PORTULAKK |
Portulaca oleracea |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Det
finnes to underarter av portulakk, ugrasportulakk (eller
vill portulakk), og hageportulakk (eller matportulakk).
Det er hageportulakk som dyrkes og brukes som grønnsakplante. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Portulaca oleracea
L. |
Portulaca oleracea
subsp. oleracea (ugrasportulakk) |
Portulaca oleracea
subsp. sativa (Haw.) Čelak. (hageportulakk) |
Portulaca neglecta
Mackenzie & Bush |
Portulaca retusa
Engelm. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Portulak
/ Portlak. Vildportlak (subsp. oleracea) / Trädgårdsportlak (subsp.
sativa). |
DANSK: Portulak
/
Gul portulak. Vild portulak (subsp. oleracea) / Have-portulak
(subsp. sativa). |
FINSK: Portulakka
/ Rikkaportulakka / Vihannesportulakka. |
ENGELSK: Purslane
/
Common purslane / Garden purslane / Green purslane / Summer purslane
/ Verdolaga / Pigweed / Pusley / Little hogweed. Golden purslane (subsp.
sativa). |
TYSK: Portulak
/ Gelber Portulak / Gemüse-Portulak / Postelein / Sauburtzel. |
FRANSK: Purslane / Pourpier / Pourpier
potager. |
SPANSK: Verdolaga. |
KINESISK: Ma
chi xian. |
|
FAMILIE |
Portulakkfamilien (Portulacaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Portulakk er en
ettårig, 10-40 cm høy, saftfull urt med nedliggende eller opprett
stengel. Bladene sitter motsatt eller spredt, og de er mørkegrønne
og skjeformede med kort og ubetydelig bladskaft. Portulakk blomstrer
fra juli til september, og blomstene er små og sitter enkeltvis
eller to til fire sammen, og er omgitt av et svøp av blad. Blomstene
har fem gulaktige kronblad og visner tidlig, og 7-12 støvbærere.
Griffelen er 5-fliket og frukten er en 4-9 mm stor, eggrund kapsel
med lokk, som inneholder mange små, blankt svarte frø.
Portulakk har to
underarter. Det er ugrasportulakk eller vill portulakk (Portulaca
oleracea subsp. oleracea) med nedliggende stengler som er
regelmessig gaffelgreinet og ofte med rødlig farge. Bladene er 1-2
cm lange, spadeformet til omvendt eggrunde, mørkegrønne, sittende,
med kileformet grunn.
Hageportulakk eller
matportulakk (Portulaca oleracea subsp. sativa) er mer
storvokst (opptil 60 cm), med opprett stengel og 2-4 cm lange blad
som er gulgrønne av farge og med grunt innbuktete spisser. Både
stenglene og bladene er svært kjøttfulle. Det er hageportulakk som
dyrkes og brukes som grønnsakplante, mens ugrasportulakk brukes mest
medisinsk. Portulakk har en salt og frisk smak. |
|
|
UTBREDELSE |
Portulakk er trolig
opprinnelig hjemmehørende i India og Pakistan, hvor planten
fremdeles vokser vilt og hvor den har blitt spist i tusenvis av år.
I Europa har portulakk vært dyrket i hundrevis av år, og var en
svært populær matplante på 1500-tallet. I våre dager forekommer
planten som ugras i varmere deler av Mellom- og Sør-Europa. Den ble
tatt med til Amerika av nybyggere og vokser der som ugras. Portulakk
kom som matplante til Norden på 1400-tallet, og i Norge er den
funnet tilfeldig forvillet fra hager i de sørlige delene av landet.
Den dyrkes ofte som hageplante og drives fram i stor skala i
Midtøsten og Mellom-Europa.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Både
bladene og unge skudd plukkes før plantene blomstrer. De brukes
helst friske, men kan også tørkes for seinere bruk i avkok. Frisk
portulakk holder seg i to-tre dager i en plastpose i grønnsakskuffen
i kjøleskapet. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Portulakk er svært
næringsrik og inneholder høye nivåer av omega-3-fettsyrer, i tillegg
til proteiner, sukker og slimstoffer. Urten er en god kilde for
vitaminene A, B1 og C, nikotinamid og mange mineraler (magnesium,
kalium og nitrat). Videre inneholder portulakk alkaloidene dopa,
dopamin og l-noradrenalin, fargestoffer (oleracin I og II), kaffe-,
ferula- og sinapinsyre, kalsiumoksalat og oksalsyre, kaliumsalter og
jernsakkarid. I frøene er det stivelse og en fet olje. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Portulakk er en
avkjølende urt som senker feber og fjerner giftstoffer. Den har
urindrivende, rensende, styrkende, febersenkende, blodstillende,
antibakteriell, immunstyrkende og antidepressiv effekt, og anses som
et antiafrodisiakum. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Innvortes mot
magesmerter, diaré, dysenteri, akutt enteritt (betennelse i
tynntarmen), blindtarmbetennelse, mastitt (betennelse i
brystkjertelen), hemoroider, blødninger etter fødselen, feber,
vannlatingsproblemer, urinveisinfeksjoner, hemoroider, blødninger
etter en fødsel, hoste og hodepine. Utvortes på sår, forbrenninger,
byller, slangebitt, insektstikk, herpes, eksem, øreverk, såre øyne
og podagra. Frøene virker styrkende og har vært brukt mot dårlig
fordøyelse, grå stær og innvollsorm. Portulakk kan brukes
forebyggende mot hjertekarsykdommer. |
|
|
|
PORTULAKK |
Vi vet at portulakk har
vært brukt som legeplante i Europa, Iran og India i minst 2000 år,
men planten ble sannsynligvis spist som grønnsak lenge før det.
Urten har nok vært dyrket i tusenvis av år i både India og Kina.
Portulakk var kjent i
oldtidens Egypt og er nevnt i greske skrifter så tidlig som på
600-tallet f.Kr. I oldtidens Roma ble portulakk brukt mot såre øyne,
hudbetennelser og "alt som er opphovnet", hodepine, magesmerter,
dysenteri, innvollsorm og firfislebitt. Så vel ansett var urten i
Romerriket, at
Plinius den eldre (23-79 e.Kr.) anbefalte at man til enhver tid
bar en amulett med portulakk på seg for å holde all ondskap og
sykdom borte.
Dioskorides (1.
årh. e.Kr.) anbefalte å spise portulakk mot ømhet i tennene, hodepine,
betennelser og dårlig fordøyelse. Saften stiller feber og virker
kjølende på en varm dag, sa han, og for urinveisplager og alle slags
indre blødninger skulle det hjelpe å spise urten. I skrifter etter flere
middelalderleger finnes mange av de samme rådene. F.eks. omtaler
Henrik Harpestreng
(1200-tallet) portulakk som et bra middel mot ormebitt, da den skal
fordrive både giften og ormen. Også urtebokforfatterene
Henrik Smith
(1495-ca.1563) og Simon
Paulli (1603-1680) omtaler urten og skriver bl.a. at den "køler hede
blod og dæmper den overflødige ukyskhed", og "forhindrer de drømme som
man har om sådan naturens leg og spil". De angir at frø av portulakk
inngår i de midler som ble solgt på apotek mot "natlige pollutioner".
Frøene ble også brukt i midler mot innvollsorm og malaria hos barn.
Innen folkemedisinen har
portulakk blitt anvendt mot blant annet feber, diaré og
urinveisinfeksjon. Den har også blitt brukt som blodstillende middel, og
skulle være bra for øynene og ømt tannkjøtt. I våre dager er Frankrike
det europeiske landet som bruker mest portulakk, og da er det primært
hageportulakk som dyrkes. Som medisinplante blir portulakk i våre dager
lite brukt.
De medisinske
egenskapene til portulakk
Portulakk er smekkfull med
antioksidanter (betakaroten, C- og E-vitamin), og inneholder dessuten
mye av de nyttige omega-3-fettsyrene, noe som bidrar til å styrke
immunforsvaret. Disse stoffene hjelper også til å senke forhøyde
blodfettverdier og dermed redusere risikoen for hjerteinfarkt og
dannelse av blodpropp. At portulakk inneholder mye magnesium er også
viktig i denne sammenhengen. Hvis man har for høyt blodtrykk, så sørg
for å spise rikelig med grønnsaker som inneholder magnesium, f.eks.
portulakk, spinat og grønne bønner. Magnesiummangel er svært utbredt, og
det er ikke tvil om at magnesium spiller en rolle ved mange
hjertekarlidelser. Man bør satse på å ha et inntak på totalt 400 mg
magnesium daglig. Hvis man ofte får hodepine, anbefaler
kostholdseksperter at man inntar omkring 600 mg magnesium om dagen.
Matvarer som inneholder
magnesium og kalium har vist seg å kunne ha en antidepressiv virkning.
Portulakk, som er svært rik på begge disse mineralene, inneholder også
andre stoffer som kan påvirke et depressivt humør, f.eks. kalsium, folat
og litium.
Portulakk er et naturlig
vanndrivende middel og kan brukes til å rense kroppen for giftstoffer og
som et avkjølende, og dermed febersenkende middel. At portulakk har en
vanndrivende effekt, gjør plantesaft av urten til et godt middel ved
vannlatingsproblemer. Hvis man drikker friskpresset saft av portulakk,
kan det også motvirke hoste. Plantens slimstoffer gjør urten til et
lindrende middel ved magetarmproblemer som diaré, dysenteri, akutt
enteritt (betennelse i tynntarmen) og blindtarmbetennelse. Urten har
videre vært anvendt mot mastitt (betennelse i brystkjertelen),
hemoroider og blødninger etter en fødsel. Frøene har blitt brukt mot
innvollsorm.
Portulakk i kinesisk
urtemedisin
I kinesisk urtemedisin brukes
portulakk mot diaré, bakteriell dysenteri, feber og urinveisinfeksjoner,
samt iblant ved blindtarmbetennelse. Kineserne bruker også planten som
motgift mot vepsestikk og slangebitt, og som et folkemedisinsk middel
mot herpes.
Utvortes bruk av
portulakk
Bladene til portulakk er svært
saftfulle, og hvis man påfører frisk plantesaft av urten på huden vil
det kunne lindre betennelser, insektbitt, brannsår og andre sår. Det
skal også hjelpe mot hudproblemer som byller og eksem.
Portulakk inneholder mange
verdifulle antioksidanter, bl.a. karotenoider. Har man lyst på en
virkelig antioksidantrik oppstrammer for huden, kan man lage en
ansiktsmaske av mosede portulakkblad. Alternativt kan man bruke
spinatblad. Friske og lett knuste blad har også vært brukt som
grøtomslag mot hodepine, såre øyne og podagra.
Portulakk som mat
Portulakk er både god på smak
og en vitamin- og mineralrik grønnsak. De unge, sprø bladene, stenglene
og blomsterknoppene har en frisk, skarp og litt salt smak, og kan brukes
friske i salater, eller kokt eller dampet som grønnsak. Bladene kan
f.eks. brukes i agurk- eller tomatsalater, eller tilberedes som
portulakksuppe på samme måte som kjørvel- eller spinatsuppe. Når man
bruker portulakk i kokte matretter, bør de fint snittede bladene
tilsettes på slutten av koketiden for å ta vare på den delikate smaken
og innholdet av vitaminer. Kokingen medfører imidlertid at bladenes
seige innmat blir til et godt fortykningsmiddel til supper og stuinger.
Hakkede portulakkblad er også godt i marinader eller majones til kjøtt-
og fiskeretter, eller til hardkokte egg. Eldre, seigere blad kan brukes
til å krydre supper og frikasséer.
De tykke bladene og stenglene
kan sursyltes i en sukker- og eddik-lake, og syltet portulakk er en fin
smakstilsetning i fiskesupper, kremete grønnsaksupper og i pikante
majoneser som serveres til kjøtt og fisk. I Midtøsten blander man hakket
portulakk med yoghurt og hvitløk og serverer dette som tilbehør til
grillet kjøtt. Portulakk er også en standard ingrediens i den
libanesiske salaten fattoush, hvor urten brukes sammen med store
mengder persille og mynte.
Dyrking av portulakk
Portulakk er en
plante som er enkel å dyrke. Plantene trives best i en næringsrik og
veldrenert jord, og på et solrikt voksested. Man må passe på å holde
jorda jevnt fuktig for at plantene skal bli frodige. Frøet sås
direkte på voksestedet om våren, og gjerne flere ganger utover
sommeren så man kan ha en jevn forsyning av friske planter over en
lengre periode. Man sår i rader med 30 cm mellomrom og tynner slik
at det blir 15-25 cm mellom hver plante. Man kan normalt starte å
plukke blad av plantene seks til åtte uker etter såing. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Portulakk er trygg å anvende i matlagingen som
en grønnsak eller et krydder. Det advares imidlertid mot at gravide
bruker urten i terapeutiske doser, da den kan virke
livmorsammentrekkende. Portulakk bør heller ikke inntas i store
mengder av personer med fordøyelsesplager og av de som har lett for
å få nyrestein, da urten inneholder opptil 1,7 % oksalsyre. |
|
|
Flere bilder av
portulakk |
|
KILDER |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Boxer,
Arabella: Krydder og urter. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag
AS 2000. |
Bremness,
Lesley: Den store urteboken. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag A/S 1990. |
Brinker, Francis: Herbal
Contraindications & Drug Interactions plus Herbal Adjuncts with Medicine. Fourth
Edition. Sandy, Oregon, Eclectic Medical Publication 2010. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Garland,
Sarah: Hjemmets store bok om Helseplanter, Urter og Krydder.
Hjemmets bokforlag 1980. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Kybal, J. & J. Kaplicka: Herbs
and Spices. Prague, Magna Books 1995. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
McVicar, Jekka: Damms store bok om urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 06.02.2021 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|