsam brukes i mange produkter

Mange kommersielle produkter inneholder perubalsam, f.eks. sjampoer, lotions, salver, halspastiller og parfymerte toalettartikler. I USA brukes harpiksen også som ingrediens i tannkremer, og i stikkpiller mot hemoroider. Perubalsam er et slimløsende middel, og kan derfor være nyttig ved hoste, bronkitt og forkjølelse. Den skal ellers kunne fungere som et middel mot innvollsorm og lus, i tillegg til at den er angitt å virke på kreft.

Utvortes bruk av perubalsam

Preparater for utvortes bruk er beregnet på å lege skader, drepe skabb, lindre bleieutslett, kløe, liggesår, forbrenninger, flass og andre hudproblemer. Dessuten er det brukt til å behandle tannrotbetennelse som kan oppstå etter tanntrekking. Siden det er en harpiks og tenderer til å være en varm urt, brukes den også til å fremme blodsirkulasjonen, og kan dermed lindre smerter i verkende ledd. Etter at det har vist seg at stoffet ofte fremkaller allergiske eksemer, har bruken som sårmiddel imidlertid avtatt.

Eterisk olje av perubalsam

Den eteriske oljen som lages av perubaslam stimulerer hjertet, øker blodtrykket og reduserer slimdannelser. Derfor er den anvendelig ved plager i åndedrettsorganene som astma, kronisk hoste og bronkitt. Ellers blir oljen anvendt mot de samme plagene som balsamen. Oljen er den formen av perubalsam som oftest brukes i parfymeri, da unngår man bunnfall av harpiks og misfarging av produktene.

Tolubalsam

Tolubalsam (oppkalt etter byen Santiago de Tolu i Columbia) er et produkt som ligner på perubalsam, og fås fra den nærstående varianten av treet Myroxylon balsamum var. balsamum. Dette treet vokser primært i Colombia og Venezuela. Kjemisk skiller tolubalsam seg bare lite fra perubalsam, og denne balsamen brukes ofte i halspastiller og hostemiksturer, som smakstilsetning i legemidler, samt i sjokolade- og parfymeindustrien.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Perubalsam kan fremkalle allergiske eksemer, og kontraindikeres for personer med allergiske disposisjoner. Bør ikke anvendes utvortes i mer enn syv dager i strekk. Personer med nyreirritasjon eller febersykdommer bør unngå balsamen. Den eteriske oljen regnes som ugiftig og ikke irriterende.

 
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002.
Chevallier, Andrew: Politikens bog om lægeplanter.  København K, Politikens Forlag A/S 1998.
Fetrow, Charles W. & Juan R. Avila: Professional's Handbook of Complementary & Alternative Medicine.  Springhouse, Pennsylavania, Springhouse Corporation 1999.
Forlaget Det Beste: Våre medisinske planter.  Oslo, Det Beste A/S 1984.
Geelhoed, Glenn & Jean Barilla (redaktører): Natural Health Secrets From Around the World.  New Canaan, Keats Publishing, Inc., 1997.
Lawless, Julia: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils.  Shaftesbury, Element Books 1995.
Nielsen, Harald: Eksotiske Lægeplanter og Trolddomsurter.  København, Politikens Forlag A/S 1980.
Reader's Digest: Magic and Medicine of Plants.  Reader's Digest 1986.
Skidmore-Roth, Linda: Mosby's Handbook of Herbs & Natural Supplements.  St. Louis, Mosby 2001.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 22.12.2010
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn