GRANATEPLE |
Punica granatum |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Granatfrukt. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Punica granatum
L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Granatäpple. |
DANSK: Granatæble. |
ISLANDSK:
Granatepli. |
FINSK: Granaattiomena. |
ENGELSK: Pomegranate. |
TYSK: Granatapfel
/ Granatapfelbaum / Granatbaum. |
FRANSK: Grenade / Grenadier. |
SPANSK:
Granada / Granado / Granado silvestre. |
KINESISK: Shi
liu / Shi liu pi (om fruktskallet). |
|
FAMILIE |
Denne planten er nå
plassert i kattehalefamilien (Lythraceae), men har ofte
(særlig i eldre litteratur) blitt ført til en egen familie; granateplefamilien (Punicaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Granateple er en
busk eller lite tre som blir inntil åtte
meter høyt, med utsperrede greiner og ofte rikt forgreinet ved
basis. Greinene ender ofte i en torn, og de har dessuten sidestilte
torner. Planten har en blekt brunaktig bark, og knopper og unge
skudd er røde. Bladene er avlange eller lansettformede, skinnende og
læraktige, 1-9 cm lange og 0,5-2,5 cm brede. Treet er alltidgrønt
i subtropiske områder og bladfellende i temperert regioner.
Blomstene er velluktende, oransjerøde eller skarlagensrøde,
traktformede og har 5-8 krøllete kronblad. De eplestore, rødbrune
bærfruktene har læraktig skall og i spissen en krans av begerblad
som ikke faller av.
Frukten er hard og blank, og
inneholder
en mengde kjerner som er omsluttet av
rødt saftig fruktkjøtt med konsistens nærmest som gelé. Det kan se
ut som små drueklaser der kjernene ligger sammenpresset i seks rom.
Det er disse røde kjernene som blir spist eller brukt til å lage
saft, og de smaker søtt og syrlig. |
|
|
UTBREDELSE |
Man antar at
granateple opprinnelig stammer fra Persia (våre dagers Iran),
Afghanistan, Pakistan og kanskje nordlige India. Planten ble tidlig
spredt til Midtøsten, det sørlige Europa, Kina, Nord-Afrika og til
varmere strøk i den nye verden, og har vært dyrket rundt Middelhavet
siden oldtiden. Granateple vokser nå i de tørrere delene av det
subtropiske India og Sørøst-Asia, i Indonesia og Kina, så vel som i
tropisk Afrika. Trærne kan leve svært lenge (det skal finnes
eksemplarer som er over 2000 år gamle), men de begynner å miste
livskraften allerede etter bare 15-20 år.
|
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
De delene av
granatepleplanten som primært har vært brukt som medisin, er stamme- og
rotbarken (Granati cortex) og fruktskallet (Granati
pericarpum), mens frøene og fruktkjøttet har kulinarisk
anvendelse. Røttene graves opp om høsten, barken skrelles av og
tørkes for bruk i avkok og flytende ekstrakter. Fruktene plukkes når
de er modne om høsten, skallet tas av og tørkes for bruk i avkok og
pulver. Frøene og fruktkjøttet skilles fra det bitre skallet og
spises friske eller presses for saft. En navnesort som kalles
‘Wonderful’ har store, purpurrøde frukter med dypt rosa fruktkjøtt,
og gir en utmerket saft. Denne sorten oppsto i California i USA i
1896, og er sammen med navnesorten ‘Grenada’ de sortene som omsettes
mest kommersielt. Fruktene modner i oktober og må plukkes før de
sprekker og slipper ut frøene. Når man kjøper granatepler i
butikken, bør man velge de som har mørkest farge.
Det er vanlig at
skallet har en del flekker. Moden frukt vil gi etter for et lett
håndtrykk. Når et granateple føles tungt i forhold til størrelsen,
er det et tegn på at det inneholder mye fruktsaft.
Fra granateplefrø
kan det utvinnes en olje ved kaldpressing av vaskede frø. Oljen er
svakt gyllengul, har en mild og karakteristisk duft og er rik på
ulike omega-fettsyrer.
Granatepler holder
seg i ukesvis på et kjølig sted, og oppbevaring forbedrer både
smaken og saften. Saften kan fryses, og det samme kan frøene når de
er tatt ut av frukten. Granateplesirup er mørk, tykk og klissete, og
kan være søt eller sursøt. Tørkede frø (som kalles anardana) fra
sure kultivarer av granateple har en behagelig syrlig duft og en
sursøt smak, og kan enten kjøpes hele (de bør da være mørkerøde i
fargen) eller malte. Ordet anardana kommer fra hindi og betyr rett
og slett granateplefrø (anar = granateple, dana = frø), og er en
internasjonal betegnelse på krydderet. Både anardana og
granateplesirup holder seg godt. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
I roten, barken,
bladene og unge frukter finnes piperidinalkaloider (pelletierin,
isopelletierin, metylisopelletierin, pseudopelletierin og
norpseudopelletierin, sedridin, hygrin og norhygrin). Man finner
også et homotropanalkaloid (pseudopelletierin). Alkaloidene er svært
giftige. Fruktskallet inneholder svært høye konsentrasjoner (opptil
28 %) av ellagitanniner (punicacorteinene A-D, punicalin,
punicalagin, punigluconin, tellamagrandin, granatin, corilagin,
casuanin og casuarinin), flavonoider basert på quercitrin,
antocyaniner (pelagonidinglykosid) og triglyserider (inklusive
di-O-punicyl-O-octadecatrienylglyserol).
Den spiselige delen
av granateple har et innhold per 100 g frukt på 78 g vann, 1,2 g
fett, 13,7 g karbohydrat, 4 g kostfiber og 1,7 g protein. Frukten er
kalorifattig (bare 30-60 kcal per 100 g), men er en rik kilde for
kalium og fosfor. Mer spesifikt inneholder den tørkede frøkappen
fruktose (25 %), fytinsyre (2,2 %), punicalaginer (0,57 %),
omegafettsyrer (bl.a. linolensyre, som er en essensiell umettet
fettsyre) og tanniner, vitaminene A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin),
B3 (niacin), B5 (pantotensyre), B6, B9 (folat), B12, B17, C
(askorbinsyre), E, K, P (i form av rutin og sitrin) og mineralene
kalium, fosfor, jern, kalsium, natrium og kopper. Granateplejuice
har et eksepsjonelt høyt innhold av polyfenoler, spesielt
ellaginsyre, men også antocyaner, gallinsyre og en rekke andre
polyfenoler, og er således en svært kraftig antioksidant.
Sammenlignet med andre frukter som druer, appelsiner, plommer, epler
og ananas, inneholder granatepler mer enn 10 ganger mer
antioksidanter. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Ulike deler av
granatepletreet kan framvise følgende egenskaper: Astringerende
(sammentrekkende), stoppende, antibakteriell, antiviral,
sopphemmende, blodtrykkssenkende, leverbeskyttende,
immunmodulerende, betennelsesdempende, blodsukkersenkende,
kolesterolsenkende, forbedre blodstrømmen til hjertet, hemmer
plakkdannelse i arteriene og stimulerer dannelsen av kollagen. Er
ellers et middel mot innvollsparasitter og en kraftig antioksidant. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Diaré,
amøbedysenteri, innvollsorm (bendelorm, rundorm og barneorm),
fordøyelsesproblemer, magesmerter, urolig mage, tarmgass,
svangerskapskvalme, slitasjegikt, leddsmerter, artritt, hoste,
prostatakreft, brystkreft og muligens andre kreftformer. Kan
beskytte mot arteriosklerose (åreforkalkning), erektil dysfunksjon
og høyt blodtrykk. Utvortes ved vaginal utflod, munnsår, plakk i
munnhulen, halsbetennelser. tørr hud, eksem, psoriasis, akne, arr og
sår. |
|
|
|
|
GRANATEPLE |
Planeslekta Punica
inneholder bare to arter, og før den ble plassert i
kattehalefamilien (Lythraceae) var det den eneste slekta i
granateplefamilien (Punicaceae). Navnet på granateple både på
arabisk (rumman) og hebraisk (rimmon) betyr "frukt fra paradiset",
og frukten har siden oldtiden vært et symbol på kjærlighet. I gresk
mytologi ble granateple assosiert med fruktbarhet og skjønnhet. Det er ikke mange planter som
har satt så varige spor i kultur og dagligliv hos ulike folkeslag som
granateple. Den forbudte frukten som fristet Adam og Eva i Edens hage
kan ha vært et granateple. Fem granatepletrær ble plantet i hagen som
tilhørte Ineni, sjefsbyggeren til farao Tuthmosis I (1528-1510 f.Kr.) i
Thebes, og granatepler er gjenkjent på gamle egyptiske gravmalerier.
Granateple nådde Kina fra Kabul (hovedstaden i Afghanistan) i 126 f.Kr.
og ble raskt populær i seremonier på grunn av sin lykkebringende røde
farge. Den ble først nevnt som et middel mot bendelorm i
papyrus Ebers (ca.
1550 f.Kr.), og som en urt i kinesisk medisin rundt 470 e.Kr.
Granateple ble i
forhistorisk tid ansett av både jøder og egyptere for å være en hellig
frukt, kanskje fordi hver frukt angivelig skal inneholde 613 frø, som
tilsvarer Det gamle testamentes 613 lover.
I klassisk tid var granateple et symbol på
fertilitet og ble spist av barnløse kvinner. Frukten er omtalt i Det
gamle testamentet, og frø datert tilbake til 1000 år f.Kr. har blitt
funnet ved arkeologiske utgravinger av boplasser i Sentral-Asia.
I den greske mytologien blir
granateples skapelse tilskrevet en vakker nymfe som ble spådd at hun en
dag ville komme til å bære en krone. Vinguden Dionysos skapte da
granatepletreet av henne, og en krone ble anbrakt på treets frukt,
nemlig kransen av begerblad.
Helt fra oldtiden har
granateple levert medisin mot mange sykdommer. I papyrus Ebers er det
beskrevet at egypterne brukte fruktens kjerner som magestyrkende middel.
Hippokrates (ca. 460 - 377 f.Kr.)
brukte bladene til omslag på betente sår og den inntørkede fruktsaften
som øyemedisin.
Dioskorides (død ca. 90 e.Kr.) anvendte tørket frukt uttrukket i
regnvann som såpebad mot dysenteri og gikt, avkok av blomstene som
munnvann og avkok av roten mot bendelorm.
Medisinsk bruk av barken
og fruktskallet
Ekstrakter av fruktskallet til
granateple har antimikrobiell virkning, bl.a. mot Salmonella typhi,
i tillegg til en sopphemmende effekt. De kan brukes innvortes ved
kronisk diaré, amøbedysenteri og innvollsorm, men må bare anvendes av
medisinsk kvalifiserte utøvere. Blomstene brukes til behandling av
dysenteri, magesmerter og hoste.
Det er det svært høye
innholdet av garvestoff som gir den stoppende virkningen av urten ved
diaré, og det kan også hindre skader av alkohol på slimhinnene i
fordøyelseskanalen. Det er ellagitanninene er ansvarlige for den
astringerende virkningen. Granateple er vist å kunne reduserer
blodglukoseverdiene hos rotter som eksperimentelt ble påført diabetes.
Nylig er det påvist en alfa-amylase-hemming, leverbeskyttende og
immunmodulerende virkning av ekstrakter av fruktskallet. I noen studier
er det vist at fruktskallet også kan hemme herpes simplex virus.
Utvortes blir granatepleekstrakter brukt ved vaginal utflod, munnsår og
halsbetennelser.
Granateple mot
innvollsorm
Barken og fruktskallet av
granateple inneholder noen uvanlige og svært giftige alkaloider, kjent
som pelletieriner. Disse alkaloidene har evnen til å lamme bendelorm og
gjør at den slipper taket i tarmveggen. Når drogen blir inntatt som
avkok i nøye tilmålte doser og umiddelbart etterfulgt av et kraftig
avføringsmiddel, kan man lett bli kvitt bendelormen. Rundormer og
barneormer blir påvirket på samme måte. Det er interessant at selv om
bruken av granateple mot bendelorm var kjent allerede i oldtiden, ble
dette oversett i vestlig medisin i nesten 1800 år. Tidlig på
1800-tallet, etter at en indisk urteterapeut hadde kurert en engelskmann
for bendelorm, ble engelske leger i India interessert i granateple, og
denne medisinske egenskapen ble undersøkt. Granateple var etter det et
vanlig brukt middel mot bendelorm fram til på midten av 1900-tallet.
Uheldigvis tas alkaloidene fra bark og fruktskall opp gjennom
tarmslimhinnene, noe som kan medføre forgiftningssymptomer som
muskelkramper og svimmelhet.
Granateple ved
prostatakreft
En klinisk studie har vist at
et glass granateplejuice daglig kan bremse sykdomsutviklingen hos menn
med prostatakreft. Forskere ved University of California gjorde en
studie som inkluderte 46 menn som var blitt behandlet for prostatakreft,
og som viste tegn på biokjemisk tilbakefall. Alle fikk drikke ett glass
granateplejuice daglig i 13 måneder, men fikk ellers ingen annen
behandling i denne perioden. Nivået av PSA (prostata-spesifikt antigen)
ble målt hver tredje måned, og resultatene viste at det tok 54 måneder
før PSA-nivået var doblet hos mennene som drakk juicen, noe som er
betydelig lengre enn det vanlige gjennomsnittet på 15 måneder. Hos noen
av mennene i studien fortsatte PSA-nivået å synke i ytterligere tre år,
til tross for at de ikke fikk noen annen behandling. Det ble ikke
rapportert om noen alvorlige hendelser, og behandlingen hadde ingen
bivirkninger, ifølge forfatterne. PSA er en viktig indikator for
utviklingen av prostatakreft, og jo kortere doblingstiden til en manns
PSA-nivåer er, jo større er risikoen for død som følge av prostatakreft.
Forskere har gjort flere forsøk for å påvise hovedmekanismen for hvordan
granateple kan bekjempe kreft. Konklusjonen så langt er at granateple
blokkerer aktiviteten til Nuclear Factor kappa B (NF-κB), et
proteinkompleks funnet i cellekjernen som gir næring til prostatakreft.
Effekt av granateple på
andre krefttyper
Den krefthemmende virkningen
til granateplejuice har gjort at granateple har fått status som en
"superfrukt". Laboratorieforsøk og studier utført på dyr viser at
granateple kanskje kan bekjempe andre krefttyper også hos mennesker. I
tillegg til at stoffer i frukten kan beskytte mot eller forsinke
utviklingen av prostata-kreft, skal de også kunne redusere risikoen for
brystkreft. Granateple reduserte veksten av menneskelig brystkreftceller
hos forsøksdyr med opptil 87 %, rapporteres det i en studie publisert i
Breast Cancer Research and Treatment. Tidligere undersøkelser har
vist at ellaginsyre i granateple hemmer enzymet aromatase som omdanner
androgen til østrogenhormoner, som er næring til en vanlig form for
brystkreft. Ti ulike ellagitanniner som finnes i granatepler har
potensial til å beskytte mot østrogenresponsiv brystkreft, med en
metabolitt av ellaginsyre som kalles urolithin B som signifikant hemmet
veksten av brystkreftceller i kultur. Det kan derfor anbefales å innta
mer granatepler for å beskytte mot utvikling av kreft i brystene og
kanskje i andre vev og organer.
En ekstrakt av frøolje fra
granateple reduserte forekomsten av endetarmskreft med 44 % hos
forsøksdyr, rapporterte japanske forskere i Cancer Science.
Granatepleekstrakt reduserte lungekreft med 61 % hos forsøksdyr, i en
studie publisert i Cancer Research, og granateple brukt utvortes
i form av lotion minsket hudkreft betydelig og hindret kreften i å spre
seg hos dyr, står det i en artikkel i International Journal of Cancer.
Videre viste forskning fra Japan som er rapportert i Journal of
Medicinal Food at en ekstrakt av granateple stoppet veksten av
leukemiceller i reagensrør.
Andre medisinske
anvendelsesområder for granateple
Granateple har vist lovende
resultater ved forebygging og behandling av en rekke andre tilstander.
Det er blitt rapportert at granateple demper betennelser i bruskceller
og kan på den måten være til nytte ved artritt. Å drikke ¼ liter
granateplejuice daglig kan bedre oksygentilførselen til hjertemuskelen,
noe som kan være til nytte for personer med hjertesykdommer. Forskere i
California fôret forsøksdyr med granatepleekstrakt fra fødselen, og fant
at de var mer oppvakte når de ble eldre og hadde 50 % mindre amyloid-A i
hjernen, et protein knyttet til Alzheimers sykdom.
I dyreforsøk ble det vist at
hanndyr som ble behandlet med granateple hadde bedre sædkvalitet, flere
sædceller og høyere testosteronnivå. Langvarig bruk av juicen kan også
bekjempe erektil dysfunksjon hos menn, og dette støtter de gamle
påstandene om at frukten er et afrodisiakum.
Granateple kan beskytte
blodårene og bremse utviklingen av arteriosklerose hos personer med
diabetes. Konsentrert granateplejuice ga en signifikant reduksjon i
total kolesterol og LDL kolesterol etter inntak i en måned. Mengden
oksidert blodfett i blodstrømmen ble redusert med 58 % og det totale
nivået av cellulær oksidasjon minsket med 71 % etter at 10 personer med
diabetes inntok granateplejuice i tre måneder.
Forskere i Texas fant at en
ekstrakt av granateple drepte influensavirus. "Granatepleekstrakt bør
studeres nærmere for dens behandlende og forebyggende potensial ved
influensa-epidemier og pandemier" skrev forskerne i tidsskriftet
Phytomedicine.
Forskere i Brasil studerte 60
personer og fant av ved å rense munnen med en ekstrakt som inneholdt
granateple, minsket forekomsten av bakterielt plakk med 84 %, noe som
var mer enn det man oppnådde med kommersielle munnskyllemidler. Et
middel som inneholdt granateple hjalp også til å fjerne soppinfeksjoner
hos personer med gebiss.
I Spania brukes juice av
granateple mot urolig mage og som et middel mot luftplager. Slik juice
synes å ha en gunstig virkning på helsen til hjerte-karsystemet, trolig
på grunn av antioksidantvirkning.
Olje fra granateplefrø
Granatepleolje inneholder ca.
62 % av den flerumettede, konjugerte omega-5 fettsyren punicinsyre.
Denne er kjemisk ganske lik konjugert linolsyre (CLA), som
granatepleoljen inneholder ca. 4 % av. Den eneste forskjellen er at
punicinsyre har tre konjugerte dobbeltbindinger, mens linolsyre har to
konjugerte dobbeltbindinger. Videre inneholder granatepleolje ca. 13,5 %
av den essensielle omega-6 fettsyren linolsyre, samt ca. 11,5 % omega-9
fettsyrer, i tillegg til et naturlig innhold av fytosteroler, vitamin E
og andre antioksidanter. Til hudpleie kan granatepleolje brukes i
kremer, lotion og oljer i en mengde på 1-3 %, og den er velegnet til
alle hudtyper. Det høye innholdet av antioksidanter i kombinasjon med at
den stimulerer dannelsen av kollagen, gjør at oljen kan forebygge
dannelsen av fine linjer i huden, samtidig som den minsker allerede
dannede linjer.
Kulinarisk bruk av
granateple
Frøene og frøkappen til
granateple inneholder lite kalorier, men er rike på mange viktige
næringsstoffer og andre forbindelser. Granateple er svært rik på
antioksidanter, noe som skyldes innholdet av polyfenoler. Fruktsaften
inneholder mye vitamin A, C og E, og folat. Den er en god kilde for
vitamin B5 og kalium, i tillegg til garvestoffer og oksalsyre.
Granateplejuice har blitt populært som antialdrings "supermat" som kan
bekjempe frie radikaler og beskytte cellene mot oksidativt stress og
dempe betennelser.
Granateplet deles i to eller i båter med en skarp kniv og frøene med den
røde frøkappen spises naturell med en skje eller gaffel.
De smaker både søtt og syrlig, og blir ansett som
delikate av noen, mens andre ikke liker den store mengden frø som har
relativt lite fruktkjøtt. Frøene med den geleaktige frøkappen kan
brukes i fruktsalater eller serveres til dessert sammen med is.
Særlig i Midtøsten og Sentral-Asia blir
friske, hele frø drysset over salater, småretter og desserter. De smaker
også godt til kylling, fisk og ris, kan tilsettes gryteretter og vil
live opp en agurksalat. Granatepler som er dyrket i Midtøsten er gjerne
søtere enn de som dyrkes i India, da disse ofte har en litt bitter
ettersmak.
Frøene med den røde frøkappen
fra granatepler samlet fra viltvoksende trær blir tørket, og man får da
det sure indiske krydderet som kalles anardana. De tørkede frøene ser ut
som rødsvarte rosiner og er litt klissete, og det knaser når man tygger
dem. Anardana har en fruktig, syrlig smak og er populært å anvende i
Nord-India, hvor de gjerne brukes i karriretter og chutneyer, i fyll til
brød og konditorvarer, og til grytestekte grønnsaker. Navnet anardana
brukes internasjonalt om krydderet, og det betyr ganske enkelt
granateplefrø på hindi (anar = granateple, dana = frø).
Innholdet i granatepler kan
presses til en frisk, lyserosa til mørkerød saft som er søt, men
samtidig har en forfriskende skarphet. Denne saften brukes ofte i sauser
til kjøtt og fisk. Granateplesirup lages av slik saft. Den er tykk og
mørk, og kan pensles som en marinade på kylling og annet kjøtt, eller
tilsettes retter med lang koketid. Sirupens smak og syrlighetsgrad
varierer svært mye etter hvor den produseres. Arabisk og indisk sirup er
gjerne ganske syrlig, eller til og med sur. Det finnes en god iransk
vintersuppe som er basert på granateplesirup.
Av den søte saften fra
granateplefrukter lages grenadin, som er kraftig rød og brukes
som et forfriskende og fargerikt innslag i
drinker (særlig cocktailer), fruktsalater, sorbéer og iskrem.
Andre bruksområder for
granateple
Fruktskallet har lenge vært
brukt til plantefarging. Avhengig av tilberedningsmetode og hva
fruktskallet har blitt blandet med, gir det gule til grønne farger. Det
tørkede fruktskallet inneholder omkring 26 % garvestoffer og har vært
brukt til å garve og farge lær. Bark og rotbark kan også brukes som
kilde for garvestoffer, da rotbarken inneholder omkring 22 %
garvestoffer. Barken inneholder også alkaloider som hemmer visse
enzymatiske prosesser hos bl.a. snegler, og brukes som biologisk
bekjempningsmiddel.
Dyrking av granateple
Granateple dyrkes i
stor skala, både som prydtre og på grunn av de verdifulle fruktene.
Dyrking skjer i tropiske og tempererte områder i verden, bl.a. rundt
Middelhavet, i California, Kina og Latin-Amerika. Trærne krever en
veldrenert jord og et solrikt voksested. Man bør fjerne rotskudd
etter hvert som slike dukker opp, hvis disse ikke skal brukes til
formering. Granateple kan tåle en kort periode med temperatur under
0 °C, særlig hvis planten er gammel. For å få fram modne frukter,
kreves en lang og varm sommer etterfulgt av en høst med temperaturer
rundt 13-16 °C. Granateple kan formeres med frø som sås om våren ved
22 °C, med halvt forvedete stiklinger om sommeren, eller med
rotskudd om høsten. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ingen kjente farer
knyttet til å spise frøene og frøkappen av granateple eller drikke
moderate mengder granateplejuice, men fruktsaften kan muligens påvirke
opptaket av medisiner i kroppen. Det høye innholdet av ellaginsyre i
granatepler er vist å gi en stimulerende virkning på livmoren hos
rotter, men det er ukjent om dette også gjelder for mennesker. På
grunn av den manglende dokumentasjonen på at granateplejuice er
trygg å innta av gravide og ammende, frarådes disse derfor å drikke
store mengder av slik juice. Hvis man drikker mye granateplejuice, kan man oppleve kramper, oppkast og diaré. Noen
personer kan dessuten være allergiske for granateple.
Pelletierin-alkaloidene
som finnes i barken og fruktskallet til granateple er imidlertid
svært giftige, og disse plantedelene skal brukes medisinsk bare
under kyndig veiledning. Man må ikke bruke dem til selvmedisinering
ved innvollsorm, og omsetning av bark og fruktskall som medisin er
underlagt restriksjoner i en del land. Hvis pelletierin tas opp
gjennom tarmveggen, kan det medføre forgiftningssymptomer som
muskelkramper og svimmelhet. |
|
|
|
Flere bilder av
granateple |
|
KILDER |
Aggarwal, Bharat B.:
Healing Spices. How to Use 50 Everyday and Exotic Spices to Boost Health and Beat
Disease. New York, Sterling 2011. |
Balick, Michael J.: 21st Century Herbal. A Practical Guide for Healthy Living
Using Nature's Most Powerful Plants. New York, Rodale 2014. |
Bown, Deni: The Royal Horticultural Society New Encyclopedia of
Herbs & Their Uses. London, Dorling
Kindersley 2002. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N. W. Damm
& Søn 2003. |
Engels, Gayle &
Josef Brinckmann: Pomegranate. HerbalGram nr. 100, s.1-6 (2013). |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, J-Z.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Farmer-Knowles, Helen: The Healing Plants Bible. London, Godsfield
2010. |
Høst,
Ole og Harry Berggren: Sydfrukter. Eksotiske frukter og grønnsaker.
Oslo, J.W. Cappelens Forlag 1978. |
Johnson, Rebecca L., Steven Foster, Tieraona
Low Dog & David Kiefer: National Geographic Guide to
Medicinal Herbs. Washington, D.C., National Geographic Society 2010. |
Nielsen,
Harald: Eksotiske Lægeplanter og Trolddomsurter.
København,
Politikens Forlag A/S 1980. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Van Wyk, Ben-Erik &
Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Van Wyk, Ben-Erik: Culinary Herbs & Spices of the World. Kew, Kew
Publishing, Royal Botanic Gardens 2014. |
Werle, Loukie & Jill Cox: Ingredienser.
Köln,
Könemann 2000. |
Vetlesen, Kari: Krydder-leksikon med urter og smakstilsetninger.
Oslo, Vega Forlag 2011. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 08.10.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|