TEIEBÆR |
Rubus saxatilis |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Tågebær, tågjebær, tegebær, tægebær, taugabær, tøybær, tåvbær,
kransebær. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Rubus saxatilis
L. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SAMISK: Veaddemuorji / Lávámuorji /
Daivemuorji / Riebanmuorji. |
SVENSK: Stenbär
/ Kärringbär / Kobär / Kalvlortbär. |
DANSK: Fruebær. |
ISLANDSK:
Hrútaber. |
FINSK: Lillukka. |
ENGELSK: Stone
bramble. |
TYSK: Steinbeere
/ Felsen-himbeere. |
FRANSK: Ronce des rochers. |
SPANSK:
Zarza de piedra. |
|
FAMILIE |
Rosefamilien (Rosaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Teiebær er en 10-35 cm
høy, flerårig urt med lange under- og overjordiske rotslående
utløpere som gir opphav til nye planter et stykke fra morplanten.
Stengler og utløpere har kjertelhår og børster som virker som fine
torner. De tredelte bladene er uregelmessig sagtannete og grønne på
begge sider. Blomsterstanden er en halvskjerm med uanselige hvite
blomster som minner om bringebærblomster. De er 8-10 mm brede og har
fem begerblad og fem smale og opprette kronblad. Blomstringen skjer
i juni. Fruktene har lysende klar rødfarge og er sammensatt av noen
få (normalt to til seks) kulerunde småfrukter som er løst forbundet og
derfor lett glir fra hverandre når bærene plukkes. Hver småfrukt
inneholder en relativt stor kjerne (stein). Fruktkjøttet smaker syrlig.
Bærene modner i månedsskiftet juli-august, noe seinere lenger nord,
og fruktsettingen er ofte sparsom. |
|
|
UTBREDELSE |
Teiebær finnes utbredt i
Europa og østover til Pyreneene, og i tempererte områder av Asia til
det sørøstlige Sibir og Japan. I Sør-Europa vokser planten stort sett
bare i fjelltraktene. Arten er utbredt over hele Norden og når opp i
fjellbjørkeskogen og nord til ishavskysten. I Sør-Norge er planten
funnet opptil 1500 moh. Teiebær finnes på tørre og steinete steder i
skog og kratt, langs stier, veier og grøftekanter, gjerne på
kalkholdig grunn. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Hele planten brukes, inklusive roten og
bærene. Bladene samles rett før blomstring tidlig på sommeren,
bærene plukkes når de er modne i juli, og roten samles om høsten. På
grunn av sine små frukter med store steiner har teiebær aldri vært
særlig ettertraktet som matbær. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Teiebær inneholder 4,9
mg vitamin C per 100 g ferske bær. Sukkerinnholdet i bærene er
relativt lite (15,1 g per kilo tørrvekt), og hele 2/3 av dette er
fruktose. Dette er omtrent det samme sukkerinnholdet som hos molter.
Bærene inneholder ellers mye pektin, og bladene mye garvestoffer. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Bærene brukes som mat.
De kan virke allment styrkende og være en god kilde for vitamin C og
antioksidanter. Bladene har sammentrekkende (astringerende) virkning
og kan virke blodstillende og stoppende ved diaré. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Diaré, betennelser i
fordøyelsessystemet, sår i munn, hals og vagina. |
|
|
|
|
TEIEBÆR |
Det vitenskapelige
slektsnavnet Rubus viser til at planter i denne slekta har
røde frukter, mens artsnavnet saxatilis betyr "vokser på
stein". Teiebær, tågebær og mange av de andre lokalnavnene kommer av
tæger eller rot-trevler, og henspeiler på de lange utløperne. Det
svenske navnet stenbär viser til at fruktene inneholder en stor
kjerne (stein). Bruk av
teiebær som medisin
Flere arter i
planteslekta Rubus, f.eks. bringebær (R.
idaeus) og bjørnebær (R. fruticosus),
anvendes i urtemedisinen, og av disse er nok bringebær den best kjente
arten. Bringebærblad brukes mye ved infertilitet og under svangerskap,
og de fleste andre Rubus-artene anses å ha lignende virkning, men
teiebær synes å ha vært svært lite brukt som medisinplante. Uttrekk av
tørkede blad blir sagt å kunne være til hjelp ved diaré og betennelser i
fordøyelsessystemet, men kan også brukes som skyllevann ved sår i
munnen, halsen og vagina. På samme måte som hos mange arter i
rosefamilien, inneholder bladene av teiebær garvestoffer som har en
sammentrekkende (astringerende) virkning, og det er bakgrunnen for at de
kan brukes til å behandle diaré og blødninger.
Mest som en
kuriositet gjengis det som islandske Bjørn Halldorsson i 1783 skrev om
teiebær: "Disse bærene har en god lukt, styrker hjertet og magen, gir
ny styrke til svake, syke mennesker og er gode mot skjørbuk. De er
særlig gode mot forkjølelsesfeber, til å stoppe diaré og til å helbrede
sår, dårlig ånde og forkjølelsessår, i tillegg til kløende utslett, når
de knuses til en fruktmasse. Hvis de påføres hodet, er det sagt at de
vil gjøre det håret som vokser ut seinere svart. Vin som har bærene i
seg, vil styrke hjertet, og det samme gjør sprit, og begge gir en
behagelig smak. Disse bærene er gode for spedalske mennesker og for de
med skjørbuk. Det sukrete fruktkjøttet fra bærene anses som en god
konfekt".
Schübler skriver
at roten av teiebær på midten av 1700-tallet hadde stort ry som medisin
i Norge, men han nevner ingenting om hvilke sykdommer den skulle hjelpe
mot. Kanskje har han opplysningen fra Pontoppidan som i 1752 skrev at
roten blir ansett for å ha samme virkning som ginsengrot, og at den har
allmennstyrkende karakter. Bærene ble i hvert fall regnet som gode mot
skjørbuk, både forebyggende og kurativt, og i dag vet vi at de i tillegg
til vitamin C inneholder mye antioksidanter.
Teiebær som
matbær
Ove Arbo Høeg
(1974) oppgir at det hender at bærene har blitt regnet som giftige eller
i hvert fall ikke noe å spise, men det er vanligere at de blir spist og
ansett som velsmakende, selv om de i rå tilstand er ganske smakløse og
sure. Teiebær hører til den gruppen bær som blir bedre ved konservering,
men de blir sjelden samlet og brukt til syltetøy. Grunnen til det er at
fruktsettingen gjerne er så sparsom at det ikke er bryet verd å plukke
dem, og dessuten er de nokså klissete å håndtere. Bærene kan syltes på
samme måte som tyttebær, og syltetøyet brukes til stekt kjøtt og andre
middagsretter, men mange vil nok synes at de store steinene er
ubehagelige å tygge på da de knaser omtrent som steinene i
molte (Rubus chamaemorus).
Selv om laget med
fruktkjøtt utenpå steinene i teiebærfruktene er nokså tynt, er det
saftig og smaker friskt syrlig, og fruktene kan med godt resultat brukes
til både saft og gelé. Teiebærsaft smaker godt og har vakker rødfarge.
Det samme kan sies om teiebærgelé, som i glans og klarhet overgår det
meste av geléer. Geléen passer godt til kjøttretter, i sauser og til is,
og kan generelt brukes på samme måte som ripsgelé. Ellers er teiebær
velegnet til å lage både vin og likør av. Da kjernen er en så stor del
av frukten, egner teiebær seg dårlig til tørking.
Annen bruk
av teiebær
De lange, krypende
stenglene med blad på ble tidligere brukt av småjenter til å flette "tægekroner"
og små kurver, men på samme måte som andre barneleker med viltvoksende
planter, synes dette å være en tradisjon som er lite kjent i våre dager. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner Teiebær har aldri
hatt noe særlig godt rykte, og noen mente til og med at de var
giftige. I følge Örjan Armfeldt-Hansell (1969) skal teiebær i
kombinasjon med alkohol kunne gi alvorlige allergireaksjoner, og
kanskje er dette forklaringen på bærenes påståtte giftighet. Fra
Sverige berettes det om en mann som drakk vermut etter å ha spist
teiebær og fikk alvorlige allergiske reaksjoner, stivhet og
opphovning. Legen som ble oppsøkt forklarte at kombinasjonen teiebær
og vermut ofte ga slike symptomer. Det er i og for seg ikke ukjent
at stoffer som hver for seg er ufarlige kan gi en giftreaksjon når
de kombineres, noe som er tilfelle med visse sopper og alkohol, men
at det skal være problematisk å kombinere teiebær og vermut virker
litt merkelig. Fra Sörmland i Sverige berettes det ellers at det ble
ansett som syndig å plukke teiebær, men at de likevel ble spist. I
Västergötland mente man at teiebærene var farlige å spise, da de
kunne gi stein i blæren. Til tross for disse påstandene fra eldre
tider, anses det for helt trygt å spise teiebær. |
|
|
Flere bilder av teiebær |
|
KILDER |
Armfelt
Hansen, Örjan: Bärboken.
Stockholm, P
A Norstedt & Söners förlag 1969. |
Blekastad,
Hans: Naturen som spiskammer. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1979. |
Feilberg, Jon:
Blomster i Norge. Oslo, H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard) 1999. |
Hermansen,
Pål: Våre vakreste fjellplanter.
Oslo, Universitetsforlaget 1985. |
Høeg,
Ove Arbo: Planter og tradisjon. Oslo, Bergen, Tromsø, Universitetsforlaget 1974. |
Ingmanson, Inger och Pelle Holmberg: Stora bärboken. Rabén &
Sjögren 1986. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Källman, Stefan: Vilda
växter som mat och medicin. Västerås, ICA bokförlag 2006. |
Lindman, C. A. M.:
Nordens Flora 5. Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Norman, Edle Catharina og Sofie
Grøntvedt Railo: Norges spiselige planter og
bær. Vilt, vakkert og velsmakende fra tidlig vår til sen høst. Oslo,
J.M. Stenersens Forlag AS 2015. |
Róbertsdóttir, Anna Rósa: Icelandic Herbs and Their Medicinal Uses.
Berkeley, California, North Atlantic Books 2011. |
Sundgren, Lisen: Viltvoksende og velsmakende. Mat og moderne kjerringråd.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 2018. |
Ulltveit, Gudrun: Ut på bærtur. Alt om hagebær og ville bær.
Oslo, Cappelen Damm AS 2014. |
Valset,
Kåre: Ville vekstar - nyttige frukter.
Oslo, Grøndahl & Søns Forlag / Hageselskapet 1976. |
Winge, Kirsten og Ove Bergersen: Norske bær fra natur og hage.
Oslo, Tun Forlag 2009. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 25.12.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|