KRYDDERNELLIK |
Syzygium aromaticum |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Syzygium aromaticum
(L.) Merr. & L. M. Perry |
Eugenia
caryophyllata Thunb. |
Eugenia caryophyllus
(Spreng.) Bull. & Harr. |
Eugenia aromatica (L.) Baill. |
Caryophyllus
aromaticus L. |
Jambosa caryophyllus (Spreng.)
Niedenzu |
Myrtus caryophyllatus Spreng. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Kryddnejlika. |
DANSK: Kryddernellike
/ Nellike. |
FINSK: Mausteneilikka. |
ENGELSK: Clove
/ Mother
cloves / Clavos / Clovetree. |
TYSK: Gewürznelken
/ Nelke / Negelken / Nägelein. |
FRANSK: Clous de girofle / Giroflier. |
SPANSK: Clavo
/ Clavero. |
KINESISK: Ding
xiang. |
JAPANSK: Chouji. |
SANSKRIT: Lavanga / Djambu. |
HINDI: Lang. |
|
Ordet nellik kommer av det
tyske ordet Nägelein, som betyr liten spiker. Det engelske navnet
cloves
kan føres tilbake til det latinske clavus, som også betyr spiker. |
|
FAMILIE |
Myrtfamilien (Myrtaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Kryddernelliktreet
er et eviggrønt, tropisk tre som kan bli 12-15 m høyt, men når det
blir dyrket holdes det på ca. 5 m høyde. Det har pyramideformet krone
med hengende greiner, og spredte, glinsende grønne, aromatiske blad.
Blomstene sitter i gjentatt tredelte blomsterstander i spissen på greinene. De har rød blomsterbunn, rødt beger og hvit krone. Kronen
faller av samlet når blomsten åpner seg, og da kommer de tallrike, gule
støvbærerne til syne. Blomsterknoppene plukkes før de blir røde,
deretter legges de til tørk i solen i 4-5 dager. Da blir
de mørkebrune, slik vi kjenner dem som nellikspiker. Man kan begynne
å høste blomsterknopper fra trær som er 10 år gamle og de kan gi 4-5
kg tørket kryddernellik hvert år. |
|
|
UTBREDELSE |
Kryddernellik er opprinnelig
viltvoksende
i Sørøst-Asia (Molukkene), men dyrkes nå også i mange andre tropiske strøk, for
eksempel Tanzania, Madagaskar og Zanzibar. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
De tørkede, umodne blomsterknoppene brukes,
bl.a. som krydder. De går under mange forskjellige farmasøytiske navn,
som f.eks. Syzygii aromatici flores, Caryophylli flores og
Caryophylli flos. Først etter at
blomsterknoppene er tørket
får de den brunsvarte fargen. Hele nellikspiker varierer svært mye i størrelse
og utseende, men for å ha høy kvalitet bør de være rene og intakte, og
flyte opprett når de legges i vann. Klyper man i nellikspikere av
god kvalitet, vil det komme fram litt olje. Nellikspiker kan holde seg i flere år dersom de oppbevares i
lufttett emballasje. De er harde og må males for å kunne brukes som
krydder. Malt kryddernellik bør være mørkebrun for å være av god
kvalitet. Malt krydder mister sin aroma relativt raskt.
Fra kryddernelliktreet destilleres det også
eteriske oljer,
Caryophylli aetheroleum,
hvorfra stoffet eugenol kan isoleres. Nellikolje er en blekgul væske.
Lukten er sterk, krydret og treaktig. Den fineste kvaliteten av nellikolje
fås ved vanndampdestillasjon av blomsterknoppene. Eteriske oljer
destilleres også fra bladene og stilkene, men disse er giftigere enn
blomsterknoppoljen og bør ikke brukes til aromaterapi. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Kryddernellik
inneholder 12-26 % eterisk olje, med eugenol (70-90 %) og beta-karyofyllen
(opp til 7 %) som hovedbestanddeler. Andre
innholdsstoffer i oljen er aldehydet furfurol, esteren metylsalicylat og terpenen pinen.
Sammensetningen av den eteriske oljen varierer alt etter kvalitet og
opprinnelsessted. Eugenol hemmer prostaglandindannelsen, og dette forklarer de
smertestillende og betennelseshemmende egenskapene til nellik.
Kryddernellik inneholder
dessuten gummi, slimstoffer og garvestoffer. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Smak / Energi:
Skarp og bitter / Varm og tørr. |
Aromatisk,
antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, parasittdrepende,
appetittvekkende, fordøyelsesfremmende,
luftdrivende (tarmgassdempende), kvalmestillende, leverstyrkende, stimulerende, varmende, krampeløsende, bedøvende,
smertestillende, slimløsende, astringerende, forhindrer oppkast, hudirriterende,
immunstyrkende og afrodisierende. I kinesisk urtemedisin sies det at
nellik styrker yang-energien i nyrene. Nellik er ellers en antioksidant
og har en insektavskrekkende virkning. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Kryddernellik
kan brukes ved tannpine, dårlig ånde, dårlig fordøyelse,
kvalme, diaré, tarmgass, kolikk, hikke, magekramper, oppkast, innvollsorm,
anoreksi, virusinfeksjoner, bakterieinfeksjoner, soppinfeksjoner (utvortes),
malaria, kolera, tuberkulose, astma, forkjølelse, bronkitt, hoste,
halskatarr, angst, depresjon, spenninger, hodepine, revmatisme,
leddbetennelser, muskelspasmer, dårlig hukommelse, sår, øreverk, utflod,
yang-underskudd i nyrene, impotens,
svake sammentrekninger under første del av fødselen, hudsykdommer,
kviser og sti på øyet. |
|
|
|
KRYDDERNELLIK |
Man regner med at
kryddernellik opprinnelig var viltvoksende bare i et begrenset geografisk
område, nemlig på den indonesiske øygruppen Molukkene. Men
kryddernellik ble tidlig spredt til mange andre land. Den eldste
registrerte medisinske bruken av kryddernellik har vi fra Kina, der den
ble brukt mot mange forskjellige plager, blant annet diaré og brokk, så
tidlig som 240 f.Kr. Ved de kinesiske hoffene ble urten dessuten brukt
mot dårlig ånde og det var vanlig å ha kryddernellik i munnen ved
audienser hos keiseren. Mumiefunn viser at de hadde kryddernellik i Egypt
på faraoenes tid.
Kryddernelliken kom til
Europa noen hundreår etter Kristi fødsel og var da et dyrt
luksuskrydder. De arabiske handelsmennene som brakte den med seg holdt
opprinnelseslandet hemmelig for å kunne holde prisene oppe. Det var først
i seinmiddelalderen at portugiserne oppdaget Molukkene, kryddernellikens
hjemland. De inntok øyene og skaffet seg umiddelbart monopol. I 1605
inntok hollenderne øya Amboina og tok over virksomheten. For å kunne
opprettholde fullstendig kontroll, beordret de at kryddernelliktreet
skulle utryddes på alle øyer unntatt Amboina. Først i 1770 lyktes det
franskmennene under en hemmelig ekspedisjon til Molukkene å smugle ut frø
og planter til Mauritius. Derfra ble planten spredd videre til Reunion og
Fransk Guiana. Fra Mauritius tok en araber med seg kryddernelliken til det
lille øysultanatet Zanzibar på begynnelsen av 1800-tallet. Etter at
plantasjene på Mauritius ble ødelagt av en syklon, ble øyene Zanzibar
og Pemba verdens største nellikprodusenter og har vært det helt til i
nyere tid. På grunn av politiske forandringer, har produksjonen der nå
blitt mindre. Indonesia og Madagaskar er i våre dager verdens største
produsenter av kryddernellik.
Bruk av nellik som krydder
Aromaen til kryddernellik
er intens og varm, med et preg av pepper og kamfer. Smaken er fruktig, men
også brennende skarp og bitter. Kryddernellik gir en litt bedøvende
virkning i munnen. Den karakteristiske smaken skyldes hovedsakelig
innholdet av eugenol i den eteriske oljen. Anvendt kulinarisk bør
kryddernellik brukes i beskjedne mengder, ettersom den lett kveler smaken
av andre krydder. Nellik er like godt til søt som til salt mat, og
krydderet brukes i bakverk, desserter, siruper, syltetøy og hermetisk
frukt nesten over alt i verden. Velkjent bruk her i landet er som krydder
i nøkkelost (sammen med spisskummen) og som et av krydderene i gløgg. Skikken med å stikke nellikspiker i appelsiner og
la dem tørke, er fra Elisabeth I's tid. Slike appelsiner ble hengt opp i
bånd så man kunne glede seg over den vidunderlige aromaen. Lukten holdt
dessuten møll unna, og motvirket ubehagelige lukter og sykdomsbærende
mikroorganismer.
Kryddernellik som
medisin
Kryddernellik regnes som
et av de mest stimulerende av alle krydderslagene. Brukt som medisin, kan
nellik hindre kvalme, bedre en dårlig fordøyelse og lindre hikke.
Dessuten stimulerer nelliken blodomløpet og styrker leverfunksjonen.
Krydderet er også et kraftig antiseptikum som kan brukes mot infeksjoner
i fordøyelsessystemet, åndedrettet og urinveiene. Det kan være
effektivt, uavhengig om infeksjonen skyldes bakterier, virus eller sopp.
Det er vitenskapelig bevist at den eteriske oljen av kryddernellik i alle
fall er effektiv mot bakterier av typene Streptococcus, Staphylococcus
og Pneumococcus.
Te av kryddernellik kan være
fin for de som plages av forkjølelse. Etter å ha inntatt slik te, vil man
føle seg varm innvendig. Man kan også drikke vin som er oppblandet med
kryddernellik. Det er et fint middel for nervesystemet og bidrar til å
lette spenninger, angst og depresjoner. På luftveiene virker
kryddernellik slimløsende og urten kan fungere som beskyttelse mot forkjølelse
og andre infeksjoner. Samtidig gir den altså varme, noe som forårsaker
svetting, og urten kan dermed bidra til å redusere feber. De som lider av
høysnue og tett nese, vil kunne ha nytte av at te av kryddernellik har en
antihistaminvirkning. Kryddernellik hjelper fordøyelsessystemet ved å
redusere kramper, fjerne luft i magen og øke absorberingen av næringsstoffer,
samtidig som de sammentrekkende egenskapene til garvesyren er nyttig ved
diaré. Etter et tungt måltid kan man lage seg en velsmakende og velgjørende
te ved å la en blanding av kryddernellik, kanel og ingefær trekke i
kokende vann i et kvarter. Hvis kryddernellik spises noen uker før en fødsel,
sies det at den klargjør livmoren til sammentrekningene, og
kryddernellikolje er blitt brukt til massasje ved svake veer under fødselen.
Eterisk olje av
kryddernellik
Den eteriske oljen av
kryddernellik er varmende og stimulerende, og brukes en del i
aromaterapien. Når nellikolje anvendes på huden, må den fortynnes mye,
ellers kan den irritere. Nellik har antinevralgiske og smertestillende
egenskaper som er gunstige i behandlingen av bl.a. revmatisme,
leddbetennelse og muskelstrekk. De stimulerende egenskapene gjør nellik
til en egnet tilsetning til for eksempel rosmarinolje for å stimulere
hukommelsen og konsentrasjonen, og gjør den også til et afrodisiakum.
Ved oppblåsthet, dårlig fordøyelse og diaré som kommer av kulde, kan
man fortynne nellikoljen godt i en baseolje og massere den inn på magen.
Oljen bidrar også til å styrke immunsystemet.
Kryddernellik kan brukes
hvis man har hodepine. Da kan man forsøke å inhalere kryddernellikolje
eller gni en fortynnet nellikolje på tinningene. De bedøvende
egenskapene til kryddernellik vil også dempe smertene ved tannverk, noe
som tannleger har benyttet seg av i lange tider. Ved egenbehandling av
tannpine hjemme, kan man enten ta en bomullsdott dyppet i olje og legge den
på den vonde tannen, eller inhalere dampen fra en kopp med varmt vann
tilsatt nellikolje. Ved å tilsette nellikolje til alkohol kan man lage
seg en smøring som lindrer verkende muskler og leddbetennelse. Dette kan
også være et nyttig desinfiserende middel som kan brukes på kutt og sår,
og for behandling av ringorm og fotsopp.
Brukt i aromaterapi vil
nellik også virke på psyken. Aromaen av kryddernellik gjør at man
kjenner varme i sjelen, man kjenner seg glad, avslappet og trygg. Den har
en oppløftende virkning ved nedstemthet og tretthet, men virker også spenningsløsende både på nerver og muskler. Dens varmegivende virkning
på psyken er også bra for kjærlighetslivet, da nærheten og tryggheten
til partneren forbedres.
Annen bruk av
kryddernellik
I den gamle
folkemedisinen er det blitt sagt at å suge på to hele nellikspiker, uten
å tygge på dem eller svelge dem, kan hjelpe til å undertrykke lysten på
alkohol. Nellik er ellers et nyttig insektmiddel og parasittmiddel, og skal
være spesielt fin mot skabb. For å fjerne lopper og møll, kombineres den
med eukalyptus, lavendel og sitron, og brukes i en dusjflaske.
Mer enn halvparten av
verdensproduksjonen av kryddernellik går til tobakksindustrien, der den
brukes som smakstilsetning i sigaretter. Det er særlig i Indonesia man
lager nelliksigaretter, som kalles kretek. Man bruker en tredjedel knuste
nelliker til tobakken, og det gir sigaretter som er sterke og har en
kraftig aromatisk smak. Kretek betyr sprakende eller knakende, og det er
nettopp hva man opplever når sigarettene røykes.
I Europa og USA går
store mengder kryddernellik med i næringsmiddelindustrien, særlig ved
fremstilling av forskjellige kryddersauser og krydderblandinger (ikke
minst ketsjup), så vel som i likørproduksjon. Nellikoljen
kan dessuten brukes til fremstilling av kunstig vanillin, det stoffet som gir smaken av vanilje. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Kryddernellik
regnes ikke som skadelig når den brukes som krydder. Den eteriske oljen
av kryddernellik er meget sterk, og må derfor brukes med forsiktighet. I
oljeblandinger for aromaterapi bør den ikke foreligge i høyere
konsentrasjoner enn 1 %, ellers kan den virke irriterende på huden. Det er
tryggest å unngå den eteriske oljen under graviditet og amming, og oljen
bør ikke brukes på spedbarn. |
|
|
Flere bilder av
kryddernellik |
|
KILDER |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo,
N.W. Damm
& Søn 2003. |
Curtis, Susan: Aromaterapi. Oslo,
Hilt & Hansteen as / Bokklubben Energica 1998. |
Elkins, Rita: Medicinal
Herbs of the Rain Forest. Pleasant
Grove, Woodland Publishing 1997. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Fægri,
Knut: Krydder. På kjøkkenet og i verdenshistorien.
Oslo,
J.W. Cappelens forlag 1996. |
Hepburn,
Bernie: Aromaapoteket. Oslo, Hilt og Hansteen / Bokklubben
Energica 1994. |
Hlava,
B. & D. Lanska: Komma's Krydderurte leksikon.
København,
Komma A/S 1979. |
Lawless, Julia: The
Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. Shaftesbury, Element Books 1995. |
McIntyre,
Anne: Husråd for vanlige plager.
Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1994. |
Neuendorf, Magnus: Kryddor. Göteborg, Göteborgs
botaniska trädgård 1991. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk. Oslo, N.
W. Damm & Søn AS 2003. |
Rätsch, Christian: Plants
of Love. Aphrodisiacs in History and a Guide to Their Identification.
Berkeley,
Ten
Speed Press 1997. |
Salvesen, Anna: Aromaterapi
- eteriska oljor för välbefinnande, Del 2. Artaromaförlaget
AB 2002. |
Swahn,
Jan-Öjvind: Krydder. Historien om kryddernes
opprinnelse, bruk og egenskaper. Oslo,
Teknologisk Forlag 1991. |
Van Wyk, Ben-Erik &
Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 07.10.2018 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|