Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > KRETISK MERIAN  

KRETISK MERIAN
Origanum dictamnus
 
ANDRE NORSKE NAVN
Kretakung, diktamnos. 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Origanum dictamnus L.
Majorana dictamnus (L.) Kosteletzky
Amaracus dictamnus (L.) Benth.
Amaracus tomentosus Moench
Dictamnus creticus Hill
Origanum saxatile Salisbury
Origanum pseudodictamnus Sieber
Origanum dictamnifolium Saint-Lager
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Kretadiptam / Kretamejram / Spansk humle.
DANSK:  Vild polej.
FINSK:  Kreetanmeirami.
ENGELSK:  Dittany of Crete / Cretan dittany / Dictamnus / Hop marjoram / Hop plant / Wintersweet.
TYSK:  Diptamdost / Kretischer Diktam / Kreta-Majoran / Kretadiptam.
FRANSK:  Dictame de crète.
SPANSK:  Díctamo crético / Dictamo cretense.
GRESK:  Diktamnos / Diktamnon.
 
FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae).
Foto ©: Rolv Hjelmstad
Flere bilder av kretisk merian

BOTANISK BESKRIVELSE

Kretisk merian (kalles også diktamnos) er en opptil 20 cm høy, tett hvithåret dvergbusk med rotslående og oppstigende skudd. Bladene er inntil 2,5 cm lange, runde til ovale og med markant opphøyde nerver og hel kant. De er dekket med ca. 2 mm lange, greinete ullhår og får således et grågrønt, ullent utseende.  At hårene er forgreinete er svært artskarakteristisk. De små humlekonglelignende blomsterstandene som sitter samlet i grupper på 3-10 får sin spesielle form av glatte til småhårete, taklagte, 7-10 mm store og mer eller mindre rødfiolette høyblad. Begeret dekkes av høybladene, mens den lyst blåfiolette, toleppede kronen stikker langt ut.

 
UTBREDELSE

Kretisk merian er viltvoksende bare på Kreta (endemisk), hvor den forekommer spredt over hele øya. Den vokser på bergvegger og foretrekker loddrette stup eller elvekløfter, ofte på steder med relativt høy luftfuktighet. Den vokser først og fremst i høyereliggende strøk, fra ca. 300 til 1500 m o.h., noe som er typisk for Origanum-arter i middelhavsområdet, og det framgår også av navnet Origanum som er gresk og betyr «fjellpryd» (oros = fjell og ganos = pryd).

 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER

Bladene og blomstene brukes som medisin og krydder. De samles både fra viltvoksende bestander og fra dyrkede planter. På markeder og i landsbyer på Kreta kan man kjøpe poser med tørkete blad av kretisk merian, solgt som diktamnos eller diktamos. Bladene kan brukes friske i salater og har en behagelig smak, særlig når de blandes med persille, timian, hvitløk, salt og pepper. De blomstrende toppene tørkes og brukes til urtete.

 
INNHOLDSSTOFFER

Ingen oversikt over plantens innholdsstoffer er funnet, men bladene inneholder en eterisk olje som er rik på pulegon.

 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Aromatisk, styrkende, sårhelende, fordøyelsesfremmende og fødselsforberedende.

 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Innvortes mot magesmerter, brystplager, revmatisme og underlivsplager. Utvortes ved bitt av giftige dyr, isjias og skader forårsaket av metall.
 
 
KRETISK MERIAN

I gresk mytologi ble denne urten brukt av Afrodite til å hele skadene til den trojanske helten Aeneas. Kretisk merian har helt siden antikken vært en mye brukt krydder- og medisinplante. Hippokrates (ca. 460-377 f.Kr.) anbefalte urten, dels utvortes til å sterilisere og fremme helingen av sår, dels innvortes mot revmatisme og en rekke mageplager. Også i våre dager brukes kretisk merian i Hellas mot plager i mage og bryst.

Urtens medisinske egenskaper

Kretisk merian er en aromatisk, styrkende urt som er bra for fordøyelsen. Urten kan brukes innvortes ved magesmerter, brystplager, revmatisme og underlivsplager. Da den stimulerer livmorsammentrekninger, har den vært brukt som et fødselsforberedende middel og bidratt til å gi en rask og mindre smertefull fødsel. Utvortes har den vært anvendt på bitt av giftige dyr, isjias og skader forårsaket av metall. Det ser imidlertid ut til at urten ikke brukes nevneverdig i våre dagers urtemedisin.

Kretisk merian som krydder

Kretisk merian har en sterk, krydret duft, men selv om den tilhører den samme planteslekta som vår hjemlige bergmynte (Origanum vulgare), er aromaen ganske forskjellig. Duften kommer fra en eterisk olje som har pulegon som hovedbestanddel. I Vest-Europa anvendes bladene i salater og visse fiskesauser. Brukt i salater har friske blad en behagelig smak, særlig når de blandes med persille, timian, hvitløk, salt og pepper. De blomstrende toppene kan trekkes som te, og ekstrakter av urten brukes til å smaksette vermut. I Sverige ble de humlekonglelignende blomsterstandene brukt som krydder i julens sild- og ansjosinnlegginger, og så sent som på slutten av 1960-tallet ble urten solgt på svenske apotek.

 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Ingen advarsler knyttet til medisinsk eller kulinarisk bruk av kretisk merian er funnet i tilgjengelig litteratur.

 

Flere bilder av kretisk merian
KILDER
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of Herbs & Their Uses.  London, Dorling Kindersley 2002.
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, J-Z.  Sävedale, Warne Förlag 2013.
Høiland, Klaus: Diktamnos, Origanum dictamnus, en truet medisinplante på Kreta. Blyttia 42 (1984) s.177-180.
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink: Medicinal Plants of the World.  Portland, Oregon, Timber Press 2004.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 15.04.2017
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn