|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Planteslekta Persea
inneholder omkring 150 arter av alltidgrønne trær og busker, og er
utbredt i tropisk og subtropisk Amerika, Makronesia (Kanariøyene og
Madeira) og Sørøst-Asia. Avokado er et bredt og rikt forgreinet tre
som kan bli 15-20 meter høyt, men når det dyrkes holdes trærne gjerne
i
3-4 meters høyde. Bladene er ovale til elliptiske, spisse, mørkt grønne på
oversiden og lysere grønne på undersiden. De blir 10-25 cm lange og
har en læraktig overflate (ligner litt på laurbærblad). De små,
gulgrønne blomstene sitter i klaser i greinspissene og etterfølges
av avlange til ovale, kule- eller pæreformede frukter. Fargen på
frukten kan variere mye, avhengig av variant/sort. De kan være
grønne, gulgrønne, mørkt purpurgrønne, rødbrune, brune eller nesten
svarte og bli inntil 12 cm lange. Fruktkjøttet er hvitt, gult eller
limegrønt. Det har en kremet konsistens og en nøtteaktig smak. Hver
frukt inneholder ett stort frø som er enkelt å ta ut når
modne frukter deles i to. Trærne setter frukt fra de er ca. fem år gamle. |
|
|
UTBREDELSE |
Avokadotreet er
opprinnelig hjemmehørende i Sør- og Mellom-Amerika (særlig Mexico),
og har på grunn av sine smakfulle og næringsrike frukter
sannsynligvis vært dyrket i disse områdene siden oldtiden. Kommersiell dyrking
foregår i våre dager i tropiske og subtropiske områder mange steder
i verden, særlig i California, Mexico, Chile, Israel, Spania,
Australia og Sør-Afrika.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Mange deler av
avokadotreet blir anvendt, som mat og/eller medisin. Fruktene (Persea
americana fructus eller Perseae gratissimae fructus)
plukkes umodne for eksport, eller modne for å presses for olje.
Bladene (Perseae folium) samles i vekstsesongen og tørkes for
bruk i uttrekk eller for å legges direkte på huden. Bark (Persea cortex) tas av unge greiner
etter beskjæring og brukes i avkok. Fra frøene presses en fet olje
(avokado-olje eller Oleum avocado), som først og fremst
brukes i kosmetiske produkter. Avokadofrukter er svært næringsrike og
anvendes som mat. For å fremskynde modningen av harde og umodne
avokadofrukter, kan de legges i en papirpose sammen med en banan og
oppbevares i romtemperatur inntil den gir lett etter for trykk. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Bladene av
avokadotreet inneholder eterisk olje (med estragol, caryofyllen,
eugenol og monoterpener), flavonoider (bl.a. afzelin, cynarosid,
luteolin og quercetin), garvestoffer og procyanidiner.
Avokado anses som
den mest næringsrike av alle frukter og har et svært høyt
kaloriinnhold (220 kcal per 100 g). Frukten inneholder en fet olje
basert på linolsyre, linolensyre, palmitinsyre, stearinsyre og mange
andre fettsyrer, både mettede og umettede. Videre finnes fenoler (som kaffeinsyre, klorogensyre og p-kumarinsyre), vitamin B1 (tiamin),
vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6, vitamin C,
vitamin E, tokoferoler, tokotrienoler, alfa-karoten,
beta-karoten, folat, pantotensyre, kalsium, natrium, kalium, sink,
jern, fosfor, kobber, mangan, magnesium, fruktose, glukose,
sukkrose, fiber, aminosyrer og små mengder coenzym Q10. Fruktkjøttet
i avokado inneholder mer proteiner enn noen annen frukt.
Avokadoolje
inneholder oljesyre som hovedkomponent, og har ellers følgende
sammensetning av fettsyrer: 20-35 % mettede fettsyrer (palmitinsyre,
myrsitinsyre og stearinsyre), 70-85 % enumettede fettsyrer (oljesyre
og palmitolsyre) og 10-15 % flerumettede fettsyrer (linolsyre og
linolensyre). Videre inneholder avokadoolje 5-8 % glyserin, lecitin
og
betakaroten. Innholdet av over 20 % mettede fettsyrer
gjør at oljen stivner ved oppbevaring i kjøleskap. Oljen holder seg
godt og holdbarhetstiden angis til 2-5 år, såframt oljen oppbevares
noenlunde kjølig i en mørkt og lufttett beholder. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Blad og bark virker
astringerende (sammentrekkende), urindrivende, urinsyrereduserende,
fordøyelsesfremmende, leverrensende, blodtrykkssenkende,
luftdrivende, hostedempende, livmorstimulerende,
menstruasjonsdrivende, befruktningshindrende og hemmer herpes
simplex-viruset. Fruktkjernen er antibakteriell og soppdrepende.
Fruktskallet er ormedrepende.
Fruktkjøttet er
næringsrikt og virker bløtgjørende, smørende på tarmen,
luftdrivende, seksualstimulerende (afrodisiakum), nervestyrkende,
kolesterolsenkende og blodsukkerstabiliserende. Avokado er en
kraftig antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Bladene (og evt.
barken) brukes innvortes mot fordøyelsesplager, diaré, oppblåsthet,
luftplager, bronkieplager, hoste, forkjølelse, herpes simplex,
forkjølelsessår, urinsyregikt, høyt blodtrykk og feber. Utvortes kan
omslag av bladene brukes ved hodepine, revmatisme og forstuinger.
Fruktskallet kan brukes mot innvollsorm og fruktkjernen mot diaré og
dysenteri.
Fruktkjøttet kan
inntas ved urinsyregikt, høyt kolesterol, hyperlipoproteinemi,
anemi, nervøsitet, irritabilitet, depresjon, magesår, magekatarr og
diabetes, og fruktkjøttet (evt. avokadoolje) kan brukes utvortes ved
hudirritasjoner, sår, tørt hår, tørr og aldrende hud, eksem,
psoriasis og solskader. Frukten kan virke forebyggende mot
åreforkalkning, høyt blodtrykk, koronar hjertesykdom, angina
pectoris og Alzheimers sykdom. |
|
|
|
AVOKADO |
Indianerne i
Mellom-Amerika har dyrket avokado i uminnelige tider. Navnet avokado
kommer av aztekernes navn på testikkel, og skyldes nok formen på
fruktene. Avokado har i århundrer vært ansett som et afrodisiakum.
I Norge kjenner vi
avokado bare gjennom fruktene vi kjøper i butikken. I de områdene hvor
avokado er opprinnelig viltvoksende, har man spist fruktene og brukt
andre deler av treet som medisin i uminnelige tider. Et uttrekk av bladene i varmt vann kan
inntas mot diaré, oppblåsthet og luftplager. Det er videre effektivt mot
hoste og for å rense ut urinsyre fra kroppen, som ellers vil kunne gi
urinsyregikt. Mot diaré lager man et avkok av blad eller bark som man
drikker en halv kopp av tre ganger daglig. Teen kan også drikkes for å
rense leveren og redusere et høyt blodtrykk.
Urtete av avokadoblad
setter fart på menstruasjonen, noe som kan forårsake abort, og slik te
har i Mexico derfor vært brukt til behandling av menstruasjonsplager og
som et befruktningshindrende middel. Husdyr på beite som spiser blad,
bark eller frukt fra avokadotreet, er mindre utsatt for giften av
slangebitt og annen gift. Laboratorieforsøk har vist at ekstrakter av
avokadoblad effektivt hemmer herpes simplex-viruset, som gir
forkjølelsessår og herpes på de ytre kjønnsorganene.
Fruktkjernen i
avokadoen har antibakterielle og soppdrepende egenskaper, og er blitt
anvendt mot diaré og dysenteri. Fruktskallet kan anvendes mot
innvollsorm, og fruktkjøttet regnes å ha seksualstimulerende egenskaper
(afrodisiakum). Både mayaer og aztekere mente at avokado var en "fertilitets-frukt",
noe som i våre dager kan forklares gjennom fruktens innholdsstoffer. En
enkelt avokado skal inneholde ca. 23 % av anbefalt daglig dose med folat
(vitamin B9), og folat stimulerer sædproduksjonen. Den er også rik på
sink, vitamin B6, kalium og omega-3 fettsyrer, og er således en av de
mest næringsrike fruktene man kan spise. Vi vet nå at tilstrekkelig med
næring er knyttet til god helse og et høyt energinivå, noe som kan være
nyttig ved et aktivt seksualliv.
Få av de nevnte
anvendelsesområdene for bladene, barken og fruktkjernen til avokado er
ennå vitenskapelig bekreftet gjennom studier på mennesker, men den
blodtrykkssenkende, antivirale og betennelseshemmende virkningen av
bladekstrakter er dokumentert gjennom dyrestudier.
Fruktens medisinske
virkning
Avokado er en frukt som
for det meste brukes som mat (se lenger ned), men den har også medisinsk
virkning. F.eks. hemmer fruktkjøttet av avokado visse typer bakterier i
tarmen. I regnskogen i Amazonas har frukten av avokado ry for å hjelpe
mot urinsyregikt. Det er ikke vitenskapelig bevist at dette virker, men
siden avokado smaker så godt og er så næringsrik, kan man gjerne spise
litt ekstra av denne frukten hvis man har urinsyregikt.
Kolesterolsenkende
virkning
Det kan for mange virke
som et paradoks at ved å spise mye avokado, som er så fettrik, kan man
faktisk senke kolesterolnivået i blodet, noe som er vist i ulike
studier. I en undersøkelse ble 16 menn i alderen 27 til 72 år gitt
forskjellige mengder avokado (½ til 1½ frukt per dag). Halvparten av
mennene fikk en reduksjon i kolesterolnivået, og ingen av deltagerne
opplevde en økning. I 1992 ble en lignende studie utført i Mexico. I
dietten som ble brukt, kom 30 % av kaloriene fra fett og av dem 75 % fra
avokado. Etter to uker registrerte man en betydelig reduksjon i
kolesterolnivået, spesielt av typen LDL (det "dårlige" kolesterolet).
Nivået av triglyserider (fettstoffer som sirkulerer i blodet) sank også.
Med bakgrunn i slike studier, kan de som mener de har for høye kolesterol- eller triglyseridverdier i blodet anbefales å spise avokado regelmessig. Det
kan også gjelde ved andre former for hyperlipoproteinemi (økte
fettstoffmengder i blodet).
Avokado mot
hjertesykdom og Alzheimers sykdom
Avokado inneholder en
del alfakaroten, som har antioksiderende egenskaper og kan beskytte mot
oksidering av det "farlige" LDL-kolesterolet, og på den måten redusere
risikoen for åreforkalkning. Å spise rikelig med avokado kan derfor være
et godt kostholdsråd for å unngå åreforkalkning, høyt blodtrykk og
koronar hjertesykdom. I tillegg til den interessante fettstoffsenkende
virkningen, er det gunstig at avokado inneholder svært lite natrium, men
rikelig med kalium. Videre er jernet i avokadoen forholdsvis
lettopptakelig i kroppen. Å spise avokado anbefales derfor for alle som
trenger ekstra jern, slik som menstruerende jenter og gravide kvinner.
Avokado kan være en viktig del av kosten til de som lider av anemi på
grunn av blodtap eller jernmangel.
Angina pectoris skyldes
åreforkalkning. I en amerikansk studie som omfattet mer enn 11 000
mennesker, fant man at de med de høyeste verdiene av alfakaroten i
blodet hadde en betydelig lavere risiko for hjertekrampe enn de som
hadde lavest nivå. Lave nivåer av antioksidanter i blodet kan også
påvirke utviklingen av Alzheimers sykdom. En studie viste at
alfakaroteninnholdet i blodet var betydelig lavere hos de som lider av
denne sykdommen enn hos friske personer.
Avokado styrker
nervene
Avokado inneholder
fettstoffer (f.eks. linolsyre og fosfolipider) som er viktige for
stoffskiftet i nervesystemet. Dessuten er frukten svært rik på vitamin
B6, et av de viktigste vitaminene for nervefunksjonen. Med bakgrunn i
dette, kan avokado være velegnet mat for de som lider av nervøsitet,
irritabilitet eller depresjon.
Bra for fordøyelsen
og blodsukkerbalansen
Avokado er velegnet i
kostholdet til de som måtte lide av magesår eller magekatarr. Dette
skyldes at frukten gir en alkalisk reaksjon og fettet har en
bløtgjørende og beskyttende effekt på slimhinnene. Studier har vist at
inntak av avokado kan bidra til å opprettholde et passende
blodsukkernivå, og at frukten derfor kan være gunstig for diabetikere.
Hudpleie med
fruktkjøtt av avokado
Hvis man vil bruke
avokado som et hudmiddel, kan man mose fruktkjøttet og gni det inn i
huden for beskyttelse mot sol, vind og hudirritasjoner. Det kan også
brukes på sår med materie og i hodebunnen ved tørt hår og tørr
hodebunn, og for å stimulere hårveksten. Man kan lage en ansiktsmaske av
moset avokado ved å tilsette eggehvite, eggeplomme eller honning. Denne
virker deilig beroligende og avkjølende, og er fin for tørr eller
aldrende hud. Innen den folkemedisinske tradisjonen har en mos av
avokado med hell også vært brukt på tørre psoriasisflekker.
Avokadoolje
Modne avokadofrukter
inneholder 15-20 % olje. Oljen kan ikke utvinnes fra fersk fruktkjøtt,
da dette inneholder så mye vann at oljen emulgerer. Derfor blir
fruktkjøttet raskt tørket, noe som øker fettinnholdet til 40-80 % av
vekten. Oljen utvinnes ved kaldpressing, for deretter å filtreres og
raffineres. Oljen, som opprinnelig er grønn og lukter og smaker som
avokado, blir etter rensingen lysegul av farge og uten lukt og smak, og
er dermed mer anvendbar i kosmetiske produkter. Avokadooljen kan
alternativt trekkes ut av det tørkede fruktkjøttet ved ekstraksjon med
et løsningsmiddel, f.eks. heksan.
Avokadoolje i
aromaterapi, kosmetikk og hudpleie
Avokadooje et blitt en
svært populær naturlig bæreolje og brukes i ulike kombinasjoner som
baseolje i kosmetikk og aromaterapi. Den er en mye brukt ingrediens i
naturlige hudpleiekremer, liniment, hårprodukter, massasjekremer,
muskeloljer, såper og sjampoer.
Avokadooljen er en
mild, vitaminrik og fet olje som beskytter huden og gjør den myk. Oljen
fordeler seg bra på huden, og selv om den er ganske fet, absorberes den
godt. Oljen er spesielt bra ved tørr og aldrende hud, hudbetennelser og
til sololjer ved solskader. Kvinner i overgangsalderen som lider av
ulike hudproblemer, bør prøve avokadoolje da den gir nytt liv til matt
og livløs hud. Eksperter på hudlidelser hevder at avokadoolje kan
avhjelpe eksem, og i kombinasjon med vitamin B12 er den funnet å være
effektiv til behandling av psoriasis. Som bæreolje for eteriske oljer
kan den brukes som hudolje ved revmatiske smerter. Hvis man tilsetter
eterisk olje av rosmarin (Rosmarinus
officinalis) til avokadoolje, har man en svært fin oljeinnpakning
for håret som stimulerer hårveksten.
Avokado som mat
Når man skal kjøpe
avokado og bruke den som mat, bør man velge en tung frukt uten blemmer
eller skader på skallet. Fargen på skallet gir ingen indikasjon på om en
avokado er moden eller ikke, da fargen hos ulike sorter avokado kan
variere fra friskt grønn til nesten svart. Er avokadoen myk, er den
vanligvis overmoden. Den er spisemoden når den gir litt etter for et
svakt trykk. Harde, umodne avokadoer kan ligge i romtemperatur på
kjøkkenet noen dager for at de skal bli myke, men legges de umodne i
kjøleskapet modnes de aldri. Modne avokadoer vil holde seg 4-5 dager i
kjøleskapet. For å hindre at avokadokjøttet blir mørkt når det
eksponeres for luft, kan man presse litt sitronsaft, limesaft eller
eddik på fruktkjøttet.
Avokado er noe av det
mest smakfulle vi kan bruke som salatgrønnsak. Fruktkjøttet kan også
smøres på brød som en god erstatning for smør eller margarin. Avokado
spises helst frisk som den er, med litt salt, pepper og sitronsaft på.
Noen foretrekker å bruke sukker på avokadoen, og det fete fruktkjøttet
kan lages til en puré for bruk i milkshaker og iskrem. Frukten er
uvanlig ved at den er fet i stedet for søt eller sur. Derfor passer
avokadoen veldig godt sammen med alle typer salater og matretter, enten
de er søte eller ikke. Det delikate fruktkjøttet til avokado har ellers
det høyeste proteininnholdet av alle frukter, og er videre en utmerket
kilde til kalium og folinsyre.
Med 2,3 mg E-vitamin
per 100 g, er avokado en av de fruktene som er rikest på dette
vitaminet. Ingen animalsk matvare (heller ikke egg og smør) er i
nærheten av denne mengden. Av planteprodukter er det bare nøtter,
hvetekim og oliven som overgår avokado i E-vitamininnhold. Videre er
avokadoen, sammen med banan, den friske frukten som er rikest på vitamin
B6 (0,5 mg per 100 g), noe som til og med overgår storfekjøtt. Avokadoen
har ellers det høyeste innholdet av jern (1.02.mg per 100 g) av alle
friske frukter. Med 5 % eller mer med fiber, er avokado dessuten blant
de mest fiberrike av alle frukter.
Med bakgrunn i fruktens
høye næringsverdi, lett fordøyelighet og E-vitamininnhold, bør avokado
være en viktig del av kosten til barn og ungdom i rask vekst,
idrettsutøvere, utslitte eller stressede voksne, eldre og andre som
trenger rikelig tilgang på næringsstoffer eller som ønsker å øke
vitaliteten på en naturlig og sunn måte.
Avokado er en viktig
kulturplante
I år 2000 var
verdensproduksjonen av avokado anslått til 2 000 000 tonn, et tall som
ble antatt å ville doble seg innen 2010. En begrensning for å dyrke
avokado, er at treet er følsomt for kulde og derfor bare kan dyrkes i
tropisk eller subtropisk klima. En annen begrensning ligger i at trærne
ikke kan vokse i dårlig drenert jord eller jord som i perioder blir
oversvømt. Mexico er det største produsentlandet for avokado, og
EU-landene den største importøren. USA er den nest største produsenten
og den andre store importøren av fruktene.
Kan dyrkes som potteplante
Avokadotrær trenger
en næringsrik jord med god drenering, og en solrik og vindbeskyttet
vokseplass. Man kan gjerne dyrke avokado som potteplante, men
plantene blir etter hvert i største laget å ha innendørs. Planten
formeres ved at det store frøet settes grunt i en torvblandet,
fuktig jord. Når planten har blitt 30-40 cm høy, lønner det seg å
toppe den slik at den forgreiner seg. Planten skal stå på et lyst og
varmt sted og ha rikelig med vann, og bør helst omplantes i en større
potte for hvert år. Avokadotrær har lett for å bli angrepet av
skadedyr som hvitfly og rødt spinn når de dyrkes innendørs. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Avokadofrukten er
trygg å spise, men kan hos enkelte følsomme personer frembringe
allergiske reaksjoner. Vær oppmerksom på at avokadoer har svært høyt
næringsinnhold og kan føre til vektøkning hvis de spises sammen med
normale mengder av mat som er rik på karbohydrater. Selv om det her
i landet er lite aktuelt å anvende bladene og barken av avokado, kan
det likevel nevnes at disse drogene er kontraindikert under
graviditet, da de kan virke abortfremkallende. Denne advarselen
gjelder ikke frukten. |
|
 |
Flere bilder av
avokado |
|
KILDER |
Andersen, Finn: Guldet från
växterna. Vegetabilska oljor och fetter för hudens skönhet, egenvård och
välmående. Artaromaförlaget AB 2004. |
Balch, Phyllis A.:
Prescription for Dietary Wellness. 2nd ed.. New York, Avery 2003. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling Kindersley 2002. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Costain,
Lyndel: Helsebringende plantestoffer.
Oslo,
N.W.
Damm & Søn AS 2001. |
Cousin,
Pierre Jean: Mat er medisin, en praktisk guide til helsebringende mat.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag AS
2002. |
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
Könemann: Matvareguiden.
Köln,
Könemann Verlagsgesellschaft mbH 2000. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av mat. Din mat kan være din beste medisin. Røyse, Norsk
Bokforlag AS 2006. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Werle, Loukie & Jill Cox: Ingredienser.
Köln,
Kömemann 2000. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia.
Essex, Saffron Walden 2003. |
Yoest, Helen: Plants with Benefits. Pittsburgh, PA, St. Lynn's
Press 2014. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 27.10.2020 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|