GINSENG |
Panax ginseng |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Asiatisk ginseng, kinesisk ginseng, koreansk ginseng, ekte ginseng. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Panax ginseng
C.A.Mey. |
Aralia ginseng
(C.A.Mey) Baill. |
Panax
verus Oken |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Ginseng. |
DANSK: Ginseng
/ Koreansk ginseng / Orientalsk ginseng / Kraftrod. |
FINSK: Ginseng
/ Ginsengjuuri. |
ENGELSK: Ginseng
/
Chinese ginseng / Asian ginseng
/ Korean
ginseng. |
TYSK: Ginsengwurzel
/ Kraftwurzel. |
FRANSK: Racine de ginseng. |
SPANSK: Ginseng
/
Ginseng asiático / Ginseng chino / Ginseng coreano. |
KINESISK: Ren
shen /
Ren shen ye / Jenshen. |
|
FAMILIE |
Bergflettefamilien (Araliaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Ginseng er en flerårig
plante som blir 30-70 cm høy, og plantene kan bli så mye som 100 år
gamle. Den kjøttfulle, gule roten er normalt 20-25 cm lang og ca. 2
cm i diameter, med to til seks forgreininger. Rotens forgreining
minner enkelte ganger om en menneskekropp. Opp fra roten vokser det
en enkelt stengel som nær toppen bærer en rosett av tre til fem
håndformet sammensatte blad med stilk. Stengelen og bladstilkene er
rødfiolette. Fra rosetten fortsetter stengelen som en blomsterstilk
som ender i en skjerm av hvitgrønne, uanselige blomster, som springer
ut i juli. Fruktene er røde bær som modner i august og september, og
dette er også det beste tidspunktet for å samle inn roten. |
|
|
UTBREDELSE |
Ginseng er opprinnelig viltvoksende i Nord-Kina
(provinsene Heilongjian, Jilin og Liaoning),
Nord-Korea, Russland og den nordlige øya Hokkaido i Japan. Planten dyrkes nå i de samme
landene. Også i Danmark har de kommet i gang med ginsengdyrking, men
dyrking av denne planten anses som omstendelig og vanskelig. Ginseng er i våre
dager ekstremt sjelden i naturen, og hele behovet for ginseng i
verden dekkes nå av dyrkede planter. Det er imidlertid svært
vanskelig å dyrke ginseng. Plantene formeres utelukkende med frø,
som trenger spesialbehandling for å kunne spire, og det kan gå to år
før frøene spirer. Plantene krever en løs, næringsrik, veldrenert og
humusrik jord, og planefeltene må dekkes med tak slik at bedene har
minst 80 % skygge. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Ginseng radix:
Ginsengrot. |
Når ginseng dyrkes, høstes
røtter som skal brukes medisinsk tidligst etter 4 år (etter at den
første blomstringen har skjedd), men helst etter 5-7 år.
Ginseng foreligger i ulike typer,
avhengig av hvordan røttene blir behandlet: Frisk ginseng, der
røttene er mindre enn fire år gamle, kan spises friske. Hvit ginseng
er fire til seks år gammel og røttene blir tørket.
For å få rød ginseng, blir røttene høstet når plantene er seks år
gamle og blir så dampet i flere timer og tørket.
Den nyeste typen ginseng på markedet, er svart ginseng. Den er
utviklet gjennom en ny metode hvor roten blir dampet og tørket mange
ganger før den selges.
Rød og hvit ginseng er de typene man vanligvis treffer på i
markedet, enten som tørket rot, tinktur, flytende ekstrakt, pulver
eller kapsler. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
I ginsengroten finner man
omkring 18 hormonaktige triterpene saponiner (av japanere kalt ginsenosider, av russere panaxoider),
eterisk olje (med limonen, terpinol, citral og polyacetylen),
triterpene glykosider, fytosteroler (beta-sitosertol, stigmasterol,
campestrol), sukkerstoffer, stivelse, pektin, vitamin B1, B2 og B12,
acetylkolin, fettsyrer og mineraler (bl.a. kobber, germanium,
mangan, fosfor og selen).
Ferdigpreparater med ginseng er gjerne standardisert til å inneholde
5 % ginsenosider. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi: Søt og
svakt bitter / Varm og tørr. |
Adaptogen, tonikum
(styrkemiddel for hele kroppen, særlig hos eldre personer),
stimulerende og varmende (yang), stressreduserende,
gjenoppretter kroppslig balanse og øker motstandskraften mot stress,
infeksjoner og sykdommer, øker den fysiske og mentale yteevnen, øke
muskelstyrken (anabolsk virkning), øker utholdenheten og redusere
tretthet etter trening, stimulere fjerning av melkesyre, bedrer
oksygenopptaket og arbeidskapasiteten, bedrer konsentrasjonen og
utholdenheten, sentralstimulerende, vitalitetsøkende,
blodsukkersenkende (regulerer karbohydrat-metabolismen),
kolesterolsenkende, immunmodulerende, metastasehemmende,
leverstyrkende, leverbeskyttende, avgiftende, nervebeskyttende,
betennelseshemmende (COX-2 hemmer), smertestillende, krampedempende,
antiepileptisk, hjertebeskyttende, motvirker uregelmessige
hjerteslag og sammenklumping av blodplater, søvnfremmende,
hormonregulerende, afrodisierende, øker fruktbarheten, senker
aldringshastigheten, og er en svak antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Stress (både
fysisk,
mentalt og emosjonelt),
tretthet, overanstrengelse, utmattethet, utbrenthet, følelsesmessige
belastninger, nedsatt motstandskraft, betennelsestilstander, høyt
blodtrykk, lavt blodtrykk (forårsaket av binyretretthet),
alderdomssvekkelse, nervøs svekkelse, nevrasteni, mild depresjon,
anemi, kreft, menstruasjonsplager, hodepine, forkjølelse, influensa,
hjertelidelser, angina pectoris, uregelmessig hjerterytme, kvalme,
svimmelhet, dårlig hørsel, dårlig hukommelse,
konsentrasjonsproblemer, mental svekkelse, ADHD, diabetes type 2
(aldersdiabetes), alkoholisme, stoffmisbruk, forgiftninger, mannlig
erektil dysfunksjon og ufruktbarhet hos menn og kvinner. |
|
|
 |
|
GINSENG |
Ginseng ble
oppdaget i det nordlige Kina for flere tusen år siden og er trolig den
eldste av alle medisinske planter. Kinesiske keisere verdsatte ginseng
høyere enn gull, og i en tidsperiode var det forbudt å bruke ginseng av
andre enn de keiserlige. Hvis en vanlig person ble funnet med en
ginsengrot, var det ikke uvanlig at vedkommende ble straffet med døden.
Det foreligger også en historie om at den første Qin-keiseren (Qun
Shi Huang) i 221 f. Kr. ga 3000 soldater i oppdrag å finne
viltvoksende ginseng til ham, og alle som kom tomhendte tilbake ble
halshugd.
I Kina har ginseng
vært ansett som et middel som kunne kurere alle sykdommer, noe som
gjenspeiles i det vitenskapelige slektsnavnet Panax, som stammer
fra de greske ordene pan (= alt) og akos (= kurere). Av de
mer enn 11 000 midlene i den kinesiske Materia Medica, var
ginseng kjent som "kongen av alle urter". Ginseng er berømt for sine
nervebeskyttende, afrodisierende, stress-reduserende, immunmodulerende
og vitalitetsøkende egenskaper. Den er et styrkemiddel for hele kroppen,
som øker energien, bedrer den generelle helsen og gir et langt liv.
Ginseng er en
adaptogen urt
Ginseng har i
østasiatiske land vært brukt i tusenvis av år til å dempe stress, bedre
konsentrasjonen og øke den fysiske og mentale yteevnen. Den fungerer som
et generelt tonikum (styrkende middel) og som et
adaptogen som kan gjenopprette
kroppslig balanse og øke motstandskraften mot stress og sykdommer. På
den måten må ginseng ses på som et middel som kan revitalisere hele
kroppen, snarere enn en medisin som påvirker bestemte organer,
organsystemer eller sykdommer. Asiatisk ginseng har stimulerende og
varmende (yang) energi, i motsetning til
amerikansk ginseng (Panax
quinquefolius), som betraktes som beroligende og avkjølende (yin).
Ginseng er den mest
oppløftende av alle adaptogener. Den kan være et godt valg for personer
som er utmattet, avkreftet, eller som trenger et kikk for å komme
skikkelig i gang. Den er særlig nyttig for personer som er over 40 år
gamle, og bør brukes med forsiktighet av yngre personer, som normalt
ikke trenger den kraftig stimulerende virkningen.
Til hjelp ved
lite energi
Ginseng har vært
brukt i tradisjonell asiatisk medisin som en styrkende legeplante for
atleter og andre som er utsatt for fysisk stress, og som et styrkemiddel
som kan fylle på vitalenergi (qi eller chi). Urten er
kjent for å støtte de fem innvollsorgan-systemene Nyre, Lever, Lunger,
Milt og Hjerte, for å gjenopprette balansen mellom yin og yang,
og for å øke livslengden hos både menn og kvinner. Man mener at urten
kan hjelpe til å bygge opp motstandskraft mot infeksjoner og sykdommer,
korte ned tiden det tar å komme seg etter en sykdom eller operasjon, roe
ned sjelen, fremme den generelle helsen, og gi et langt liv og stor
visdom. Videre brukes ginseng som et mannlig elskovsmiddel og som
styrkende middel for eldre og gamle. I det nordlige og sentrale Kina
brukes ginseng tradisjonelt av mennesker fra de er middelaldrende og
hjelper dem til å holde ut en lang og kald vinter. I tradisjonell
kinesisk medisin blir ginseng vanligvis foreskrevet sammen med andre
urter og inntas i form av et avkok.
Ginseng er grundig
utforsket i Kina, Japan, Korea, Russland og mange andre land de siste
ti-årene, og de bemerkelsesverdige adaptogene egenskapene er nå godt
dokumentert. Studier viser at ginseng i utpreget grad øker kroppens
kapasitet til å klare sult, ekstreme temperaturer og mentalt og
emosjonelt stress. Videre har ginseng en beroligende effekt når kroppen
krever søvn. Dessuten forbedrer urten immunforsvaret og resistensen mot
infeksjoner, samt at den bedrer leverfunksjonen og er en svak
antioksidant. Ginseng kan senke alkoholmengden i blodet, så hvis man
inntar ginseng samtidig som man drikker alkohol, sies det at man kan
beskytte seg mot å bli beruset.
I 2016 fant en
meta-analyse av en rekke randomiserte og kontrollerte studier på
ginsengs virkning ved tretthet, at et tilskudd med ginseng hadde en
statistisk signifikant effekt med tanke på å redusere trettheten. I både
dyre- og menneskestudier hjalp ginsengens mange ulike innholdsstoffer å
regulere karbohydrat-metabolismen, beskyttet hjernen og regulere
virkningen til nevrotransmitterne. Et område hvor ginsengs energiøkende
virkning er særlig nyttig, er under rekonvalesensen til kreftpasienter.
I en studie utført i 2020 på personer med tykktarmskreft som ble gitt
ginseng i 16 uker, opplevde pasientene betydelig bedre humør, økt
livsglede og bedre evne til å gå, sammenlignet med placebo-gruppen.
Med tanke på
kraften som ginseng har til å motstå tretthet og støtte
energiproduksjonen, kan det være fristende å bruke urten jevnlig, men
personer som allerede er overstimluert, som kanskje inntar mye koffein,
eller som har drevet seg selv til grensen av hva de tåler, kan oppleve
at ginseng "dytter dem utfor stupet". Den energigivende effekten av
ginseng kan nemlig maskere underliggende symptomer på utbrenthet, derfor
er det viktig at man samtidig som man anvender ginseng også får orden på
ernæringen, søvnen og andre underliggende årsaker til at man har blitt
utbrent.
Ginseng kan
være til hjelp ved lav libido
Ginseng har i
tusenvis av år vært brukt som et afrodisiakum. Forskning har vist at
urten kan framskynde utviklingen av reproduksjonsorganene og forbedre
den generelle seksuelle yteevnen. I en randomisert, placebokontrollert,
dobbelblind studie hvor pasienter med diagnostisert erektil dysfunksjon
og som tok 900 mg ginseng tre ganger daglig i åtte uker, opplevde
gruppen som fikk den reelle urtemedisinen bedre sexlyst, tilfredshet ved
samleie og signifikant bedring av den erektile dysfunksjonen,
sammenlignet med placebo-gruppen.
Den positive
virkningen på libido er også nyttig for kvinner, særlig i
overgangsalderen. I en randomisert, placebokontrollert, dobbelblind
studie hvor kvinner i menopausen tok tre gram ginseng per dag fordelt på
tre doser med ett gram i hver, oppnådde de fleste kvinnene større
seksuell opphisselse.
Til hjelp for
hjernen
De viktigste aktive
virkestoffene i ginseng er ginsenosidene, som er vist å gi økt aktivitet
til nevrotansmitterne og økt blodstrøm til hjernen. En randomisert,
placebokontrollert, dobbelblind studie gjort i Danmark viste at personer
som var eldre enn 40 år som ble gitt 400 mg av standardisert
ginseng-ekstrakt i åtte uker, viste raskere reaksjon og signifikant
forbedring av abstrakt tenkning i forhold til placebo-gruppen. I en
annen studie hvor unge personer inntok 400 mg ginseng daglig, viste at
det ga bedre hukommelse, økt hastighet på hukommelsesoppgaver og mer
nøyaktighet ved oppmerksomhetstester enn placebo-gruppen.
Sammenfatning
av noen bruksområder for ginseng
Ved å innta
ginseng, kan man motvirke tretthet, senke aldringshastigheten, øke
muskelstyrken (har anabolsk og antikatabolsk virkning), øke
utholdenheten og redusere tretthet etter trening, stimulere fjerning av
melkesyre, bedre oksygenopptaket og arbeidskapasiteten. Urten bedrer
også reaksjonstiden til synet og hørselen, oppvaktheten og
psykomotoriske evner, og gir bedre hukommelse og økt mental aktivitet.
Ved siden av å
motvirke kreft, vil ginseng kunne bedrer virkningen og følsomheten for
kjemoterapi og å gi styrke til de som gjennomgår stråle- og
cellegiftbehandling. Urten har en immunmodulerende virkning ved at den
øker den generelle aktiviteten til immunsystemet, inklusive
antikroppresponsen, aktiviteten til naturlige dreperceller og
interferonproduksjonen, og gir økt aktivering og formering av
fagocytter.
Ginseng styrker
avgiftningsmekanismene og beskytter dermed mot miljøforurensninger.
Urten angis å ha smertestillende, krampedempende og antiepileptisk
virkning. Den gir bedre glukose- og insulin-regulering og kan således
være nyttig ved diabetes II (aldersdiabetes). Ginseng brukes til å
behandle mannlig erektil dysfunksjon, og kan også være nyttig ved ADHD.
Den er en antioksidant og virker beskyttende på hjerte-karsystemet,
leveren og nervesystemet, i tillegg til å virke betennelseshemmende
(COX-2 hemmer) og hormonregulerende.
Ginseng brukes som
stressdemper og til revitalisering når man føler seg trett eller fysisk
og mentalt svekket, ved overanstrengelse, nevrasteni, lavt blodtrykk
(forårsaket av binyretretthet), høyt blodtrykk, generell og nervøs
svekkelse, og mild depresjon. Den brukes som hjelp ved rekonvalesens
etter operasjoner og langvarige sykdommer. Ginseng er også ansett som et
generelt styrkemiddel og et antialdringsmiddel for eldre.
Anvendelse og
dosering av ginseng
Det er bedre å
bruke ginseng som del av en urteblanding (gjerne som 10-20 % av
blandingen) enn å bruke den som en frittstående urt. På markedet finnes
det mange ferdigpreparater med ginseng. Disse brukes i henhold til
doseringen som er angitt på forpakningen. Hvis man bruker en
standardisert ekstrakt, kan man starte med 200 mg daglig. Dette kan tas
alt på en gang eller deles opp i to doser, en om morgenen og en om
ettermiddagen. Hvis man føler at det trengs mer for å oppnå ønsket
effekt, kan man øke til 600 mg per dag ved å gradvis øke dosen med 50 mg
om gangen i løpet av noen dager. Av ginsengtinktur kan man bruke 30-60
dråper tre ganger daglig. Å starte forsiktig er bestandig lurt når man
begynner å bruke en ny urt, og dette er særlig viktig når det gjelder
ginseng. Det er best å ikke innta ginseng om kvelden, da urten kan
forstyrre nattesøvnen.
En effektiv dose av
tørket ginsengrot er mellom 0,5 og 4,5 g. Hvis man bruker tørket rot,
anbefales 2-3 g per dag som en kraftig, men effektiv start-dose. Denne
mengden kan man tygge eller koke. Ved avkok bruker man en stor kopp vann
til 2-3 g opphakket ginsengrot, og lar det stå og småkoke i 20 minutter
før det siles. Man kan drikke en kopp ginseng-te mellom måltidene én til
tre ganger daglig i inntil én måned. Deretter bør det gjøres et opphold
i inntaket på minst to måneder, før man eventuelt starter på en ny
omgang med ginseng-te. Ginseng bør aldri brukes i mer enn tre måneder
sammenhengende, noe som også gjelder for ferdigpreparater. Når man tar
en pause i inntaket, kan man vurdere hvordan kroppen har tilpasset seg
ginsengen før man avgjør om man skal fortsette. Kanskje har man oppnådd
den ønskede hensikten med å ta ginseng, slik at man bare kan slutte å
bruke urten.
Det er vanskelig å
finne ginseng som har høyt nok og stabilt innhold av de aktive
virkestoffene, noe som er en grunn til at mange bruker
russisk rot (Eleutherococcus senticosus)
i stedet for kinesisk ginseng. Det ble gjort en undersøkelse (ikke i
Norge) av 25 ginseng-produkter som selges i helsekostbutikker, og bare
11 av dem var merket å inneholde en spesifikk mengde av ginsenoider, de
aktive virkestoffene. Av disse inneholdt fem produkter mer enn den
angitte mengden, og seks mindre.
Råd ved
anskaffelse av ginseng
I mange av de
opprinnelige utbredelsesområdene for ginseng er planten enten truet
eller utryddet. Heldigvis har det kommet i gang dyrking av ginseng, som
nå er kilden for den ginsengen som i våre dager brukes i tradisjonell
kinesisk medisin og som blir solgt over hele verden. Man bør være
kritisk til billige ginseng-produkter som selges som et seksualfremmende
middel. Kvalitet og fornuftig dosering er nøkkelen til å oppnå de
ønskede effektene av ginseng.
Det er noen forhold
man må se på når man anskaffer ginseng. Selv om man kjøper arten
Panax ginseng, er det ulike farger på roten som man må være
oppmerksom på: rød, hvit eller svart. Rød ginseng er uskallet, dampet og
så tørket før den selges. Dette er den tradisjonelle måten som man
tilbereder ginseng på i tradisjonell kinesisk medisin. Hvit ginseng er
også uskallet, men har ikke vært dampet før den tørkes og selges. Den
nyeste typen ginseng på markedet, er svart ginseng. Den er utviklet
gjennom en ny metode hvor roten blir dampet og tørket mange ganger før
den selges. Rød og hvit ginseng er de typene man vanligvis treffer på i
markedet, enten som tørket rot, tinktur, flytende ekstrakt, pulver eller
kapsler. Rød ginseng er mer varmende, og hvit ginseng er mer avkjølende,
så det anbefales å anskaffe den typen som passer best for kroppstypen
man har (hvis du har en kjølig konstitusjon, velg rød; hvis du er varm,
vurder hvit).
Hvis man bruker hel
ginsengrot, bør man spørre forhandleren eller dyrkeren hvor gammel roten
er, da dette kan være en avgjørende faktor med tanke på kvaliteten. En
god indikator på alderen er hvor «stygg» roten ser ut. Eldre røtter har
gjerne hatt besøk av insekter som har forsøkt å spise på dem, noe som
gjør at de har dannet mer beskyttende forbindelser som også er nyttige
for oss mennesker. Eldre røtter har en tendens til å være mer bitre, og
dette øker deres medisinske kraft («bitter is better», som de sier på
engelsk). |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner Hvis ginseng tas
som en enkelturt (særlig av personer som tilbøyelige til å få
angst), er den for stimulerende til å kunne anbefales. Man bør
derfor kombinere ginseng med andre adaptogene og støttende urter.
Hvis man gjør det, vil man sjelden oppleve bivirkninger, noe man kan
gjøre hvis urten tas alene. Mulige bivirkninger (som nervøsitet) er
ellers avhengig av formen og styrken på ginseng-produktet man bruker
og på personens konstitusjon.
Ved langvarig bruk
av ginseng, særlig med doser på mer enn 3 g daglig, bør man være
oppmerksom. Gutter i oppvekstfasen og andre som tok megadoser av
ginseng for å bygge opp styrke og utholdenhet, erfarte
østrogenlignende virkning, bl.a. ved smertefull opphovning av
brystene. Andre alvorlige bivirkninger er også registrert ved bruk
av store doser, f.eks. høyt blodtrykk, hjertebank, søvnvansker,
utslett, diaré, irritabilitet, opphisselse, forvirring og depresjon.
Unngå koffein og
andre stimulerende midler samtidig som du tar ginseng, da det kan gi
overstimulering hos sensitive personer. Bruk urten bare i kortere
perioder, ikke mer enn to til tre måneder hvis du er ung, robust og
aktiv. Generelt anbefales ginseng primært til personer som er 45-50
år eller eldre. I tradisjonell kinesisk medisin advares det mot å
bruke ginseng hvis en person har underskudd på yin, noe som
ofte oppleves som varmeoverskudd i kroppen, og den bør derfor ikke
brukes ved feber, influensa, lungebetennelse, høyt blodtrykk eller
forstoppelse. Ginseng skal heller ikke brukes ved akutt sykdom,
akutt astma, neseblod eller kraftig menstruasjonsblødning. Urten
regnes ikke for trygg å bruke av barn (kan føre til tidlig seksuell
modning), og må unngås av gravide og ammende. Forsiktighet må
utvises ved samtidig bruk av ginseng og det antikoagulerende stoffet
warfarin (Marevan). Bruk ikke ginseng sammen med urter som
inneholder hjerteaktive glykosider, hvis ginseng da ikke er
foreskrevet av en erfaren terapeut. |
|
 |
Flere bilder av ginseng |
|
KILDER |
Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery
2002. |
Blumenthal, Mark: Herbal Medicine.
Expanded Commision E Monographs.
Austin,
Texas, American Botanical Council 2000. |
Borchorst,
Georg: Urter og urtemedisin. København, Klitrose 1991. |
Brown, Donald J.: Herbal
Prescriptions for Health and Healing. Roseville,
Prima Health 2000. |
Brown, Richard P. & Patricia L. Gerbarg: The Rhodiola Revolution.
Transform Your Health with the Herbal Breakthrough of the 21st Century. Rodale
2004. |
Bruset,
Stig & Dag Tveiten: Helse på grønn resept.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag ASA 1999. |
Chevallier,
Andrew: Politikens bog om lægeplanter.
København K,
Politikens Forlag
A/S 1998. |
Fetrow, Charles W. & Juan R. Avila: Professional's Handbook of Complementary & Alternative Medicine.
Springhouse, Pennsylavania,
Springhouse
Corporation 1999. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Foster, Steven: Herbs
for Your Health. A handy guide for knowing and using 50 common herbs.
Loveland, Colorado,
Interweave
Press 1996. |
Foster, Steven and Yue
Chongxi: Herbal Emissaries. Bringing Chinese Herbs to the West.
Rochester, Healing
Arts Press 1992. |
Foster, Steven and Rebecca L. Johnson: Desk Reference to Nature's Medicine. Washington D.C., National
Geographic 2006. |
Fulder, Stephen: The
Book of Ginseng and other Chinese Herbs for Vitality.
Rochester, Healing
Arts Press 1993. |
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli:
Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal
Treatments. New York, Avery 2001. |
Isokauppila, Tero: Healing Adapogens. The Definite Guide to Using Super Herbs
and Mushrooms for Your Body's Restoration, Defence, and Performance.
London, Hay House, Inc. 2022. |
Johnson, Rebecca L., Steven Foster, Tieraona Low Dog & David Kiefer: National Geographic Guide to
Medicinal Herbs. Washington, D.C., National Geographic Society 2010. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter. Gamleby, Artaromaförlaget
1999. |
Lucas, Richard: Secrets
of the Chinese Herbalists. (Revised edition). Englewood Cliffs, Prentice
Hall 1987. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
Mars, Brigitte: The Desktop
Guide to Herbal Medicine. Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc.
2007. |
Mills, Simon & Kerry Bone: Principles and Practice of Phytotherapy.
London, Churchill Livingstone 2000. |
Mills, Simon & Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety.
St. Louis, Elsevier 2005. |
Prinzenberg, Ernst D.: Ginseng. Stay Young & Vital.
New York, Sterling
Publishing Co., Inc. 1999. |
Reid, Daniel P.: Kinesisk
lægekunst. Lademann A/S 1989. |
Rätsch, Christian: The
Encyclopedia of Psychoactive Plants. Ethnopharmacology and its Applications.
Rochester, Vermont, Park Street Press 2005. |
Rotblatt, Michael & Irwin
Ziment: Evidence-Based Herbal Medicine. Philadelphia, Hanley & Belfus
Inc.,
2002. |
Skidmore-Roth, Linda: Mosby's
Handbook of Herbs & Natural Supplements. St.
Louis,
Mosby 2001. |
Thomsen, Michael: Håndbog i
lægeplanter. Første udgave. Hobart, Tasmania 2008.
Kompendium. |
Yance, Donald R.: Adaptogens in Medical Herbalism.
Rochester, Vermont, Healing Arts Press 2013. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 12.12.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|