|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Svartsøtvier
er en ettårig, opprett eller nedliggende, greinet urt med kraftig
pælerot. Planten blir 20-60 cm høy og er glatt eller noe håret. De
mørkegrønne bladene er ovale til lansettformete, helrandete til
tannete eller noe flikete. De er spisse i toppen, avsmalnende ved
grunnen og har bladstilk. De hvite blomstene har beger med fem
fliker, fem utsperrete eller tilbakebøyde kronblad og fem gule
pollenknapper, og de er samlet i kvastformete blomsterstander.
Blomstringstiden er fra juli til september, og planten formerer seg
kun med frø. Fruktene er 6-10 mm store, kulerunde og saftige bær med
mange frø. De er grønne når de er umodne og blir svarte når de
modnes. Modne frukter er litt slimete og smaker først skarpt,
seinere søtaktig. Svartsøtvier inneholder glykoalkaloidet solanin og
regnes som en giftig plante, men de svarte fruktene inneholder lite
eller ingenting av dette stoffet og anses derfor som ikke giftige.
Enkelte steder blir faktisk fruktene til svartsøtvier spist, men det
er ikke å anbefale. |
|
|
UTBREDELSE |
Svartsøtvier
har sin naturlige utbredelse i Europa (unntatt lengst i nord),
Nord-Afrika og i store deler av Asia, og er innført og naturalisert
i Nord-Amerika og Australia. Den store spredningen av svartsøtvier
kan skyldes at den i lange tider har vært dyrket som mat- og
medisinplante. I Norge vokser svartsøtvier som ugras langs gater og
fortau i byer, i hager, på avfallsplasser og skrotemark, samt
sporadisk på tangvoller i fjæra. Svartsøtvier foretrekker
voksesteder med næringsrik jord, og finnes gjerne i blomsterbed og
gartnerier. På samme måte som mange andre arter som er knyttet til
kulturlandskapet, er svartsøtvier her i landet sjeldnere nå enn
tidligere, men planten er fremdeles forholdsvis vanlig på Østlandet
og Sørlandet, mer sjelden på Vestlandet og enda sjeldnere nordover
til Troms. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Bladene,
stenglene og fruktene har vært brukt i tradisjonell medisin. De
modne (svarte) fruktene kan spises. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Svartsøtvier
inneholder (særlig i umodne frukter og de grønne delene av planten)
glykoalkaloider (solanin, solamargin, solasolin og solanigrin),
steroide saponiner (nigrumninene I og II), og andre stoffer basert
på diosgenin og trigogenin. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Antiseptisk,
krampeløsende,
smertestillende, bedøvende, betennelseshemmende,
mykgjørende, beroligende, hostedempende,
leverbeskyttende, urindrivende og avførende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Hepatitt og andre leversykdommer, betennelser i milten og
fordøyelsessystemet, væskeansamling, øyensykdom,
feber, sår hals,
urinsyregikt, revmatiske ledd, infiserte sår, skader,
forbrenninger, svulster, akne, eksem, psoriasis
og ringorm. |
|
|
|
|
SVARTSØTVIER |
I likhet med
potetplanten, som også tilhører planteslekta Solanum, inneholder
svartsøtvier det giftige glykoalkaloidet solanin. Det er særlig de
umodne, grønne bærene og andre grønne deler av planten som er giftige.
Svartsøtvier er imidlertid en variabel art, ikke bare utseendemessig,
men også når det gjelder innholdet av solanin og andre alkaloider. I
antikken ble svartsøtvier faktisk dyrket som grønnsak og bladene spist
rå, noe som fortsatt gjøres enkelte steder i verden. Det er rimelig å
anta at det da dreier seg om former eller varianter av arten som
inneholder lite solanin. I modne bær er solaninet spaltet til nøytrale
saponiner og slike bær er derfor lite eller ikke giftige. Mange steder
blir bærene spist av mennesker, enten rå, eller brukt i paier, desserter
og syltetøy. Man mener at grunnen til at modne frukter ikke er giftige,
er at de trenger å bli spist av fugler og dyr slik at frøene kan spres.
Svartsøtvier som
medisinplante
Dioskorides (1. århundre e.Kr.)
mente at svartsøtvieren var spiselig og at bladene kunne brukes som
spinat.
Culpeper (1616-1654) sier også at den "ikke på noen måte er farlig",
og han anbefaler saften av svartsøtvier mot en rekke plager, som
helvetesild, frostsår, altfor rikelig menstruasjon og ørebetennelser. I
flere land var det dessuten vanlig å legge svartsøtvier i vogga for å få
spedbarn til å sovne.
I form av et
grøtomslag har bladene til svartsøtvier blitt brukt utvortes som et
lokalt betennelseshemmende og smertestillende middel på skader og
forbrenninger, noe som kommer av at bladene har en lammende virkning på
nerveendene og således virker bedøvende. De har derfor også blitt brukt
i smertestillende salver.
I asiatisk
(ayurvedisk) medisin er det mange henvisninger til bruk av svartsøtvier,
både utvortes og innvortes, men slike anvendelser er lite kjent i
vestlig urtemedisin. Et avkok av bladene brukes som gurglevann ved sår
hals, og det har også blitt framstilt beroligende og hostedempende
midler av planten. Et vanndrivende uttrekk blir brukt ved ødemer
(væskeansamlinger), og dessuten ved øyensykdom. Urten virker
leverbeskyttende og har vært brukt ved hepatitt og andre leversykdommer,
noe som er underbygd eksperimentelt. Svartsøtvier blir mye brukt i
ayurvedisk medisin både til dette formålet og ved betennelser i milten
og fordøyelsessystemet. Et uttrekk av planten er
angitt å kunne være nyttig ved dysenteri og andre fordøyelsesplager.
Et omslag av
bladene kan legges på utvortes ved urinsyregikt, revmatiske ledd,
infiserte
sår, svulster, akne, eksem, psoriasis, ringorm og
skabb, eller man bruker et avkok av bladene til vask av betente,
irriterte og smertefulle deler av kroppen. Blad av svartsøtvier er
nyttige ved feber, og for å indusere svetting kan et uttrekk av tørkede
blad brukes.
Urten kan videre være med på å fjerne slim fra bronkiene hos
astmapasienter.
Forgiftning av
svartsøtvier
Barn som spiser de
svarte bærene av svartsøtvier kan ved et stort inntak bli forgiftet. Her
i landet er svartsøtvier heldigvis en sjelden plante, så faren for
forgiftning er liten. Hvis et lite barn har fått i seg mer enn 6-8 bær,
bør man imidlertid oppsøke lege.
Giftigheten til
planten varierer mye fra voksested til voksested, og synes også å være
påvirket av klimaet, der planter som vokser på varme og solrike steder
produserer mer solanin. For en voksen person trengs det 0,2-0,4 g av det
rene stoffet solanin for å gi forgiftningssymptomer, mens barn er
betydelig mer følsomme. Forgiftning av svartsøtvier utarter seg på samme
måte som fra slyngsøtvier (Solanum
dulcamara), men gir i tillegg pupilleutvidelse.
Det er altså en
mulighet for at barn kan bli forgiftet av å innta bær av svartsøtvier,
men symptomer på slik forgiftning vises sjelden, bortsett fra at det
noen ganger forekommer irritasjoner i munnen, kvalme og mulig oppkast
eller diaré. Brekningene og den raske utskillingen av solaninet, gjør at
forgiftningen sjelden får et alvorlig forløp. Hvis den forgiftede kommer
på sykehus, vil behandlingen der kunne bestå av ventrikkelskylling og
inntak av medisinsk kull, og ved stort væsketap tilføres væske. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
De grønne delene og umodne bær av svartsøtvier er
giftige, og selv om de har hatt en viss anvendelse i tradisjonell
medisin, frarådes det å innta disse delene av planten. Det er en
viss uoverensstemmelse i litteraturen om hvorvidt de modne svarte
bærene er giftige, men de inneholder trolig lite eller ikke noe av
stoffet solanin og kan derfor spises (les mer om dette i avsnittet
"Forgiftning av svartsøtvier".) |
|
|
Flere bilder av
svartsøtvier |
|
KILDER |
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.
Kent, Winter Press 2001. |
|
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Dauncey, Elizabeth A. and Sonny
Larsson: Plants That Kill. A Natural History
of the World's Poisonous Plants. Princeton and Oxford. Princeton
University Press 2018. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Frohne, Dietrich and Hans Jürgen Pfänder: Poisonus Plants. Second Edition. A
Handbook for Doctors, Pharmacists, Toxicologists, Biologists and Veterinarians.
London, Mason Publishing 2005. |
Faarlund,
Thorbjørn og Horst Altmann: Naturguide, Giftige planter og dyr.
NKS-Forlaget 1981. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Korsmo, Emil, Torstein Vidme og Haldor Fykse: Korsmos ugrasplansjer.
Oslo, Landbruksforlaget 1981. |
Lindemark,
Otto: Giftige blomsterplanter. Oslo, Grøndahl & Søns
Forlag 1972. |
Lindman, C. A. M.:
Nordens Flora 8. Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977 |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
|
Nielsen, Harald: Giftplanter.
Oslo,
J.W. Cappelens Forlag 1979. |
Potterton, David (ed.):
Culpeper's Colour Herbal. Berkshire, Foulsham 2007. |
Pullaiah, T.: Encyclopedia
of World Medicinal Plants. Vol I-V. New Dehli (India), Regency
Publications 2006. |
Ryvarden, Leif (fagredaktrør):
Norges planter 3. Oslo. J.W. Cappelens Forlag AS 1994. |
Williamson, Elisabeth M.: Potter's Herbal Cyclopaedia. Essex, Saffron
Walden 2003. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 07.12.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|