Urtekildens planteleksikon

Startside > Urtemedisin > Medisinplanter > DVERGPALME   

DVERGPALME
Serenoa repens
 
ANDRE NORSKE NAVN
Serenoapalme, sagpalme, palmetto, sabelfrukt. 
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Serenoa repens (Bartr.) Small.
Serenoa serrulata (Michx.) Nichols.
Sabal serrulata (Michx.) T. Nuttall ex Schultes & Schultes
Brahea serrulata (Michx.) H. Wendl.
Corypha repens Bartr.
 
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
SVENSK:  Sågpalm / Sågpalmetto / Dvergpalm.
DANSK:  Sabalpalme / Savpalme.
ISLANDSK:  Freyspálmi.
FINSK:  Kääpiöpalmu / Serenoapalmu.
ENGELSK:  Saw palmetto / Sabal.
TYSK:  Zwergpalme.
FRANSK:  Palmier de l'Amerique du Nord.
 
FAMILIE
Palmefamilien (Palmaceae).
Bildet er hentet fra Wikimedia Commons

BOTANISK BESKRIVELSE
Dvergpalme er en liten palme som blir opptil 4 m høy. Planten har en kort stamme, krypende rhizomer og vifteformede blad som er oppdelt i 18-24 skarpt sagtannete segmenter. Blomsterstanden er kort, tett dunhåret og består av forgreinete klaser med elfenbensgule blomster. Fruktene er på størrelse med olivenfrukter, først grønne, seinere guloransje, og mørkeblå til svarte når de er tørket. Hver frukt inneholder ett frø.
 
UTBREDELSE
Dvergpalme er hjemmehørende i sørøstlige USA, fra South Carolina, gjennom Florida til sørlige Mississippi. Mesteparten av fruktene høstes fra viltvoksende planter i Florida.
 
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Det er fruktene av dvergpalme (Sabal fructus / Sabalis serrulatae fructus) som brukes som medisin. Disse høstes når de er modne og tørkes noe for bruk i eliksirer, flytende ekstrakter og tinkturer, eller tørkes helt og pulveriseres for bruk i kapsler og tabletter. Friske frukter benyttes til framstilling av det homeopatiske preparatet Sabal.
 
INNHOLDSSTOFFER
Fettsyrer, blant annet kaprylsyre og linolensyre. Steroler av typen beta-sitosterol og lupeol, karotener, diverse polysakkarider, garvestoffer, eterisk olje og steroide saponiner.
 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Prostata- og testikkeltonikum, antiseptikum, betennelseshemmende, krampeløsende, afrodisiakum, virilitetsøkende, urindrivende, slimløsende, beroligende, styrkende, varmende. Den påstås dessuten å virke mildt beroligende på nervesystemet.
 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Godartet forstørrelse av prostatakjertelen (benign prostata hyperplasi = BPH), prostatabetennelse, betennelse i bitestiklene, testikkelhenfall, blærekatarr, urinveisinfeksjoner, ufrivillig vannlating, impotens, nyrelidelser, smerter i eggstokkene og andre underlivsplager, forkjølelse, astma og bronkitt.
 
 
DVERGPALME

Fruktene av dvergpalme har av nordamerikanske indianerne og nybyggerne i det sørøstlige USA i lange tider vært brukt som mat for både mennesker og dyr. Dyr som beitet på fruktene fikk god helse og lignende effekter ble også observert hos mennesker som regelmessig spiste fruktene eller produkter av dem. Fruktene stimulerer appetitten og øker næringsopptaket, noe som medfører økt dannelse av fettvev og muskler. Fruktenes nærende egenskaper hevdes også å gjelde kjønnsorganene.

Dvergpalme har vært ordinert ved svinn i testiklene, nedsatt kjønnsdrift samt impotens hos menn. Urten er også blitt anbefalt mot betennelser i prostatakjertelen og godartet forstørrelse av denne kjertelen. I følge den eklektiske legen Ellingwood er dvergpalme også effektiv mot funksjonell ufruktbarhet hos kvinner og kan stimulere dannelsen av morsmelk. Dvergpalme kan brukes til å lette smertefulle menstruasjoner som er forbundet men manglende styrke i forplantningsorganene.

Fruktene har en lindrende virkning på slimhinnene overalt i kroppen, så vel som en slimløsende virkning, noe som gjør dem til et nyttig middel ved forkjølelser og katarrer (den ekstraherte oljen er et effektivt inhalasjonsmiddel). Tradisjonelt er planten blitt anvendt mot astma og bronkitt. Den brukes også til behandling av urinveissykdommer og ufrivillig vannlating, og sies videre å virke mildt beroligende på nervesystemet.

Godartet forstørrelse av prostatakjertelen

Dvergpalme er imidlertid mest kjent som et middel mot godartet forstørrelse av prostatakjertelen (blærehalskjertelen), en lidelse som betegnes benign prostata hyperplasi (BPH). Når prostatakjertelen blir stor, trykker den på urinrøret slik at det blir vanskelig å late urinen. Da kan det lett samle seg for mye urin i blæren og denne blir utvidet og svekket. En del urin kan derved bli presset tilbake til nyrene og forårsake infeksjon. Det kan også oppstå betennelsestilstander i blærehalskjertelen. BPH vil statistisk sett ramme 50 % av alle menn over 50 år. Disse vil oppleve symptomer som økt trang til vannlating, redusert urinstrålestyrke og minsket urinvolum. Ofte må menn med BPH stå opp for å gå på do tre til fem ganger hver natt, noe som fører til forstyrret søvn og generelt nedsatt livskvalitet.

Det er utført en rekke placebokontrollerte studier med dvergpalmeprodukter ved godartet prostataforstørrelse, og mange av dem har dokumentert at urten har god virkning og minimale bivirkninger. For eksempel viste en studie utført i Frankrike som involverte 110 BPH-pasienter at dvergpalme reduserte antall ganger pasientene hadde behov for å urinere om natten med 45 %, og økte urinstrømmen med mer enn 50 %. Smertefull og vanskelig urinering ble redusert signifikant etter behandling, sammenlignet med en kontrollgruppe. En annen nylig utført studie viste at dvergpalme reduserte symptomene på BPH like godt som stoffet finasterid, som brukes i produktet Proscar®, og sammenlignet med Proscar® ga dvergpalme færre bivirkninger som redusert sexlyst og impotens. En metastudie som sammenlignet virkningen av dvergpalme med finasterid, viste at begge midlene hadde effekt, men dvergpalme hadde 90 % færre tilfeller av bivirkninger enn legemiddelet. Flere tusen pasienter er nå evaluert gjennom kliniske tester, og tyske helsemyndigheter har godkjent dvergpalme til behandling av BPH. Behandling med dvergpalme er mye billigere enn bruk av konvensjonelle legemidler.

Det ser ikke ut til at bruk av dvergpalme som et forebyggende middel mot prostataplager har særlig stor hensikt. Mengden prostataspesifikt antigen (PSA) synes ikke å bli påvirket av dvergpalme, og det gjør at urten ikke vil "maskere" en potensiell forekomst av kreft i prostata.

Slik virker dvergpalme

Man mener at BPH er knyttet til det mannlige kjønnshormonet testosteron. I prostata omdannes testosteron ved hjelp av enzymet 5-alfa-reduktase til dihydrotestosteron, som medfører at prostata vokser. Virkestoffene i dvergpalme antas å hemme denne omdannelsen av testosteron til dihydrotestosteron og virker på den måten reduserende på størrelsen av kjertelen. Studier har vist at dvergpalme også har antiøstrogen virkning, noe som ytterligere bidrar til å gjøre denne urten effektiv i behandling av forstørret prostata. Dvergpalme er med andre ord en hormonundertrykker.

Standardiserte ekstrakter av dvergpalmefrukter blir ekstrahert med heksan, etanol eller flytende CO2. Ekstraktene består av en kompleks blanding av frie fettsyrer og deres estere, og mange andre forbindelser. Selv om den farmakologiske virkningen av dvergpalme har blitt grundig studert, er den ennå ikke fullt kartlagt.

Dosering

Den anbefalte dosen som i undersøkelser er funnet å være effektiv, er 320 milligram standardisert ekstrakt daglig, som tas gjennom ett eller to inntak i løpet av dagen. Dette tilsvarer 1-2 g av den tørkede frukten. Dvergpalme har vist seg å kunne gi lindring i løpet av fire uker, men mange må bruke middelet i to til tre måneder før man kan fastslå om det har effekt, eller ikke. Man oppnår vanligvis bedre virkning jo lenger man bruker middelet, men man bør innta dvergpalme i intervaller, og da med pause på én til to uker før man begynner på en ny kur. Det er normalt uproblematisk å bruke dvergpalme i både måneder og år. Hvis de dvergpalmetablettene man bruker ikke gir ønsket effekt, kan man forsøke å øke doseringen eller skifte til et annet preparat med dvergpalme.

Dvergpalme i homeopatien

Det homeopatiske preparatet Sabal fremstilles av friske, modne frukter som finhakkes og trekkes i alkohol. Homeopater gir middelet hovedsakelig for blære- og urinveisproblemer. Blant typiske symptomer som indikerere bruk av Sabal er hyppig vannlating, særlig om natten (eventuelt på grunn av blærekatarr), vanskelig og/eller avbrutt vannlating, samt betennelse i sædlederne. Et annet typisk symptom er en fornemmelse av kulde i blæren som eventuelt brer seg til de ytre kjønnsorganer. Sabal brukes også ved seksuell eller generell utmattelse. Middelet kalles ofte for "det homeopatiske kateter".
 
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner 

En av grunnene til at dvergpalme er så mye brukt av både leger og andre medisinske utøvere, er at middelet er uten nevneverdige bivirkninger. Det er rapportert om noen få tilfeller av magebesvær som f.eks. oppblåst mage etter inntak av urten, og derfor bør dvergpalme inntas sammen med frokost og/eller kveldsmat. Så vidt man har funnet til nå er ikke urten giftig, verken akutt eller etter lengre tids bruk. Det finnes heller ikke opplysninger om at det forekommer interaksjoner med farmasøytiske produkter eller andre kosttilskudd. Husk at forstørret prostatakjertel og prostatitt bare kan diagnostiseres av lege. Selvmedisinering med urten hos pasienter med uoppdaget kreft i prostata kan føre til at medisinsk behandling av denne alvorlige sykdommen blir forsinket. Dvergpalme er lite undersøkt med tanke på restriksjoner når det gjelder barn, gravide eller ammende, men på grunn av mulig hormonpåvirkning bør ikke urten tas av gravide eller kvinner som ønsker å bli gravide. Uansett er det godt voksne mannfolk som primært har behov for dvergpalme-produkter.

 

Bildet er hentet fra Wikimedia Commons
KILDER
Blumenthal, Mark: Saw Palmetto Gets Strong Public Boots. HerbalGram (tidsskrift for American Botanical Council) nr. 50 (2000) s.32-37.
Blumenthal, Mark: Herbal Medicine. Expanded Commision E Monographs.  Austin, Texas, American Botanical Council 2000.
Bown, Deni: Encyclopedia of Herbs & their uses.  London, Dorling Kindersley Limited 1995.
Brown, Donald J.: Herbal Prescriptions for Health and Healing.  Roseville, Prima Health 2000.
Bruset, Stig & Dag Tveiten: Helse på grønn resept.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag ASA 1999.
Bruun, Erik & Budde Christensen: Klassiske legeplanter.  Oslo, Aschehoug 1998.
Chevallier, Andrew: Politikens bog om lægeplanter.  København K, Politikens Forlag A/S 1998.
Duke, James A.: Det Grønne Apotek.  Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998.
Duke, James A.: Dr. Duke's Essential Herbs.  Rodale Reach 1999.
Fetrow, Charles W. & Juan R. Avila: Professional's Handbook of Complementary & Alternative Medicine.  Springhouse, Pennsylavania, Springhouse Corporation 1999.
Foster, Steven: Herbs for Your Health. A handy guide for knowing and using 50 common herbs.  Loveland, Colorado, Interweave Press 1996.
Foster, Steven: 101 medicinal herbs.  Loveland, Interweave Press 1998.
Hobbs, Christopher and Stephen Brown: Saw palmetto. The Herb for Prostate Health.  Loveland, Interweave Press 1997.
Janson, Michael: All about saw palmetto and prostate health.  New York, Avery Publishing Group 1999.
Lockie, Andrew: Homeopati. Oslo, N.W.Damm & Søn AS 2002.
Mabey, Richard: Politikens bog om helbredende urter.  Politikens Forlag 1989.
McCaleb, Robert, Evelyn Leigh & Krissta Morien: The Encyclopedia of Popular Herbs.  Roseville, Prima Health 2000.
Murray, Michael T.: The Healing Power of Herbs. The Enlightened Person's Guide to the Wonders of Medicinal Plants.  Rocklin, Prima Health 1995 (2.ed).
Rotblatt, Michael & Irwin Ziment: Evidence-Based Herbal Medicine.  Philadelphia, Hanley & Belfus Inc., 2002.
White, Linda B. & Steven Foster: The Herbal Drugstore. The Best Natural Alternatives to Over-the-Counter and Prescroption Medicines.  New York, Signet 2002.
 

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår.


© Urtekilden

Tekst og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden.

Denne siden ble sist endret 03.10.2020
Indeks norske navn
Indeks vitenskapelige navn