MESTERROT |
Peucedanum
ostruthium |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Meisterrot,
embetsgras. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Peucedanum
ostruthium (L.) Koch |
Imperatoria
ostruthium L. |
Peucedanum officinale L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Mästerrot. |
DANSK: Mesterrod
/ Storskærm. |
FINSK: Rohtosuoputki. |
ENGELSK: Masterwort. |
TYSK: Meisterwurz
/ Kaiserwurz / Gebräuchlicher Haarstrang. |
FRANSK: Benzoin Francais / Impératoire Peucédan
ostruthium / Peucédan
ostruthium. |
SPANSK: Imperatoria romana
/ Servato. |
|
FAMILIE |
Skjermplantefamilien (Apiaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Mesterrot er en flerårig
skjermplante som blir 30-80 cm høy. Planten har en grov jordstengel med melkesaft
og ofte med utløpere. De nedre bladene er glatte og temmelig tykke,
dobbelt 3-koplede med langstilkete småblad som er eggrunde med ujevn dobbelt sagtagget kant. De øvre bladene er kortere, med oppblåste hinneaktige
slirer som er rødaktige og har ører øverst. Blomsterskjermene er store
med mengder av hvite eller rødaktige blomster. Fruktene er runde,
gulbrune med bred, lysegul vingekant. Mesterrot har en kraftig, selleriaktig
lukt,
men smaken er noe besk. |
|
|
UTBREDELSE |
Hjemmehørende i Alpenes skogtrakter, samt i Asia.
Planten ble innført til Norden av munker i middelalderen, da den var en høyt
verdsatt medisinplante. Her i landet kan man finne mesterrot i enger,
grøfter og veikanter i Sør-Norge, dit den vanligvis er spredt fra gamle hager.
Arten regnes som sjelden i Norge i våre dager, og de gjenværende forekomstene
av planten er verdifulle
kulturminner. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Jordstenglene (rhizomene) fra ville planter samles vår
eller høst og tørkes for seinere bruk. De ble tidligere regnet nærmest som et universalmiddel. Uttrekk lages ved å bruke
en teskje tørket rot som får trekke i kokende vann i 10-20 minutter. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Jordstengelen
inneholder en kamferlignende eterisk olje med 95 % terpener (limonen,
fellandren,
α-pinen
og seskviterpen).
Dessuten organiske syrer, gummi, bitterstoffer, garvestoffer, harpiks, furanokumarinderivater og metoksykumariner. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Roten
er aromatisk
og bitter, og virker appetittstimulerende, magestyrkende, fordøyelsesfremmende, krampeløsende,
betennelseshemmende, svettedrivende, urindrivende, menstruasjonsdrivende,
slimløsende og feberdempende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Appetittløshet,
dårlig fordøyelse, diaré, magetarmkatarr, tarmgass,
kolikk, forkjølelse,
astma, bronkitt, menstruasjonsplager, feber, revmatiske plager, nyrestein, blærestein, ødemer,
sår og skader. |
|
|
 |
|
MESTERROT |
Mesterrot er omtalt som
medisinplante allerede i tidlig middelalder. Urten synes å ha vært
ukjent i den greske legekunsten, sannsynligvis fordi mesterrot ikke vokste
i datidens Hellas. Det latinske navnet Peucedanum betyr "bitter"
og henviser til plantens innhold av bitterstoffer. Planten har sin hovedutbredelse i Alpene, og det
tyske navnet Meisterwurz er opphavet til det norske navnet på planten.
Navnet mesterrot viser at denne planten tilhørte Mesteren (Gud). Med sin
kraft kunne den drive djevelen, troll og hekser på flukt.
I
Tyskland ble mesterrot ansett for å ha stor legende kraft, og fra De
Bayerske alpene er det kjent at roten ble brukt mot kolikksmerter og
bladene som omslag på saktegroende sår.
Hildegard av Bingen
(1098-1179) skal ha sett på mesterrot som et av de mest betydningsfulle
universalmidler mot febersykdommer. Hun anbefalte å knuse roten og legge
den på en krukke, helle på vin og la det stå og trekke over natten. Om
morgenen skulle blandingen siles og tilsettes mer vin. Ved forkjølelse
kunne doseringen være et snapsglass av mesterrotvinen tre ganger om dagen
i tre til fem dager. Også i avskrifter etter den danske
urtebokforfatteren Henrik Harpestreng (som levde på 1300-tallet), står
det at roten ble knust i vin og drukket mot leversykdom, gulsott, hoste og
spedalskhet. Blandet i eddik, renset den hodet for "vond væske".
Henrik
Smith brukte mesterrot som urindrivende middel og mot vatersott. Han
skriver dessuten om planten at den "hjelper den kalde, døde mann opp i
salen igjen". Simon Paulli (1648) anbefalte roten som tyggemiddel mot
den fryktelige pesten, og saften av den friske roten på
byller.
Også i andre urtebøker
fra 1500-tallet og fram til 1700-tallet står det mange lovord om urtens
legende egenskaper. Den ble ansett som et universalmiddel ved
febersykdommer, som slimløsende og urindrivende middel, dessuten virket
den menstruasjonsfremmende og svettedrivende, noe bl.a.
Carl von Linné
skriver om. Mesterrot kunne brukes ved
forgiftninger, nyrestein, isjias, magekramper, tarmgass, menstruasjonssmerter og
utvortes på saktegroende sår.
Mesterrot som
medisinplante
I nyere tid har nok
mesterroten vært mer anvendt i veterinærmedisinen enn i folkemedisinen.
Fra England rapporteres det at urten ble brukt som styrkemiddel for syke
kalver og for å fremme melkeproduksjonen hos kyr. Dessuten ble den brukt
mot såre jur hos kyr. Fra Sverige finnes det opptegnelser som viser at
mesterrot ble brukt til kyr og hester med manglende matlyst.
Mesterrot er en
aromatisk, bitter urt som virker varmende på sentrale områder av
kroppen. I den grad urten brukes i våre dager, er det mest som en
appetittvekker og et styrkemiddel for magen. Den øker utsondring av
fordøyelsesvæsker, noe som virker generelt stimulerende på fordøyelsen.
Det gir mindre luft i tarmene og minsker dermed følelsen av oppblåsthet,
demper diaréer og løsner kramper i mage og tarmer. Mesterrot brukes
iblant også for å lindre smertefulle menstruasjoner, og mot kroniske
luftveislidelser med slimdannelser. Urten inneholder flere aktive
innholdsstoffer som bidrar til den betennelseshemmende og krampeløsende
virkningen ved sykdommer i luftveiene og magetarmkanalen.
Mesterrot har
tilsvarende virkning som kvann (Angelica
archangelica), men synes ikke å ha noen fortrinn framfor kvannen, og
det er kanskje en av grunnene til at planten ikke lenger er i nevneverdig
bruk i urtemedisinen. Med bakgrunn i den utstrakte bruken i eldre tider,
er det imidlertid en plante som burde vært bedre undersøkt med moderne
forskningsmetoder.
Mesterrot i
matlagingen
Hele planten kan brukes
som krydder, men det er bladene og blomstene som har den
mildeste smaken. Den kan brukes på samme måte som løpstikke (Levisticum
officinale) i supper.
Bladene kan i små mengder også brukes i salater og som grønt dryss. Røtter
og frø kan tørkes og pulveriseres og brukes som en slags
peppererstatning, og det sies at de smaker skarpere enn pepper. Rota kan
anvendes som smaksetter av snaps og likører. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Skadelige bivirkninger er ikke kjent når
mesterrot brukes i anbefalte terapeutiske doser, men i store doser
anses urten for å være litt giftig.
Hvis urten påføres huden, kan det fremkomme allergiske reaksjoner hvis huden
samtidig utsettes for sollys, noe som skyldes furanokumarinene. En
tilsvarende fototoksisk reaksjon kan forekomme ved berøring av
kvann (Angelica archangelica) og
noen andre planter i skjermplantefamilien, særlig
bjørnekjeks-artene
(Heracleum spp.). |
|
 |
Flere bilder av
mesterrot |
|
KILDER |
Allen, David E. & Gabrielle
Hatfield: Medicinal Plants in Folk
Tradition. An Ethnobotany of Britain & Ireland. Portland / Cambridge, Timber
Press 2004. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo,
N.W. Damm
& Søn 2003. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Heino,
Raimo: Våra läkande växter. En naturlig väg till ett
friskare liv. Stockholm, Bokförlaget Prisma 2001. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Nielsen,
Harald: Lægeplanter og trolddomsurter.
København,
Politikens Forlag A/S 1976. |
Olesen,
Anemette: Danske klosterurter. Aschehoug Dansk Forlag A/S 2001. |
Svanberg, Ingvar: Människor
och växter. Stockholm, Bokförlaget
Arena 1998. |
Volák, Jan & Jiri Stodola: The Illustrated Book of Herbs.
London,
Caxton
Editions 1998. |
Weiss, Rudolf Fritz & Volker
Fintelmann: Herbal Medicine. Second edition, revised and expanded. Stuttgart,
Thieme 2000. |
|
|
 |
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 08.07.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|