|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Tomat er en ettårig
urt som blir 2 m eller høyere, og hvis planten ikke blir støttet
opp, får den en krypende vekst og blir liggende på bakken. I sitt
naturlige miljø klenger plantene seg fast i annen vegetasjon eller
henger i bratte skråninger. Planten har et dypt og kraftig
rotsystem, og stengelen er dekt av grove hår og kjertelhår. Bladene
sitter spredt, er 15-50 x 10-30 cm store, parbladet med 7-9 større
bladpar og et varierende antall mindre bladfliker mellom dem. De
største bladparene er eggformede eller avlange, 5-10 cm lange,
uregelmessig tannete og ofte parflikete ved basis. Småbladenes
bladskaft er dekt med kjertelhår som ved berøring avgir en
karakteristisk duft. Blomstene sitter i sidestilte, glisne kvaster
med 6-12 blomster i hver, men sammensatte blomsterstander med opptil
hundre blomster forekommer. De tokjønnete blomstene blir opptil 2 cm
i diameter og er normalt 6-tallige. Begeret er stjerneformet og dypt
fliket. Kronen er gul, i starten stjerneformet, men seinere med
tilbakebøyde fliker. De seks støvbærerne er klart gule og sitter som
kon rundt griffelen. I spissen er de forlenget med et sterilt nebb.
Blomstene pollineres helst av bier, men mange varianter er også
selvbestøvende hvis planten beveger seg i vinden. Frukten er et
saftig bær av varierende form, 2-15 cm i diameter, grønn og hårete
som ung og skinnende rød, oransje eller gul som moden. Frøene er
flate og runde, 3-5 x 2-4 mm store, og det er opptil 250 stykker i
hver frukt.
Tomater varierer
svært mye i både form og størrelse, fra de små sherrytomatene, til
store bifftomater, eggformede jamtomater til avlange italienske
tomater. De kan være røde, gule, oransje, grønne, purpur eller brune
av farge. Den viltvoksende tomaten (Solanum lycopersicon var.
cerasiforme) ligner de moderne sherrytomatene og forekommer
naturlig som et ugras i mesteparten av Sør- og Mellom-Amerika. |
|
|
UTBREDELSE |
Tomaten stammer
trolig opprinnelig fra det sentrale Andes-området i Sør-Amerika, der
den viltvoksende formen fremdeles forekommer og har en vid
utbredelse. Mangfoldet av dyrkede former, kulinarisk bruk og
antallet lokale navn tyder imidlertid på at den ble tatt i kultur i
Mexico, langt utenfor sitt naturlige utbredelsesområde. Derfor angis
det ofte at tomatplanten kommer fra Mellom- og Sør-Amerika.
Tomater dyrkes nå
over hele verden og det hender at det vokser opp tomatplanter på
avfallsplasser, brakkmark, havstrand og dyrket mark, noe som også
skjer i Norge. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
I matlagingen har
tomater et stort anvendelsesområde og kan tilberedes på mange ulike
måter. Kokte, rå, syltede, tørkede, stekte, knuste eller foredlet.
Det er bare fruktene som er spiselige, resten av tomatplanten er
giftig. Modne tomater har kort holdbarhet og bør oppbevares ved
10-12°C.
Ved lagring under 8°C
taper tomaten smak og blir raskere bløt. Med andre ord trives den
ikke i kjøleskap. Når modne tomater brukes medisinsk, er det særlig
på grunn av innholdsstoffet lykopen. Tomater kan også brukes
utvortes, f.eks. i form av en ansiktsmaske. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Friske tomater
inneholder en hel del vann (rundt 94 % av vekten). De inneholder
videre små mengder karbohydrater (3,5 %), proteiner (0,8 %) og fett
(0,3 %). Karbohydratene er hovedsakelig dannet av glukose og
fruktose. Til sammen gir disse næringsstoffene 21 kcal/100g, en av
de laveste energimengdene for vegetabilske matvarer. Tomatenes
ernæringsmessige og terapeutiske verdi ligger i det rike innholdet
av fiber, fruktsyrer, vitaminer, mineraler og stoffet lykopen. Blant
vitaminene er det mest av vitamin C (19 mg/100 g), og en 100 g tomat
tilfører en tredjedel av dagsbehovet for dette vitaminet hos en
voksen. Det er mest vitamin C i den geléaktige substansen som omgir
frøene. Vitaminene B1, B2, B6, niacin, folat og vitamin E er alle
til stede i betydelig mengder. Provitamin A er også representert,
skjønt i mindre mengder enn i gulrot eller mango. De røde variantene
av tomat inneholder langt mer vitamin C og B6 enn gule tomater, mens
de gule har mer niacin og folat. Når det gjelder form og størrelse,
viser det seg at sherrytomater har betydelig høyere innhold av
antioksidanter enn større tomater.
Hvis tomatplantene
har vokst i en næringsrik jord, vil tomatene inneholder betydelige
mengder mineraler, hvorav de viktigste er kalium, mangan, jern,
magnesium, fosfor og kobber. Tomater er en god kilde til jern. De
viktigste medisinske virkestoffene i tomater er betakaroten og
lykopen. Røde og gule tomater inneholder like mye betakaroten, mens
det er lite lykopen i de gule sortene. Innholdet av næringsstoffer i
tomater varierer med både modningsgrad, farge og form. Økologisk
dyrkende tomater er mer næringsrike enn de som blir dyrket
konvensjonelt. En studie viste at det var 55 % mer vitamin C og 139
% mer fenol-forbindelser i økologiske tomater. Grønne tomater
inneholder betydelig mindre antioksidanter og fenoler enn røde
frukter. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
En næringsrikt
føde, kraftig antioksidant, forebyggende mot ulike krefttyper
(særlig prostatakreft, men også kreft i munn, spiserør, mage,
tykktarm, endetarm, bryst og lunger), senker risikoen for
hjertekarsykdommer, senker kolesterol, triglyserider og urinsyre i
blodet, blodtrykkssenkende, blodårebeskyttende,
fordøyelsesfremmende, urindrivende, avførende, aldringsbremsende,
basedannende og avgiftende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Forebyggende mot
ulike krefttyper (særlig prostatakreft) og hjertekarsykdommer, høyt
blodtrykk og urinsyregikt (podagra). Utvortes ved vorter,
solbrenthet, soleksem, hudormer, blek og trett hud. |
|
|
|
|
TOMAT |
Vill tomat finnes i
Sør-Amerika, på en kyststripe vest for Andesfjellene, der indianerne
dyrket den før européerne kom. Dyrket tomat har sin opprinnelse i
Mexico, og det sies at aztekerne og inkaene dyrket tomater så tidlig som
på 700-tallet. Navnet tomat skal komme fra aztekerne, som dyrket mange
varianter av planten. På 1500-tallet ble tomaten ført til Europa (trolig
med Columbus) sammen med sine slektninger potet, paprika og tobakk.
Første gang tomat omtales i Europa er i 1554, da den ble innført til
Italia. Da tomaten ble introdusert til Europa, hadde den allerede
utviklet seg en del fra opprinnelsesformen (varianten cerasiforme).
På 1600-tallet ble tomaten
innført til Kina og Sørøst-Asia, og på 1700-tallet til Japan og USA. I
England ble tomat dyrket som prydplante i 1576, men først om lag 200 år
seinere som nyttevekst. Både bladene og stenglene på tomatplanten er
giftige, og til å begynne med trodde man at også fruktene var det.
Derfor dyrket man i starten tomatplanten bare som prydplante, og noen
mente at man ville bli gal hvis man spiste av fruktene. Men som
prydplante hadde den heller ikke særlig godt ry, noe som omtalse av en
mann som het Philip Miller. Han skrev at "bladene avgir en så sterk
ubehagelig lukt ved å bli berørt, at dette gjør den svært ubrukelig for
den skjønne hagen."
I Norge var tomatplanten
ukjent helt fram til begynnelsen av 1900-tallet. Under første
verdenskrig begynte tomatene å spre seg i Europa, men det var først i
mellomkrigsårene at tomater ble en del av norsk kosthold. I dag er den
en av våre viktigste grønnsaker og har blitt foredlet til et utall
sorter. I Norge dyrkes mesteparten av tomatene i veksthus i Rogaland, og
praktisk talt alt av norske tomater går direkte til konsum. I våre dager
dyrkes tomatplanten både på friland og i drivhus over store deler av
verden. Det finnes utrolig mange varianter av tomater, og gjennom
foredling utvikles det stadig nye og bedre sorter.
Navnet tomat kommer via spansk
fra navnet som de meksikanske indianerne brukte på planten,
zitotomata. Den første tiden gikk tomat i Europa under navnene
Ponu del Peru og Mala peruviana, eplet fra Peru. Navnet
Ponu d’oro, gulleple, tyder på at også gule former var i bruk. I
Sør-Europa har tomat blitt kalt Pommes d’amour, kjærlighetseple,
og fruktene ble brukt som et afrodisiakum. Opprinnelsen til dette navnet
sies å være at en italiener kalte tomater for Pomo dei mori,
oppkalt etter en person med navn Moor. Da tomaten ble introdusert som
grønnsak i Frankrike, ble dette navnet enkelt forvandlet til Pomme
d’amour, et navn som hang ved tomaten i lang tid og sikkert bidro
sterkt til å øke fruktens popularitet blant folk, selv om en
kjærlighetsfremmende effekt kanskje ikke var til stede.
Innholdsstoffet lykopen
De to viktigste karotenoidene
i tomat er lykopen (som det finnes mest av) og betakaroten. Fruktens
rødfarge skyldes hovedsakelig det høye innholdet av lykopen, som kan øke
tjue ganger i løpet av modningen. Ingen andre matvarer inneholder så mye
lykopen som tomater og mer enn 80 % av kostens innhold kan stamme fra
ferske eller bearbeidede tomater. Lykopen kan ikke produseres av kroppen
og må derfor tilføres gjennom maten. I kroppen lagres lykopen særlig i
organer som leveren, lungene, prostatakjertelen, tykktarmen, huden og
øynene. Undersøkelser har vist at stoffet kan redusere risikoen for
kreft i flere av disse organene.
Mengden lykopen i tomater kan
variere betydelig, avhengig av type tomater og hvor modne de er. I de
rødeste sortene er mengden lykopen nær 50 mg per kg, sammenlignet med
bare 5 mg per kg i gule sorter. Stoffet lykopen synes å være relativt
stabilt under koking og matlaging, og mer lykopen blir frigjort fra
kokte tomater enn fra friske. Faktum er at man får i seg opptil fem
ganger så mye lykopen fra tomatsaus og tomatjuice som fra friske
tomater, fordi behandlingen "frigjør" mer lykopen fra plantecellene.
Flådde tomater på glass eller boks er ingen dårlig erstatning for friske
tomater, så det kan kanskje være lurt å ha et forråd av slike produkter
i huset. Det synes som om lykopen tas best opp av kroppen når stoffet
inntas sammen med fett, f.eks. olivenolje, og det kan være en av
grunnene til at middelhavsdietten har så mange helsebringende
egenskaper. Så hvis du ikke liker friske tomater, skal du vite at
tomatsauser, tomatpuré, pizzasauser og til og med ketchup kan ha
helsebringende effekt.
Lykopen forebygger kreft
Lykopen er vist å virke
beskyttende mot ulike typer kreft, som bryst-, tarm-, lunge-, hud- og
prostatakreft. Det er også blitt vist at det senker risikoen for
hjertesykdommer. Dessuten finnes det mye lykopen i enkelte deler av
øyet, noe som kan beskytte mot grønn stær og andre øyensykdommer.
Lykopen hjelper til å beskytte mot disse og andre sykdommer ved å
nøytralisere skadelige frie oksygenradikaler før de kan gjøre skade på
cellestrukturer.
I en av de mest detaljerte
studiene som er utført med stoffet lykopen, oppdaget Harvard-forskere at
menn som inntok de høyeste nivåene (6,5 mg lykopen per dag) i maten
viste en 21 % minsket risiko for prostatakreft, sammenlignet med de som
inntok den laveste mengden. Menn som spiste to eller flere måltider med
tomatsaus hver uke hadde i løpet av den 22 år lange studien 23 % mindre
sjanse for å utvikle prostatakreft enn menn som inntok mindre enn et
måltid som inneholdt tomatsaus hver måned. I en annen studie ble
pasienter med eksisterende prostatakreft gitt et lykopentilskudd på 15
mg per dag. Det førte til at tumorveksten ble forsinket og det fikk
tumoren til å skrumpe inn, samtidig som PSA-verdiene (en markør for
prostatakreft) ble senket med 18 %. Derfor har regelmessig inntak av
tomat i enhver form vist seg å være en viktig faktor for å forebygge
prostatakreft, som er en av de vanligste krefttypene hos menn. Studier
utført i Italia viser at regelmessig tomatkonsum også har en positiv
effekt mot kreft i munn, spiserør, mage, tykktarm og endetarm. Forskere
mener at middelhavsmat med mye tomater og olivenolje kan virke
beskyttende mot alle kreftformer i fordøyelseskanalen.
Tomater er godt for
hjertet
Friske tomater har vært
knyttet til bedre hjertehelse, som er forklart gjennom at de bidrar til
å senke kolesterolet og mengden triglyserider i blodet. Siden stoffet
lykopen i tomater er en svært kraftig antioksidant, virker det
beskyttende på blodårene, og tomatekstrakter kan dessuten beskytte mot
at blodplatene kleber seg sammen. En nyere undersøkelse av nesten 1300
personer i Amerika har vist at de som spiste lykopenrik mat i seks år
bare hadde halvparten så stor risiko for å få hjerteanfall som de som
fikk i seg lite lykopen. Det viste seg også at virkningen var spesielt
god hos personer som i forveien var disponert for hjertekarsykdommer og
som hadde store fettdepoter i kroppen. Årsaken er at slikt fett svært
lett blir oksidert til frie radikaler som skader hjerte og blodårer. Med
sin antioksidantkapasitet påvirket lykopenet de frie radikalene og
beskyttet i stor grad blodårene mot skadelig oksidasjon fra de omdannede
fettsyrene. Disse mekanismene er også til nytte ved for høyt blodtrykk.
Man har lenge trodd at antioksidantaktiviteten til lykopen er langt
kraftigere enn for andre karotenoider, og nyere forskning har bekreftet
at lykopen i betydelig grad kan redusere risikoen for slag, mens andre
antioksidanter som alfa-karoten, beta-karoten, alfa-tokoferol (vitamin
E) og retinol (vitamin A) ikke kunne framvise en slik gunstig effekt. Å
innta tomater kan derfor være formålstjenlig som et forebyggende tiltak
for alle som opplever forstyrrelser i sirkulasjonssystemet, medregnet
angina og hjerteinfarkt. Å innta syntetisk framstilt lykopen gir ikke
samme effekt som å spise tomater, da lykopenet har en synergistisk
virkning med andre stoffer som finnes i tomater, f.eks. en rekke
karotenoider og plantesteroler.
Annen medisinsk bruk av
tomat
Tomater virker
fordøyelsesfremmende og er fulle av mineraler og vitaminer som er
nødvendige for livskraften og for å forebygge for tidlige aldring. De
virker både avførende og urindrivende, og innen folkemedisinen blir det
anbefalt å innta friskpresset tomatsaft på fastende hjerte om morgenen
som et avføringsmiddel. I kinesisk medisin mener man at tomater er et
viktig avgiftende middel, som dessuten kan redusere blodtrykket og
hjelpe til å beskytte mot kreft og aldring.
Tomater er vanndrivende og
bidrar på denne måten til å lette nyrenes jobb. Et regelmessig inntak av
tomater eller tomatprodukter kan anbefales for å rense blodet ved
podagra (urinsyregikt), ved nyresvikt med en økning av urinsyre i
blodet, eller ved kronisk tilstedeværelse av toksiner i kroppen på grunn
av et kosthold rikt på kjøtt og animalske proteiner.
Utvortes anvendelse av
tomat
Saften fra friske tomater
renser, foredler og forskjønner huden. Tomater er derfor anvendelige i
ansiktsmasker som er basert på fruktkjøtt. En ansiktsmaske med tomater
er et utmerket middel mot hudormer og blek, trett hud. Ved mindre
solforbrenninger kan det gi lindring å dele en tomat i to og stryke
snittflatene over huden. Tomat hjelper også ved soleksem.
Et kjerringråd ved fotvorter
er å la en tomat ligge til den blir overmoden og så pensle tomatsaften
på fotvorta om kvelden når man legger seg. Denne behandlingen gjentas
2-3 ganger i uka, deretter en gang ukentlig i en måneds tid.
Tomat som mat
Tomater spises friske som
pålegg, i salater, sauser og supper, tørkede eller tilberedt som
tomatpuré, ketsjup, chutney, juice og hermetikk. Stekte tomater er
velegnet som garnityr på middagsretter, og tomatsuppe er en vanlig og
populær matrett. Mange drikker tomatjuice for sunnhetens skyld.
Tomatjuice og vodka er hovedingredienser i drinken Bloody Mary,
som har fått sitt navn etter Mary 1. Tudor den blodige, dronning i
England 1553-58.
De tomatene som spises friske
høstes gjerne grønne, noe som innebærer at de blir av dårligere kvalitet
enn om de får modnes på planten. Av den grunn har det i de seinere årene
blitt populært med såkalte kvisttomater der fruktene får sitte på
blomsterstanden helt inn i butikken, noe som gjør at tomatene får en
bedre smak. Tomater som bearbeides til ulike produkter som suppe, juice
eller sauser, høstes modne, og tomater som legges på boks eller glass må
fremdeles være faste. I begge tilfellene brukes spesielle sorter som har
et fast fruktkjøtt. Tomater er egentlig ikke særlig næringsrike og gir
derfor lite energi, men siden de brukes så mye og på så mange måter i
matlagingen, slår de andre grønnsaker når det gjelder det totale
bidraget til næringsinntaket vårt.
Tomater inneholder organiske
syrer (særlig oksalsyre) som bidrar til deres unike smak. Når tomaten
modner, avtar konsentrasjonen av disse syrene, og sukkerinnholdet øker.
Til tross for den sure smaken, har tomat en basedannende effekt på blod,
organisk vev og urin, noe som skyldes at den inneholder mange flere
basedannende stoffer (mineraler) enn syrer.
Mens varmebehandling generelt
ødelegger en del næringsstoffer i mat, slike som varmefølsomme enzymer,
vitaminer og flerumettede fettsyrer, vil andre stoffer tåle varmen og
faktisk opptas lettere i tarmen etterpå. Det gjelder blant annet
stoffene lykopen og betakaroten. En grunn til dette kan være at varmen
bryter ned celleveggene i plantevevet slik at stoffene frigjøres. Det
kan forklare at produkter som tomatsaus gir bedre beskyttelse mot kreft
enn hele, rå tomater. Dessuten er det viktig å spise tomat sammen med
fett for å fremme opptaket av karotenoidene, siden disse er
fettløselige. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Modne tomater bør ikke spises hvis man har
diaré. Inntak av rå grønne tomater må unngås da de inneholder
tomatin, som er giftig. I modne tomater er tomatin omdannet til
aglykonet tomatidin, som ikke er giftig. Tomater inneholder små
mengder solanin som kan utløse hodepine hos mottagelige personer.
Tomater og tomatbaserte produkter kan også forårsake sure oppstøt.
Tomater er en av de
matvarene som oftest knyttes til allergiske reaksjoner. Noen
personer kan oppleve at symptomer knyttet til artritt
(leddbetennelse) kan forverres ved inntak av tomater eller andre
grønnsaker i søtvierfamilien (som aubergine, pepper og poteter), og
de bør derfor begrense inntaket eller unnlate å spise slike matvarer. Tomater
inneholder moderate mengder med oksalater, så personer med en
historie med nyresteiner av oksalat bør derfor unngå stort inntak av
tomater. Utover det som er nevnt, er det ingen rapporter om
kontraindikasjoner eller bivirkninger ved inntak av tomater i
rimelige mengder.
Det er viktig at man ikke
varmebehandler tomater i aluminiumskjeler, da det høye syreinnholdet
i tomatene vil reagere med metallet, noe som kan føre til at
tomatene tar til seg aluminium. Det vil både gi dårlig smak og
påvirke helsen negativt. Siden tomater er blant de matvarene som
oftest inneholder sprøytemiddelrester, er det tryggest å anskaffe
økologisk dyrkede tomater. |
|
|
Flere bilder av
tomat |
|
KILDER |
Atkins, Rosie, et al.:
Herbs. The Essential Guide for a Modern World. London, Rodale
International Ltd. 2006. |
Bergh, Tonje: Vakkert og spiselig i krukker og potter. Oslo, J.M.
Stenersens Forlag AS 2014. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
Eriksen, Dahl, Neuendorf, Tind: Nyttoväxter från hela världen, J-Z.
Sävedale, Warne Förlag 2013. |
Farmer-Knowles, Helen: The Healing Plants Bible. London, Godsfield
2010. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Hajeski, Nancy J.: Nature's Best Remedies. Top Medicinal Herbs, Spices, and
Foods for Health and Well-Being. Washington, National Geographic 2019. |
Hlava,
B.; F. Pospisil & F. Stary: Plantekosmetik. Forlaget Lina 1987. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Murray, Michael, Joseph Pizzorno and Lara Pizzorno: The Encyclopedia of
Healing Foods. London, Piatkus 2010. |
National Geographic: Complete Guide to Natural Home Remedies. 1,025 Easy Ways
to Live Longer, Feel Better, and Enrich Your LIfe. Washington, D.C.
National Geographic Society 2012. |
Pamplona-Roger, George D.:
Frisk av mat. Din mat kan være din beste medisin. Røyse, Norsk
Bokforlag AS 2006. |
Skard, Olav og Svein Grønvold: Jord- og hagebruksvekster - røtter i
kulturhistorien. Oslo, Tun Forlag AS 2007. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford,
New Jersey, Herbacy Press 2003. |
Van Wyk, Ben-Erik: Food
Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2006. |
Wicklund,
Miriam: Kjerringråd for små og store plager.
Oslo, Tiden Norsk Forlag 1989. |
Wicklund,
Miriam: Flere kjerringråd for hjem og helse.
Oslo, Tiden Norsk Forlag 1991. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 08.03.2024 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|